marmag27 12.10.07, 20:27 Witam chcialabym się zapytac czy zgrzytanie zębami {tzw:bruksizm} może być dziedziczne.Ostanio zauwżyłam jak robi to moja coreczka, ma 18 miesięcy.Mój mąż bardzo zgrzyta w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaj_danko Re: zgrzytanie zębami 15.10.07, 23:01 Przyznam, że nie znam odpowiedzi na to pytanie. Biorąc pod uwagę, że genetyka macza palce we wszystkim prawie, myślę że i tendencja do bruksizmu może mieć z genami coś wspólnego. Chyba, że to pasożyty... Odpowiedz Link Zgłoś
marektatojakuba Re: zgrzytanie zębami 15.10.07, 23:41 Warto byłoby upewnić się, że jest to na 100% bruksizm, bo jeżeli tak, to koniecznie trzeba leczyć. Nawet nie wiesz jak poważne konsekwencje mogą być dla układu stomatognatycznego. Proponuję poprosić o konsultację dentystę, albo najlepiej specjalistę w tej branży. Np. na Śląsku (Zabrze) jest klinika, która się specjalizuje w tych sprawach, kierowana przez prof. St. Barona. Tak czy inaczej, w każdej większej klinice stomatologicznej AM są specjaliści w tej dziedzinie. Nie lekceważ problemu. O ile to nie są jednak pasożyty :) Odpowiedz Link Zgłoś