09.01.08, 22:23
Witam. w Trzeciej dobie życia u synka wysłuchano szmer nad sercem. Zrobiono potrzebne badania i p. Doktor mi powiedziała, że prawdopodobnie coś się nie domkło, gdyż synek urodził się 2 tyg, przed terminem.. Po 2 miesiącach mieliśmy iść na kontrolę do kardiologa. U kardiologa zaś okazało się, że szmeru nie ma, ale Cyryl ma tętniaczka. Pani kardiolog nie chciała mi wytłumaczyć, czym to może grozić i na czym polega problem. Powiedziała, że wszystko jest w porządku dopóki tętniak się nie rozleje. Moje pytanie dotyczy właśnie tego: czy on sie może rozlać w każdym wieku dziecka, np. gdy będzie miał 15 lat, czy jeśli szmer zniknął to tętniaczek pozostanei tylko kwestią kosmetyczną? czym może to grozić?
Dodam, ze synek dużo śpi, ale ja też bardzo lubię spac, więc może to mieć po mnie. Rozwija się dobrze, przybiera bardzo dobrze - ma 4 miesiące i waży 8200.. Jest spokojny i pogodny.
I jeszcze jedno pytanko: czy mógłby mi Pan polecić dobrego Kardiologa dziecięcego w Lublinie?
Dziękuję i pozdrawiam
I
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: tętniak 09.01.08, 22:50
      a gdzie dokladnie ten tetniak jest umiejscowiony?
      • penellopa Re: tętniak 10.01.08, 14:11
        W sercu:) ale nie wiem, w którym miejscu dokładnie
        • kasiak37 Re: tętniak 10.01.08, 15:57
          hmmm jest tego troche,ale wszystko zalezy od umiejscowienia tetniaka.W kazdym
          razie mniejsze badz wieksze zagrozenie jest zawsze.
    • mikolaj_danko Re: tętniak 13.01.08, 17:19
      Jak rozumiem tętniak wyszedł na badaniu ECHO? Myślę, że takie badanie będziecie musieli co jakiś czas powtarzać, aby zobaczyć czy się tętniak nie powiększa. Powinniście być pod opieką Poradni Kardiologicznej np. przy AM w Lublinie.
      • penellopa Re: tętniak 14.01.08, 21:52
        Witam. Tak, tak na badaniu echo. Kolejne mamy umówione na początek lutego. A o co chodzi z tym ewentualnym rozlaniem się tętniaka? Czy to grozi synkowi w każdym wieku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka