Dodaj do ulubionych

Czy już możliwe zmiany hormonalne?

02.04.08, 12:37
Dzień dobry,
Być może moje pytanie nie powinno być skierowne do Pana doktora, ale
mam nadzieję, że będzie Pan doktor w stanie mi pomóc.
Czy w organiźmie dziewczynki, która lada moment zacznie 7 latek mogą
już zachodzić jakieś zmiany hormonolne, które mogą mieć wpływ na złe
zachowanie dziecka?
Osobiście znam dziewczynki ( bliźniaczki ), które w wieku 9 lat już
miesiączkowały. A od początku roku zachowanie naszej małej bardzo,
ale to bardzo się zmieniło na gorsze.

Pozdrawiam i pozostaję z wyrazami szacunku
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 13:08
      jakiej postury jest dziecko?Jaka ma budowe,wzrost?Kiedy Ty miesiaczkowalas?
      • malazuzia Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 15:59
        Witaj Kasiaku.
        Córka jest zupełnie innej postury niż ja. Nie odbiega normą od
        innych dziewczynek w jej wieku ( być może wygląda
        troszeczkę "lepiej" ale bez przesady). Należy do ludzi
        grubokościstych. A ja należę do "patyczaków" :)
        Zadałam to pytanie nie bojąc się o jej wczesne miesiączkowanie, ale
        o to, czy już w tym wieku zachodzą jakieś zmiany, które wcale nie
        muszą wywołać miesiączki, ale które mogą wpływać na jej zachowanie.

Serdecznie pozdrawiam
        • kasiak37 Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 17:31
          nie chodzi mi o podobienstwo budowy tylko o okres dojrzewania,konkretnie termin
          1 miesiaczki.Piszesz ze corka jest solidnej postury a takie dziewczynki szybciej
          dojrzewaja.Zreszta wiek dojrzewania caly czas przesuwa sie w dol...taki chyba
          skutek cywilizacji.
          • betty-226 Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 17:48
            Dziewcze, zdaje się, nie miało jeszcze pierwszej miesiączki, jeno zachowuje się pewnie jak podczas PMS ;)

A możesz napisać, co niepokoi Cię w zachowaniu córki?
            • kasiak37 Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 17:59
              Betty chodzi mi o 1 miesiaczke jej mamy;)
              • betty-226 Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 18:10
                Rzeczywiście :]
                • malazuzia Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 19:35
                  Podsumowując:
                  zaczęłam miesiączkować dość późnawo, bo jakoś na przełomie 7/8 klasy
                  podstawowej. Co do zachowania córci to wybaczcie, ale nie starczyło
                  by mi czasu. Wrzucając jej zachowanie do jednego wora, to stała się
                  rozkapryszoną, fochującą się bądź płaczącą dziewuchą, z niczego
                  wiecznie niezadowoloną, lekceważącą, małym lekkoduchem. Od nowego
                  roku - to nie to samo dziecko. I nic się nie zdarzyło w naszym życiu
                  takiego, co mogłoby na jej zachowanie wpłynąć.

Pozdrawiam
                  • bszalacha Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 23:29
                    Ma 7 lat a więc szukałabym przyczyn w szkole/środowisku
                    rówieśników/.Nie piszesz o charakterze zmian,czy dotyczą jakiegoś
                    dziwnego wstydu,płaczliwości,rozdraznienia...Sprecyzuj to zachowanie.
                  • bszalacha Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 02.04.08, 23:33
                    Przepraszam-napisałas co to za zachowanie.Moim zdaniem chodzi o
                    szkołę.Moze o wygląd zewnętrzny,z którym czuje sie
                    kiepsko/ubranie,przybory,coś,co ją stawia w gorszej pozycji/.Musisz
                    z nią porozmawiać zamiast samej stawiać opór/bo chyba stawiasz/.
                    • malazuzia Re: Bszalacha 03.04.08, 17:43
                      Witaj
                      I tu się mylisz. Nie stawiam jej oporu, gdyż jestem jej zachowaniem
                      zaskoczona. Bardzo dużo z nią rozmawiam. Potwierdzają to również
                      osoby z mojego i z jej środowiska. Bardzo dużo gadamy, tłumaczę jej,
                      wyjaśniam. Staram się żyć z nią w zgodzie, a nie tylko coś od niej
                      chcieć. Również moje grono znajomych zauwałyło u małej różnicę w
                      zachowaniu. Podpytywałam Panie w Przedszkolu ( mała chodzi do 0 ) i
                      w przedszkolu też są problemy. Mała jest osobą, która radzi sobie w
                      każdym otoczeniu, ale teraz często wpada w zachowanie, które
                      opisywałam wcześniej. I dlatego pomyślałam, że "odchyły" od jej
                      wcześńiejszego zachowania mogą być związane z jakimiś zmianami w jej
                      organiźmie. Być może jest to błędna teoria, anpewno postaram sięo
                      jakąś literaturę. Nie chcę jej krzywdzić, a chcę ją zrozumieć. Z
                      tym, że w takim wieku dziecku ( przynajmniej jej ) czasami ciężko
                      jest wyjaśnić powody takiego a nie innego zachowania.

Pozdrawiam
    • mikolaj_danko Re: Czy już możliwe zmiany hormonalne? 08.04.08, 10:36
      Nie sądzę żeby zachowanie dziecka miało związek ze zmianami hormonalnymi. Żadnych dolegliwości mała nie ma - bóle brzucha, biegunki... Dzieciaki przy zakażeniach robalami często są drażliwe, marudne. Chociaż powinny również wówczas występować jakieś objawy ze strony przewodu pokarmowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka