19.12.04, 10:09
Na stronie wwww.tarnow.pl sa mapy lotnicze,
widac tam doslownie kazdy dom, ulice, staw,
dla mnie to bardzo ciekawa podroz.
Obserwuj wątek
    • qwerty.tarnow Re: mapa 19.12.04, 10:20
      Kiedyś oglądałem na komputerze plik w formacie programu Corel zrobiony przez
      jakąś firmę geodezyjną, który dotyczył moich okolic. Tam to jeszcze większe
      szzcegóły (choć niekiedy nieprawidłowo ułożone). I co więcej - można się było
      pobawić i np. sąsiadowi zmniejszyć działkę, czy dom przestawić. ;-) To dopiero
      frajada!
      A jeśli chodzi o mapy lotnicze: mają jedną zaletę, która jest jednocześnie ich
      wadą: pokazują rzeczywisty obraz z góry (widać np. domy, dachy, można odróżnić
      po kolorze blachy, rodzaju drogi koło domu, itp.), który to jednak obraz nie
      zawsze jest jednak czytelny (rzeka zmywa się z lasem, droga z polami
      uprawnymi). Ale to tym bardziej większa frajda, jak się uda coś odnaleźć (i się
      potem człowiek dziwi - "tyle lat tamtędy jeżdżę i nie wiedziałem, że np. robię
      koło wokół jakiegoś punktu, albo że jest jakaś inna trasa na skróty, albo gdzie
      właściwie prowadzi ta droga, którą nigdy nie jeżdżę, bo na skrzyżowaniu zawsze
      w przeciwnym kierunku skręcam). Duż refleksji to nasuwa...
      • 1gomez Re: mapa 19.12.04, 10:24
        ze skrotami trzeba uwazac .czesto sie okazuje ze droga na skroty jest dluzsza :)
        • qwerty.tarnow Re: mapa 19.12.04, 10:29
          Szczególnie jak się tej drogi wcześniej nie widziało, tylko się jedzie wg
          czyjejś opinii, bo powiedział ktoś, że tam jest lepiej, szybciek i krócej. ;-)
          • lemuriza Re: mapa 19.12.04, 12:44
            to TY Marcinie? długo Cię nie było. witamy.
            • kuczman Re: mapa 19.12.04, 14:21
              Duze samoloty sa teraz wyposazone w niewielkie ekrany przed kazdym pasazerem i
              mozna tam ogladac sobie filmy etc., ale i interaktywnie ogladac np. trase lotu
              na mapach gdzie zblizenia pokazuja wiele szczegolow. Bawilem sie tak kiedys
              wyszukujac znajome miejsca, w tym w dziczy- to chyba oparte jest na fotografii
              satelitarnej (?)
              • teresa50 Re: mapa 21.12.04, 18:56
                No właśnie... zawsze lecąc samolotem miałam niedosyt informacji ne temat trasy
                lotu. Nikt nic nie mówi. Jak nie bylo chmur, to sama kombinowałam, gdzie
                jesteśmy zapamiętując widoki i porównując je z mapą potem :-) Nie mówią, bo
                pewnie mało kogo to interesuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka