Dodaj do ulubionych

utrzymująca się żółtaczka u noworodka

11.08.08, 17:55
Szanowny Panie Doktorze,
Urodziłam zdrową córeczkę 2 tygodnie temu i po 2 dobie wypisano nas
do domu ze śladem zółtaczki. Niestety w domu choroba rozwinęła się i
w 5 dobie życia dziecka bilirubina wynosiła 21,6 mg%. Ponownie
przyjęto ją do szpitala, gdzie była poddana fototerapii i nawadniano
ją kroplówkami. Po 3 dobach bilirubina obniżyła się do poziomu 9,6
mg więc wróciłyśmy do domu. Dzisiaj, czyli po tygodniu oznaczyłam u
córki bilirubinę, która wynosi 9 mg - czyli jest na tym samym
poziomie. Strasznie się zmartwiłam, bo oczekiwałam, że będzie się
obniżac. Wizytę u pediatry mam dopiero w środę.
Panie Doktorze, czy ta sytuacja powinna mnie niepokoic? Czy powinnam
podjąc jakieś działania, np. odciągac i pasteryzowac swój pokarm dla
córki? Bardzo prszę o poradę. Czy to możliwe, że bilirubina powoli
sie obniża?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 11.08.08, 18:00
      dla kazdego dnia zycia noworodka sa inne wartosci bilirubiny.Corka powinna duzo
      przebywac na powietrzu,powinnas ja czesto karmic i poic.
    • betty-226 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 11.08.08, 18:20
      Ponieważ dziecię nie jest naświetlane, bilirubina będzie obniżać się powoli i nie jest to niepokojące. Ważne, żeby utrzymywała się tendencja spadkowa.
      I tak jak pisze Kasia, mała musi być często karmiona. Nie zawsze przedłużająca się żółtaczka ma związek z enzymem blokującym rozpad bilirubiny zawartym w mleku kobiecym, ale bywa i tak. I wtedy wystarczy 24-48h podawania mleka podgrzanego do 60st. lub w ostateczności modyfikowanego.
      • betty-226 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 11.08.08, 18:21
        Dodam tylko, że mój syn miał żółtaczkę 2 miesiące ;) i u nas akurat odstawienie od piersi nie pomogło.
        • jagodasoft2 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 11.08.08, 18:22
          Mojej córce tez tak wolno spadała. Najwyzszy poziom miała coś 24
          przy wypisie 12 a trzymała sie jeszcze 6mc.
          • sylwcia77 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 11.08.08, 18:29
            Dzięki dziewczyny za pomoc. Zamierzam podgrzewac to mleczko, tylko
            powiedzcie mi, bo nie wiem czy dobrze zapamiętałam radę pediatry -
            czy wystarczy przez 5 minut trzymac to mleko we wrzątku?
            • betty-226 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 11.08.08, 18:32
              Yyyy chyba nie wystarczy.
              • sylwcia77 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 11.08.08, 19:13
                A jak to zrobic?
                • katka74 Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 12.08.08, 13:51
                  Z tego co ja pamiętam a przeżyłam podobna sytuacje z córką 4 lata temu, mleka
                  nie należy zagotowywać, bo traci wtedy wszystkie cenne wartości a jedynie
                  podgrzać do temp 70-80 st.
                  A u nas bilirubina tez spadała długo ok miesiąca. Obserwuj dziecko, na ciałku
                  zmiany następują od stóp a najdłużej utrzymują się na buzi i w oczach (zażółcone
                  białka)
                  • malutkabu Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 13.08.08, 13:13
                    moj synus mial rownież przedlużajacą sie zóltaczkę, w 2 mies, jego zycia
                    trafilismy znow do szpitala poniewaz poziom wynosil 11 i nie spadal.Leczenie
                    polegalo na : odciaganiu i zagotowaniu mojego pokarmu przez pare dni, pojenie
                    woda z glukozą oraz czopki o ile pamietam Luminal( o ile nie przekrecilam nazwy
                    ), ponadto malemu zrobiono obowiązkowo usg brzuszka i głowki oraz skierowano do
                    neurologa dzieciecego.

pozdrawiam
                    MB
                    • mpogus Re: utrzymująca się żółtaczka u noworodka 13.08.08, 22:13
                      To są naprawdę baardzo stare metody. Żadne podgrzewanie mleka nie jest konieczne
                      (syn też miał długo żółtaczkę , do 4 miesiąca). Bilirubina spada powoli i ważna
                      jest tendencja spadkowa, trzeba ją kontrolować nie za często, co tydzień np.
                      Często karm dziecko i jak najwięcej na powietrzu, upały sprzyjają bo dobrze żeby
                      dziecko miało dużo odsłoniętego ciała. Czopki Luminal są silnym środkiem
                      uspakajającym, należy do grupy psychotropów - dezaktywizuje on dziecko, aby
                      bilirubina spadała dziecko powinno być aktywne w dzień-stosownie do wieku.
                      Wszystkie te informacje uzyskałam po konsultacji w instytucie zdrowia matki i
                      dziecka w w-wie. U mnie w przychodni własnie dali luminal i kazali odstawic od
                      piersi. Stosowałam się do rad i żółtaczka powoli mijała.
                      • mpogus luminal 13.08.08, 22:15
                        www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1320
                        nie uspakajający tylko przeciwpadaczkowy
                        • betty-226 Re: luminal 13.08.08, 23:10
                          Przeciwpadaczkowy, który działa uspokajająco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka