Dodaj do ulubionych

odstawic od piersi ?

30.05.09, 17:53
czy 16 miesieczne dziecko, ktore nie chce jesc stalych posilkow
odstawic od piers?
jaka moge miec pewnosc, ze zacznie jesc jak odstawie?
jesli odstawie, to jak to zrobic czy nagle, np zniknac na kilka dni,
czy stopniowo i jak to zrobic?
bardzo prosze o rade, bo juz nie wiem co robic, jak ja przekonac do
stalych posilkow?
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: odstawic od piersi ? 30.05.09, 19:17
      je tylko pierś? ja bym dawała tylko 2 razy dziennie np. w nocy i w ciagu dnia
      tylko słoiki/soki itp. w końcu załapie.
    • kasiak37 Re: odstawic od piersi ? 30.05.09, 19:17
      bylo sie za to brac 10 miesiecy temu.I wcale nie trzeba odstawic zeby dziecko
      jadlo cos innego.Teraz to tylko systematycznosc i cierpliwosc Ci pozostaje,nic
      innego.
      • elowik Re: odstawic od piersi ? 30.05.09, 20:05
        no zaczelam wprowadzac, ale corka nie akceptowala, wiec robilam
        takie cykle, probowalam i robilam przerwy, no ale juz teraz to nie
        wiem co robic
        • mammajowa Re: odstawic od piersi ? 30.05.09, 21:34
          musisz być konsekwentna niestety. czyli tylko takie jedzenie innej opcji nie ma.
          zgłodnieje to sama zje. dziecko sie nie da zagłodzic.
        • gaga0011 Re: odstawic od piersi ? 31.05.09, 15:29
          znam dziecko ktore do 2-go roku tylko piers ssalo, potem
          zaakceptowało inne produkty, niektóre tak mają choć to trudno
          zaakceptować i zrozumieć.
          • kasiak37 Re: odstawic od piersi ? 31.05.09, 15:35
            Gaga i uwazasz ze to zdrowe dla 2-letniego dziecka byc do tego czasu tylko na
            piersi?Fakt ze sklad mleka sie nie zmienia ale dziecko potrzebuje z wiekiem
            coraz wiecej skladnikow odzywczych do prawidlowego rozwoju.A takie podejcie jak
            opisujesz to dobrze o tej matce nie swiadczy-lenistwo.
            • elowik Re: odstawic od piersi ? 31.05.09, 18:05
              postanowilam nie dawac w dzien i dzis zjadla pare lyzeczek zupki i 3
              lyzeczki deserku, ale teraz mam dylemat czy dawac po kapieli, nawet
              jak nie zje kolecji i czy dawac w nocy, wiem, ze nie mozna od razu
              oczekiwac cudow, ale moze powoli cos sie ruszy.
              Jak myslicie dawac na noc i w nocy, czy totalnie odstawic?
              • mammajowa Re: odstawic od piersi ? 31.05.09, 18:27
                to zależy czy chcesz jeszcze karmic jeśli nie to mozesz kompletnie odstawic. ja
                bym wieczorem dała. w nocy ewentualnie jeszcze raz nie wiecej. tak by miało
                dziecko ochote na śniadanie. i dawałabym np. banana, chrupki. może papek nie lubi.
              • jola_ep Re: odstawic od piersi ? 31.05.09, 18:28
                Po pierwsze spróbuj, może niech ktoś inny ją karmi w dzień.

> Jak myslicie dawac na noc i w nocy, czy totalnie odstawic?

Moim zdaniem powinnaś karmić i wieczorem, i w nocy.

Pozdrawiam
                Jola
              • jutycha Re: odstawic od piersi ? 01.06.09, 19:10
                Ja bym ograniczyla lub odstawila piers w ciagu dnia a zostwila karmienie nocne i
                wieczorne.
                • elowik Re: odstawic od piersi ? 01.06.09, 19:22
                  wlasnie tak zrobilam, ale wiecie czego sie boje, ze mala nie bedzie
                  jesc w dzien, tylko przestawi sie na nocne jedzenie, bo w dzien, to
                  moze w sumie ze 4 lyzeczki wszystkiego zjadla i wypila jak wrobel, a
                  to juz drugi dzien i do kolacji to nie chciala usiasc, bo wie, ze po
                  kapieli dostanie cyca i co ja mam dalej robic?
                  • kasiak37 Re: odstawic od piersi ? 01.06.09, 19:51
                    badz cierpliwa bo to proba sil:)
                    • elowik Re: odstawic od piersi ? 01.06.09, 20:20
                      czyli mam pozostac przy karmieniu wieczornym i nocnym, a w dzien
                      nawet jak nic nie je to utrzymac to? doradzcie mi prosze, kiedy
                      zaskoczy?, czy ktoras podjela taka probe?, martwie sie bo mala
                      bardzo seszczupleje, a ciagle mialam problem z waga, to teraz to juz
                      nawet nie chce mi sie myslec
            • jola_ep Re: odstawic od piersi ? 31.05.09, 18:25
              > A takie podejcie jak
              > opisujesz to dobrze o tej matce nie swiadczy-lenistwo.

Przepraszam. Jakim PRAWEM wyrokujesz i osądzasz, nie posiadając do tego żadnych PODSTAW?!

Leniwa? HA!

Może też bym tak swobodnie wyrokowała i oskarżała (może, bo raczej nie leży to w moim charakterze), gdyby nie przeżyła czegoś podobnego...

W mniejszym zakresie. Ale takie "teksty" jak Twoje bolały...
              I tak byłam zrozpaczona. Teraz z perspektywy czasu dziwię się, że przeżywałam aż tak bardzo. Ale tak było. Mój synek odrzucał inne pokarmy. Jego starszej siostrze rozszerzałam dietę bez większych problemów. A jego? Karmiłam w domu, na spokojnie, przy stoliku, w wózku na spacerze, na siedząco, na stojąco, próbowałam go zabawiać, dorwać z łyżeczką w czasie zabawy, pluł smoczkiem, kaszkami, zupkami itd. itp. Kupowałam, gotowałam, próbowałam nowych smaków. KOMSZAR.

No chyba tylko przez sen mogłam go karmić! Gybym się nie bała, że zakrztusi się i zwymiotuje.

Lekarz też mi nie pomogał. Bo on powinien już jeść to i to.

POWINIEN!
              Dla niego też pewnie leniwą matką byłam!

W końcu postawiłam dać uspokoić się. Uznać, że przecież świadomie się nie zagłodzi. Tak jak nie zagłodziło się moje starsze dziecko (też uznawane przez pediatrów za zbyt chude... te spojrzenia, niemal oskarżające). OCh. Dziwne, badania w porządku :/ Teraz to zdrowa, wysportowana nastolatka.

Proponowałam, akceptując każdą odmowę. Powoli jadł coraz więcej. Najchętniej sam. W malutkich ilościach. Bywał głodny. Nie tylko na moje mleko :) Stopniowo rozszerzał swoją dietę. Wiem. Jadł pewnie 1/10 tego co teoretycznie powinien. Zmieniłam pediatrę. Pani najpierw niemal oskarżyła mnie, że to przez karmienie piersią ma niedowagę - miał wtedy dwa lata. Zaleciła badania, kontrolę. Przyjrzała się bliżej... Potem sama mnie pocieszała, że nie powinnam się martwić, że wszystko robię dobrze, że po prostu "ten typ tak ma". Dobra była z niej lekarka :) Świetnie leczyła moje dzieciaki.

Mój synek dojrzał w końcu do rozstania z piersią :) Potem okazało się, że ma skłonności do alergii. Musiałam uważać na jego dietę. Jeśli jadał coś w zbyt dużych ilościach, uczulał się.

Myślę, że jego nieufność do nowych pokarmów, małe ich ilości, bardziej momentami jako osowjenie się z nimi niż jedzenie, było spowodowane wolniejszym dojrzewaniem jego układu pokarmowego. A ja nie karmiąc go na siłę, nie odstawiając od piersi, pilnując przy tym swojej diety, pozwoliłam na spokojnie dorośnięcie do innych pokarmów i uchroniłam przed objawami alergii...

Wiem, że dzieci lepiej jedzą, gdy rodzice podchodzą na spokojnie do karmienia ich. Przynajmniej tak było w przypadku moich dzieci. Ale czasem trudno zachować spokój, gdy ludziom obok nas tak lekko przychodzi oskarżanie...

Pozdrawiam
              Jola
            • gaga0011 Re: odstawic od piersi ? 01.06.09, 18:42
              Nie mówię że zdrowe, sama byłam zdziwiona ale tak było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka