12.04.11, 16:09
Lubicie czytać gazety?
Ja lubię najbardziej czytać Angorę, kupuję ją systematycznie, od czasu do czasu Politykę i Przegląd a także miesięczniki popularno-naukowe. Kiedyś kupowałam Gazetę Wyborczą ale sterta makulatury rosła w zastraszającym tempie więc wolę czytać GW w wersji elektronicznej.

Pozwolę sobie wkleić ( własnoręcznie przepisany) artykuł z ostatniej Angory:

Humoreska Pawła Wakuły - "Raport mniejszości"

"Jarosław Kaczyński stał przed ścienną mapą Polski i w zadumie patrzył na kontur umiłowanej ojczyzny. Potem westchnął ciężko i wbił kolorową szpilkę w sam środek Śląska.
- Jak ma być dobrze w kraju, gdy wszędzie czai się piąta kolumna? - spytał retorycznie. - Właśnie dlatego napiętnowałem zdrajców w moim raporcie o stanie Rzeczypospolitej. I dlatego tworzę dla potomnych tę oto mapę mniejszości narodowych!
Adam Hofman podsunął prezesowi atłasową poduszeczkę ze szpilkami.
- Na Śląsku powinny być dwie - szepnął - Żeby od razu było widać, że tam oprócz Niemców zagrażają nam Ślązacy z RAŚ.
- A właśnie, że nie będziemy ich specjalnie wyróżniać - wydął wargi Kaczyński. - To nie żadni Ślązacy, tylko zakamuflowani Niemcy.
- Genialnie pan prezes to wywiódł! - pochwalił rzecznik PiS.
- Za to musimy uważać na Kaszubów...- Kaczyński wbił szpilkę w Pomorze. - A także Białorusinów, Tatarów i Litwinów! - kolorowe oznaczenia powędrowały na Podlasie i Suwalszczyznę. - Ukraińców, Romów, Łemków....
Przez dłuższą chwilę pracowali w milczeniu.
- A co z Marcinem Mellerem? - spytał Hofman.
- Naczelny "Playboya" zapowiedział, że w nadchodzącym spisie powszechnym na złość panu zadeklaruje narodowość śląską.
- Coś podobnego! - zirytował się Kaczyński.
- Przez niego psuje mi się cała koncepcja! - ze złością wbił kolorową szpilkę w okolice Warszawy.
- No i są jeszcze Żydzi - bąknął Hofman. - I to właściwie wszędzie.
Zaczął z pamięci odtwarzać lokalizację filii "Gazety Wyborczej".
Wreszcie skończyli pracę i zrobili kilka kroków wstecz. Mapa Polski do złudzenia przypominała jeża.
Zmęczony Kaczyński otarł pot z czoła.
- Coś podobnego! W naszej ojczyźnie wprost roi się od renegatów! Nic dziwnego, że ciągle przegrywam wybory.
Obserwuj wątek
    • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 16:27
      big_grin I to ostatnie zdanie..."i to by było na tyle" można podsumowaC big_grin
      A wszystko przez te krasnoludki które pis-prezesowi...nawet do mleka...wiadomo co wink
      • flissy Re: Prasówka 12.04.11, 18:20
        Najbardziej lubię czytać magazyn muzyczny "Teraz Rock",i nic więcej.
        • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 18:33
          ...a z którego rocku ten "Rock" jest? wink

Przeszedłem w większości na wersje elektroniczne - dostaję zamówione artykuły na pocztę z konkretnych mnie interesujących dziedzin. I mam w "ulubione" wrzucone portale, jak z pop.-naukowych "Odkrywcy". Polecam - zawsze są aktualia i omówienie smile, Na weekend kupuję papierowe wydanie gazety...cóż, trzeba umieć selekcjonować natłok informacji aby nie dać się "zasypać"...no i krytycznie podchodzić do informacji...smile
          • flissy Re: Prasówka 12.04.11, 18:50
            Bo ja wiem z którego,,,gazeta elektroniczna to nie to samo co drukowana,np.nie pachnie,nie ma do niej jako dodatek płyty,kuponu na koncert,,,NIE MOŻNA JEJ ZABRAĆ DO KIBELKA wink
            • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 19:14
              Akurat czytanie gazety elektronicxznej czy papierowej nie robi mi zbytniej różnicy.
              Natomiast książki - muszę ją czuć w dłoni jako zwykłą książkę smile
              • flissy Re: Prasówka 12.04.11, 19:30
                Co do książek to masz rację,,,nie tak dawno szukałem w bibliotece książki o wojnie na Falklandach ("Analiza taktyczna wojny falklandzkiej") nie znalazłem,za to znalazłem na necie,,,,i wiesz jakos dziwnie mi się ją czytało.
                • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 19:41
                  ...o wojnie na Falklandach oglądałem dobry dokument w tivi (na National Geographic lub jednym kanałów Discovery) - o działaniach komandosow brytyjskich. Często powtarzają więc możesz trafić - to nie książka ale rzetelnie zrealizowane, łącznie z omówieniem taktyki.
                  • flissy Re: Prasówka 12.04.11, 19:50
                    Ha,,,oglądałem,,,,bardzo lubię historię i nie prze puszę w TV niczego,,,,a jak juz jest o brytyjskich komandosa z SAS to obejrzę nawet 100ny razsmile
                    • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 20:12
                      ...to powinieneś znać i polskich komandosów z II wojny światowej - z I Samodzielnej Kompanii Commando. Gdzieś mi w domu jeszcze leży mała broszurowa książeczka opisująca ich szlak bojowy w Afryce Płn. i Włoszech...
                      • flissy Re: Prasówka 12.04.11, 20:25
                        Hahhahahah,,powiem więcej w elitarnej szkole ZSS w Bydzi miałem instruktora zawodu który w niej służył big_grin
                        • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 20:37
                          Taaa...? "Wziąłem się" i odszukałem książeczkę - na końcu jest aneks z wymienionym całym stanem osobowym, wraz z uzupełnieniami. Również wymienieni ranni i zabici. W tej ostatniej pozycji nie ma Twojego instruktora pnz, jak mniemam wink
    • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 19:20
      Chciałem założyć oddzielny wątek "po wczorajszych obchodach" sprezentowanych nam przez Jarosława Kaczyńskiego...ale ponieważ już jest tu podobny, założony przez Karen, to tylko wkleję mój post z innego portalu "po linii i na bazie". No, może nie żartobliwy...ale niech już będzie pan JK "w kupie":

Po tym co wczoraj "pokazał" prezes partii Prawo i Sprawiedliwość, jak zanegował podstawy ustrojowe demokratycznego państwa oskarżając o zdradę władze wybrane w wolnycvh wyborach...trzeba postawić wreszcie pytanie - kim jest Jarosław Kaczyński? Do czego dąży? Jaka Polska jest dla niego wzorem?

Tym wzorcem państwa jest Polska po 1926 roku...a wzorcem osobowościowym jest ten który przeprowadził ten krwawy zamach i później rządził dyktatorsko aż do śmierci.

A więc Polska po przewrocie majowym w 1926 - zamachu zbrojnym na demokratyczną Polskę i powstaniu władzy autorytarnej. Polska sanacyjna, w której fałszowano wybory parlamentarne, przeprowadzono haniebny proces brzeski, utworzono eufemistycznie nazwany "obóz "odosobnienia" w Berezie Kartuskiej (po naszemu obóz koncentracyjny), gdzie bez wyroku byli uwięzieni i prześladowani przywódcy opozycji politycznej. W którym realnie rządził ustnym rozkazem "dziadek Józio" w szarym mundurze a nie formalne władze, włącznie z prezydentem RP i premierem. Państwo w którym wysyłano ekspedycje karne wojska i policji, które salwami z broni palnej tłumiły strajki chłopskie i narodowościowe. Gdzie zamordowano generała WP bo miał "niepiłsudczykowskie" poglądy. Z którego musiało uciekać na emigrację przed prześladowaniami wielu znanych polityków i generałów, w tym przyszły Wódz Naczelny i premier emigracyjnego rządu, gen.Władysław Sikorski...

To jest dla Jarosława Kaczyńskiego wzorzec ustroju państwa i sposobu sprawowania władzy. Dobrze że klimat w Europie i czasy nie sprzyjają takim "wodzom"...
      • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 20:11
        Uważam, że wczoraj bardzo trafnie wystąpienie Kaczyńskiego podsumował Napieralski słowami: jest to 97 ofiara katastrofy pod Smoleńskiem.
        • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 20:38
          Dla mnie jest mniej ofiarą a bardziej sprawcą...
          • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 20:53
            takiego osądu nie wydam, ale faktem jest, że nie mieli przygotowanej żadnej alternatywy na "co jeśli" i wszystko było w takiej rozsypce, że aż nie chce się wierzyć, że przygotowywał to sztab wykwalifikowanych ludzi.
            • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 21:13
              Nie rzekłem że JK jest sprawcą w sensie dosłownym. Jest sprawcą w sensie moralnym - wszystko bylo podpoorządkowane jego polityce, łącznie z naginaniem bezpieczeństwa lotów - jak w locie jego braciszka do Gruzji.
              • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 21:30
                wiem, że nie mówiłeś tego w sensie dosłownym i zgodzę się, że jest to niesamowicie apodyktyczny człowiek, ale dopóki nie dostanę informacji o tym co było prawdziwym powodem, to nie obwinię za to nikogo prócz głupiego zrządzenia losu.
                • k.karen Re: Prasówka 12.04.11, 21:51
                  kim jest Jarosław Kaczyński? Do czego dąży? Jaka Polska jest dla niego wzorem?

Kaczyński jest sfrustrowanym pieniaczem politycznym. On sam nie wie do czego dąży,
                  on tylko wie czemu i komu się sprzeciwiać. Kto nie z nim ten wróg. Jego "białe" jest prawdziwe, inne białe to kłamstwo. Jest człowiekiem z wielkim kompleksem niższości, władza potrzebna jest mu do zaspokojenia własnych potrzeb, losy kraju się nie liczą. Krzykacz i pieniacz byle tylko było go słychać, nie ważne czy mówią o nim źle czy dobrze, najważniejsze że w ogóle mówią. Kiedyś sam się określił i było to przejęzyczenie ale jakże prawdziwe i chyba historia tak go będzie oceniać - " nie damy sobie wmówić, że białe jest białe" - i dokładnie tak postępuje, to jest jego credo.
                  • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 22:15
                    O to że jego działalność "historia" oceni bardzo negatywnie - tego jestem pewny. Natomiast chodzi o koszty społeczne - a one są coraz większe przez tego małego faceta owładniętego niesamowitą żądzą władzy.
                • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 21:54
                  Długo poczekamy...badania przyczyn katastrof lotniczych trwają długo.
                  Natomiast jest faktem że gen.Błasik byl w kokpicie...był awansowany dwukrotnie w bardzo krótkim czasie przez prez.LK...w sierpniu miał go awansować już na 4-gwiazdkowego i wtedy mial zostać z-cą szefa NATO. Gen.Błasik meldował prez.LK gotowość samolotu do lotu a nie d-ca załogi (już po otrzymaniu wiadomości ze Smoleńska od d-cy Jaka-40 o złych warunkach). Aby wejść do kokpitu, gen .Błasik musiał przejść przez salonkę prezydenta - bez zgody lub na polecenie przełożonego nie mógł tego zrobić.
                  I wiemy jak ważne dla Kaczyńskich było to rozpoczęcie kampanii prezydenckiej. Tivi czekała z bezpośrednią transmisją...

Tak to jest że czasem z poszlak można zrekonstruować przebieg pierwotnej przyczyny zdarzenia. Poczekam...ale swoje wnioski też wysuwam z powyższych faktów...
                  • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 22:11
                    wrócę do tego tematu jak skończę czytać tę książkę. Na tę chwilę wiem, że - już po tej katastrofie - rzeczywiście Putin celowo opóźniał przyjazd J.K, żeby przypadkiem nie spotkać się z nim na lotnisku.
                    • k.karen Re: Prasówka 12.04.11, 22:17
                      A ja powiem tak:
                      jadą dwie kolumny samochodów, w jednej jest premier, w drugiej poseł,
                      i pytanie: która kolumna ma pierwszeństwo? Protokół dyplomatyczny
                      jasno to określa - kolumna premiera ma pierwszeństwo w każdej sytuacji!!! smile
                      • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 22:41
                        Kaczyński wyleciał dużo wcześniej i był dużo wcześniej na miejscu. Przy wyjeździe z Witebska było jeszcze wszystko OK i dopiero przed samym wjazdem do Smoleńska kolumna zaczęła jechać 25 km/h. Jeden Rosjanin z obsługi powiedział otwarcie, że nie mogą przyspieszyć, bo wytyczne są z samej "góry".
                • k.karen Re: Prasówka 12.04.11, 22:03
                  Ebi, nie ma czegoś takiego jak głupie zrządzenie losu. Winni są ludzie albo sprzęt.
                  Mój ojciec przez wiele lat brał udział i był członkiem w KBWL-u ( Komisje Badania Wypadków Lotniczych), 99% wypadków lotniczych
                  to czynnik ludzki, tylko 1% to przyczyny techniczne. Katastrofa, czy wypadek
                  śmiertelny to nałożenie się kilku czynników a nie tylko jeden błąd.
                  Po nitce do kłębka, gdyby nie chore ambicje Jarosława to Lech mógł lecieć
                  razem z premierem 7 kwietnia. Ale jakby tego nie tłumaczyć to pierwszy kardynalny
                  błąd popełnił dowódca samolotu. Ten samolot nie powinien wystartować do Smoleńska
                  a już o lądowaniu w Smoleńsku to nie ma co dyskutować, skutki znamy.
                  • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 22:15
                    zgadzam się z Tobą, tylko - tak jak napisałam - dopóki nie zostanie powiedziane ostatecznie, że ta i ta osoba jest odpowiedzialna za tę katastrofę, nie przypiszę jej nikomu, prócz głupiemu losowi.
                  • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 22:28
                    Karen, przeczytaj sobie Smoleński. Zapis śmierci. Przy obiektywnej ocenie tego co tam jest napisane, powinnaś zmienić zdanie i nie osądzać tak szybko pilotów, bo On powinien lub nie powinien.
                    • k.karen Re: Prasówka 12.04.11, 23:23
                      Ebuś smile Ja oceniam to tragiczne wydarzenie na podstawie przedstawionych nam faktów,
                      dokumentów, zapisów czarnych skrzynek, komunikatów meteo, relacji świadków. Nie znam tej książki choć możliwe że ją przeczytam. Oceniam to wszystko także na podstawie mojego doświadczenia. Zawsze w lotnictwie, czy to cywilnym, czy wojskowym, obowiązywała i nadal obowiązuje generalna zasada - kapitan jest pierwszy po Bogu! na pokładzie samolotu nie ma prezydentów, premierów, papieży, noblistów, sławnych ludzi. Na pokładzie samolotu są pasażerowie a kapitan przyjmując zlecenie lotu, bierze na siebie automatycznie odpowiedzialność za ich życie i to on pierwszy odpowiada jeżeli coś się wydarzy, reszta to tylko okoliczności łagodzące, którymi można tłumaczyć podjęcie złych decyzji.
    • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 20:06
      cześć Wam big_grin

najbardziej lubię czytać i kupuję systematycznie gazety ...... motoryzacyjne big_grin

na temat tego pana wolę się nie wypowiadać, bo jeszcze ktoś zamknie mnie za zniesławienie wink
      • flissy Re: Prasówka 12.04.11, 20:13
        hahhahah,co TY,,gdzieś czytałem ze zwykły człek ma prawo wylewac brudy na polityków,byle by im nie groziłsmile
        • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 20:33
          tak, ale to było napisane z podkreśleniem słowa polityk, a czy on jest politykiem ? uncertain Osobiście w to wątpię, choć w sumie ....... kasę z moich podatków bierze, immunitet ma, zajmuje się bzdurami i wygłasza bzdury, to chyba polityk - taki sam jak dziesiątki czy setki innych wink
          • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 20:39
            Taaa...i do tego prawie całe życie jest na naszym garnuszku...
      • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 20:42
        Ebi - i co? Wycinasz z tych motoryzacyjnych gazet i kleisz samochodziki? big_grin Muszę się spytać Karen jak przyjdzie - czy ma podobnie suspicious
        • eb13 Re: Prasówka 12.04.11, 20:58
          nie big_grin, ale dzięki tym gazetkom kupiłam sobie autko, które mi się praktycznie nie psuje - wymiana klocków hamulcowych, czy amortyzatorów po kilku latach jeżdżenia po naszych drogach, to chyba pryszcz, nie ? big_grin
          • hardy1 Re: Prasówka 12.04.11, 21:11
            Po naszych drogach? To faktycznie pryszcz...mnie ta przyjemność kilkakrotnie spotkała big_grin
            Ale nie narzekam...ostatnie kilka lat jakoś mnie podobna przyjemność omija...wink
    • k.karen Re: Prasówka 06.06.11, 20:16
      Z ostatniej Angory.
      Humoreska Pawła Wakuły - "Sezon ogórkowy"

Mariusz Kamiński zastał Jarosława Kaczyńskiego na tyłach jego żoliborskiej willi.
      Prezes PiS wykorzystywał cudowną czerwcową pogodę, opalając się w samych slipkach - na zmęczonych nieustannym knuciem oczkach położył dwa plasterki ogórka.
      - Uwaga! - krzyknął Kamiński i jak tygrys rzucił się na szefa, przewracając go wraz z leżakiem na ziemię.
      - Co jest? - krzyknął zaskoczony Kaczyński. - Kompletnie ci odbiło?!
      - Zagraża panu Escherichia coli !
      - Kto taki? - Kaczyński nerwowo rozejrzał się wkoło.
      - Pałeczka okrężnicy! - wyjaśnił blady jak ściana Kamiński. - Czy wie pan, skąd pochodzi ten ogórek?! Jeśli nie daj Boże z Hiszpanii, to może być skażony!
      - Kompletnie powariowaliście! - Kaczyński podniósł plasterki ogórka z trawy. - Nawet ja wiem, że hiszpańskie warzywa nie są groźne. Niemcy rzucili bezpodstawne oskarżenie!
      - Ale ludzie mówią...
      - Ludzie powtarzają byle co, zamiast częściej myć ręce! A propos czystych rąk, znalazłeś coś na Platformę?
      Kamiński spuścił głowę.
      - Niewiele. Skruszony gangster, niejaki "Broda" zeznał w 2009 roku, że Drzewiecki utrzymuje kontakty z mafią pruszkowską.
      - Bardzo dobrze! - ucieszył się Kaczyński.
      - Miałem nadzieję, że to oznacza finansowanie PO z nielegalnych źródeł, ale chyba nic z tego nie będzie...
      - Dlaczego?
      - Prokuratura nie potwierdza jego słów. Wychodzi na to, że "Miro" kupił tylko od "Brody" kilkanaście gramów kokainy.
      - Musimy to wyjaśnić! - zdecydował prezes PiS.
      - Zażądamy powołania komisji śledczej w tej sprawie!
      - Jeszcze jednej? - skrzywił się Kamiński. - Jak dotąd żadna nie okazała się skuteczna. Nic im nie udowodnimy!
      - I co z tego? - Kaczyński z pobłażaniem pokręcił głową. - Zrozum, to tak jak z hiszpańskimi ogórkami - dowodów winy nie ma, a smród...został!
      • hardy1 Re: Prasówka 06.06.11, 21:38
        O! I tak trzymać! ...znaczy pis-prezes trzyma...się za szelki. Przecież same slipki bez szelek by się na jego krągłościach nie utrzymały suspicious
        • k.karen Re: Prasówka 08.06.11, 20:49
          Wybacz Hardy ale nie zmuszę się żeby wyobrażać sobie Kaczyńskiego
          w slipkach tongue_out Hmmm..."krągłości" powiadasz? Ja nazwałabym to raczej
          ..."oponościami" ( od opon ) tongue_out big_grin big_grin big_grin
          • hardy1 Re: Prasówka 08.06.11, 21:05
            ...czy każę wyobrażać sobie? Przecież to czysta prawda...wystarczy szeroko otworzyć oczy...

PS.Za efekty "estetyczne" nie ponoszę odpowiedzialności. "Jaruś, jaki jest, każdy widzi" big_grin
            Może to przykład że lepiej jest samoograniczyć się? Chociażby w otwieraniu oczy w obecności pewnych osób? wink
            • k.karen Re: Prasówka 08.06.11, 21:15
              Taaa..te "efekty" z pewnością są "estetyczne" tongue_out
    • k.karen Re: Prasówka 07.07.11, 20:29
      Z cyklu - Humoreska Pawła Wakuły

"Hit na lato"

Jarosław Kaczyński przerzucił ostatnią stronę "białej księgi", westchnął i zdjął okulary z nosa.
      - Gratuluję! - zwrócił się do czekającego w napięciu Antoniego Macierewicza. - Doskonała robota! Świetnie naszkicowane postacie, wartka akcja i do tego trzymająca w napięciu intryga! Już dawno nie wciągnęła mnie tak żadna książka!
      - Dziękuję! - spłonił się Macierewicz.
      - Ta scena z samolotem "obezwładnionym" piętnaście metrów nad ziemią...- Kaczyński wziął głęboki oddech. - Jestem pewien, że Ludlum, Hitchcock i Forsyth do spółki nie wymyśliliby nic podobnego! Po prostu mistrzostwo świata!
      - Może za mało pojedynków wręcz? - spytał niespokojnie Macierewicz.
      - Ależ skąd!
      - A Rosjanie? Czy są wystarczająco odrażający?
      - Jak zombie! - zapewnił Kaczyński.
      - To dobrze, bardzo chciałem, żeby książka tchnęła realizmem!
      - Szczególnie podoba mi się cała gama czarnych charakterów - Tusk, Sikorski, Miler, Klich, Arabski....
      - Ośmielę się zwrócić pańską uwagę na postać Tomasza Turowskiego - wtrącił Macierewicz. - Myślę, że udało mi się stworzyć naprawdę złowieszczego bohatera. Ten arcygroźny agent PRL-owskiego wywiadu jeszcze wystąpi w drugim tomie!
      - Więc będzie druga część? - ucieszył się Kaczyński.
      - Rodzi się w bólach - przyznał skromnie autor.
      - Ale zdążysz przed wyborami? - zaniepokoił się prezes PiS. - Jestem pewien, że nie tylko ja czekam na tę książkę. Kto wie, może Jan Pospieszalski i Ewa Stankiewicz zdążą nakręcić jakiś kinowy hit z całą masą efektów specjalnych?
      Kaczyński przymknął oczy.
      - Wyobraź sobie taką oto scenę: z gęstych oparów sztucznej mgły wychyla się Tusk z Putinem, w dłoniach trzymają ogromny elektromagnes....
      Macierewicz pokręcił głową.
      - Szefie, to nie jest dobry pomysł.
      - Dlaczego?
      - Musimy się zdecydować, co kręcimy - thriller polityczny, science fiction czy komedię!
      • hardy1 Re: Prasówka 07.07.11, 23:07
        ...a hel? Gdzie jest hel?! big_grin
        • k.karen Re: Prasówka 07.07.11, 23:23
          spokojnie! będzie w drugiej części a w filmie zostanie wykorzystany
          (jako efekt specjalny) do PiSkowania...PiSzczenia...,
          no do mówienia cienkim głosem big_grin
          • sza.aliczek Re: Prasówka 07.07.11, 23:29
            piskowanie i pisczenie w piskownicy : )))
            • hardy1 Re: Prasówka 08.07.11, 00:03
              Piskliwym głosikiem piskali...tak długo PiSKali aż się posiusisali...wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka