Dodaj do ulubionych

O stacjach radiowych

11.01.04, 11:04
Dziś przypadkiem (i z musu) słychałem wiadomości w RMF: prezenter czytający
tekst nie mógł wymówić co niektórych słów (wczorajsza impreza się
przedłużyła???), prezenter od pogody mówił zaś tak szybko i niewyraźnie, że
zupełnie nie wiadomo było o co chodzi. Kto ich w radiu zatrudnił?
Obserwuj wątek
    • lemuriza Re: O stacjach radiowych 11.01.04, 12:14
      Ja w ogole nie lubie RMF-u. Nie odpowiada mi konwencja w jakiej realizowane sa
      programy w tym radiu, nie odpowiadaja mi plaskie zarty prezenterow.
      Mam 3 kolegow ( bylych kolegow ze studiow) w tej stacj, mniejsza o nazwiska,
      jeden wlasnie czyta wiadomosci i wg mnie robi to dobrze, a dwaj pozostali sa
      reporterami. Jeden z nich wydaje mi sie wlasciwym czlowiekiem na wlasciwym
      miejscu, drugi natomiat wg ma zupelnie nieradiowy glos, i goni w poszukiwaniu
      sensacji.
      A jak sie dobywa zatrudnianie?
      W czasie studiow mielismy praktyki w roznych mediach i moglismy sobie wybrac
      czy chcemy zeby to byla gazeta, radio, TV.
      Masa ludzi po takiej praktyce zostawala juz w danej "firmie", oczywiscie jesli
      spodobala sie szefostwu.
      W RMF-ie strasznie wykorzystywali ludzi, wlasciwie oni robili tam prawie za
      darmo, a pracowac musieli bardzo duzo, jeden z moich kolegow przyplacil to
      zawaleniem roku, bo na nauke nie bylo czasu. No ale chyba wyszlo na jego, bo
      robi to co chcial, a w radiu jest do dzis:).
      A najbardziej to lubie radio w starym stylu np. radio Krakow. spokojne,
      wywazone, nie goniace za sensacja. Z dziennkarzami w starym stylu, bez tego
      sztucznego luzactwa.
      Tam pracowal ( nie wiem czy jeszcze pracuje) taki chlopak, ktorego poznalam w
      czasie studiow , byl rok nizej, mielismy niektore zajecia razem.
      Chlopak byl niewidomy, a pomimio tego zaliczal wszytsko na "5", niezwykle
      kulturalny, wywazony, mily.
      Nazywa sie Irek Bialek i prowadzi z Grazyna Torbicka program "Smaki ciemnosci".
      I takie dziennikarstwo lubie.

I Monike Olejnik lubie rowniez. Moze momentami bywa za bardzo agresywna, ale
      coz za inteligencja, blyskotliwosc, klasa.
      Boja sie jej wszyscy politycy!
      • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 11.01.04, 12:26
        Ja tam wolę Polskie Radio Program 1. Względnie do słuchania muzyki stacje
        Złote Przeboje (niestety u nas słabo osiągalne).
      • lobuzek1 Re: O stacjach radiowych 11.01.04, 12:40
        RMF - u wręcz nie trawię. Hałaśliwe, nachalne i głupie radio. Za to za Radio
        Kraków, a szczególnie "Nocny szlak Radia Kraków" dałbym się pokroić. Od kilku
        lat tylko tego słucham, od niedawna także przez internet. Dla mnie najlepsze
        radio, wyważone, niezmiennie na bardzo wysokim poziomie, przede wszystkim
        muzycznym.
        Lubię też czasem posłuchać tarnowskiego Maksa.
        Od czasu zmiany ramówki Trójka przestałą mi podchodzić.
        • lobuzek1 Re: O stacjach radiowych 11.01.04, 12:47
          No i oczywiście rewelacyjne radio bluesowe dostępne pod tym linkiem. Ciągle się
          rozwija!
          blues24.sytes.net/pl/
      • jack_ryan Re: O stacjach radiowych 11.01.04, 23:18
        Irek Białek to wielki człowiek, robi wspaniałe reportaże. A jeśli chodzi o
        stacje które słucham to są to Program I, Radio Kraków i Trójka (audycje Piotra
        Kaczkowskiego).
        • lemuriza Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 09:32

tak, wiem, że Irek robi reportaże, nawet chyba dwukrotnie dostał wyróżneinei za
          reportaż roku. Wiem, ze pracuje ze swoją żoną Gosią,a o tyle jest to
          interesujące dla mnie, że Gosia jest moją koleżanką z roku. Gosia , dobra i
          ciepła dziewczyna, pomagała Irkwoi w studiach, czytała mu książki m.in. itd.
          nie wiedziałam wtedy, że coś ich łączy. A może jeszcze wtedy nie łączyło? W
          każdym bądź razie, reasumując to dwójka niezwykle wartosciowych ludzi. Kibicuje
          im tak z daleka, bo do czasów studiów nie maiłam okazji ich spotkać. I cieszę
          się z ich sukcesów.
          • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 09:47
            Swego czasu w Magazynie Czwartkym Gazety Wyborczej był artykuł o Ireneuszu
            Białku na temat jego przygód z psem-przewodnikiem. Dostał bowiem takiego psa z
            jakiejś amerykańskiej instytucji. I opisał wspaniale cały proces od
            przygotowań w Polsce, poprzez szkolenie w USA, po powrót do kraju.
    • tradycja1 Re: O stacjach radiowych 11.01.04, 23:32
      A moze ktos podac linki do stron radiowych( tych krakowskich w szczegolnosci)
      Z gory dziekuje.
      • lobuzek1 Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 09:08
        www.radiokrakow.pl
        Link do Radia Kraków. Życzę dobrego odbioru :-))
        • tradycja1 Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 15:39
          Ooo no tak...jest prostrzy niz myslalam ;)
          Dziekuje.
          A czy jest takie radio Wanda?
          • atob Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 16:22
            tradycja1 napisała:

> Ooo no tak...jest prostrzy niz myslalam ;)
            > Dziekuje.
            > A czy jest takie radio Wanda?

Alez prosze
            www.radiowanda.pl/ ale bez transmisji w internecie

Tutaj jest spis wielu stacji
            www.nadaje.com/rozglosnie.php?action=all
            ...tylko nie wszystkie nadaja w necie
            • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 21:18
              Ale jest Radio Res - ono ma podobny profil muzyczny jak Wanda. Albo w ogóle
              poszukaj napodanej przez Atoba stronie rozgłośni Agory. Wszystkie one nadają w
              ramach sieci Złote Przeboje.
              • tradycja1 Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 22:34
                Dziekuje Wam, wlasnie czegos takiego potrzebowalam :)
                Poszukam i poslucham :)
                • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 22:36
                  Mi niestety dużo linków pod Realaudio nie działa.
                  • atob Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 22:59
                    Sa tam podane strony www...sprobuj bezposrednio z strony slychac ...
                    • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 12.01.04, 23:07
                      Dzięki za informację.
    • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 17.01.04, 17:08
      Znowu przed chwilą słychałem wiadomości w RMF - była korespondencja "na żywo"
      z Zakopanego. Ale co gość w niej powiedział, to nikt nie wie. Poza nim samym
      może. Ech...
    • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 17.01.04, 19:23
      No i leci dziś musowo ten RMF. W ciągu pięciu godzin niektóre piosenki były
      nadawane już 2-3 razy! I co gorsza widzę że tak jest w inne dni również.
      Przynajmniej znośne są nawet. W ogóle zmienili trochę muzyczny profil stacji.
      Dawniej to piosenki starszej niż roczna to tam nie uświadczył. A tu teraz
      słyszę, że i stare hity się trafiają. Coś nieprawdopodobnego.
    • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 04.03.04, 22:56
      Jadę sobie dziś samochodem słuchając na Radia Zet. Na wyświetlaczu pojawiają
      się artyści wykonujący dany utwór. I tu zaczyna się zabawa: leci piosenka
      zespołu X, na wyświetlaczu widać nazwę X, a nagle w połowie utworu pojawia się
      artysta Y. Piosenka X się kończy i leci nowa - artysty Y (na wyświetlaczu
      ciągle Y). W połowie Y znów zmiana i pojawia się Z. I tak przez kilkadziesiąt
      minut.
      Potem było jeszcze lepiej: piosenka artysty X - na wyświetlaczu przez pierwsze
      pół minuty utworu widnieje X, potem pojawia się artysta Y już do końca, a jak
      piosenka X się kończy, to leci utwór artysty Z (na wyświetlaczu widać albo Y
      jeszcze, albo już Z, ale zaraz potem A). A za chwilę następny utwór artysty B.
      Zupełne przeskakiwanie.
      • kris7774 Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:25
        No cóż było to "lekko irytujące"
        • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:36
          Ale i zabawne z początku - wiedziałem bowiem co będą grali za chwilę. Ale przy
          końcu to rzeczywiście okropnie denerwowało - nie wiadomo było zupełnie kto
          śpiewa dany utwór (jeśli należał oczywiście do kategorii tych mniej znanych).
    • kris7774 Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:32
      Mam takie pytanie odnośnie słuchania radia przez internet. Niektóre stacje
      nadają zarówno przez programy Real, Winamp jak i Windows Media player. Czy można
      ogólnie uszeregować za pomocą którego programu najlepiej słuchać radio? I
      jeszcze jedno nie dotyczące radia, która wersja Winamp jest najlepsza?
      • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:40
        Co do radia przez Internet - nie wiem która wersja jest najlepsza. Może ta,
        która wymaga użycia programu, który zajmuje mało pamięci operacyjnej i mało
        zasobów systemowych (Winamp, Real - choć ten to bym się zastanawiał).
        Co do Winampa - używam wersji 2.95 i chwalę ją sobie bardzo. Na wersję 3 nigdy
        się raczej nie przerzucę - nie ma ona rzeczy dla mnie podstawowej: plug-inu
        który przy odtwarzaniu plików .mid i .kar pokazuje tekst sprzężony z melodią.
        Co do wersji Winampa 5 to nie wiem - nigdy jej nie instalowałem.
        • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:43
          Winamp jest jeszcze na jedno dobry - przy użyciu technologii Shoutcast i
          odpowiedniego pluginu samemu mozna założyć radio internetowe. Proste to jest
          bardzo! I fajna zabawa przy tym. No i jaka władza! Ktoś słucha tego co nam się
          podoba! ;-D
          • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:48
            I jeszcze tak: na Winampa najwięcej jest stacji amatorskich (z w/w powodów). Na
            Windows Media Playera i Reala to już raczej chyba tylko oficjalne rozgłośnie
            można posłuchać.
            • kris7774 Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:50
              Dzięki za informacje, o wersji winamp 3 słyszałem że jest kompletnie nieudana.
              • qwerty.tarnow Re: O stacjach radiowych 05.03.04, 00:53
                Za dużo bajerów w wyglądzie dodali. Zupełnie niepotrzebnie.
    • qwerty.tarnow O kulturze stacji radiowych 13.03.04, 14:42
      Jak wiadomo od wczoraj od godz. 19 mamy ogłoszoną żałobę narodową. I to powinno
      skłaniać do wyciszenia, zaprzestania nadawania głośnej i skocznej muzyki. I tak
      postępuje np. Program 1 Polskiego Radia - spokojne, melancholijne i nstrojowe
      melodie, niezbyt często nadawana muzyka jako przerywnik audycji słownej.
      A taki RMF to ma to w niezbyt wyzokim poważaniu - wczoraj po 19 kontynuował jak
      gdyby nigdy nic listę przebojów z najświeższymi przebojami (a te do zbytnio
      spokojnych raczej nie należą). Dziś to samo. Pop, rock w ostrym i głośnym
      wydaniu. Komercja ponad wszytsko - pieniądz jest najważniejszy... :-(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka