Dodaj do ulubionych

Refluks II stopień

20.03.07, 15:13
Mam pyt. do Pana - u mojej córki gdy miała 6 tyg. zdiagnozowano refluks
moczowy II stopnia po str. prawej. Od tamtej pory przyjmuje naprzemiennie
przez 7 dni bactrim i furagin - zum miała tylko raz - przed stwierdzeniem
refluksu. Czy w związku z tym refluksem jej nerki będą uszkodzone? czy jest
szansa że ten refluks się cofnie? Dziękuje za odp. i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Refluks II stopień 20.03.07, 16:44
      Jest duza szansa, ale...
      Cystografi apo roku kontrolna.
      Dobrze zrobic scyntygrafi e- chociaz wyglada na to, ze jesli byl tylko raz ZUM
      to nie ma sie co martwic na zapas. Scyntygrafi awykaza wlasnie jak pracuja nerki
      i czy nie ma blizn pozapalnych.

Dziecko musi stale miec sprawdzany mocz - mniej wiecej najlepiej co 2 tygodnie.
      Jesli zakazenie wystapi - szybciutko antybiotyk, dobrany zgodnie z antybiogramem.

jesli masz pytania - bardzo chetnie odpowiem.
      • 100krotka14 Re: Refluks II stopień 21.03.07, 07:46
        dziękuje za odp. we wrześniu jak minie rok od wykrycia refluksu to będzie
        kontrolna cystogrfia. Mocz badamy przeważnie co miesiąc przed wizytą u
        nefrologa - chyba że coś to częściej! Pozdrawiam
        • madziulec Re: Refluks II stopień 21.03.07, 10:09
          Moje dziecko mialo z jednej strony II stopien z drugiej III. KOntrolowalismy
          mocz przy kazdym spadku apetytu, niewyjasnionej goraczce i w ogole tzw.
          "niehumorze", czyli wszystkim, co wzbudzalo moj niepokoj.

Po 2 latach podawania furaginy okazalo sie, ze moje dziecko nalezy do promila
          dzieci, ktorym nie powiodlo sie leczenie farmakologiczne i trzeba bylo
          ostrzykiwac. na szczescie okazalo sie, ze nei ma blizn pozapalnych, mimo
          przejsci anaprawde olbrzymiej ilsoci zakazen ukladu moczowego i to o sporej sile
          (duza ilsoc leukocytow, duza ilsoc bakterii, czasem koniecznosc zmiany
          antybiotyku). Bylismy tez w pierwszym roku zycia 4 razy w szpitalu, by podawac
          leki dozylnie.

Nie da sie powiedziec, czy dziecko wyleczy sie lekami - prawdopodobnie tak, bo
          zwykle daje sie.
          Jesli nie - przy tak niskim stopniu czekac was bedzie ostrzykiwanie. Nie polecam
          teflonu, nie polecam juz w ogole wlasnej krwi (amerykanskie badania w ogole nie
          zalecaja tej metody jako zawodnej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka