10.04.22, 21:14
Dzień dobry.Mam pytanie.Czy któraś z Was orientuje się, kiedy można składać dokumenty o rentę.Jestem po operacji tętniaka głowy.,byłam na zwolnieniu trzy miesiące.teraz wracam do pracy, ale zwalniam się.czy mogę starać się o rentę?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Renta 10.04.22, 21:20
      Renta to kiedy jestes niezdolna do pracy... nie wiem, szczerze mowiac. Sprawdz w ZUS
      • nickbezznaczenia Re: Renta 10.04.22, 21:23
        Nie masz racji.
        Można pracować i pobierać rentę.
        • kamin Re: Renta 10.04.22, 22:15
          Ale renta należy się w oparciu o orzeczenie zus
          • nickbezznaczenia Re: Renta 10.04.22, 22:16
            A czy napisałam ,że nie?
          • mava1 Re: Renta 11.04.22, 01:53
            >Można pracować i pobierać rentę.

ale świadczenie może ulec zmniejszeniu lub nawet zawieszeniu, w zaleznosci od osiąganych dochodów. A nawet braku przedłużenia prawa do renty. I to jest zasadne bo nie nalezy zapominać, że to społeczeństwo (czyli ty, ja i reszta) sponsoruje utrzymanie takiej osoby. Jest to akceptowalne jesli ktoś nie moze pracować, w przypadkach losowych. Nie jest akceptowalne jesli osoba pracuje (jednak jest zdolna do pracy) a reszta ma na nia robic dodatkową zrzutę (czyli na nią pracuje, de facto).
            A najlepiej to wejść na strone ZUS i doczytać.Albo podejsc do najblizszego oddziału ZUS i też zapytać. Panie są raczej pomocne (nie spotkałam innych).
            • taki-sobie-nick Re: Renta 11.04.22, 02:19
              Nie nasponsorujesz się, drogie społeczeństwo. ZUS robi wszystko, żeby rent nie przyznawać. Zresztą cieszcie się, że jesteście zdrowi!
            • snajper55 Re: Renta 11.04.22, 04:15
              mava1 napisał(a):

> I to jest zasadne
              > bo nie nalezy zapominać, że to społeczeństwo (czyli ty, ja i reszta) sponsoru
              > je utrzymanie takiej osoby. Jest to akceptowalne jesli ktoś nie moze pracować,
              > w przypadkach losowych. Nie jest akceptowalne jesli osoba pracuje (jednak jest
              > zdolna do pracy) a reszta ma na nia robic dodatkową zrzutę (czyli na nią pracu
              > je, de facto).

Jest to także akceptowalne, gdy chora osoba pracuje. Renta chorej osobie rekompensuje jej niższą wydajność, a więc zazwyczaj niższe zarobki, rekompensuje jej większy wysiłek jaki musi włożyć aby pracować .

S.
            • m_incubo Re: Renta 11.04.22, 12:30
              A skąd wiesz, że ona (nickbezznaczenia) też sponsoruje rencistów, a nie sama należy do sponsorowanych?
              • nickbezznaczenia Re: Renta 11.04.22, 21:10
                A dlaczego się tutaj o mnie pisze beze mnie?!
            • taki-sobie-nick Re: Renta 12.04.22, 00:43
              A najlepiej to zatrudnić osobę, której nikt nie chce zatrudnić, typu z zespołem Downa. Kto chce, żeby niepełnosprawni pracowali, niech ich zatrudnia, i to tych, których inni zatrudnić nie chcą, bo wózkowicza to każdy by chciał.
              • georgia.guidestones Re: Renta 12.04.22, 13:21
                taki-sobie-nick napisała:

> A najlepiej to zatrudnić osobę, której nikt nie chce zatrudnić, typu z zespołem
                > Downa. Kto chce, żeby niepełnosprawni pracowali, niech ich zatrudnia, i to tyc
                > h, których inni zatrudnić nie chcą, bo wózkowicza to każdy by chciał.
                🤦‍♀️Pod warunkiem ze wózkowicz ma sprawne rece (i pisze bezwzrokowo) oraz bedzie lewitowal w niedostosowanym budynku.
    • georgia.guidestones Re: Renta 10.04.22, 21:23
      Sprawdz ile teraz trwa l4+zasilek rehabilitacyjny, raczej ewidentnie tego nie przeskoczysz.
      • sarah_black38 Re: Renta 11.04.22, 18:37
        georgia.guidestones napisała:

> Sprawdz ile teraz trwa l4+zasilek rehabilitacyjny, raczej ewidentnie tego nie p
        > rzeskoczysz.

L4 to 182 dni, potem może być roczny zasiłek rehabilitacyjny, a dopiero po tym jeżeli lekarz na podstawie dokumentacji medycznej i badania osoby przyznaje lub nie rentę zdrowotną.I tak w zasadzie renta jest przyznawana na dwa lata. A potem kolejna komisja ( wiedza na podstawie przypadków moich dwóch koleżanek). A najlepiej zapytać u źródła czyli w ZUS-ie.
    • juztubylam Re: Renta 10.04.22, 21:24
      po co się zwalniasz? idź na zasiłek rehabilitacyjny, a po nim możesz się stara ć o rentę, zus oceni czy ci przysługuje i jak duzy masz uszczerbek zdrowia.
      pytaj w zus i u swojego lekarza a nie tu.
      • akseinga1975 Re: Renta 10.04.22, 21:32
        A jaki masz uszczerbek na zdrowiu? Ja po operacji guza mozgu oponiak 6 cm. Po czterech miesiacach wrocilam do pracy.
    • jantanowak Re: Renta 10.04.22, 22:12
      a zwolnienia lekarskiego nie chcą Ci przedłużyć? Możesz być 6 miesięcy. Jak wracasz po 3 miesiącach to i tak musisz przejść badania okresowe czy jesteś zdolna do pracy. Najpierw 6 miesięcy L4, potem świadczenie rehabilitacyjne 12 miesięcy a dopiero później ewentualnie renta. Chyba, że w międzyczasie wyzdrowiejesz i renta nie będzie potrzebna. Rentę przyznają teraz na czas określony od 2 do 5 lat.
      • s12345s Re: Renta 11.04.22, 18:26
        jantanowak napisała:

> a zwolnienia lekarskiego nie chcą Ci przedłużyć? Możesz być 6 miesięcy.

A czy od tego roku warunki L4 się nie zmieniły? Chyba nie ma już 6 miesięcy, tylko właśnie 3.
    • anitat Re: Renta 11.04.22, 07:38
      Jak najbardziej, do ZUS składasz wniosek o komisję (do pobrania ze strony ZUS) plus zaświadczenie wypełnione przez lekarza (też ze strony ZUS) plus ksero dokumentacji lekarskiej i czekasz na komisję. Zatrudnienie lub jego brak nie ma tu nic do rzeczy.
      • malinka81 Re: Renta 11.04.22, 08:36
        Ja byłam na zwolnieniu 3 miesiące teraz muszę wrócić do pracy na ok.miesiac i się zwalniam z tej placówki? Czy też mogę składać o rentę? Czy muszę być ciągiem na zwolnieniu?
        • bei Re: Renta 11.04.22, 09:36
          Byłaś 3 miesiące na zwolnieniu , i czujesz się nadal źle, to idziesz do lekarza.
        • iwles Re: Renta 11.04.22, 10:52
          malinka81 napisała:

> Ja byłam na zwolnieniu 3 miesiące teraz muszę wrócić do pracy na ok.miesiac i s
          > ię zwalniam z tej placówki? Czy też mogę składać o rentę? Czy muszę być ciągiem
          > na zwolnieniu?

Na twoim miejscu wróciłabym na zwolnienie.
          A z pracy chcesz się zwolnić. bo nie czujesz sie na siłach? czy po prostu praca ci nie odpowiada ?

Tutaj masz wszystkie informacje o rancie z tytułu niezdolności do pracy.

www.zus.pl/swiadczenia/renty/renty-z-tytulu-niezdolnosci-do-pracy/warunki-wymagane-do-przyznania-renty

• malinka81 Re: Renta 11.04.22, 11:04
            Nie do końca odpowiada mi praca....a jeszcze czeka mnie jedna angiografia i ewentualną embolizacja, zależy to co ujdzie w badaniu...
            • hanka08 Re: Renta 11.04.22, 18:10
              Jeśli rozwiążesz umowę i nie dostaniesz renty zostaniesz bez środków do życia.
              Jeśli jesteś chora masz prawo do
              182 dni zasiłku chorobowego +
              12 m-cy świadczenia rehabilitacyjnego.
              W trakcie świadczenia można złożyć wniosek o rentę. Jeśli ją dostaniesz należy Ci się odprawa rentowa.
              Rozwiązać umowę zawsze można tylko w tym przypadku po co?
            • motyllica Re: Renta 11.04.22, 18:23
              do pracy możesz wrócić pod warunkiem skończonego leczenia bo musisz iść na badanie do medycyny pracy, lekarz ma cię dopuścić do pracy gdy długo chorowałaś

chcesz rentę czy orzeczenie o niepełnosprawności, bo możesz się starać o jedno i drugie
            • silenta Re: Renta 11.04.22, 18:31
              No to po co chcesz wracać do pracy? Z pewnością należy Ci się zwolnienie. 6 miesięcy zwolnienia, potem wniosek o świadczenie rehabilitacyjne (można dostać do 12 miesięcy) i pod koniec świadczenia wniosek o rentę. Nie zwalniaj się bez sensu, bo zostaniesz bez środków do życia i ubezpieczenia zdrowotnego przecież.
              • kryzys_wieku_sredniego Re: Renta 11.04.22, 18:48
                Przecież dopiero co był taki watek, praktycznie identyczny.
      • malinka81 Re: Renta 12.04.22, 21:34
        A jeśli byłam teraz trzy miesiące na zwolnieniu.wracam do pracy na miesiąc, bo muszę.potem się zwalniam.czy też mogę starać się zasiłek lub rentę?
        • aqua48 Re: Renta 12.04.22, 21:44
          No ale po co się zwalniasz? Idź na kolejne zwolnienie i z tego zwolnienia od razu na rentę jeśli masz podstawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka