Dodaj do ulubionych

Panie doktorze, co trochę katar...

30.11.07, 14:40
16 miesięcy, średnio co 2 tygodnie przeziębiony (katar,z kaszelkiem lub bez,
nie gorączkuje)i tak już już od lata...
Synek nie jest przegrzewany, codziennie przebywa na świeżym powietrzu, dostaje
tran...
Co może być przyczyną tak częstych przeziębień?
Dziękuje za odpowiedź.

Oto Moje Szczęście:
www.bobasy.pl/patryczekkarolek,453997,fotka.html
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: Panie doktorze, co trochę katar... 01.12.07, 18:26
      Chłopiec ma rodzeństwo? Nie jest alergikiem?
      • ganetka4 Re: Panie doktorze, co trochę katar... 03.12.07, 10:55
        Synek jest jedynakiem, nie chodzi do żłobka. Nie jest ma alergii. Zimą zeszłego
        roku trafiliśmy do poradni alergologicznej ze względu na podejrzenie astmy
        oskrzelowej. Na dzień dzisiejszy stwierdzono,że dziecko nie ma astmy.
        • koralik77 Re: Panie doktorze, co trochę katar... 04.12.07, 12:37
          witam, mam dokładnie ten sam proble mój synek ma 17 miesięcy i jesteśmy w trakcie testów na alergie, kontaktowe i wziewne -ok czekamy na pokarmowe i wiem że test na candida albicans (tzw. drożdżyca) wyszedł umiarkowany, alergolog kazała zrobić jeszcze badanie kału na grzyby, wynik będzie jutro. Mam pytanie czy również Pani synek miał test na ta "candidię"?
          • ganetka4 Re: 04.12.07, 13:51
            Synek w lutym tego roku miał robione badania w kierunku astmy
            oskrzelowej(morfologia krwi z czymś tam ale nie pamiętam:(), oraz badania czy
            jest uczulony na laktozę, mleko- wyszło ok. Poza tym żadnych testów, na
            drożdżyce też nie miał. Od lutego do maja raz tylko był przeziębiony, teraz od
            sierpnia ma co trochę katar:(. Wizyty w poradni alergologicznej zakończyliśmy w
            czerwcu, widzę jednak, że musimy wybrać się tam z powrotem- nie pomyślałam że
            powodem kataru może być alergia tym bardziej, że dwukrotnie podczas
            "zakatarzenia" synka ja również załapuje od niego katar.

Pozdrawiam
            • ganetka4 Re: do koralik77 04.12.07, 14:17
              Ciekawi mnie co może być przyczyną katarku u Pani synka, więc byłabym wdzięczna
              za informację, może być na prive. Dziękuję.
              • enia555 Re: do koralik77 04.12.07, 16:32
                Jakbym czytała o swoim synku z tą różnicą że ma teraz 18 m-cy :-)
                Od sierpnia co chwila katar wmiędzy czasie rotawirus no i zapelenie
                ucha od tego przeklętego kataru. Zrobiliśmy wymaz ale nie wyszło nic
                szczególnego alergia raczej też wykluczona, noi ten katar jest
                zaraźliwy - odpukac ja sama męczyłam się z nim jakieś 1, 5 miesięca
                na razie ok - mały teżż nie jest obecnie straszni zakatarzony ale co
                raz przytyka mu się nos! U nas zaczoło się to chorowanie od momentu
                gdy wychodziła 1 czwórka a obecnie wychodzą 5 -tki - nie wiem czy to
                ma związe z zębami ale już nie wiem co myśleć! Laryngolog mnie
                pocieszył że tak może być przez kilka miesięcy do wiosny - niestety
                dopiero jesień :-( SZOK
              • koralik77 Re: do koralik77 07.12.07, 21:09
                Witam.W środę byłam w centrum alergologii z wynikami kału mojego synka na grzyby i potwierdziły się przypuszczenia Pani doktor, że do grzyby tzw. kandydoza. Na szczęście umiarkowana. Nie miał takich objawów o jakich czytałam w internecie, żadnych kupek z krwią czy biegunek, problemów skórnych czy pokarmowych, tylko te ciągłe katarki. Prawdopodobnie zaraził się tym grzybem podczas porodu i jego organizm zamiast walczyć z wirusami był i jeszcze jest objadany z witamin przez te grzyby które żerują na cukrze. Tak więc na razie jesteśmy na diecie bezcukrowej i citrosepcie (ekstrat z grejfruta) i Lacidofie dla uzupełnienia prawidłowej flory. No i ja prawdopodobnie też mam tego grzyba albo ktoś z mojej rodziny. Podobno on jest bardzo powszechny tylko często bagatelizowany przez lekarzy, przyznaje, że z początku też podeszłam do tego sceptycznie - dlaczego alergolog każe robić test na kał ? na jakieś grzyby?! ale teraz przynajmniej wiem z czym mamy do czynienia. Przy leczeniu grzybów trzeba być cierpliwym i konsekwentnym, mam nadzieję, że szybko się tego pozbędziemy i będzie tak jak powinno być bez ciągłych katarków. Polecam wszystkim to badanie ponieważ dzięki temu można wreszcie poznać przyczynę wielu dolegliwości naszych dzieci. Powodzenia Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka