Dodaj do ulubionych

ALT AST żelazo

01.07.09, 22:18
Witam Pani doktor,
moja Zosia ma 4,5 miesiąca i jest tylko na piersi, jej wyniki to: ALT 53 IU/I, AST 71 IU/I,żelazo 166 ug/dl. Pediatra powiedziała, że ALT i AST są ponad normę i będziemy powtarzać badania. Wyczytałam na Internecie, że w okresie fizjologicznego wzrostu niemowląt widełki ALT i AST są wyższe, tj. 40-200 IU/I. Jak to w końcu jest? Czy to może byc coś niepokojącego? Jak była malutka miała wysokie poziomy bilirubiny związane z żółtaczka pokarmową, zbliśmy to po 2 tygodniach, pediatra twierdzi, że jest to z tym związane.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: ALT AST żelazo 03.07.09, 21:02
      normy poszczególnych laboratoriów nieco się różnią ale nie jest prawdą,że u
      małych dzieci rozpiętość norm jest większa, powinny mieścić się one w normie dla
      danego laboratorium,nie są bardzo podwyższone niemniej jednak wymagają
      powtórzenia i sprawdzenia jaka jest tendencja czy wzrosną czy zmaleją. przyczyn
      nieco podwyższonego ich poziomu może być wiele( po szczepieniu, po lub przy
      infekcji np CMV, toxoplazmoza a także inne wirusowe bądż bakteryjne choroby),
      przyczyny metaboliczne.... myślę,że warto poczekać na kontrolne badanie i wtedy
      ew poszerzyć diagnostykę ale z pewnościa na zapas nie ma co się martwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka