Dodaj do ulubionych

Ciekawostki naukowe, cz. 2

23.08.12, 13:34
Poprzedni wątek "ciekawostek naukowych" zrobił się już zbyt długi, "jak wąż boa":
forum.gazeta.pl/forum/w,92813,125839114,125839114,Ciekawostki_naukowe.html
Czas na część drugą smile
Obserwuj wątek
    • hardy1 Re: Ciekawostki naukowe, cz. 2 23.08.12, 13:44
      "Pod linkiem" każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. "Dla każdego coś miłego" - 20 najpopularniejszych wykładów ze słynnych konferencji TED. Od mózgu, poprzez kreatywność, orgazm (nie wiedziałem że niektóre osoby myjąc zęby wywołują orgazm wink) aż po niesamowite organizmy żyjące w głębinach wód.
      Są to nagrane krótkie, kilku-kilkunastominutowe filmiki z wykładów przed publicznością. Z napisami. Wystarczy wybrać opcję "polish"...albo wysłuchać w oryginalnej angielskiej:
      wyborcza.pl/56,75476,12345764,20_najpopularniejszych_wykladow_ze_slynnej_konferencji.html
      • illmatar Re: Ciekawostki naukowe, cz. 2 23.08.12, 16:46
        Obejrzałam pierwszy odcinek i sprawiło mi to sporą radochę.
        Jeszcze trochę przede mną smile
        • hardy1 Re: Ciekawostki naukowe, cz. 2 24.08.12, 09:35
          Wiedziałem smile Sam jeszcze wszystkiego nie oglądnąłem, ale trzy wykłady już tak. Trzeba stopniować, aby smakowało na dłużej smile
    • hardy1 Pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn? 24.08.12, 19:43
      Powoli chyba zbliżamy się do równości kobiet i mężczyzn... Czyżbyśmy byli już blisko stworzenia skutecznej pigułki antykoncepcyjnej dla mężczyzn?
      wyborcza.pl/1,75476,12351395,Pigulka_dla_faceta.html
      • illmatar Re: Pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn? 25.08.12, 00:11
        Żeby tylko nie okazało się, że wyrównani faceci idą na złom wink
        • hardy1 Re: Pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn? 25.08.12, 00:20
          ...to ja lepiej trochę poczekam... Nie lubię być królikiem doświadczalnym tongue_out
      • lawirant Re: Pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn? 21.11.12, 08:15
        co Wy macie z tą równością i nierównością? Jak historia ludzkości pokazuje mężczyźni mieli inne zadania do wykonania w społeczności, kobiety inne. Dzielili się obowiązkami, co nie znaczy, że w tej społeczności ogrywają gorszą rolę. Jeśli tak jest, było (a wiemy, że było - kiedy nie były równoprawne) to wszyscy wiemy, że to były chore systemy, kropka.
        • hardy1 Re: Pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn? 21.11.12, 14:40
          Co my mamy? Ano to, że tam, gdzie płeć warunkuje różnice, tam pozostaną (menstruacja, ciąża, karmienie piersią, obciążenia fizyczne). Natomiast we wszystkich innych nie powinno być różnic - to podstawa równości, jednej z największych cywilizacyjnych osiągnięć ludzkości. W tych "innych" sprawach nie powinno być różnic wynikających li tylko z płci człowieka.
          Na tym polega rozwój społeczeństwa - tam, gdzie nie potrzeba, tam ludzie są równi. Bez względu na płeć, rasę, światopogląd...
          I to jest słuszne.
    • hardy1 Ewolucja człowieka. Dlaczego orgazm u kobiet? 12.09.12, 20:15
      Przyczynkarski artykuł o ewolucji człowieka jako gatunku. Można poczytać, chociaż nic czego bym nie wiedział, nie ujawnia. Ot, rozważania autora, będące kompilacją różnych trendów naukowych.

Natomiast uśmiechnąłem się (patrz p.1. w artykule) przy rozważaniach na temat orgazmu koboiety - czy istnieje i jaką rolę spełnia w rozwoju i podtrzymaniu gatunku. Hmmm...dlaczego znów rozważają wyłącznie mężczyźni a zainteresowane nie? wink
      Od razu przypomina mi to księży katolickich, którzy "jako najwięksi znawcy" mają najwięcej do powiedzenia w sprawach seksu...:
      wyborcza.pl/1,75476,12443038,Po_co_kobiecie_orgazm__Dlaczego_nie_mamy_futra_.html
      • k.karen Re: Ewolucja człowieka. Dlaczego orgazm u kobiet? 12.09.12, 22:23
        Dokładnie przeczytam to jutro.
        Ależ nie, nie rozważają wyłącznie mężczyźni, skąd taka opinia? smile
        • hardy1 Re: Ewolucja człowieka. Dlaczego orgazm u kobiet? 12.09.12, 22:45
          Nieprecyzyjnie się wyraziłem - nie mężczyźni jako ogół samców na świecie, ale "uczeni". W każdym razie kiedy spotykam jakieś omówienie wiadomego tematu, to tylko "samce omawiają".
          Normalni mężczyźni nie muszą deliberować i dzielić włosa, zastanawiając się - mają "to" kobiety czy nie mają? Po prostu wiedzą - odczuwają wspólnie ze swoimi partnerkami smile
          • k.karen Re: Ewolucja człowieka. Dlaczego orgazm u kobiet? 12.09.12, 22:55
            Przypomniałeś mi naszą, kiedyś tam, dyskusję na temat "kupowania kota w worku".
            Tam też mówiliśmy o "deliberacji". Jak znajdę ten wątek i nie masz nic przeciwko temu,
            to go tu wkleję big_grin
            • hardy1 Re: Ewolucja człowieka. Dlaczego orgazm u kobiet? 13.09.12, 00:39
              (przepraszam, że wcześniej nie odp[owiedziałem. Niestety, musiałem skończyć dokumenty na rano do pracy...)

Oczywiście Karen, odnajdź i wklej smile
              Pewnie już dawno śpisz i inni śpią...dobranoc smile
              • k.karen Re: Ewolucja człowieka. Dlaczego orgazm u kobiet? 13.09.12, 22:16
                Mam Hardy, znalazłam ten wątek smile
                aleśmy sobie tam powierszowali, ho ho big_grin big_grin big_grin

forum.gazeta.pl/forum/w,92813,120425097,120425097.html?v=2&f=92813&w=120425097&a=120425097&wv.x=0
      • lawirant Re: Ewolucja człowieka. Dlaczego orgazm u kobiet? 21.11.12, 08:19
        dlaczego mężczyźni? pewnie dlatego, że to facetom (mądrym facetom i dobrym kochankom) zależy na tym żeby zgłębić zagadki kobiecego orgazmu smile

tiaaa, księża ... banda dewiantów chowających sie pod sukienkami
    • hardy1 Szansa dla kobiet pozbawionych macicy? 20.09.12, 09:02
      W Szwecji przeszczepiono dwóm młodym kobietom macice pobrane od ich żyjących matek. Kobiety te chciały urodzić dzieci, ale z braku macic nie mogły spełnić tego marzenia.

Czy to przełom? Czy to szansa dla takich kobiet? Przekonamy się gdzieś za dwa lat - czy po zapłodnieniu in witro panie te donoszą ciążę i urodzą zdrowe dzieci. Trzymam kciuki za powodzenie...:
      wyborcza.pl/1,75476,12508663,Pionierska_operacja__przeszczepili_corkom_macice_matek.html
    • hardy1 Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 14:11
      Coś dla pań oraz dla panów chcących sprawić wybranej miły oku kobiecemu podarunek - odkryto planetę, która w 1/3 składa się prawdopodobnie z diamentów...smile
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12660552,Odkryto_planete__ktora_zbudowana_jest_z_diamentow.html
      Tylka ta cholerna, niby w skali kosmicznej bliska ale jednak niesamowicie wielka odległość od Ziemi...
      No i jak zapobiec napływowi tłumowi chętnych? Jeżeli rozpocznie się "gorączka diamentowa" to ich cena i wartość emocjonalna gwałtownie spadnie...tongue_out

Chyba czas mi zasiąść i wymyślić napęd ponadświetlny...albo możliwość obejścia tej granicznej szybkości światła...wink
      • illmatar Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 15:43
        Po co napęd wymyślać? Lepiej lepiej szlifować krzem i wyjdzie na to samo wink
        • hardy1 Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 17:54
          ..albo podarować "kocie złoto" lub stopić kwarc i doszlifować...błysk będzie lepszy wink
          Można też sztuczne diamenty wyhodować...ale nie chce mi się tak mocno ściskać i podgrzewać. Do tego maciupeńkie wychodzą...
          Pomyślę jednak nad napędem podprzestrzennym wink
          • hardy1 Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 17:59
            Czyż nie kuszące? Tylko oszlifować i z diamentu wychodzi takie cudeńko o niebieskawej poświacie...
            Która z pań nie chciałaby zawiesić takiego brylanciku jako wisiorka na swojej szyi? Choć na chwilę... suspicious

https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCEhO-o-th1yLD8d0Nzv2NYKt4cmX5AAP-
            • illmatar Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 20:43
              Ja nigdy nie chciałam. W ogóle nie lubię drogiej biżuterii.
              • lawirant Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 21.11.12, 08:22
                lubisz tanią?
      • poi-poe Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 19:20
        Największa ze znanych nie oznacza graniczna - poza tym, tzw fazowa prędkość fali e-m jest większa od liniowej, może tędy droga do Twojego napędu smile
        Pozdrowienia
        • hardy1 Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 19:52
          Możliwe. Gdyby jednak było tak możliwe, to już byśmy mieli ten napęd.
          Najlepiej bym zwinął Wszechświat w silnym polu grawitacyjnym i "przekłuł " na styku...błyskawiczna podróż.
          Byle nie skręcić we wstęgę Mobiusa...latałbym bez końca, jak ten szczur we wnętrzu kuli...wink
          • poi-poe Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 13.10.12, 21:23
            Może byś uciekł przed przebiegunowaniem pola magnetycznego Ziemi smile
            Żarty żartami, ale jeszcze niedawno teorii przebiegunowania było trochę, jedna z nich skłaniała się do zaniku pola i następnego wzrostu z przemienionymi biegunami - takie zjawiska zdarzały się i są udokumentowane, tzn. niosły za sobą zmiany.
            Niedawno prasa doniosła, że ustalono stopniowy zanik (10%) - nie musi to być początek przebiegunowania, gdyż ziemskie pole, tak samo jak słoneczne cechuje się pewną nieregularnością, ale ... przy takiej skali zjawiska, to nawet dmuchanie na zimne nie ma sensusmile
            • hardy1 Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 22.10.12, 13:13
              Poe, przebiegunowanie Ziemi jest udowodnione, dzięki namagnesowaniu resztkowemu skał płyt oceanicznych.
              A gdzie ja bym miał uciec, hę? wink Na razie nasza Ziemia w skali Kosmosu jest naszym więzieniem wink
              Ważne że przy poprzednich przebiegunowaniach "żywotne" przeżyły. To zawsze ulga, że całkowitej globalnej katastrofy nie będzie smile
            • lawirant Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 21.11.12, 08:26
              a jakie mają być przyczyny tego przebiegunowania?
              • hardy1 Re: Planeta zbudoiwana z diamentów 21.11.12, 15:12
                Przyczyny są nieznane. Pewnie związane z płynnym jądrem Ziemi.
                Również okresy między przebiegunowaniami i czas trwania zmiany biegunów są bardzo różne i na razie nieprzewidywalne. Jak to obserwować, kiedy okres zmian jest tak długi? Do tego okres mierzenia zmian pola magnetycznego to dopiero ostatnie 150 lat.
                Zjawisko na pewno występowało wielokrotnie, a więc i kiedyś znów wystąpi. Oby jak najpóźniej...do tego czasu może odkryjemy przyczyny i sposoby zmniejszenia złego wpływu na życie przyszłych ludzi..
    • hardy1 Odkryto planetę w układzie Alfa Centauri 22.10.12, 10:34
      Astronomie odkryli planetę wielkości Ziemi w układzie gwiazd Alfa Centauri, najbliższym naszemu Układowi Słonecznemu. Nie ma mowy o życiu na tej planecie, gdyż jest zbyt blisko jednego z tych słońc. Ale...mogą być tam inne planety.
      W każdym razie jest to najbliższa nam odkryta planeta w układach pozasłonecznych:
      tvp.info/informacje/nauka/znaleziono-planete-w-ukladzie-alfa-centauri/8830129
      • diegger Re: Odkryto planetę w układzie Alfa Centauri 22.10.12, 12:51
        Ciekawe czy są tam jakieś związki chemiczne, które nadawałyby się do naszych technologii.
        • hardy1 Re: Odkryto planetę w układzie Alfa Centauri 22.10.12, 13:02
          Chyba wszystkie związki chemiczne można zastosować do technologii. To tylko kwestia dostępności związku i potrzeby technologicznej.
          Gdyby złoto występowało na Ziemi powszechnie, zastąpiłoby miedź we wszelkich przewodnikach.
          Gdyby diamentopwa planeta (o której napisałem niedawno, powyżej) była w odległości dostępnej dla naszej technologii, oraz czasowo i kosztowo, to na pewno nasza technologia wykorzystywałaby je powszechnie.
    • hardy1 Dwie matki+ojciec uleczy chorobę dziedziczną? 30.10.12, 10:05
      Czy będzie możliwość urodzenia zdrowego dziecka przez matkę ze zdrowym jądrem w komórce jajowej ale z uszkodzonym mitochondrialnym DNA? Wymieniając mitochondrium na zdrowe od drugiej kobiety? Pierwsze próby dają nadzieję.
      Dziecko miałoby dwie matki i ojca? Czy też zdrowe mitochondrium pochodziłoby od anonimowej dawczyni? Żyjemy w ciekawych czasach...
      wyborcza.pl/1,75476,12755957,Bedzie_pierwsze_dziecko_z_trojki_rodzicow_.html
      • illmatar Re: Dwie matki+ojciec uleczy chorobę dziedziczną? 30.10.12, 10:29
        Poczekajmy aż plemniki da się naprawić, albo chociaż wymienić na mniej szybkie, za to zdrowe wink
        • hardy1 Re: Dwie matki+ojciec uleczy chorobę dziedziczną? 30.10.12, 10:48
          Niestety, DNA zawarte w mitochondriach plemnika są niszczone po zapłodnieniu, w zarodku uncertain (to niesprawiedliwe! To zbrodnia! A gdzie równouprawnienie plemnika i jajeczka?!). Pozostaje mitochondrium wyłącznie kobiety...

Jedno nie wyklucza i nie powinno wykluczać drugiego. Niech nauka nauczy się leczyć tak jajeczka jak i plemniki.

Ale i tak...powtórzę motto, które zastosowałem wczoraj w moim wątku o skrajnościach:
          Jeżeli czujesz się czasem mały, smutny, bezużyteczny, pomyśl o tym, że kiedyś byłeś najszybszym i najbardziej farciarskim plemnikiem w swojej grupie. suspicious
          • illmatar Re: Dwie matki+ojciec uleczy chorobę dziedziczną? 31.10.12, 00:04
            Nie wiedziałam o tej tak jaskrawej niesprawiedliwości. Wychodzi na to, że każdy człowiek jest trochę bardziej kobietą. Ile objętości komórki zajmują mitochondria?
            • hardy1 Re: Dwie matki+ojciec uleczy chorobę dziedziczną? 31.10.12, 00:12
              Ile mężczyzny
              a ile kobiety
              w nowym człeku jest?
              Chciałbym to wiedzieć.
              Tak na pewnik.
              Tak na fest.

Widocznie niszczenie mitochondrium męskiego w zarodku jest wyrównaniem tego, że o płci decyduje wyłącznie plemnik wink

Co do pytania - nie chodzi o objętość a o ilość DNA (znikomą) w mitochondrium. Olbrzymia większość DNA jest jądrze. Wiem tyle co przeczytam. W tym "pod linkiem".
      • illmatar Re: Dwie matki+ojciec uleczy chorobę dziedziczną? 31.10.12, 10:03
        Hardy, miałam nadzieję, że wiesz nie z gazety... Samodzielnie poszukuję w sieci już tak wiele, że więcej nie dam rady, to i liczyłam na uszczknięcie z Twojej czy ogólnie forumowej wiedzy.
        • hardy1 Re: Dwie matki+ojciec uleczy chorobę dziedziczną? 01.11.12, 10:52
          Illmatar, moja wiedza "pozagazetowa" jest trochę z innej dziedziny. Co do biologii, to interesuję się jak wszystkim z dziedziny nauki, odkryć i wynalazków. Po prostu interesuję się "całokształtem życia" smile
          Kiedy znajduję jakąś interesującą wiadomość, to tutaj wrzucam. Wiedzy nigdy za wiele...nawet w formie przyczynkarskiej.
    • hardy1 Oto mózg Einsteina 20.11.12, 16:38
      Chcecie porównać swój mózg z mózgiem Einsteina, największego geniusza XX wieku? Chcecie się dowiedzieć, dlaczego on był geniuszem, a Wy nie?
      No to porównajcie wink :
      wyborcza.pl/1,75476,12879682,Niezwykly_mozg_Alberta_Einsteina.html
    • hardy1 17 miliardów gwiazd połkniętych przez czarną dziur 06.12.12, 22:22
      Odkryto największą czarną dziurę na świecie ("świecie" jak najbardziej na miejscu. odpowiednik Wszechświata).
      W swoim środku mieści aż 17 miliardów gwiazd. Aby bardziej zobrazować - to tyle co aż 10% WSZYSTKICH gwiazd naszej Galaktyki (szacunkowo w Drodze Mlecznej jest 200 miliardów gwiazd).
      Na szczęście ta galaktyka jest 220 milionów lat świetlnych od nas. Ufff, odetchnąłem...
      wyborcza.pl/1,75476,12945184,Rekordowa_czarna_dziura__ktora_zjadla_az_17_miliardow.html
    • hardy1 Ziemie polskie ojczyzną sera 15.12.12, 12:38
      To nie na ziemiach dzisiejszej Francji ówczesne ludy pierwsze opanowały produkcję sera w Europie. O nie! To na naszych ziemiach, w rejonie Kujaw big_grin Około 7,5 tysiąca lat temu. U nas rozpoczęto wyrabianie sera :))) O 3.000 lat wcześniej niż na terenach Francji.

Trzeba zmienić podręczniki historii. Nie wspomnę już o historii produkcji żywności...smile
      wyborcza.pl/1,75476,13038527,Polska_ojczyzna_sera.html
    • hardy1 15-latek podważył teorie Newtona i Einsteina? 05.01.13, 21:32
      Ile w tym prawdy? O podważeniu jednej z teorii naukowych, opartych na Newtonie i Einsteinie, o ruchu planet karłowatych? Jeżeli naprawdę czasopismo "Nature" to opublikowało, to...
      Lepiej sami przeczytajcie notkę o 15-latku :
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13147722,Prasa___15_latek_z_Francji_w_trakcie_stazu_podwazyl.html
    • hardy1 Szansa dla leczenia ślepoty? 08.01.13, 09:47
      Naukowcy z Oksfordu wszczepili ślepym od urodzenia myszom komórki będące prekursorami pręcików i czopków w siatkówce.
      Myszy odzyskały wzrok.
      Za dziesięć lat u człowieka będzie możliwa taka terapia?
      wyborcza.pl/1,75476,13158818,Slepe_myszy_zyskaly_wzrok.html
    • witekjs Re: Ciekawostki naukowe, cz. 2 08.01.13, 18:14
      Instytut Genealogii - Badania naukowe genealogii i heraldyki

www.instytut-genealogii.com.pl/index.php?mod=artykuly&id=2&itemid=92
      www.instytut-genealogii.com.pl/index.php?mod=artykuly&id=2&mid=29
      • hardy1 Re: Ciekawostki naukowe, cz. 2 08.01.13, 19:53
        Dzięki internetowi dowiedziałem się dość dużo o dziejach moich przodków, niektórym po powstaniach carat zmienił przymusowo nazwisko. Wiem teraz, gdzie są moi krewni w Polsce. Mało, bardzo mało...pozostali mieszkają obecnie "za granicą". Nie ruszali się z miejsca. To państwa zmieniły granice.
        Pod tym linkiem można sprawdzić, ilu i gdzie mieszkają w Polsce ludzie o własnym nazwisku:
        www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bra%25C5%2582kowska.html
        • witekjs Re: Ciekawostki naukowe, cz. 2 08.01.13, 22:52
          Tutaj można znaleźć, między innymi nazwiska i herby

genealodzy.pl/index.php?name=Web_Links&req=viewlink&cid=108
          • witekjs Re: Ciekawostki naukowe - genealogia i heraldyka 17.01.13, 21:21
            witekjs napisał:

> Tutaj można znaleźć, między innymi nazwiska i herby
            >
            > genealodzy.pl/index.php?name=Web_Links&req=viewlink&cid=108

Historia herbów i heraldyki
            abc-heraldyki.net/page1.php
            Meandry genealogii i heraldyki
            www.instytut-genealogii.com.pl/index.php?mod=artykuly&id=2&itemid=92

• k.karen Re: Ciekawostki naukowe - genealogia i heraldyka 17.01.13, 22:31
              I tutaj także znajdują się rody i herbowni oraz wiele ciekawych informacji. smile
              Na dole strony są linki smile

www.szlachta.org.pl/
            • witekjs Ciekawostki naukowe - VEXILLOLOGIA 21.01.13, 18:39
              Ciekawą nauką veksillologia, nauka o flagach.

www.vexilla-mundi.com/
              www.1uptravel.com/flag/flags/cn-l0001.html
              flagspot.net/flags/g%28worl.html
              www.crwflags.com/fotw/flags/
    • hardy1 Co z tym czasem? 15.01.13, 11:02
      Co z tym czasem?

Czy biegnie? Czy nie jest tylko wytworem naszego umysłu? Fizycy już nad tym dyskutują. My widzimy czas jako ciąg zdarzeń występujących po sobie. Ale niektórzy z fizyków już wydziwiają, że przeszłość i przyszłość może nie jest liniowo poukładana. Są już tacy fizycy, którzy twierdzą, że czas może w ogóle nie istnieć. Inni twierdzą, że jednak istnieje, ponieważ z czasem narasta entropia, a więc nieuporządkowanie Wszechświata.

Dawniej Newton twierdził, że czas jest absolutny. Później urodził się niejaki Einstein i wymyślił teorię względności. Popsuł nam tak proste i poukładane życie. Powiązał czas z przestrzenią i grawitacją...echhh, wszystko popsuł uncertain Musiał?! A tak spokojnie się żyło...wink

Chociaż...każdy z nas odczuwa czas inaczej. Jest dla nas elastyczny. Raz, w czasie np.wypadku, spowalnia. Wszystko dokładnie pamiętamy, jakbyśmy oglądali spowolniony film. Innym razem przyspiesza.

W USA jest najdokładniejszy zegar świata. Jego niedokładność wynosi 1 sekundę na...3,7 miliarda lat. Prawie tyle, ile istnieje nasz Układ Słoneczny. Zmierzono nim upływ czasu wskazywany na dokładnym zegarze. Następnie podniesiono ten drugi zegar o 30 centymetrów. Wskazał już inny czas...to dowód na wpływ grawitacji na bieg czasu, że jest on względny.

Niektórzy fizycy uważają, że czas, podobnie jak przestrzeń, może mieć ukryte wymiary...co już całkiem komplikuje rozważania.

Echhh...czuję że mózg mi się przegrzewa. Wracam więc do mojej ograniczonej rzeczywistości, gdzie czas odbieram logicznie i liniowo wink

PS. Chociaż...przecież to co widzę, nie jest już teraźniejszością, tylko przeszłością. Nim mój mózg przetworzy wrażenia wizualne, odbierane przez zmysły, mija troszkę czasu. Jednym słowem...myślę, że widzę to co akurat się dzieje, a w rzeczywistości widzę przeszłość...na podobieństwo obserwacji odległych gwiazd. Jedyna różnica to wielkość upływu czasu..wink
    • hardy1 Nowe odkrycia w Kosmosie 17.01.13, 13:01
      Na zjeździe amerykańskich astronomów poinformowano o nowych odkryciach. Ilość nowych informacji narasta prawie w postępie geometrycznym, dzięki nowym teleskopom i radioteleskopom. Teraz najważniejsza pytanie brzmi - kiedy (nie - czy, tylko - kiedy) znajdziemy drugą Ziemię wink
      wyborcza.pl/1,75476,13205467,Kosmos_2013.html
    • hardy1 Na Antarktydzie dowiercono się do jeziora "Wostok" 21.01.13, 11:08
      Na Antarktydzie jest ogromne jezioro "Wostok", uwięzione od 100.000 lat pod prawie 4-kilometrową warstwą lodu. Rosjanie uzyskali wreszcie próbkę tej wody. Fascynujące - czy życie tam przetrwało? Jak ewoluowało? Czy pomoże w szukaniu życia poza Ziemią, na przykład na lodowych księżycach Jowisza (Europa) i Saturna (Enceladus)?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13207797,Rosjanie_zdobyli_czysta_probke_z_antarktycznego_jeziora.html
    • hardy1 Metan z klatratów - użytkowe paliwo? 17.03.13, 20:29
      Japończycy, pozbawieni surowców naturalnych, rozpoczęli próbną eksploatację nowego paliwa - metanu z klatratów, wydobywanego 300 metrów spod dna morza.

Jeżeli opracują bezpieczną i opłacalną metodę wydobywania na skalę przemysłową, to, oprócz zwykłego gazu ziemnego i gazu z łupków, pojawi się kolejne paliwo. Metanu w klatratach są ogromne ilości :
      wyborcza.pl/1,75476,13553170,Japonczycy_pala_metanowym_lodem.html
    • hardy1 Chemosynteza zamiast fotosyntezy 20.03.13, 09:01
      Uczeni odnaleźli mikroorganizmy, żyjące kilkaset metrów pod dnem oceanu. Nie w głębinie morskiej (jest tam 2 kilometry głębi) ale kilkaset metrów pod dnem. Zamiast fotosyntezy wykorzystują chemosyntezę. Ciekawy artykuł, warto przeczytać:
      wyborcza.pl/1,75476,13593047,Zycie_pod_zyciem__Gleboko_pod_dnem_morskim_tez_sie.html
      PS. Nawet przez głowę mi nie przeszło, że żółw skórzasty zanurza się na 1.300 metrów, a kaszalot aż na...3.000 metrów!
    • hardy1 Nadzieja dla chorych na nerki? 16.04.13, 09:45
      Uczeni po raz pierwszy wyhodowali nerkę. Na razie u szczurów. Ale...to pierwszy etap. Jest szansa, że za kilka-kilkanaście lat chorzy nie będą musieli czekać na przeszczep nerki od zdrowych dawców, nie będą musieli do końca życia brak leków...:
      wyborcza.pl/1,75476,13742088,Pierwsza_nerka_z_hodowli.html
    • hardy1 Łowcy asteroid 17.04.13, 09:00
      Powoli, na naszych oczach, Kosmos stanie się kopalnią minerałów, które są w asteroidach. W nich są często rzadkie metale i szlachetne też, o ogromnej wartości (o ile nie spadną wtedy ceny, zgodnie z prawem popytu i podaży wink).
      Amerykanie przygotowują już projekt uchwycenia pierwszej asteroidy i doholowania jej w nasze pobliże:
      wyborcza.pl/1,75476,13746432,O_takich__co_chca_ukrasc_asteroide.html
    • hardy1 Najmniejszy robot świata 10.05.13, 21:15
      Naukowcy w USA stworzyli najmniejszego robota świata. Waży ledwie 80 miligramów. Do tego lata (choć jeszcze na uwięzi).
      Czasy nanorobotów coraz bliżej...:
      wyborcza.pl/1,75476,13858977,Robomucha_na_uwiezi___najmniejszy_robot_swiata.html
    • witekjs Re: Ciekawostki naukowe, cz. 2 12.05.13, 18:37
      DRUGI MÓZG - R.Douglas Fields
      Rewolucja w nauce i medycynie

W latach 90. ubiegłego wieku stłoczeni przed ekranami komputerowymi naukowcy śledzili informacje przekazywane sobie przez dziwne komórki mózgowe z pominięciem neuronów i bez użycia impulsów elektrycznych. Neurobiolodzy zakładali, że informacje przepływają w mózgu wyłącznie przez neurony, przy użyciu elektryczności. W rzeczywistości zaledwie 15 procent komórek naszego mózgu jest neuronami. Pozostałą grupa komórek mózgowych, zwanych komórkami glejowymi, uchodziła uwadze naukowców, którzy brali je za pozbawiony znaczenia wypełniacz między elektrycznymi neuronami. Nazywano je "komórkami sprzątającymi". Poniżone do roli komórkowych służących, komórki glejowe były przez długie stulecie po ich odkryciu całkowicie lekceważone.
      W chwili obecnej naukowcy zszokowani są wiadomością, że komórki te potrafią się między sobą komunikować. Poglądy naukowców na pracę mózgu zatrzęsły się aż po fundament w wyniku odkrycia, że komórki te nie tylko potrafią wykryć aktywność elektryczną przepływającą przez obwody neuronalne, ale również ją nadzorować.
      Jak te nowe odkrycia zmienią nasze poglądy na pracę umysłu? Czy zapuszczając się w ten nowy wymiar mózgu, rozwiążemy tajemnice zaburzeń tej pracy w chorobach psychicznych i neurologicznych? Czy poszukiwania przyniosą nam odpowiedź na pytanie, jak naprawić mózg po urazie czy uszkodzeniu w wyniku choroby?
      Odkrycie komórek glejowych - "drugiego mózgu" jest zorzą poranną, która oświetla każdy aspekt nauki o mózgu dotykając równocześnie wszystkich pracujących nad nim badaczy.
      "Drugi mózg" przenosi nas do laboratoriów, gdzie dokonywane są ważne odkrycia i pokazuje nam, jak naukowcy dowiadują się, że komórki glejowe występują w różnych postaciach i pełnią różnorakie funkcje. Jest to historia badań nad komórkami glejowymi od ich zarania, aż po najnowsze odkrycia, która przekazuje czytelnikowi znacznie pełniejszą wiedzę na temat pracy mózgu oraz ukazuje kierunki, którymi najprawdopodobniej pójdzie neurobiologia i medycyna.
      www.gandalf.com.pl/b/drugi-mozg/
      • k.karen Jeszcze o mózgu 13.05.13, 21:18
        W najnowszym numerze Świata Wiedzy jest kilka artykułów na temat mózgu,
        wszystkie poświęcone kłamstwu.
        "Czy twoje myśli mogą cię posłać za kratki"
        Wszystko o czym pomyślisz, może być użyte przeciwko tobie! Neurolodzy sporządzili
        mapę ośrodków kłamstwa. W ten sposób mózg staje się świadkiem w procesie sądowym -
        i zdradza tajemnice, do których podejrzany sam nigdy by się nie przyznał...
        - Nasz mózg nas zdradza, czy tego chcemy, czy nie - mówi Joel Huizenga. Prezes firmy oferującej
        badania No Lie MRI ma nadzieję, że technika skanowania mózgu już w tym roku zostanie dopuszczona jako środek dowodowy w amerykańskich procesach sądowych. Jego zespołowi udało się udowodnić, że podczas kłamania określone obszary mózgu są znacznie aktywniejsze, niż gdy człowiek mówi prawdę

( poniżej: skan A - prawda, skan B - kłamstwo)

https://img827.imageshack.us/img827/1889/nowemach001.jpg

Dlaczego? Kłamstwo męczy mózg. Wyjątkiem jest ośrodek uczuć. Hans Markowitsch odkrył, że kiedy słuchamy zmyślonej opowieści o własnych uczynkach, pozostaje on z reguły nieaktywny ze względu na brak związku emocjonalnego z opowiadanymi zdarzeniami ".

Hmmm...hmmm...teraz już wiem, patrząc na skan B kłamcy, skąd to ciepełko i przegrzane zwoje u niektórych big_grin
        • hardy1 Re: Jeszcze o mózgu 13.05.13, 22:56
          Nie wiedziałem dotąd o tych badaniach Witku. Może się okaże, że to komórki glejowe są nadzorcą nad neuronami? Albo pełnią inną ważną rolę? Chyba nie ma zbędnych elementów w naszym ciele...możliwe że i geny uważane za śmieciowe w łańcuchu DNA takimi się nie okażą.

Karen, może kłamców będziemy poznawać po noszeniu czapeczek z...chłodzeniem? wink
          • witekjs Re: Jeszcze o mózgu 14.05.13, 18:52
            Kupiłem książkę "Druki mózg" o komórkach glejowych i muszę ją uważnie przestudiować. Zaledwie 15% komórek mózgu stanowią neurony !!
            Skaranie boskie z tymi badaczami mózgu, umiaru nie znają i wszystko mogą postawić na głowie.
            Badania, o których napisała Karen, również rozwijają piorunująco.
            Szkoda, że nie mam 25 lat... smile

Pozdrawiam serdecznie. Witek
            • witekjs "Drugi mózg" -errata-przepraszam 14.05.13, 19:55
              witekjs napisał:

> Kupiłem książkę "Drugi mózg" o komórkach glejowych i muszę ją uważnie przestudi
              > ować. Zaledwie 15% komórek mózgu stanowią neurony !!
              > Skaranie boskie z tymi badaczami mózgu, umiaru nie znają i wszystko mogą postaw
              > ić na głowie.
              > Badania, o których napisała Karen, również rozwijają piorunująco.
              > Szkoda, że nie mam 25 lat... smile
              >
              > Pozdrawiam serdecznie. Witek

www.newsweek.pl/wydania/1214/burza-mozgu,62388,1,1
              www.salonliteracki.eu/salon/?p=716
              U źródła naszych myśli - rola komórek glejowych w naszym mózgu
              psychika.net/2012/11/u-zroda-naszych-mysli-rola-komorek.html
              www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,389873,badania-gleju-w-siatkowce-pomoga-zrozumiec-patologiczne-procesy-w-mozgu.html
              www.stowarzyszenie-razem.org/zdrowie/wiedza/komorki-glejowe-i-ich-rola-w-ukladzie-nerwowym.html

www.soniadraga.pl/materialy/_upload/fragmenty/U_zrodel_naszych_mysli_txt_frag.pdf

www.biologia.studies.uj.edu.pl/binoz/iz/zn/Neuroanatomy_pliki/Epis2.html

Scientists Inject Human Brain Cells Into Mice, Make Them Smarter
              And you thought it was all about the neurons.

In an experiment that might seem like something only a mad scientist would conjure, researchers injected human brain cells into the brains of mice to see how it would affect the way the mice thought. It did: the mice got smarter. But the cognition boosting cells weren’t neurons, they were the red-headed step-children of neuroscience called astrocytes.
              www.wykop.pl/ramka/1463501/myszy-staly-sie-madrzejsze-po-wstrzyknieciu-w-ich-mozgi-komorek-ludzkich/

• k.karen Re: "Drugi mózg" -errata-przepraszam 14.05.13, 20:27
                Dzień dobry Witku smile
                Dobrze że mamy internet i szybkość dostępu do informacji, więc nie musimy narzekać że nie mamy już po 25 lat, damy radę wink

Na razie przeczytałam jeden z linków, o badaniu gleju w siatkówce oka, które pomagają zrozumieć patologiczne procesu w mózgu.
                Do tej pory mówiło się, że oczy są zwierciadłem duszy, teraz musimy to zweryfikować i mówić - oczy są zwierciadłem mózgu smile

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za nową bardzo ciekawą lekturę smile
    • hardy1 Drukarka 3D pomaga w medycynie 30.05.13, 20:32
      Drukarka 3D pomogła w przygotowaniu przeszczepu twarzy w Centrum Onkologii w Gliwicach:
      wyborcza.pl/1,75476,14002050,Drukarka_3D_pomogla_lekarzom_z_Gliwic_przy_przeszczepie.html
    • hardy1 Stymulowanie mózgu panaceum na chorobę Parkinsona? 06.07.13, 11:26
      W Białymstoku przeprowadzono operację wszczepienia do mózgu elektrody, aby zablokować aktywność komórek powodujących chorobę Parkinsona. Pierwsze rokowania są pomyślne...:
      wyborcza.pl/1,75476,14228822,Chory_na_Parkinsona__stanalem_na_wlasne_nogi__Pionierska.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka