sirius_et_paper 19.12.04, 10:09 Na stronie wwww.tarnow.pl sa mapy lotnicze, widac tam doslownie kazdy dom, ulice, staw, dla mnie to bardzo ciekawa podroz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwerty.tarnow Re: mapa 19.12.04, 10:20 Kiedyś oglądałem na komputerze plik w formacie programu Corel zrobiony przez jakąś firmę geodezyjną, który dotyczył moich okolic. Tam to jeszcze większe szzcegóły (choć niekiedy nieprawidłowo ułożone). I co więcej - można się było pobawić i np. sąsiadowi zmniejszyć działkę, czy dom przestawić. ;-) To dopiero frajada! A jeśli chodzi o mapy lotnicze: mają jedną zaletę, która jest jednocześnie ich wadą: pokazują rzeczywisty obraz z góry (widać np. domy, dachy, można odróżnić po kolorze blachy, rodzaju drogi koło domu, itp.), który to jednak obraz nie zawsze jest jednak czytelny (rzeka zmywa się z lasem, droga z polami uprawnymi). Ale to tym bardziej większa frajda, jak się uda coś odnaleźć (i się potem człowiek dziwi - "tyle lat tamtędy jeżdżę i nie wiedziałem, że np. robię koło wokół jakiegoś punktu, albo że jest jakaś inna trasa na skróty, albo gdzie właściwie prowadzi ta droga, którą nigdy nie jeżdżę, bo na skrzyżowaniu zawsze w przeciwnym kierunku skręcam). Duż refleksji to nasuwa... Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: mapa 19.12.04, 10:24 ze skrotami trzeba uwazac .czesto sie okazuje ze droga na skroty jest dluzsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: mapa 19.12.04, 10:29 Szczególnie jak się tej drogi wcześniej nie widziało, tylko się jedzie wg czyjejś opinii, bo powiedział ktoś, że tam jest lepiej, szybciek i krócej. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: mapa 19.12.04, 14:21 Duze samoloty sa teraz wyposazone w niewielkie ekrany przed kazdym pasazerem i mozna tam ogladac sobie filmy etc., ale i interaktywnie ogladac np. trase lotu na mapach gdzie zblizenia pokazuja wiele szczegolow. Bawilem sie tak kiedys wyszukujac znajome miejsca, w tym w dziczy- to chyba oparte jest na fotografii satelitarnej (?) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: mapa 21.12.04, 18:56 No właśnie... zawsze lecąc samolotem miałam niedosyt informacji ne temat trasy lotu. Nikt nic nie mówi. Jak nie bylo chmur, to sama kombinowałam, gdzie jesteśmy zapamiętując widoki i porównując je z mapą potem :-) Nie mówią, bo pewnie mało kogo to interesuje... Odpowiedz Link Zgłoś