Dodaj do ulubionych

ciemiaczko

23.03.07, 12:12
moja corka ma 2 lata i ciemiaczko jeszcze nie zarosniete
rozwija sie prawidlowo
bierze 4 krople Vigantolu i 2*dziennie lyzeczke wapna w syropie /zalecenia lekarza/ ktory kazal mi sie nie martwic ale ja prosze o dokladne wyjasnienie dlaczego w tym wieku jej ciemiaczko sie nie zaroslo i czym to grozi
dziekuje
Obserwuj wątek
    • kietka Re: ciemiaczko 23.03.07, 13:40
      pysiu :) tez czekam na odpowiedz p.doktora,bomojej Zosi ciemiaczko zroslo sie
      tez dosc pozno.
      Nasz pediatra twiedzi, ze zdarzaja sie zdrowe dzieci, ktorym ciemie zarasta
      ok4roku zycia, ale jest to promil. Jednak jest :)
      Pozdrowienia i buziaki ;)
      Kasia
      • pysiu1007 Re: ciemiaczko 23.03.07, 13:42
        nie znalazlam Twojego postu na tym forum ale mam nadzieje ze lekarz odpisze na nasz post
        • kietka Re: ciemiaczko 23.03.07, 13:48
          pysiu ja czekam na odpowedz na Twoje pytanie,bo wlasnego nie zadawalam na tym
          forum :)
          KIETKA ;)
          • pysiu1007 Re: ciemiaczko 23.03.07, 14:03
            a teraz zrozumialam a kiedy u Twojego marcatka sie zaroslo
            bo moja ma jeszcze tak na opuszek palca wskazujacego taki jakby zapadniety fragment no na bilansie bylam ale u nas to jak na tasmie produkcyjnej
            za bardzo sie niczego nie wywiedzialam
            bo lekarz nie kwapil sie do rozmowy
            • kietka Re: ciemiaczko 23.03.07, 14:43
              naprzegladzie w grudniu,czyli,jak Zosia miala 22 miesiace, tolekarz
              powiedziala, ze juz zrozniete,alewg mnie dolekjeszczebyl. Na moje okozroslo
              siewlutym, czyli ok23 mies. Teraz juz nie ma dolka, ale jak mowilamlekarz mnie
              uspokajal, bonie bylo innych oznak krzywicy. Nozki proste, zebra tez, czolko
              ok :)
              • pysiu1007 Re: ciemiaczko 23.03.07, 14:46
                Oli ma nozki proste czulko raczej tez tylko nie wiem jak te zebra sprawdzic ale lekarz by podczas badania zauwazyl nie
                choc Oli to grubasek i moze nie widac
                • kietka Re: ciemiaczko 23.03.07, 15:06
                  jak jest krzywica, czyli efekt niedoboru wit D, tozebra robia sie w
                  taka "lodke".ale towidac na pierwszy rzut oka. NA pewnio wszystko ok u Olinka,
                  ja pamietam,co powiedzial naszpediatra,starszy,bardzo doswiadczony lekarz, ze
                  ciemie mozesiezrastacnawet do4rz :)
                  • pysiu1007 Re: ciemiaczko 24.03.07, 10:13
                    kietka troche mnie podbudowalas bo juz schizy mam w tym temaciw
                    mialam nadzieje iz pediatra odpowie a tu nici
                    wiec bardzo prosze o odpowiedz Panie Doktorze
                    pozdrawiam
                    • mikolaj_danko Re: ciemiaczko 26.03.07, 20:42
                      Faktycznie u niektórych dzieci ciemię przednie zarasta się późno, czasem jest to związane z zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforanowej (jednym z ich rodzajów jest krzywica, czasem są jednak bardziej dyskretne), a czasem dzieciak po prostu tak ma, że ciemię zarasta później. Nie martw się ciemieniem na opuszkę palca, dobrze że dziecko ma suplementowany wapń i vitD. Uzbrój się w cierpliwośc. Jeżeli rozwój dziecka przebiega prawidłowo, zagrożenia żadnego to ze sobą nie niesie.
                      • pysiu1007 Re: ciemiaczko 27.03.07, 15:04
                        wielkie dzieki uspokoilam sie troche

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka