Dodaj do ulubionych

szczepionka mmr

14.02.08, 11:49
moja córka w zeszłym tygodniu skończyła rok i w najbliższym czasie powinnam się z nią udać na szczepienie.Bardzo się boję, bo czytałam, że owa szczepionka może doprowadzić do wielu groźnych chorób. Dziecko znajomych-znajomych dostało po tej szczepionce zaniku mięśni, a słyszałam też o dziecku, które dostało po tej szczepionce autyzmu(i jest to dziecko lekarza). jestem przerażona i nie wiem czy iść z córką na to szczepienie, czy nie?czy jest może jakaś grupa ryzyka, u której występują powikłania? dodam, że moja córka ma wrodzona niedoczynność tarczycy, obniżone napięcie mieśniowe i po szczepione bcg wystąpił u niej odczyn niepożądany w postaci ropnia, tak, że kiedy mała miała 5 tygodni, ponad tydzien musiałyśmy spędzić na chirurgii dziecięcej.czekam na odpowiedz. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • aaapsik2 Re: szczepionka mmr 14.02.08, 12:57
      nie będę pisać o szczepieniach,bo to dyskusja bez dna
      pewnie już na ten temat poczytałaś

nad moim synkiem też wisi to szczepienie
      zdecydowaliśmy się je odroczyć do czasu aż mały skończy 3 lata
      napisaliśmy stosowne oświadczenie dla naszej przychodni i do sanepidu

nie jestem przeciwnikiem szczepień
      jedynie obecnego kalendarza szczepień.
    • kinga127 Re: szczepionka mmr 14.02.08, 13:42
      zaczyna sie kolejna jałowa dyskusja, dziwię się tylko że jakoś wielu mamom udaje
      się odroczyć szczepienie, bo tak chcą i taka ich decyzja i czasem wydaje mi się
      jakbym żyła w innym kraju, niż one, bo w moim mieście - Katowice, mowy nie ma w
      ogóle o jakiejkolwiek dyskusji z lekarzami o odroczeniu szczepienia na wniosek
      rodziców. No i nie spotkałam jeszcze lekarza, który miałby choć cień wątpliwości
      odnośnie szczepienia MMR II, neurolog zapytany o to szczepienie stwierdził, że
      nie spotkał się jeszcze z żadnymi powikłaniami rodzaju neurologicznego po tej
      szczepionce. Ja zamierzam szczepić, chociaż nie ukrywam, że cholernie się boję.
      Pozdrawiam.
      • betty-226 Re: szczepionka mmr 14.02.08, 13:56
        Ja zaszczepiłam, wszystko było ok i jest. Nie było nawet odczynu
        poszczepiennego.
        Napisałabym parę słów, ale faktycznie dyskusja na ten temat sensu
        już nie ma.
    • nulka83 Re: szczepionka mmr 14.02.08, 14:13
      Ja odwlekałam tą szczepionkę, ale cos mnie podkusiło i poszłam tydzień temu,
      córcia ma 14,5 miesiąca. I już w nocy po szczepionce zaczął się kaszel, potem
      katar, opuchnięte łzawiące oczy, temperatura- lekarka stwierdziła, że to odra
      poronna. Moja córcia przez dwa dni wyła, nic prawie nie jadła, nie piła i
      musiałam ją nosi przez cały czas. Teraz jest juz lepiej ale objawy poszczepienne
      moga wystąpić do 2 tygodni więc jeszcze czekam co może się zdarzyć.pozdr.
      • gabrielle76 Re: szczepionka mmr 14.02.08, 15:08
        Ja nie szczepię dopóki córka nie skończy 2 lat, teraz ma 17 miesięcy. Dziś
        podpisałam oświadczenie ze nie zgadzam się na szczepienie i tyle. jestem jak
        najbardziej za szczepieniami i normalnie szczepię córke ale tej szczepionki sie
        boję i dlatego jest odroczona
    • mikolaj_danko Re: szczepionka mmr 17.02.08, 20:41
      Przed tym szczepieniem u Twojego dziecka jedynie zasięgnąłbym opinii neurologa czy ze względu na stan neurologiczny nie jest przeciwwskazana u malucha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka