aleks06
24.07.09, 19:15
Witam,
synek ( 3 lata i 2 mieś) ma stwierdzoną astmę oskrzelową. Do szpitala trafił z powodu nasilającego się kaszlu i duszności. Po zdjęci rtg stwierdzono zmiany zapalne w prawym dolnym płacie płucnym.
Napiszę teraz wyniki jakie miał wykonane.
OB 14/h
Morfologia:Hb 12.8 g%, Hct 0,37 l/l, E: 4,65T/l, L: 23,08 G/l
kontrola Hb 12,8 Hct 0,38 E: 4,70 L: 12,91
Rozmaz: neutr. 29,5%, limf. 51,3%, monoc. 13%, kw. 5,7%, zas. 0,5%
Próby wątrobowe: AspAt 94 U/l, AlAt: 125 U/l
kontr. AspAt 34 AlAt: 59
kontr. AspAt 32 AlAt: 26
przeciwciała p-CMV IgM 3,559 (dodatni) IgG 1,2 U/ml (ujemny)
przeciwciała p-EBV IgM 142,28 AU/ml (dodatni) IgG 50,88 RU/ml (dodatni)
Posiew krwi- ASPECT :ujemny
Mocz: odczyn kw., c. wł.1025, białko-uj., glukoza- uj., ketony-uj., leukocyty-1-2, nabłonki płaskie poj., bakterie nieliczne, kryszt. szczaw. wapnia nieliczne.
Rtg klatki piersiowej: Płuca rozdęte, zagęszczenia zapalne w prawym dolnym płacie. Sylwetka serca w normie.
kontr. Narządy klatki piersiowej radiologicznie prawidłowe.
Usg jamy brzusznej: Wątroba niepowiększona, jednorodna o prawidłowym echu. Pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe prawidłowe. Trzustka niepowiększona, jednorodna o prawidłowym echu. Śledzona sonograficznie prawidłowa. Nerki prawidłowej wielkości i echogenności bez zastoju i ech złogowych. Pęcherz moczowy ciękościenny o bezechowej treści. Wniosek: USG- norma
Czytałam o tych przeciwciałach, ale nie wiele do mnie dociera.
Chodzi mi też o te węzły chłonne synek ma widoczny na szyi z tyłu po prawej str. Zauważyłam go dobry rok temu. Po takim czasie to sie mogło tak objawić?
Czy te wyniki przeciwciał wskazują na mononukleoze? Czytałam objawy to nie bardzo mi pasują.
Czy powinnam powtórzyć badania ? Jeśli tak, to po jakim czasie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.