Dodaj do ulubionych

Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację?

02.09.09, 10:58
Do kogo należy udać się na konsultację w celu sprawdzenia wędzidełka u 3
miesięcznego dziecka - do laryngologa czy logopedy? Mój synek ma krótkie, ale
nie wiemy czy je podcinać teraz czy jeszcze z tym czekać. Problemów ze ssaniem
nie ma, dlatego też chciałabym aby specjalista ocenił czy warto fundować mu
zabieg.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 02.09.09, 12:35
      stomatolog, przy okazji pierwszej wizyty (jesli problemow z
      karmieniem nie ma, to sprawa nie jest pilna i moze poczekac nawet
      pare lat).
      • marta_mamahubka Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 02.09.09, 20:09
        Do stomatologa. Chodzi o wedzidelko jezyka tak? U tak malego dziecka ciezko jest
        okreslic czy rzeczywiscie jest ono za krotkie. Moze sie okazac, ze nie bedzie
        potrzeby ciac, zwlaszcza ze nie ma problemow z karmieniem czyli ruchomosc jezyka
        jest prawidlowa.
        • 0wiolcia0 Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 02.09.09, 21:19
          marta_mamahubka napisała:

U tak malego dziecka ciezko jest
          > okreslic czy rzeczywiscie jest ono za krotkie. Moze sie okazac, ze nie bedzie
          > potrzeby ciac, zwlaszcza ze nie ma problemow z karmieniem czyli ruchomosc jezyka jest prawidlowa.

Dokładnie tak mi powiedział nasz pediatra kiedy mój syn był noworodkiem, i kazała czekać. Mały ma już dwa latka ładnie mówi wszystko jest wporządu więc chyba warto poczekać
          • jjjaaagggnnnaaa Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 02.09.09, 23:44
            Też się zgadzam z tą opinią. Moja córeczka nie wystawiała języka po za granicę
            dziąseł przez bardzo długi czas (jakieś 9 - 11 mc). Po konsultacji u laryngologa
            (pediatra nas nastraszył, że trzeba podcinać i innego wyjścia nie ma)
            systematycznie ćwiczyliśmy język i młoda w tym momencie wystawia go do połowy
            brody a gada jak najęta 24h/dobę i to bardzo wyraźnie, jak na 2-latkę:).
            Proponuję więc wstrzymać się ze wszelkimi zabiegami, szczególnie, iż dziecię
            młode i ssie bez problemów. Nie zawsze potrzebna jest " interwencja
            chirurgiczna", ma jeszcze czas. a w razie jakiś niepokojów warto zapytać
            specjalisty, w tym przypadku dobrego stomatologa lub laryngologa. Pozdrawiam:D
    • marzena190184 Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 03.09.09, 08:18
      Miałam ten sam problem. Mojej córeczke odkrył to chirurg kiedy byłam na kontroli
      bioderek. Mała miała wtedy 2 miesiące. Naciął jej wędzidełko przy następnej
      wizycie. Mała troszke popłakała, ale podobno ten zabieg nie boli. Płakała chyba
      dlatego że P. doktor musiał nacisnąć jej na języczek. Ja uwarzam że im wcześniej
      tym lepiej, bo później dziecko może mieć problemy z wymową. Może zgłoś się do
      pediatry i on cie skieruje. Pozdrawiam.
      • marta_mamahubka Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 03.09.09, 08:42
        No nie wiem czy nie boli :P U mnie w gabinecie tniemy wedzidelka w znieczuleniu.
        W sumie jest to bardzo prosty zabieg, szybko sie goi ale dosc krwawy ze wzgledu
        na bogate unaczynienie okolic.
        Jest taka fajna metoda sprawdzenia czy wedzidelko jest krotkie, przy wysuwaniu
        jezyka koniuszek uklada sie w serduszko (wciecie w srodku).
        • niebioska Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 03.09.09, 13:21
          a czy krwawy i bolesny, to chyba zależy od wieku delikwenta. mój syn miał
          podcinane wędzidełko, gdy miał miesiąc - w trakcie zabiegu nawet się nie
          obudził, trochę pomarudził, ale to w momencie, gdy lekarka i asystentka wetknęły
          mu do buzi palce. a krwi było tyle, że lekko podbarwiła ślinę.
      • 0wiolcia0 Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 04.09.09, 08:01
        marzena190184 napisała:

Ja uwarzam że im wcześniej
        > tym lepiej, bo później dziecko może mieć problemy z wymową.

Niezgadzam sie mój syn bardzo ładnie i o wiele wiecej mowi niz rowiesnicy i to
        opinia nie tylko moja ale czesto mi to powtarzali dookola. A po co sie spieszyc
        i fundowac dziecku bol i stres??? Moze obedzie sie bez naciecia
    • rupiowa Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 03.09.09, 18:55
      a co ma wspolnego stomatolog z wedzidelkiem? To tak jakby wysylac kogos z
      klopotami z wchlanianiem pokarmow do proktologa. Mnie pediatra skierowala do
      logopedy a ten do chirurga z zaznaczeniem, ze logopoda widzi podstawy do
      naciecia. Chirurg obejrzal i potwierdzil, lada dziem syn bedzie mial operacje i
      wtedy maja mu przy okazji podciac.
      • marta_mamahubka Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 03.09.09, 21:32
        To ma stomatolog wspolnego z wedzidelkiem, ze go uczyli tego na studiach :-) Ja
        jestem stomatologiem i pracuje w gabinecie z ortodonta, czesto tniemy wedzidelka :-)
        • rupiowa Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 04.09.09, 09:24
          troche to dla mnie absurdalne. Takie zwalanie jak w podanym przeze mnie
          przykladzie - po co internista ma walczyc z klopotami z wchlanianiem jak moze
          wyslac kogos do proktologa. A to nacinanie to kazdy dentysta moze zrobic? I na
          jakiej podstawie - on sam ocenia czy rodzic mu kaze a on wykonuje? Jestes w
          stanie ocenic czy wedzidelko jest prawidlowe? Wlasciwie to pytanie sie rodzi -
          co to jest prawidlowe wedzidelko - my mamy podcinac ale nie mam pewnosci co do
          zasadnosci tego zabiegu - mlody ladnie mowi jak na swoje 8 miesiecy, ssanie
          piersi juz jest dobre (od momentu kiedy nauczyl sie dobrze jesc lyzeczka,
          wczesniej to byl straszny bol), z lyzeczka jeszcze sobie nienajlepiej radzi ale
          tez jest poprawa. Problemem jest to, ze nie moze sobie poradzic ze zbieraniem
          pokarmu z lyzki i po wyjeciu owej do buzi natychmiast idzie kciuk, pociagnie
          dwa-trzy razy, przelyka i otwiera buzie po nastepna porcje.
          • 0wiolcia0 do: rupiowa 04.09.09, 12:02
            jak na 8 miesięcy to całkiem dobrze mu idzie nauka jedzenia łyżeczką ;)
          • mruwa9 Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 04.09.09, 12:35
            stomatolog szybciej, niz chirurg. Bo chirurg (ogolny) o fizjologii i
            anatomii narzadu zucia nie ma zwykle bladego pojecia, a o zebach
            wie, ze sa. Dla chirurga szczekowo-twarzowego to jest z kolei zbyt
            banalna sprawa. Tak, to jest zadanie dla dowolnego stomatologa lub
            dowolnego laryngologa.
            • marta_mamahubka Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 04.09.09, 20:08
              No ja mysle, ze kazdy stomatolog jest w stanie ocenic :-) Mysle, ze wlasnie po
              to ucza nas chirurgii i ortodoncji :P
              A wlasnie...osoby ktore skonczyly ogolny lekarski maja stomatologie 5 dni :P ja
              mialam 5 lat, to jest chyba znaczaca roznica :D
              • rupiowa Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 04.09.09, 21:00
                a doradz mi prosze jeszcze czy w takim razie zaufac zdaniu logopedy i chirurga i
                ciac czy dla wszystkiego pokazac sie jeszcze stomatologowi?
                • marta_mamahubka Re: Krótkie wędzidełko - do kogo na konsultację? 05.09.09, 08:42
                  Mysle, ze najlepiej by bylo jakbys poszla do ortodonty, to trzeba zobaczyc
                  naocznie :-) Majac 3 opinie mozna juz cos zadecydowac. Samo podciecie nie jest
                  jakims wielkim i skomplikowanym zabiegiem ale jesli dziecko jako tako radzi
                  sobie z jedzeniem, to ja bym poczekala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka