Dodaj do ulubionych

Sentymenty

11.03.04, 15:30
Nie wiem, może już taki wątek był. Na pewno watek z ulubionymi piosenkami,
które wspominamy z sentymentem. Mnie chodzi o inne sprawy, np. miejsca,
przedmioty,a może i ludzie?
Obserwuj wątek
    • lubona Re: Sentymenty 11.03.04, 15:39
      Mam takie ulubione miejsce, do którego chętnie wracam dzisiaj już tylko
      myslami, bo za daleko. Miejsce, które kojarzy mi sie z ukochanymi ludźmi,
      ktorych juz dzisiaj nie ma. Jak tylko mogę, zawsze tam jadę i wspominam. To, że
      wspomnienia są miłe, zawsze wracam z tego miejsca "naładowana" pozytywnie.
    • lubona Re: Sentymenty 11.03.04, 15:42
      Mam także taką rzecz. Jest to bardzo już stary i sfatygowany portfel mojego
      taty. Jest już taki brzydki i zniszczony, że nie używam go, ale zawsze mam przy
      sobie w torebce.
    • lubona Re: Sentymenty 11.03.04, 15:44
      Zapomniałam napisać, że to po zmarłym już niestety ojcu. Mam takie irracjonalne
      odczucie, że musze ten portfel przy sobie mieć.
      • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 11.03.04, 22:54
        Są rzeczywiście rzeczy i miejsca, które odwiedza się chętnie, z którymi ma się
        te wspomnienia. Ja bardzo lubię jeździć do mojej babci. Przyzwyczaiłem się już
        od dzieciństwa do wyjazdów do niej. Teoretycznie tydzień bez odwiedzin u niej
        to tydzień stracony. Jak nadchodzi sobota-niedziela to wprost usiedzieć nie
        mogę w domu. Tak już się przyzwyczaiłem się. Miłe, sentymentalne miejsce
        związane z licznymi wspomnieniami z lat dziecinnych....
    • tradycja1 Re: Sentymenty 13.03.04, 04:30
      Ja lubie zdjecia, to na pol zywe wspomnienie wielu chwil.
      Jako typowy rak uwielbiam kolekcjonowac rozne bzdury, przywiesc kamien z
      podrozy,albo trzymac bilety z koncertow,samolotow, pociagow.
      Pasjami kupuje i zbieram kalendarze.

Ludzi tez nie zapominam do dzis dobrze pamietam osoby poznane na wakacjach
      wiele lat temu, z niektorymi utrzymuje kontakt, praktycznie ludziom nie
      pozwalam odejsc jak juz weszli w moje zycie.
      • teklat Re: Sentymenty 13.03.04, 12:17
        Mam to samo. Kolekcjonuję rózne drobiazgi - ze wzgledu na ich wartość
        sentymentalną. I ludzi, bo jak sie już z kims zaprzyjaźnie na dobre, to nie
        wyobrażam sobie zerwania z nim kontaktów. Bo tez jestem Rakiem :))
        • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 13.03.04, 14:11
          Czy każdy we współczesnych czasach nie ma takiej tendencji do kolekcjonowania?
          Serie magazynów, płyt, zdjęć, itp. Rzeczy, do których potem się bardzo rzadko
          zagląda. Ale zbiera się je z myślą, że "to się może kiedyś przydać".
          • teklat Re: Sentymenty 13.03.04, 15:18
            Zupełnie czym innym jest dla mnie gromadzenie przedmiotów - to nie wynika z
            mojej wielkiej pasji kolekcjonerskiej, czy mojego praktycznego zmysłu, tylko z
            chęci zatrzymania szczęśliwych chwil, a przedmioty, które zachowuję, mają mi
            ułatwić powrót do wspomnień. Dlatego dobrze rozumiem Tradycję - myślisz Qwerty,
            że te stare bilety do czegoś mogą się jeszcze przydać?
            • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 13.03.04, 15:28
              W czasach kasowników dziurkowanych to mogły się przydać jak najbardziej! ;-)
              A swoją drogą to skąd wiedziałaś, że zbieram bilety?
              • tradycja1 Re: Sentymenty 13.03.04, 17:09
                Takla chyba zapytala ciebie nie przypuszczajac ze zbierasz :) taka opinie z
                boku chciala poznac, (ale moze sie myle)a tu sie okazalo ze ty tez jestes
                zbieracz tylko rzeczy faktycznie przydatnych :)

Moja mama tez jest rakiem, odziedziczylam po niej sporo szkolnych zeszytow
                glownie do jezyka polskiego, ktore pozniej wykorzystywalam w szkole przy
                omawianiu lektur, wiec sentymenty staly sie pozyteczne :)
                Do dzis mam tez swoje pierwsze buciki :)a mama przechowuje ze szpitala numerek
                jakis z porodu i cala szatke do chrztu.Paranoja. Dobrze ze mamy miejsce na
                skladowanie tego.
                • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 13.03.04, 17:16
                  No i jaki masz ten numerek? ;-D
                  Zeszyty z polskiego są często przydatne - szczególnie jeśli chodzi o
                  wypracowania licealne (choć teraz w dobie internetu ich ranga już znacznie
                  zmalała). Ale jak się w szkole natrafiało na tę samą nauczycielkę, to istaniało
                  duże prawdopodobieństwo, że zada ona taki sam temat wypracowania. Oczywiście
                  wypracowanie trzeba samemu napisać, ale jak się nie chciało zbytnio wysilać, to
                  można było się oprzeć na poprzedniej takiej pracy właśnie z innego zeszytu.
                  • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 13.03.04, 17:19
                    P.S. Co do wypracowań - nie lubiałem (i nadal nie lubię) tematów
                    wymyślonych: "Rozwiń myśl...", "Analiza wiersza...", "Porównaj charakterystykę
                    bohaterów w utworach...". Tematy luźne, w których samemu można coś stworzyć TO
                    JEST TO!!!
                  • teklat Re: Sentymenty 13.03.04, 17:19
                    Ha! Ja też mam taki numerek z tarnowskiego zresztą szpitala, gdzie urodził sie
                    mój synalek... on ma "Number 1" :))
                    • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 13.03.04, 17:22
                      Hehe
                      Fajnie się trafiło! :-)
                      • lobuzek1 Re: Sentymenty 13.03.04, 17:38
                        W chwili obecnej kolekcjonuję płyty z muzą. Obecnie mam ich kilka setek i
                        kolekcja stale się powiększa (ten kto wynalazł nagrywarkę powinien za to dostać
                        nagrodę Nobla!). Z każdą płytą wiążą się jakieś inne wspomnienia, koncerty,
                        okoliczności w których ją kupiłem... Coś pięknego.
                        A dawniej zbierałem różne rzeczy, bilety, kartki, itp. Obecnie wszystko
                        wyleciało przy przeprowadzce do śmieci, został tylko bilet z World Trade Center.
                        Aaa, jeszcze namiętnie zbieram wszystko co wiąże się z motoryzacją, uwielbiam
                        samochody!
                        • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 13.03.04, 17:42
                          lobuzek1 napisał:

> Aaa, jeszcze namiętnie zbieram wszystko co wiąże się z motoryzacją, uwielbiam
                          > samochody!

Czyli można wysnuć wniosek, że jeśli widzę blok pod którym stoją samochody, to
                          to oznacza, iż Ty tam mieszkasz? ;-)
                          • lobuzek1 Re: Sentymenty 13.03.04, 17:51
                            Haha, chciałbym! Ale niestety nie, czasem tylko pod pewnym blokiem stoi
                            moja "fura", o ile jej gdzieś w tym czasie nie przeganiam.
                            • qwerty.tarnow Re: Sentymenty 13.03.04, 17:55
                              A już myślałem, że wiem gdzie jest Twój blok :-((((((((((((((((((((((((((((((((
                    • tradycja1 Re: Sentymenty 13.03.04, 18:11
                      teklat napisała:

> Ha! Ja też mam taki numerek z tarnowskiego zresztą szpitala, gdzie urodził
                      sie
                      > mój synalek... on ma "Number 1" :))

Ja mialam 9 a moj brat 31 :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka