beatat114 30.11.08, 22:06 Moja córka ma 2 lata i 7 m-cy i ostatnio często wkłada palce do buzi, nawet 5 na raz. Skarzy sie czasem po tym, że ja bolą palce. Czy moze to być oznaką jakiejś choroby? I jak od tego odzwyczaic? dziekuję Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: palce w buzi 30.11.08, 23:15 a zajrzalas co tam w buzi slychac?Moze nastepne zeby wychodza? Odpowiedz Link Zgłoś
beatat114 Re: palce w buzi 01.12.08, 08:12 już ma wszystkie 20 zębów, więc to raczej nie to. A zajrzeć do buzi to mi zresztą za bardzio nie da :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaapsik2 Re: palce w buzi 02.12.08, 02:09 beatat114 napisała: > już ma wszystkie 20 zębów, więc to raczej nie to. A zajrzeć do buzi > to mi zresztą za bardzio nie da :) to skąd wiesz że ma już 20 zębów ? ;) popatrzeć trzeba może to jakiś stan zapalny może początek anginy może jednak tych zębów nie jest 20?...i coś idzie cała piącha to typowe dla dwulatków przy 5-tkach a może w domu jest za sucho(kaloryfery) i dziecku zwyczajnie zasycha w ustach.... możliwości wiele Odpowiedz Link Zgłoś
filipinka.1 Re: palce w buzi 02.12.08, 09:40 Witam serdecznie, u nas mamy ten sam problem, mały ma 3 latka i od ponad pół roku palce w buzi, ile się i kiedy się da! Niedługo potem kolejny objaw - zapach z ust, nieświeży rano. no i zaczęliśmy szukać przyczyny u pediatry. Oto przyczyny najczęstrze: wyrzyna się ząb, stan zapalany jamy ustnej (łatwo zauważyć , dzidziuś ma w buzi czerwono, nie da sobie umyc zabków),próchnica, nerwowość - strach, kłopoty z nerkami, pasożyty, grzybica. U nas właściwie wykluczylismy wszystko, po badaniach, wzrost grzybów skąpy, nawet antybiogramu nie robili, bo uznali że nie ma potrzeby, nerki zdrowe, zęby też, pasozytów nie ma. Pozostaje nerwowość, mój synek faktycznie jest wybóchowy i lękilwy, ale mam mieszane uczucia, co do tej diagnozy. Myśle, że to nie wszystko, ale pomysły się skończyły... Odpowiedz Link Zgłoś