Dodaj do ulubionych

Wynik badania oczu - prosze o pomoc

23.06.09, 16:20
Miesiąc temu moje dziecko miało infekcje układu moczowego, konkretnie bakteria e.coli, leczona bacrimem, ponieważ nie była aż tak przeraźliwie liczna...
Zrobiłam dziecku badanie kontrolne - mocz ogólny i nie jest najlpszy - nigdy takiego nie miał, a robie mu to badanie dość często. wynik jest następujący:
barwa: żółta
odczyn 8,5
ciężar właś. 1.010
białko ( nie mam pojęcia co tu pisze, nie moge doczytać, wygląda na n/o lub n/b )
urobilinogen w/n
bilubirina n/o (chyba)
ciała ketonowe n/o
Więc chyba nie obecne
nabłonki pł. poj. w/wp
krwinki białe 0-1 w/wp
wałeczki mn
składniki mineralne: b. liczne trójf. amonowo - magnezowy
nieliczny śluz
nieliczne bakterie

Martwi mnie bardzo ten wynik, mam nadzieje, że nie jest to kamica nerkowa!!
Proszę o radę
Obserwuj wątek
    • filipinka.1 Re:wynik badania moczu 23.06.09, 16:21
      przepraszam za pomyłkę, oczywiście chodzi o MOCZ:)
    • kasiaalbrecht Re: Wynik badania oczu - prosze o pomoc 24.06.09, 14:02
      wynik nie wskazuje na zakażenie układu moczowego, zwiększona ilość składników
      mineralnych nie upoważnia do rozpoznania kamicy ew do podejrzewania skłonności
      ew predyspozycji do ich powstania, myslę,że warto powtórzyć badanie og moczu za
      ok tydzień dwa i po tym wyniku ew jesli bedzie podobny skontaktować się z
      nefrologiem.
      • filipinka.1 Re: 24.06.09, 15:09
        Bardzo dziekuje za odpowiedz, badanie ogólne powtórzyłam juz dzisiaj po południu wyniki. troche mnie pani dr uspokoiła, ale oczywiście juz poszukuje nefrologa, lepiej dmuchac na zmine!
        • filipinka.1 Re: Mam juz wyniki 24.06.09, 20:52
          Różnica między jednym a drugim badaniem moczu jest 6 dni, znacznie różnią się od siebie, martwię się , bo ten wynik też nie jest najlepszy:
          ciężar właściwy: 1.020
          ph: 6,0
          białko: 30,0 mg/dl
          barwa: zółta
          klarownośc : przejrzysty

Wynik osadu:
          śluz: liczne pasma
          nabłonki wielokątne: pojedyncze
          bakterie: nieliczne
          leukocyty: 1-3 w polu widzenia
          kryształy: pojedyncze szczawianu wapnia
          ( w poprzednim badaniu był trójfosforan amonowo - magnezowy, czy to nie jest przeciwieństwo przypadkiem?)
          Nie wiem co mam robic dalej, co myśleć, o tych dwóch zupełnie innych wynikach w tak krótkim czasie? Oczywiście posiew zrobię...
          • filipinka.1 Re: Mam juz wyniki 26.06.09, 12:47
            Pediatra zalecił zrobienie usg - co oczywiście zrobimy i podanie dziecku pół tabletki Furaginy wieczorem...
            Mam pytanie do pani dr i doświadczonych matek w temacie: podać te tabletki czy poczekać na wynik usg?
            • filipinka.1 Re: Mam juz wyniki 27.06.09, 23:16
              chciałą, jeszcze dodać, że laborantka, zapisała obok białka(albumina), wcześniej nie było takiego oznaczenie, nie wiem, czy jest jakaś różnica?
              Dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka