Dodaj do ulubionych

Permanentne kłopoty żołądkowe

19.03.07, 17:51
Witam, mam 8-miesieczna coreczke. "Od zawsze" ma problemy z
zoladkowo/jelitowo/trawienne - we wczesnym niemowlectwie cierpiala na kolke,
teraz od ok 3 m-cy srednio 2 razy w miesiacu przytrafia sie jej moze nie tyle
biegunka (bo stolce nie sa bardzo czeste), ale cos w rodzaju niestrawnosci -
luzne kupki, czasem zielonkawe + niechec do jedzenia. Problemami zoladkowymi
zaczynaly sie tez wszystkie dotychczas przebyte przez nia choroby - infekcja
wirusowa w grudniu oraz zapalenie gardla w lutym.
Dodam, ze corcia zawsze robi minimum 3 kupki dziennie.
Zdaniem pediatry wszystko jest OK, a corka ma"wrazliwy uklad pokarmowy".
Karmilam ja piersia 6 m-cy, odstawila sie sama.
Czy opisane przez mnie przypadlosci nalezy traktowac jako normalne u dziecka
w tym wieku, czy tez powinnam zrobic corce jakies badania?
Bede wdzieczna za odpowiedz
suellen
Obserwuj wątek
    • kasiaok3 Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 20.03.07, 10:22
      Przyłączam się do pytania, w zasadzie mogłabym podpisać się pod całym tekstem
      bez większych zmian. Dodam tylko, że mój synek ma skazę białkową a problemy
      nasiliły się gdy zaczełam wprowadzać nowe pokarmy (Mały reaguje właśnie
      problemani z układem trawiennym )Wizytę u alergologa mamy wyznaczoną dopiero na
      połowę kwietnia. Proszę o podpowiedź jakie badania można zrobić i gdzie szukać
      pomocy (może gastrolog). Dodam,że ostatnio mały coraz bardziej nie chce jeść -
      nie wiem czy natychmiast zrobić morfologię krwi czy jak radzi pediatra czekać
      na wizytę u alergologa ( wtedy będą robione wszystkie badania)
      • mikolaj_danko Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 27.03.07, 23:53
        kasiaok3 napisała:

> Przyłączam się do pytania, w zasadzie mogłabym podpisać się pod całym tekstem
        > bez większych zmian. Dodam tylko, że mój synek ma skazę białkową a problemy
        > nasiliły się gdy zaczełam wprowadzać nowe pokarmy (Mały reaguje właśnie
        > problemani z układem trawiennym )Wizytę u alergologa mamy wyznaczoną dopiero na
        >
        > połowę kwietnia. Proszę o podpowiedź jakie badania można zrobić i gdzie szukać
        > pomocy (może gastrolog). Dodam,że ostatnio mały coraz bardziej nie chce jeść -
        > nie wiem czy natychmiast zrobić morfologię krwi czy jak radzi pediatra czekać
        > na wizytę u alergologa ( wtedy będą robione wszystkie badania)

Możesz spokojnie poczekać do wizyty u alegologa. Dzieci z nietolerancjami/alergiami pokarmowymi, trudno oswajają się z nowymi pokarmami i różnie na nie reagują, dlatego też warto na wizytę zaczekać. Z gastrologiem póki co bym się wstrzymał.
    • edyta.23 Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 20.03.07, 20:31

ja również mogę się przyłączyć z podobnym problemem/
      synek ma 9 miesięcy i od urodzenia problemy z bólem brzucha. Najpierw
      codziennie koszmarne kolki, później stwierdzony ph-metrią refluks żołądkowo -
      przełykowy. Od czasu wprowadzenia nowych pokarmów cierpi na zaparcia. Jest na
      diecie bezmlecznej (Nutramigen). Wszystkie nowe produkty wprowadzamy bardzo
      ostrożnie. Byliśmy i u alergologa i u gastrologa. Takie kolkowe bóle brzucha
      podobno trzeba przeczekać. Tylko ciekawe ile to może jeszcze trwać?
      Poza tym dziecko ma apetyt i w miarę dobrze przybiera na wadze.
      • mikolaj_danko Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 27.03.07, 23:57
        edyta.23 napisała:

>
        > ja również mogę się przyłączyć z podobnym problemem/
        > synek ma 9 miesięcy i od urodzenia problemy z bólem brzucha. Najpierw
        > codziennie koszmarne kolki, później stwierdzony ph-metrią refluks żołądkowo -
        > przełykowy. Od czasu wprowadzenia nowych pokarmów cierpi na zaparcia. Jest na
        > diecie bezmlecznej (Nutramigen). Wszystkie nowe produkty wprowadzamy bardzo
        > ostrożnie. Byliśmy i u alergologa i u gastrologa. Takie kolkowe bóle brzucha
        > podobno trzeba przeczekać. Tylko ciekawe ile to może jeszcze trwać?
        > Poza tym dziecko ma apetyt i w miarę dobrze przybiera na wadze.

Ogranicz u malucha produkty zapierające (np. kaszki, kleiki ryżowe)- zwróć uwagę czy chłopiec spożywa odpowiednią ilość płynów, to również może mieć wpływ na zaparcia. To że dziecko ładnie przybiera na wadze wskazuje że nie jest tak źle :-)
    • suellen_girl Re: Panie doktorze... 21.03.07, 23:11
      Panie doktorze, czy moge otrzymac odpowiedz?
      A propos postow dziewczyn, ktore dopisaly sie do mojego watku, chcialabym
      powiedziec, ze moja corka nigdy nie miala podejrzenia alergii, skóra zawsze
      byla idealna.
      pozdrawiam
      suellen
    • monikania Re: up, bo tez jestem zainteresowana 23.03.07, 14:08
    • suellen_girl Re: chyba sie juz nie doczekam na odpowiedz :-( 26.03.07, 23:34
    • blueluna Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 27.03.07, 01:12
      Jam nie pan doktor - ale jesli moge cos doradzic - to przede wszystiim dokladne
      badania kalu - posiew oraz porzadne zbadanie w kierunku pasozytow, szczegolnie
      lamblii.
      To powinno byc juz dawno zrobione...
      • izabella_g Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 27.03.07, 09:49
        To jeszcze ja się wtrącę.
        u nas na takie problemy, tylko w znacznie większym nasileniu, pomogły
        probiotyki.
        przez 2 miesiące testowaliśmy wszystkie dostępne na rynku, aż w końcu zaskoczył
        enterol (zawiera drożdżaki a nie bakterie kwasu mlekowego jak inne preparaty)
    • mikolaj_danko Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 27.03.07, 23:50
      Niestety problemy żołądkowe u niemowlaków zdarzają się często( o czym świadczą też Wasze posty). U Twojej córeczki myślę, że warto by spróbować diety bezmlecznej przez 2 tyg-miesiąc, obserwując efekty. Alergia może mieć manifestację pokarmową, bez większych zmian skórnych. Co do probiotyków, również możesz ich wypróbować (enterol, trilac) - infekcje, o których pisałaś, mogły zaburzyć prawidłową florę jelitową i uszkodzic komórki jelita.
    • mikolaj_danko Re: Permanentne kłopoty żołądkowe 27.03.07, 23:58
      suellen_girl napisała:

> Witam, mam 8-miesieczna coreczke. "Od zawsze" ma problemy z
      > zoladkowo/jelitowo/trawienne - we wczesnym niemowlectwie cierpiala na kolke,
      > teraz od ok 3 m-cy srednio 2 razy w miesiacu przytrafia sie jej moze nie tyle
      > biegunka (bo stolce nie sa bardzo czeste), ale cos w rodzaju niestrawnosci -
      > luzne kupki, czasem zielonkawe + niechec do jedzenia. Problemami zoladkowymi
      > zaczynaly sie tez wszystkie dotychczas przebyte przez nia choroby - infekcja
      > wirusowa w grudniu oraz zapalenie gardla w lutym.
      > Dodam, ze corcia zawsze robi minimum 3 kupki dziennie.
      > Zdaniem pediatry wszystko jest OK, a corka ma"wrazliwy uklad pokarmowy".
      > Karmilam ja piersia 6 m-cy, odstawila sie sama.
      > Czy opisane przez mnie przypadlosci nalezy traktowac jako normalne u dziecka
      > w tym wieku, czy tez powinnam zrobic corce jakies badania?
      > Bede wdzieczna za odpowiedz
      > suellen

Wybacz, ale nawiązanie do Twojego postu znalazło się na końcu. I wybacz opóźnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka