madzia-7 11.06.08, 11:18 witam :) mam pytanie odnośnie badania krwi ,nie wiem co oznacza skrót ASO i czy trzylatkowi można pobrac krew z paluszka??, na takie badanie : morfologia z rozmazem,ob,aso bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: pytanie do doktora 11.06.08, 11:23 ASO, odczyn antystreptolizynowy - badanie diagnostyczne w kierunku zakażeń paciorkowcami. Badaniem tym stwierdza się w surowicy obecność przeciwciała przeciwko antygenom powierzchniowym paciorkowców - streptolizynie O. Gdy miano u dorosłych wynosi powyżej 200, a u dzieci powyżej 333 j, przyjmuje się, że może to świadczyć o trwającym bądź przebytym już zakażeniu paciorkowcami. Miano >200 j. jest jednym z tzw. małych kryteriów Jonesa, uwzględnianych w diagnostyce choroby reumatycznej. Wikipedia ^ Sposób pobrania zależy w głównej mierze od praktyk stosowanych w danym punkcie pobrań. Ja bym nie nalegała na pobranie z palca. Szybciej i sprawniej pobiera się z żyły. Odpowiedz Link Zgłoś