Dodaj do ulubionych

BO moczu-prosze o interpretację wyników

29.05.07, 12:23
Bardzo bardzo proszę o interpretację wyników mojego dziecka - 2 lata,
ponieważ dopiero będzie my u lekarza w przyszłym tyg a martwią mnie nabłonki
i śluz. Poniżej podaje wyniki:
ciężar wł-1,020kg/l
leukocyty -75 leu/ul
pH-6
azotyny, erytrocyty, białko, ciała ketonowe, bilirubina-neg
glukoza, urobilinogen-norm
wit C-20 mg/dl
kolor-słomka
przejrzysty
nablonki płaskie-kilka
nablonki okragłe-0-1 wpw
leukocyty-5-10 wpw
erytrocyty świeże-0-2 wpw
flora nieliczna
sluz obecny
kryształki szczawianu wapnia-poj.
Dziękuję bardzo serdecznie, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: BO moczu-prosze o interpretację wyników 29.05.07, 14:03
      A te leukocyty Cie nie martwia???

A powinny....
      • jkk3 Re: BO moczu-prosze o interpretację wyników 29.05.07, 20:28
        no no. Martwią, właśnie dowiedziałam się że norma to 0-5 wpw, i maly ma chyba
        jakąś infekcję...
        a pod stwiedzeniem "a powinny...." to co sie kryje???
        • madziulec Re: BO moczu-prosze o interpretację wyników 29.05.07, 21:03
          Powiem tak: przeczytalam wynik moczu. Leukocyty w ilosci jak dla mnie sporej. Erytrocyty sa.

A Ty przejmujesz sie sluzem??? Albo nablonkami?? Nablonki sa po prostu zluszonymi komorkami, niczym wiecej, zwykle nie maja wartosci diagnostycznej. A z kolei sluz bardzo czesto powstaje gdy probka jest przechowywana w za niskiej temparaturze.

Zrob jak najszybciej badanie posiewu moczu.
          A z tym badaniem jak najszybciej do lekarza bo jak najbardziej jest inwekcja drog moczowych. Badanie posiewu zrob przed podaniem antybiotyku, bo moze byc tak, ze antybiotyk zostanie podany "w ciemno" po to tylko, by stan ogolny dziecka sie nie pogorszyl. Gdy juz bedzie wynik posiewu moze zostac antybiotyk skorygowany
          • jkk3 Re: BO moczu-prosze o interpretację wyników 30.05.07, 11:34
            a więc, ja nie jestem ekspertem ws analizy moczu! dlatego poprosiłam o
            interpretację. na wynik posiewwu czekam - mają być jutro, i dodam że jak
            zgłaszłam problem lekarzowi rodzinnemu- on stwierdził tak może być
            (zaczerwieniony siuisak, częte siusianie) ale ja zrobiłam badanie na własną
            rękę. poza tym tak jak napisałam wybieram się do lekarza (ale innego :)). poza
            tym maluszek mial kiedyś gronkowca w moczu i dlatego się zaniepokoiłam. i
            jeszcze mam pytanko, jak bym napisała ci wyniki mojego drugiego synka to tez
            byś je opisała??
            • jkk3 Re: madziulec 30.05.07, 13:37
              poczytałam troszkę Twoich odpowiedzi i widzę że jesteś ekspertem w
              sprawach "moczowych", dużo też się dowiedzialam.
              Tak więc teraz proszę cię mocno abyś zinterpretowała wyniki mojego drugiego
              synka -prawie 5 misięcy
              ciężar wł-1,005kg/l
              leukocyty -25 leu/ul
              pH-6
              azotyny, erytrocyty, białko, ciała ketonowe, bilirubina, wit C-neg
              glukoza, urobilinogen-norm
              kolor-j. słomka
              przejrzysty
              nablonki płaskie-poj
              leukocyty-0-2 wpw
              erytrocyty świeże-0-1 wpw
              flora nieliczna

baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ci dziękuję
              • madziulec Re: madziulec 30.05.07, 19:23
                Zaniepokoilyby mnei leukocyty. To po pierwsze.

To co masz na dole napisane to jest osad moczu: czyli te powtorzone leukocyty, erytrocyty. Nie powinno byc nic.
                Pocieszajace ze erytrocyty sa siweze (gdyby byly wylugowane wiadomo byloby ze sa pochodzenia nerkowego, swieze sa np. z ranki na siusiaku na przyklad.. nie wiem, bo lekarzem nie jestem, ale czasem takie wlasnie przypuszczenie sie sprawdza)

Zrob posiew, tak dla wlasnego spokoju.
                I jak cos - pisz. Nie ma problemu., Pomoge
                • jkk3 Re: madziulec 30.05.07, 20:34
                  czy to oznacza że drugi synek też ma infekcję (leukocyty i erytrocyty w
                  osadzie)? chociaż jak znalazłam w internecie normy dopuszczają te składniki w
                  odpoweidnich oczywiście ilosciach. a po wyniki posiewu ide jutro. dziekuję
                  • madziulec Re: madziulec 30.05.07, 21:06
                    Zobacz: masz leukocyty w ilosci 25 w badaniu podstawowym. To za duzo. Dopuszczalne jest kilka (norm nie pamietam, bo nei chce mi sie pamietac, ale sa to naprawde kilka sztuk), do tego w osadzie jak Ci pisalam powtarzaja sie znow te nieszczesne leukocyty i erytrocyty.

Moze byc duzo przyczyn leukocytow w moczu, nie tylko infekcja drog moczowych. Ale takze na przyklad wysoka goraczka.
                    Nie piszesz nic o dziecku, a ja nic nie wiem - jaki jest stan ogolny, czy na cos choruje. Sam mocz to nie jest pacjent, nikt wyniku badania ogolnego moczu nie leczy ;) Taka jest prawda.
                    • jkk3 Re: madziulec 30.05.07, 21:58
                      a więc starsze dziecko nie ma gorączki nie choruje ogólny stan zdrowia dobry-
                      tylko jak pisałam zaniepokoil mnie czerwony siurdach i częsta ilość oddawanego
                      moczu, poza tym postękuje w nocy.
                      stan zdrowia mlodszego również jest dobry tylko robie badania ponieważ od
                      urodzenia ma śluz w kupie( przez 3,5 mies, byl na cycu i śluz jest normą
                      natomiast od 1,5 mies na Nutramigenie a ten śluz nie zniknął, wręcz nasilił
                      się). Dotatkowo od 3 tyg robi po 4-5 kupek dziennie konsystencji musztardy,
                      poza tym wydaje mi sie że coś go pobolewa, przy karmieniu strasznie sie prężyi.
                      Dlatego szukam przyczyny-jutro zrobię posiew kału. Jeszzce raz bardzo Ci
                      dziękuję.
                      • madziulec Re: madziulec 30.05.07, 22:13
                        Widzisz dziecko na cycy ni ejest ogolnie kontrolowane ile zjada. Moze to dziwnie brzmi ale tak jest. Dziecko butelkowe od razu widzisz ile zjadlo - w przypadku mojego dokaldnie tak bylo w przypadku pierwszego zakazenia.
                        Ten czerwony siusiak moze rzeczywiscie cos oznaczac.

Aha - zakazenie wcale nie musi byc wywolane bakeria. Tu mnie niepokoi to postekiwani ew nocy,. Jedna dziewczyna na tym forum opisywala podobne objawy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka