sysunia3691 Re: Meningokoki 21.11.07, 09:42 Witam dla mnie ten temat tez jest goracy .Ja szczepilam syna na meningokoki bardzo bodrze ja zniosl .Teraz czekam bo chce zaszczepic corcie ma obecnie 5 miesiecy tez nie wiem co robic.Natomiast ta szczepionka ktora ty zaszczepilas chroni przed niektorymi szczepami pneumokokow ale nie przed ta piekielna dwoinka tzn meningokokiem Wiec jesli chcesz to zaszczep tez na meningo.Ja lekarzem nie jestem ale wydaje mi sie ze korzysci ze szczepien napewno przewyzszaja szkody jakie niesie za soba zachorowanie na to swinstwo .Moze ypowie si pan doktor trzeba czekac .Tez jestem ciekawa jak to jest z tymi szczepieniami natomiast znalazlam w necie fajny artykol nie wiem czy sluszny ale do mnie przemowil.POZDRAWIAM www.eioba.pl/a72883/sepsa_co_warto_wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
marzena604 Re: Meningokoki 21.11.07, 14:14 Ja szepiłam syna na pneumokoki (Pneumo23) i meningokoki (Neis Vac C). Przed szczepieniem radziłam się pediatry zajmującego się moim synem. Powiedział, że o ile szczepionka Pneumo 23 jest szczepionką już od lat wypróbowaną, to Neis Vac C jest stosunkowo nowa na rynku, ale on osobiście nie słyszał o żadnych skutkach ubocznych jakie by ta szczepionka wywołała. Poza tym już jakiś czas temu był podobny do Twojego post i dziewczyna, która ma kogoś w sanepidzie pisała, że ta osoba z sanepidu jej powiedział, że jest to szczepionka bezpieczna, bo nie zawiera całych bakterii, tylko fragmenty łańcucha DNA. Ale z kolei podobno te bakterie zmutowały w ostatnim okresie i nie wiadomo, czy szczepionka jest skuteczna. Jak chcesz to odszukaj ten post-był już dość dawno temu. Pozdrawiam. Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Meningokoki 21.11.07, 15:37 Pneumokoki to jedno a meningokoki to drugie. Ja szczepiłam moje dzieci przeciwko meningokokom gdy w Polsce nie było jeszcze masowej dyskusji o tej szczepionce. Zajrzałam do kalendarza szczepień w innych krajach ( m.in. Kanadzie, Belgii), poszłam do Sanepisu i.....po uiszczeniu chyba 150 złotcyh od dziecka sprawę załatwiłam. Oczywiście moje dzieci wiedza, że nie ma wspólnego jedzenia, picia itd, bo szczepienie jest tylko częścią profilaktyki. Ważną, ale tylko częścią. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Meningokoki 21.11.07, 22:03 To zależy co chcesz osiągnąć. Meningokoki mogą być sprawcami ciężkich zakażeń u dzieci, występują jednak rzadziej niż pneumokoki. Odpowiedz Link Zgłoś