elizach520 17.09.07, 12:50 od kiedy mozna wprowadzic miod.dziecko ma 12 miesiecy i dwa tygodnie.czy mogge jej podac miod do herbatki jak jest przeziebiona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: od kiedy miod 17.09.07, 12:57 generalnie slyszy sie ze miod dosc czesto daje odczyny alergiczne i zalecane jest wprowadzenie po 2 a nawet 3 roku zycia.Moja corka z racji tego ze nigdy po niczym nie miala zadnych reakcji alergicznych dostawala wafle z miodem od 8 miesiaca zycia.Nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
zankoha Re: od kiedy miod 17.09.07, 15:00 Igor skończył 5 miesięcy i od czwartego miesiąca dostaje 1/4 łyżeczki miodu na 50 mil wody_to jest zalecenie ordynatora oddziału noworodków z tutejszego szpitala(nadmieniam szanowanego przez tutejsze środowisko).Oczywiście zaczynaliśmy od końca łyżeczki i teraz dostaje 1/4.Żadnych objawów _typu wysypka nie ma. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: od kiedy miod 19.09.07, 08:17 Mój synek dostawał wodę z miodem od 4 miesiąca. Nasza ordynator z oddziału noworodków powiedziała, ze spokojnie może to pić...no i pił...Moje dziecko jest zdrowe, silne i nigdy na nic nie było uczulone. Do tej pory - a ma juz pieć lat - jego ulubionym napojem jest woda z miodem i z cytryną;) O miodzie krążą różne historie...nawet kiedyś na niemowlaku przeczytałam wypowiedż jednej z mam, o tym, ze dając dziecku wodę z miodem, narażamy je na śmierć:) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka0645 Re: od kiedy miod 24.09.07, 18:28 To sprawa indywidualna każdego rodzica, ale zalecałabym ostrożność: Cytat z książki "Pierwszy rok życia dziecka" str 289 - "Miód stanowi ryzyko dla dzieci poniżej pierwszego roku życia. Może zawiarać bakterie Clostridium botulinum , które są nieszkodliwe dla dorosłych, natomiast u niemowląt mogą spowodować botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym . Choroba może prowadzić do zapalenia płuc i odwodnienia, jest poważna ale rzadko bywa śmiertelna.." Odpowiedz Link Zgłoś