Dodaj do ulubionych

Drogi doktorze...

18.04.07, 21:41
Liczę na pana pomoc. Jestem w kropce i sama nie wiem co mam teraz robić.
Strasznie się martwię, bo nie wiem czy te częste zapalenia układu moczowego w
efekcie do czegoś strasznego nie doprowadzą. Wyniki ogólne moczu robimy co 2
miesiące i zawsze jest białko - 7do8g/ml. Co robić???
Obserwuj wątek
    • yvon.ka Re: Drogi doktorze... 18.04.07, 23:06
      7-8 g/l pokazuje wynik ogólny moczu, oczywiście, pomyliłam się.
      Czekam na odpowiedź.
      Pozdrawiam.
      • bobimax Re: Drogi doktorze... 19.04.07, 10:58
        A robiłaś córce usg jamy brzusznej??
        • yvon.ka Re: Drogi doktorze... 19.04.07, 11:07
          Cześć!
          Oczywiście, bardzo szczegółowe, spodobało jej się jak pan jej masował brzuszek
          więc kazała się badać i badać. Zapewniono mnie, że wszystko jest idealnie. A
          nawet ma dwie śledziony. A czemu pytasz?
          • bobimax Re: Drogi doktorze... 19.04.07, 11:34
            Bo u mojej córki która ma 5 lat zrobiono dopiero teraz USG i okazało się że ma
            wodonercze. A badania moczu niestety tego nie wykażą, dopiero przy zakażeniu
            układu moczowego (po raz drugi) lekarz dał skierowanie. Wcześniej żadnych
            takich objawów nie miała wskazujących na tą wadę.
            • yvon.ka Re: Drogi doktorze... 19.04.07, 11:37
              A co to jest wodonercze i jaka to choroba, z powikłań zapalnych??? Dziecko się
              z tym rodzi, czy może na to zachorować???? A jakie mała miała wyniki, że się
              wystraszyłaś?
              • bobimax Re: Drogi doktorze... 19.04.07, 12:51
                Wodonercze jest to wada wrodzona. Najprościej mocz nie odpływa z nerki. Jest
                fizyczna blokada która uniemozliwia odpłynięcie tego moczu. U Zuzi objawiła się
                to kolejnym zapaleniem układu moczowego. I tym razem bardzo mocnego. Wysoka
                temperatura, wymioty białko w moczu, wysokie leukocyty i bakterie e.coli. Może
                nie być wykryta w okresie płodowym. Musiała być bardzo mała i po urodzeniu
                powoli narastała. Tak stwierdził lekarz.
    • mikolaj_danko Re: Drogi doktorze... 20.04.07, 23:11
      Jak rozumiem, poza białkiem w moczu nie ma leukocytów, krwinek czerwonych?? Czy dziecko nie ma obrzęków? Myślę że konieczne jest zasięgnięcie porady nefrologa. Dobrze by było zrobić dobową zbiórke moczu na białko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka