Dodaj do ulubionych

Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr

15.09.16, 16:22
Pani dr zaczał sie rok szkolny, a moj 7 latek jest juz chory. Bylismy u lekarza, osłuchowo jest czysto, ale kaszel brzydki, a poniewaz schodzi z reguly na oskrzela to Pani dr dała Nebbud na 5 dni inhalacje 2 razy dziennie. Powiedziała,ze jesli nie bedzie goraczki to moze isc do szkoły w poniedziałek, ale zapomniałam sie zapytac po jakim czasie od inhalacji może wyjsc z domu? Bo wiem,że jakiś czas trzeba odczekac. Jesli bedzie mial na pozniejsza godzine to chciałabym mu inhalacje robic rano, a jesli bedzie wczesnie konczyl to po szkole. Czy po tych 5 dniach normalnie odstawiac? Nie trzeba chyba przy tak krotkim czasie stosowania zmniejszania dawki?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 16.09.16, 11:14
      Jeżeli temperatura na dworze jest powyżej 20st to na pewno może wychodzić bez ograniczeń. Ale prawdę mówiąc nie pamiętam, żebyśmy w ogóle dostawali od lekarza jakieś instrukcje, żeby nie wychodzić po inhalacji. A syn leczył się na świsty oskrzelowe przez ponad 8 miesięcy. Nie dostawaliśmy też żadnych zaleceń odnośnie szczególnego odstawiania sterydów, to są małe dawki.
      • anetam1984 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 16.09.16, 12:18
        Kurcze różne opinie czytam w internecie, jedni pisza,ze po 30 minutach można wyjsc, ktoś inny napisał,ze godzine pozniej mozna wyjsc:-/
        • rulsanka Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 16.09.16, 12:28
          Na pewno przy takiej temperaturze jak teraz można wyjść od razu. świeże powietrze nie zabija.
        • blaue777 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 17.09.16, 17:16
          Chyba zimą, przecież teraz na dworze jest taka temperatura jak w domu!
          • anetam1984 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 17.09.16, 18:36
            No wlasnie juz od poniadzialku ma byc duzo chlodniej😕 rano tez jest duzo chlodniej niz w poludnie. No nic odczekam na wszelki wypadek te pol godziny.
    • ewa.misko-wasowska Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 19.09.16, 14:38
      Witam,
      jeżeli dziecko nie gorączkuje i czuje się dobrze to nie ma specjalnych ograniczeń, wszystko zależy raczej od samej infekcji,
      pozdrawiam
      • anetam1984 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 26.09.16, 12:29
        Pani dr mam przy okazji pytanie co do Imunitu, pisalam osobny post, ale nikt nie odpisal wiec podpytam soe Pani, czy stosowac go ciagiem przez 3 miesiace czy robic jakoes przerwy? I jaka opinie ma Pani na jego temat? Wart uwagi?
    • kawagu Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 26.09.16, 23:19
      Pierwszy raz słyszę o zakazie inhalacji przed wyjściem z domu. Rozumiem środek zimy i -10 st. Powietrze jest wręcz zalecane dla zdrowia
      • anetam1984 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 28.09.16, 18:32
        A ja wlasnie na roznych forach czytalam,ze bezposrednio po inhalacji nie nalezy wychodzic z domu i sie kapac, ze trzeba odczekac pol godziny i byly to podbno zalecenia lekarzy, mi pediatra nic na ten temat z kolei nie mowila
    • busia177 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 29.09.16, 11:08
      Pulmonolog, do którego regularnie chodzę z córką zaleca po inhalacji odczekać z wyjściem na dwór godzinę i nie oklepywać dziecka (dotyczy inhalacji z pulmicortu/nebbudu).
      • anetam1984 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 30.09.16, 13:46
        No prosze czyli kolejnej nowej rzeczy sie dowiaduje, bo mi kazano oklepywac po Nebbudzie. Co lekarz to opinia.
        • karme-lowa Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 01.10.16, 11:26
          Nasza pulmonolog, lekarze w sanatoriach, itp radzą, żeby odczekać pół godziny z wychodzeniem na dwor po inhalacji. Po Berodualu mialam dziecko oklepywać. I dzięki oklepywaniu szybciej wychodziła z choroby.
        • busia177 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 01.10.16, 14:38
          W przypadku zapalenia krtani (córka miewa nawrotowe, przeplatane często zapaleniami oskrzeli od jesieni do wiosny) nie oklepuję nigdy dziecka. Kaszel krtaniowy jest suchy, szczekający i nieefektywny.
          Przy zapaleniach oskrzeli dostajemy najczęściej zestaw mucosolvan, berodual i pulmicort (podawane w inhalacjach osobno, choć wiem, że niektórzy lekarze pozwalają mieszać berodual z pulmicortem).
          Po mucosolvanie i berodualu oklepuję córkę, po pulmicorcie który działa przeciwzapalnie już nie.
          W przypadku kaszlu, którym nie towarzyszą zmiany oskrzelowe staram się nie sięgać po ww leki (mam wrażenie, że po mucosolvanie do inhalacji flegma "zalewa" mi dziecko i zamiast polepszenia następuje pogorszenie).
      • farfaa Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 01.10.16, 18:10
        Nie oklepywac po pulmikorcie?kurcze a nam kazala
        • busia177 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 01.10.16, 19:00
          Możliwe, że oklepywanie uzależnione jest to od rodzaju infekcji (oskrzela/krtań) i charakteru kaszlu.
          Warto dopytać lekarza.
    • zefirkazew Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 23.10.16, 21:13
      Czy ktoras z mam miała przypadek wzrostu agresji nadpobudliwosci u dziecka podczas podawania berodualu i niebbudu ? Moja wnuczka po podaniu leków była bardzo niegrzeczna wręcz naładowana energia nie można jej było utemperować .
      • anetam1984 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 26.10.16, 20:38
        Hmmm ciezko mi powiedziec, bo moj syn jest ogolnie bardzo zywy, jednak w ulotce Nebbudu w skutkach ubocznych byla podana nadpobudliwosc. U nas przy inhalowaniu 10dni, pod koniec brania tak gdzies 8 dnia pojawia sie chrypka mimo plukania buzi.
      • rulsanka Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 27.10.16, 11:50
        Jest to raczej "zasługa" berodualu, który ma dużo różnych dziwnych skutków ubocznych, jak przyspieszenie akcji serca, czy drżenia mięśni. Krótkotrwale (czyli nie miesiącami) podawany miejscowo steryd nie daje żadnych skutków ubocznych ogólnoustrojowych, ewentualnie miejscowe.
        • anetam1984 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 02.11.16, 09:08
          A co jest lepsze w sensie mniejszych skutkow ubocznych Ventolin czy Berodual? Ventolin u mojego mlodego powodowal przyspieszenie rytmu serca i mial troche policzki zaczerwienione, ze wgledu na problemy z zastawka (m.in ma przez to przyspieszona akcje serca czasami) zapytalam sie kardiologa czy moze te leki stosowac to powoedzial, ze tylko i wylacznie przy wystapieniu dusznosci, a noe tak jak np nasza pediatra nam wciskala nawet bez dusznosci zeby steryd lepiej dotarl do oskrzeli. Kardiolog powoedzial,ze tylko doraznie przy wystapieniu dusznosci. Ale jak rozpoznac dusznosc u dziecka? Dziecko wtedy probuje lapac gleboko powietrze? Nigdy nie bylam swiadkiem wystapienia dusznosci.
          • rulsanka Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 02.11.16, 10:25
            Duszność przede wszystkim rozpoznasz przykładając ucho do klatki piersiowej. Jeśli usłyszysz świsty, to pewnie jest i duszność. Oprócz tego możesz zauważyć, że przy wdechu zapadają się przestrzenie międzyżebrowe, ale tu trzeba mieć wprawę w obserwacji. W czasie duszności syn był bledszy niż zwykle i miał mniej energii. Ale to nie tak od razu, tylko po kilku-kilkunastu godzinach.
            Innych reakcji u syna nie było, nawet on sam miał problem z wyczuciem, kiedy zaczyna się duszność (a rzeczywiście je miał). Syn miał wtedy 7 lat.
            Zarówno ventolin jak i berodual u mojego syna dawały duże skutki uboczne (przyspieszenie oddechu, nudności, drżenie i napięcie mięśni, niepokój, szybkie tętno). Lekarka powiedziała, że ventolin w aerozolu (nie do nebulizacji) jest lepiej tolerowany. Rzeczywiście, syn go kilka razy użył w sytuacjach dużych duszności i było bez problemu. Normalnie nie używaliśmy ventolinu przy małych dusznościach, obawiałam się tego środka po tym złym doświadczeniu z ventolinem w nebulizacji. Używaliśmy tylko sterydu.
            • bisiek10 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 02.11.16, 12:32
              U nas po Ventolinie tez wystepowalo drżenie.Ale tylko po dużych dawkach.Przy swistach i dusznosciach jak lądowalysmy w szpitalu miala mloda nebulizacje potem przez tube po 10 psikow co 4 godziny.Po wyjsciu do domu stopniowo zmniejszanie dawki i drżenie przechodzilo.
      • meg.123 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 09.12.16, 15:19
        zefirkazew u mnie synowie zawsze są nadpobudliwi przy berodualu dlatego jeśli już musi im to doktorowa przepisać to jej mówię o tym skutku i dobiera najmniejszą dawke jaką może. Jak słyszę że niektórym przepiszą 30 kropli jednorazowo to sie za głowę łapię! Moi przy 10 roznoszą dom
      • ewes2vp.pl Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 22.01.17, 11:30
        U nas jest to samo. . . Odkrylam to wczoraj. . Dostaja od 4 dni berodual+nebbud i agresja u OBU dzieci po ich podaniu jest ogromna. . .jakby diabeł Ich opetal. . Masakra, jak te leki dzialaja na uklad nerwowy. . Rozwazam dalsze ich podawanie. . :(
        • blaue777 Re: Inhalacje Nebbud pytanie do Pani dr 26.01.17, 20:28
          Znam dziecko, które było długo leczone na rzekomą astmę. Problemy w nauce nie do opisania. Jeden ze specjalistów powiązał to właśnie ze sterydami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka