Dodaj do ulubionych

30 kwietnia 2013, CWP

30.04.13, 08:10
Otwieram nowiutkie, przedpierwszomajowe CeWuPe..a słoneczna pogoda gdzie?!
Tak się nie godzi! Na 1 Maja zawsze pogoda była! Do tego wcześniej zapowiadali UPAŁY!!!

Jak tak można? Mają tylko dzień! Jutro ma być tak, jak tradycja nakazuje! No!

Znaczy...chciałem rzec....eee, tego...dzień dobry, znaczy się smile
Obserwuj wątek
    • llmirka Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 08:33
      Ptaszyna obudziła słonko, ale myślę, że za wcześnie, bo już chmurką główkę swą przykryło i chyba zasnęło i ranek zrobił się szary.
      Hardy, bywało, że 1 Maja padał śnieg, ale nie zdarzyło się by w czas matur, nie kwitły kasztany. Zerkając na drzewa, zastanawiam się, czy w tym roku zdążą....

Wszystkim.... uśmiechniętego dzionka smile
      • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 10:07

wtorek (link)
        • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 10:14

https://s.v3.tvp.pl/images/7/8/c/uid_78ce772b867511e12ecf108b384823841253271377833_width_450_play_0_pos_3_gs_0.jpg

pogoda (link)
          • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 10:51

https://files.karnet.krakow.pl/news/m/1_67161_kabaret-piwnicy-pod-baranami_1200.jpg

kupcie szczeniaka
            kol.Sąsiadka podesłała mi link z piosenką Ewy Demarczyk,Opole 1964 (link)

czy kol.Uli i Koleżeństwo mnie słyszy?

kolega prezes Mirosław
            • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 14:25
              Dzień dobry Wszystkim smile
              Słyszę, słyszę, prezesie Mirku. Awansowałeś, Waćpan wink
              (slowo: prezes dziwnie niemiło brzmi w moich uszach, nie wiem dlaczego suspicious)
              Per analogiam z...?!
              Ale powaznie, to gratuluję, gratuluję Ci Mirku zaszczytnej i niewątpliwie zasłużonej funkcji wink

Demarczyk... Wielka Demarczyk. "...dobrym ludziom potrzebne złe psy...".
              • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 14:55
                Ho ho, KWP (znaczy nie Komenda Wojewódzka Policji, tylko Kolega Waćpan Prezes) Mirek rozwija się. Chyba poczuł wolę bożą...znaczy powołanie big_grin
                Agfo, trzeba będzie jakoś ten zaszczytny tytuł uhonorować. Tylko jak? wink
                • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 17:15
                  Nie wiem jak, Hardy, ale decyzja musi byc przemyślana, a nagroda nie taka, jak niedawno wymyślona przez dziwną organizację dziwnych naukowców na użytek mocno szkodliwego typa M.
                  Wprawdzie inicjały podobne, ale jest istotna różnica! na korzyść naszego Mirka, Kolegi Waćpana Prezesa (spodobało mi sie takie okreslenie, brawo wink) big_grin!
                  Dodatkowe słowa "Kolega Waćpan" zdejmują odium, związane w moich oczach (i uszach) ze słowem "prezes" tongue_out
                  • k.karen Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 19:42
                    Agfo, bardzo mi się podoba ten zmodyfikowany tytuł Mirka
                    Kolega Waćpan! smile
                    • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 21:05
                      Agfo, Mirko, znów muszę zastrzec, że skrótowy jeszcze bardziej skrót, znaczy "KW", nie oznacza ciężki czołg "Kliment Woroszyłow" z początków "Wielkiej Wojny Ojczyźnianej" (jak Rosjanie nazywają II wojnę światową). Oznacza tylko "Kolega Waćpan" wink
          • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 14:39
            Chmurka! Widok ten wspomnienia budzi...(Panie oczywiście nie pamietają) .
            Wicherek z niezwykle wielkimi grzybami, albo innymi dziwowiskami, które z upodobaniem prezentował, zwiekszając zainteresowanie prognozą pogody i nauczając...grzybiarzy - i Chmurka! Miła Chmurka, tak łagodnie umiejąca rozprawiać nawet o paskudnych kaprysach pogodowych.
            Wiadomości "pogodowe" były przez to jakieś bardziej osobiste, niz teraz. Skromne środki: mapa, wskaźnik, uśmiech mniej hollywoodzki...
            Dzięki za przypomnienie, Mirku smile
            Dobrze by było, żeby temperatury wskazane na "PaniChmurkowej" mapie, rzeczywiście były w tych dniach "wielkiej majówki" aktualne smile
            Tego sobie zyczę i Wszystkim także!
            • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 15:02
              Chmurka zawsze dobrze przewidywała pogodę i temperaturę (tak, tych czasów Panie nie mogą pamiętać). Wierzę, że na jutro także dobrze przewidziała wink
      • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 14:58
        Zdążą, Mirko. U nas przy jednym z ogólniaków zasadzono z pół wieku temu magnolie. Na matury zawsze kwitną przepięknie. W tym roku spóźniały się z pąkami, ale nadganiają. Tradycji musi stać się zadość. Zdążą do matur smile
      • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 17:03
        Dzień dobry, Mirko smile

llmirka napisała:

> Ptaszyna obudziła słonko, ale myślę, że za wcześnie, bo już chmurką główkę swą
        > przykryło i chyba zasnęło i ranek zrobił się szary.
        > Hardy, bywało, że 1 Maja padał śnieg, ale nie zdarzyło się by w czas matur, nie
        > kwitły kasztany. Zerkając na drzewa, zastanawiam się, czy w tym roku zdążą....

Kasztany będą w porę, gonią czas, tak jak wszystkie rośliny. Widziałem w ciągu jednego dnia, od poranka do wczesnego wieczoru, liście sie otworzyły z małych pąków!
        Na czeremchach już zawiązały się spore wiechy kwiatowe, na bzach można rozróznić, które nabrzmiałe pąki będą kwiatami.
        Goni wiosna, pędzi, nadrabia czas przez zimę ukradziony.
        Jest coraz bardziej majowo smile
        Forsycje rano miały ledwie małe, żóltawe pączki, popołudniem otwarte szeroko kwiaty: całe krzewy złociły sie w słońcu (wspomnianego dnia było słońce, ono tak "pogoniło" rośliny do wyścigu).
        Co najlepsze, dopiero co zakwitł dereń, spóźniony: równocześnie kwitną derenie i forsycje - tego jeszcze nie było!
        Krokusy przekwitły, tulipanów mrowie, buczą trzmiele i pszczół jest trochę, niewiele jak na tę porę.
        Kasztany - będą kwitły, inaczej trzeba by przełozyć matury - w oczekiwaniu na nie wink
        (Przecież starsze kasztany, niż matury!) suspicious
        • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 17:49
          Pisałem o pszczołach, że tak ich niewiele...
          A tutaj proszę, jakby odpowiedź na moje myśli, artykuł: "Pszczelarze biją na alarm..."
          (...)
          Nawet małe dawki tych środków, produkty rozpadu środków owadobójczych działają niekorzystnie na rozwój larw pszczół - podkreśla Kasztelewicz. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA - European Food Safety Authority) wskazał na chemikalia z grupy neonikotynoidów jako jedną z głównych przyczyn spadku pszczelich populacji.

Komisja Europejska zaproponowała, a Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt przegłosował tymczasowy zakaz stosowania w Unii Europejskiej trzech najbardziej szkodliwych dla pszczół pestycydów: imidaklopridu i klotianidyny oraz tiametoksamu.

- Dr Piotr Mężycki z laboratorium w Bolonii zbadał, że po tym, jak pięć lat temu Włosi wprowadzili zakaz używania tych środków, z roku na rok sytuacja pszczół się najwyraźniej poprawiła - mówi nam Kasztelewicz. I dodaje, że w Polsce "pszczoły są obecnie mniej żywotne niż jeszcze ćwierć wieku temu".
          (...)
          Twarzą kampanii Greenpeace została aktorka Karolina Gruszka. "Przychylmy pszczołom nieba" - apeluje w opublikowanym przez Greenpeace filmie, w którym wystąpiła... przebrana za pszczołę.

"bez nich nie byłoby gruszek..."
          O ile wiem, wraz z pszczołami wyginąłby człowiek, w ciągu ca czterech lat wszyscy ludzie na świecie...
          Rolnicy w gonitwie za zyskami nadużywają szkodliwych chemikaliów.
          devil
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13832367,Pszczelarze_bija_na_alarm__Ratujmy_pszczoly__Bez_nich.html#BoxSlotIIMT
          • k.karen Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 19:21
            Dobry wieczór Wszystkim smile Duży buziak Mirce dawno nie widzianej kiss

Niedawno wkleiłam link na temat bartnictwa w Polsce, na Pomorzu smile
            A pszczół jest naprawdę coraz mniej sad

Przypomnę ten artykuł:
            forum.gazeta.pl/forum/w,92813,143817076,143864010,Re_13_kwietnia_2013_CWP_sobotnie.html
            • mirekms 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 20:21

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbmXdH3iISZ-jiy6cWP9PShb9ajiYWkNY3zbEdmukwO9etIFIyIdXr8Ahttps://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTTUL-M4z6ZBBxriKQZhnvPjYxKI7ekW38I4LIIjhm-b9-AtBWtyQ

Nauczania o Socjal Mediach (link)

Wasz
              kolega Wyćpan Mirosław
              • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 20:23

napisało się Wyćpan

Waćpan?,a może lepiej kolega kierownik ?
                • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 20:27

a kolega prezes Mirosław,dlaczego nie? (link)
                      • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 20:52

wiem,wiem,marudzę
                        ale koniecznie zobaczcie

jak chłopak pięknie gra w Berlinie (link)
                        mistrzowski teledysk,i chłopak jest świetny
                      • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 01.05.13, 00:08
                        Teraz, przed snem wysłuchałem Chopina, gry Lisieckiego, dziekuje Mirku smile
                        Wspaniały Koncert.
                  • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 20:41
                    A to juz jak chcesz, Kolego Prezesie Mirku suspicious
                    Cześć
                • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 20:37
                  Mirek napisał:

> Waćpan?,a może lepiej kolega kierownik ?

Cześć, Mirku,
                  Miało byc prezes, w uznaniu smile. Ale nie możesz być gołym prezesem (powody abominacji do słowa prezes wyłuszczyłem), zatem wyszło: Kolega Waćpan Prezes.
                  Szyk słów do ustalenia wink
                  Kolega kierownik...tak mi świetnym Jackiem Fedorowiczem sie wspomniało...pamietasz może p. Fedorowicza arcydzieło: Jego pana kerownika? big_grin

(a teraz muszę już lecieć, do napisania) smile
              • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 21:12
                mirekms napisał:
                > Wasz kolega Wyćpan Mirosław
                Hmmm...czy to oznacza fonetyczne "Wyjdź Pan" czy też polecenie, aby Pan "Wył" ? suspicious
            • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 21:16
              Czytałem o pszczołach. O tej prawdopodobnej dyspozycji UE przeciwko stosowaniu trzech pestycydów, też wczoraj słyszałem. Zakaz Unia chce wprowadzić na 2 lata.
              Jak będzie, zobaczymy. W każdym razie dobry miód jest dla mnie bardzo ważny. To podstawowy element bardzo ważnego, tradycyjnego produktu wileńskiego. Bez dobrego miodu ani rusz...jakżebym mógł podtrzymywać tradycję?!
        • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 21:09
          1agfa napisał:
          > Forsycje rano miały ledwie małe, żóltawe pączki, popołudniem otwarte szeroko kwiaty: całe krzewy złociły sie w słońcu

Zdziwiłem się, Agfo. Jestem bardziej na północy, a forsycje zakwitły na żółto już z tydzień temu. Piękny wiosenny widok smile
          • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 23:06
            No big_grin Oglądnąłem mecz. Borussia z trzema Polakami w finale Ligi Mistrzów smile Przyjemnie, chociaż końcówka meczu nerwowa smile
            • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 23:19
              https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/ronaldo-2kampf-32137213_mbqf-1367348015-30221032/2,w=650,c=0.bild.jpeg
              • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 23:19
                https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/ramos-32137216_mbhf-1367348054-30221036/2,w=308,c=0.bild.jpeg
                • mirekms Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 23:21

https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/borussiadortmundslewandowskicelebratesafterc_32139002_mbqf-1367355074-30222110/3,w=650,c=0.bild.jpeg
                  • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 30.04.13, 23:45
                    Najważniejsza jest ta ostatnia fotka.
                    Jak mało, jak dużo zależy od kilku centymetrów. Lewandowski strzelił w poprzeczkę, piłka odbiła się przed samą linią bramkową. Dwa-trzy centymetry niżej a piłka po odbiciu od ziemi wpadłaby do bramki. Ile zależy od szczęścia.
                    • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 01.05.13, 00:29
                      A to wszystko, co tak mocno zajęło także nas i wielu innych ludzi, kibiców i zwykłych ciekawskich, niektórych kibicujących tylko Polakom, albo zwyczajnie zainteresowanych dobrym, solidnie granym meczem - to wszystko działo sie tam:

Madryt. Widać równiez place, stadiony - całe miasto z lotu ptaka smile
                      Wystarczy kolejno spokojnie klikać, obraz po obrazie.

skydrive.live.com/fullscreen?cid=70ad7f87c493374c&id=documents&resid=70AD7F87C493374C!329&filename=Pictures_Ojo_Pajaro_Madrid_Spain.pps&authkey=!AAFj1HOkSNwpFL0&wx=p&wv=s&wc=officeapps.live.com&wy=y

Dobrej , spokojnej nocy Wszystkim smile
                      • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 01.05.13, 08:58
                        Agfo, piękne widoki Madrytu. Jednak widok "z lotu ptaka" przynosi niesamowite wrażenia . Widać też stadion, na którym wczoraj odbył się mecz.
                        Dobrze, że wkleiłeś, z przyjemnością oglądnąłem smile
                        • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 01.05.13, 22:01
                          Tak jest, Hardy! Mozna zobaczyć Estadio Santiago Bernabeu de Real, miejsce gorącej akcji - meczu Borussia-Real (a przecież o to mi szło) big_grin
                          Zapomniałem napisać.
                          Podobno kibice Realu chcą Bernabeu przechrzcić na Titanica...ale im minie z czasem i przejdzie zły humor smile
                          Dziękuje, że wspomniałeś o stadionie, że jest...i że obejrzałeś smile
          • 1agfa Re: 30 kwietnia 2013, CWP 01.05.13, 00:02
            To całe zdanie z mojego wpisu, Hardy, zdanie o forsycjach:

Forsycje rano miały ledwie małe, żóltawe pączki, popołudniem otwarte szeroko kwiaty: całe krzewy złociły sie w słońcu (wspomnianego dnia było słońce, ono tak "pogoniło" rośliny do wyścigu).

To było kilka dni temu, wtedy rzeczywiście było piekne słońce, nie dzisiaj ani nie wczoraj! smile
            W moich działkowych stronach jest dziwna anomalia klimatyczna: stosunkowo blisko miasta, a temperatury są zawsze o kilka stopni niższe!
            W Warszawie już spore pąki na liściach były, a na moich "włościach" - tak przecież niedaleko - gołe, czarne gałęzie, jak z japońskich sztychów.
            Deszcze tam rzadziej padają, co mazowieckim piaskom bardzo by sie przydało...
            Jednak teraz wiosna już jest, wyraźnie, tak jak opisałem; z radością pisałem, bo biała zima bokiem mi juz wychodziła tongue_out

Hardy napisał:
            > Zdziwiłem się, Agfo. Jestem bardziej na północy, a forsycje zakwitły na żółto j
            > uż z tydzień temu. Piękny wiosenny widok smile
            • hardy1 Re: 30 kwietnia 2013, CWP 01.05.13, 00:06
              To się zgadza, Agfo. W większym mieście zawsze jest kilka stopni cieplej smile
              Ważne że wiosna "wybuchła". Tyle że deszczowa, ale i to potrzebne smile
    • hardy1 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 08:24
      Dzień dobry Wszystkim smile Długi weekend przed nami...a więc korzystajmy smile
      • mirekms Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 09:03

środa (link)
        • mirekms Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 09:06

pogoda (link)
        • hardy1 Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 09:22
          Mirku,proszę o lepszą prognozę pogody. Obecną widzę uncertain Potrzebuję zaś teraz lepszej!

Jedyny pozytyw to wiadomość usłyszana w radiu - w Rudzie Śląskiej urodziły się dzieci. Drugie, trzecie, czwarte i piąte. Prawie w tym samym czasie. Z jednej ciąży.Czworaczki. Dziewczynki. Wszystkie. Pierwsza, wcześniej urodzona, też dziewczynka. Rodzina nagle zwiększyła się z 3 do 7 osób.
          Dwa pozytywy - wojny nie będzie, gdyż rodzą się dziewczynki. Mama "załatwiła" jedną ciążą planowane kolejne cztery ciąże i cztery porody. To lepiej dla organizmu kobiety tongue_out
          Negatyw z pozycji mężczyzny (chyba) - wyobrażam sobie męża i ojca, kiedy w domu ma same panie. Tu - aż sześć kobietek tongue_out
          • mirekms Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 09:50

hardy1 napisał:

Mirku,proszę o lepszą prognozę pogody. Obecną widzę uncertain Potrzebuję zaś teraz lepszej

--------------------------------------------

dzisiaj będzie pogoda
            Hardy,podobno pogoda jest zawsze,ale kto to wie

kolega prezes/kierownik/waćpan Mirosław

• k.karen Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 10:37
              Dzień dobry, Drodzy smile

Pogoda ducha jest najważniejsza i dlatego nie smuci mnie nawet widok mokrej flagi smile

Dobrego dnia Wszystkim, a tym którzy wyjeżdżają - miłej podróży i udanej majówki smile
              • hardy1 Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 10:55
                Mam cichą nadzieję, że jednak pogoda się poprawi. Zwłaszcza dla wyjeżdżających smile

Mirku, wiem, że pogoda zawsze jest. Mnie chodzi o dobrą pogodę (to znaczy ciepło i słonecznie).
                • mirekms Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 11:25
                  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQ-DEsTgTqFDG3jH0v6SFlXdqsuwMhZjgEiPLuWe8_T_F7AuumFQ

kol.Hardy

ciepło i słonecznie to będzie nad zachodnim Bałtykiem w sierpniu
                  kol.prezes,kierownik,waćpan Mirosław spotka się z miejscowymi tubylcami i turystami na plaży

podobno już się cieszą ze spotkania,a kto by się nie ciszył,prawda?
                  • hardy1 Re: 1 Maja 2013, CWP 01.05.13, 11:49
                    Nie wiem, Mirku. Nie ma jednak tak dobrze, aby zawsze wszyscy się cieszyli...pewnie rybki nie mają powodu do radości. W morzu będziesz je straszył, wieczorem zjadał w smażalni...to z czego mają się cieszyć? Tyle że się nie poskarżą, głosu nie mają suspicious
    • mirekms 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 10:19

czwartek (link)
      • mirekms Re: 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 10:22

pogoda (link)

(myszka,i będziesz wiedział)
      • mirekms 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 10:58

Madzia/Katarzyna ludzie czytają (link)

26.391 publikacji
        2581 detektyw Rutkowski w tytułach prasowych
        703 okładki gazet

wartość na rynku reklamy Madzi/Katarzyny253 miliony zł.

jak zarabiano na śmierci (link)

reklamy wszystkiego
        proszku do prania,pasty do zębów,usług bankowych
        płynów co same zmywają i czyszczą,i innych takich
        oraz bardzo znaczący wzrost nakładów prasowych

tak pożywiły się medialne hieny na śmierci Madzi

-----------------------------------
        styczeń 2012-marzec 2013r.
        na podstawie - Press Service
        • mirekms Re: 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 11:22

i jeszcze jedno
          podobny mechanizm występuję wszędzie,nie tylko w Polsce
        • 1agfa Re: 2 maja, 2013, CWP 03.05.13, 17:19
          Jest artykuł-felieton na temat tego o czym wspomniałeś, Mirku - (Twój przykład:Madzia/Katarzyna) sad, w ostatniej podwójnej - światecznej Polityce.
          (Oczywiście mojej papierowej).
          Medialny stan żebraczy...Felieton Jana Hartmana.
          W swoim felietonie opisuje precyzyjnym słowem zarówno żerowanie na sensacji i dramatach i ich finansowej, wymiernej wartości (reklamodawcy! reklamodawcy!), zaistnieniu amatorów-dziennikarzy, jak również potwierdza moje lamenty o upadku, a nawet zaniku (tak jest!), porządnego, solidnego dziennikarstwa.

Kiedyś wspominałem, jak wspomina sie stare, dobre czasy p.Stefana Bratkowskiego, byłego szefa prawdziwego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich - nie takiego jak istniejące pod ta nazwą -SDP- stowarzyszenie, patronujące destrukcji zawodu (szczególnie ze swoim obecnym szefem na czele!).

Również i w tej dziedzinie potwierdza sie prawo Kopernika, że zły pieniądz wypiera dobry, oraz że rządzi prawo podazy i popytu, zysk (reklamodawca! reklamodawca!)
          Z czego wynika, że nalezy produkowac byle co, aby szybko, bowiem popyt jest nastawiony na tanią medialność; łatwiej wydawca uzyska reklamy za gorszy ale medialny towar, niż za "kruszcowy" (jak nazywa to Hartman).
          Konkluduje, że nalezy ludzi przekonać, iż za prawdziwe, dobre dziennikarstwo, za "niszę jakościową", nalezy radykalnie więcej płacić, bo media dla inteligencji przestaja sie opłacać.

Niestety, w internecie (chyba) nie do odczytania, ale wydaje mi sie, że niektórzy mają możliwości suspicious
          Toteż wkleję link, bo a nuż sie komuś uda? wink warto ten felieton przeczytać.

www.polityka.pl/spoleczenstwo/felietony/1541561,1,medialny-stan-zebraczy.read
          • mirekms Re: 2 maja, 2013, CWP 03.05.13, 19:32

kol.Agfo

link zostanie otwarty przez portal Polityki za ca. 3 tygodnie

to co napisałeś oddaje istotę rzeczy

Agfo

a może warto poświęcić trochę czasu
            na obróbkę informacji przez media

i jeszcze jedna ważna sprawy
            dostęp do informacji w Internecie
            już jest mocno limitowany,trzeba płacić za info,raczej więcej,niż mniej

był(jest)podział klasowy,a teraz podział informacyjny

Wielka Klasa Społeczna która żyje w przekonaniu, że wie
            a wie tylko tyle ile ma wiedzieć.I nic więcej.

za moich czasów to się nazywało szum medialny ,wyjątkowa perfidia,ten szum znaczy się

• hardy1 Re: 2 maja, 2013, CWP 05.05.13, 15:01
              Tak było i jest, Mirku.
              "Kto ma informację, ten ma władzę nad ludźmi" - on decyduje, o czym ludzie się dowiedzą i w jakim kontekście.
              Natomiast żerowanie na tragedii i zarabianie na reklamach jest właśnie żerowaniem. Niestety, też stosowane wszędzie. W USA i gdzie indziej (Norwegia) wielokrotni mordercy, gwałciciele i podobni zbrodniarze, sprzedają prawa doi swoich wspomnień. Akurat (mimo olności informacji) tw takich sytuacjach bym zakazywał zarobku. Jeżeli zarobek - to nie dla zbrodniarza, tylko obowiązkowo na jakiś cel społeczny.
      • mirekms 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 21:58

od dzisiaj w krajach strefy
        nowy banknot 5 ojro (link)

nr 1

nr 2

nr 3

nr 4

nr 5

a kto ma ochotę i czas,90 sekund w N24

• kkkkosmita Re: 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 22:16
          No wieeesz cooo?
          Mirku....
          Te EBPO mnie nieźle przyszokowało....
          a to numer!
          hmmm...
          Kurczeeee...
          http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
          • kkkkosmita Re: 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 22:25
            A jeśli zaś chodzi o Madzię...
            to chyba brak słów...

dziwny jest ten świat.....

• mirekms Re: 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 22:47

Kosmito
            będzie dobrze,zawsze może być gorzej,jeszcze zobaczysz

a na dobranoc
            gra Sir Simon Rattle i Krystian Zimerman (kto jeszcze pamięta)

https://i3.sndcdn.com/artworks-000043319485-ftuj1z-t200x200.jpg?44f906c

muzyczka (link)

tylko 90 sekund,kliknij
            na > po lewej stronie

• kkkkosmita Re: 2 maja, 2013, CWP 02.05.13, 22:56
              Eeeech... Mirkuu...
              czasem to wolałbym jednak być trochę ślepy...
              ale kurcze, ... niezbyt potrafię....

a dużo lepsza by była dla mnie ślepota....
              Bo nerwus jestem.
    • mirekms 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 19:18

piątek (link)

późno,bo późno,ale kartka z kalendarza już jest
      i tym miłym akcentem
      dzień dobry
      • k.karen Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 19:28
        Cześć Mirku smile

Dobrze, że przypomniałeś sobie o kartce z kalendarza bo ja dzięki temu
        mogłam dowiedzieć się, że dzisiaj są imieniny Jaropełka smile
      • 1agfa Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 20:16
        Dzień dobry Wszystkim, dobrego dnia i wieczoru smile
        Poprawiam się, pogoda... jest smile
        Z Mirkowego kalendarza, który ważny jest niezmiernie, bo nastrój podnosi i uświadamia o różnościach, oraz poucza i naucza, jak na dobre kalendarze przystało wink:

Na dzisiaj:

"Cytat dnia: ...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami"
        Mądry aforyzm...

Ponadto jest to "Dzień Słońca"(?) leje jak jasny gwint, ale nie jestem egoistą, przecież gdzieś świeci słońce, poza tym i do mnie/do nas zajrzy, kiedy przyjdzie pora) wink
        i...
        uwaga, uwaga! big_grin
        "Dzień -bez-komputera!!" suspicious

(Jednak przyzwyczaiłem się do Mirkowego Kalendarza, dobrze, że jest - dziekuję) smile

Mirek napisał:
        > późno,bo późno,ale kartka z kalendarza już jest
        > i tym miłym akcentem
        > dzień dobry
        • k.karen Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 20:19
          Ja też się przyzwyczaiłam Agfo, ale dzisiaj Mirek wkleił jakąś inną wersję
          i brakuje mi motta smile

Za chwilę ostatni odcinek serialu o Annie German, idę oglądać smile

Na razie... smile
          • k.karen Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 21:53
            Zakończył się serial o Annie German. Doskonale zrealizowany, świetna kreacja Joanny Moro, rola zagrana perfekcyjnie.
            Ostatnie zdanie z filmu: - niezależnie od tego co nas w życiu spotyka, człowiek powinien mieć zawsze nadzieję i KOCHAĆ smile

Życie A. German to właściwie paradoks, było tragiczne ale piękne, wypełnione dobrocią i miłością, tak wiele w nim cierpienia a mimo to A.G. emanowała spokojem i ciepłem.

Dobrze było obejrzeć historię życia tej niezwykłej Kobiety.
            • 1agfa Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 22:22
              Też oglądaliśmy, to juz ostatni odcinek. Znakomicie, z pieczołowitością zrobiony film.
              Jakieś tam niedomówienia można wg mnie pominąć, oceniając. Już chyba pisałem, że dzieki Rosjanom i ich wielkiemu uznaniu, szacunkowi dla Anny German (oni Ją kochali, mozna śmiało powiedzieć), powstał ten film w takiej formie.
              Niezwykle splątane losy, tragiczne przypadki, wypadek tak głęboko rzutujący na dalsze niełatwe życie i karierę - Jej talent i ukochane spiewanie przebijały się przez wszystko.
              I ten tekst na zakończenie, który zacytowałaś, Karen...

k.karen napisała:

>Zakończył się serial o Annie German. Doskonale zrealizowany, świetna kreacja Jo
              > anny Moro, rola zagrana perfekcyjnie.
              >Ostatnie zdanie z filmu: - niezależnie od tego co nas w życiu spotyka, cz
              > łowiek powinien mieć zawsze nadzieję i KOCHAĆ
              smile
              >
              > Życie A. German to właściwie paradoks, było tragiczne ale piękne, wypełnione do
              > brocią i miłością, tak wiele w nim cierpienia a mimo to A.G. emanowała spokojem
              > i ciepłem.
              >
              > Dobrze było obejrzeć historię życia tej niezwykłej Kobiety.

Tak jest, Joanna Moro zagrała wybitną rolę. W filmie o wybitnej kobiecie.
              --
              https://i43.tinypic.com/2ahbjuw.jpg
              • k.karen Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 22:41
                Dobre były te trzy świąteczne dni, szkoda tylko że pogoda nam nie dopisała,
                ale nadrobiliśmy to rozmowami na Podwórku smile

A teraz uciekam spać.

Dobranoc Kochani, spokojnej nocy i pięknych snów, do jutra smile
                  • 1agfa Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 23:56
                    Dzięki Karen za kołysankę, szczególnie do dzisiejszego dnia "przystającą" smile

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim smile

k.karen napisała:

> I zapomniałam o "kołysance"...
                    • kkkkosmita Re: 3 maja, 2013, CWP 04.05.13, 00:20
                      Eeee....tongue_outbig_grin
                      Wy sobie spać idziecie...
                      a ja zgłodniałem!
                      Żona na jakieś plotki babskie na drugi koniec świata pojechała...
                      Kot się mnie czepia!....
                      Syn w górach...
                      Eeeee! nie zgadzam się! Na głodowanie!
        • mirekms Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 20:36

dzień bez komputera

Agfo

moje obolałe zwłoki na początki sierpnia zostaną wyłożone
          na plaży,i to aż na 14 dni

Agfo

i fundamentalne pytanie
          z tabletem,czy bez ???
          w hotelu jest połączenie WiFi

na dzień dobry dominująca jest opcja
          sam na sam z telewizorem,
          szczyt hedonizmu,ja i telewizor

strona pozytywna,Koleżeństwo przez ten czas będzie cieszyło się świętym spokojem
          • k.karen Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 21:32
            Nieprawda Mirku, będzie Ciebie brakować ale dwa tygodnie szybko miną
            i na pewno będziesz zadowolony z wypoczynku smile a do sierpnia jest jeszcze sporo czasu smile
          • kkkkosmita Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 22:02
            przez ten czas będzie cieszyło się świętym spokojem

mam wrażenie, że raczej szanowne koleżeństwo, będzie się awanturowało...
            że kartki z kalendarza nie ma...
            albo z jakiegoś innego znalezionego powodu! tongue_outbig_grin

• k.karen Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 22:05
              Tak, tak, dobrze mówisz Kosmito i już od dzisiaj musimy się zastanowić
              kto na dwa tygodnie zastąpi Mirka... bo ja tu nie chcę żadnych awantur wink big_grin
            • kkkkosmita Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 22:07
              Tablet, warto zabrać...
              ale najlepszy odpoczynek będzie taki... jak się ułoży!

Wydaje mi się, że elektronika, jednak wprowadza pewno zmęczenie do naszych głów...
              A od codzienności warto się dokładnie oderwać...

Internet....?
              czy zachody słońca...?
              Spacery?
              Wycieczki?
              Może rozmowy z nowo poznanymi ludźmi?

• 1agfa Re: 3 maja, 2013, CWP 03.05.13, 22:41
            Mirku, smile będzie mi brakować nade wszystko Twojej obecności, Twoich znakomitych wklejek, wzmianek o "Polityce" i charakterystycznego, "uszczypliwego" (czasem) wink, żywego humoru.
            Kalendarza będzie mi brakować dopiero w następnej kolejności, choć dotkliwie, nie przeczę.
            Uważam jednak, że powinieneś nieco odsapnąć od komputera, schować tablet na dno walizki, wyjmować na godzinkę - dwie dziennie w przypadku nieodpartego pragnienia, o ile takowe się pojawi (przecież wszyscy lubimy ulegać słabostkom!) suspicious
            Może spotkasz tam inne...słabostki? suspicious
            I nie zaliczam do nich telewizora!
            Jeszcze jest czas, ale juz teraz życzę udanego polegiwania nadmorskiego wink

Mirek napisał:

(...)
            > strona pozytywna,Koleżeństwo przez ten czas będzie cieszyło się świętym
            > spokojem

"Koleżeństwo" niespokojnie będzie myślało, co słychać u Mirka i jak dalece pochłonął Go hedonizm! suspicious
          • 1agfa Re: 3 maja, 2013, CWP 05.05.13, 00:54
            technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,13844463,Przezyl_rok_bez_internetu__Teraz_wraca.html#Cuk
            Mirek napisał:
            (...)
            > Agfo
            >
            > i fundamentalne pytanie
            > z tabletem,czy bez ???
            > w hotelu jest połączenie WiFi

big_grin
            Pod linkiem na wstępie opowieśc, jak to jest bez internetu, odpowiedź na pytanie Mirka suspicious
            Ja - nie komentuję wink
    • mirekms 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 09:11

i gdzie jest kol.Hardy?
      sobota (link)

z tej okazji wykonałem 10 przysiadów,poważnie,10
      • mirekms Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 10:02

tyle miłych słów
        cała przyjemność po mojej stronie

każdy z nas jest inny,a zarazem jakże jesteśmy do siebie podobni

dużo uśmiechu (link)

mms

śmiech trochę rubaszny,ale fajne to
      • kkkkosmita Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 15:17
        i gdzie jest kol.Hardy?
        Cześć...
        Hardy coś taaam wspominał... że wyjeżdża....(???)

no w każdym razie kojarzę jakieś...taaam...hmmm... informacyjeeee....

Ha ... on myśli, że wystarczy raz napisać, żeby wszyscy wiedzieli!
        Optyymiistaa! tongue_outtongue_outbig_grinbig_grin

• kkkkosmita Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 17:36
          Informacje z ostatniej chwili.big_grintongue_out
          kot zwariował bo poczuł wiosnę.
          Czai się gdzieś za moimi plecami i kiedy opuszczę rękę rzuca się na nią z kłami i pazurami.
          (Nie pogryzł i nie podrapał, skóra nieuszkodzona)
          Są następujące możliwości przyczyn zwariowania kota
          1. Bawić się skubaniec chce
          2. jest głodny i chce jakieś lepsze żarełko niż to co ma w miseczce
          3. Ma brudną kuwetę i życzy sobie natychmiastowego sprzątania
          4. Chce iść na spacer... bo jakiś czas temu wrzeszczał na parapecie!

dodatkowo.
          Mam wyjąć z zamrażarki i rozmrozić jakieś mięso...
          nie wiem konkretnie które, bo z zamrażarce są trzy pakunki!

do powrotu żony muszę jeszcze trzy rzeczy napisać... a nie chce mi się!

• wscieklyuklad Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 19:09
            A my tymczasem prosto z Sopotu - z domu dzieciaków. Pogoda superoso chociaż trochę chłodno, ale po partyjce tenisa na przydomowym korciku pora na grilla - będzie rozgrzewka na długie wieczorne pogaduszki!
            Buziaki i do potem, bo kiełbachy się zarumieniły!
            • mirekms Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 19:27

takiemu to dobrze

WU
              pozdrowienia dla Szanownej kol.Małżonki

znajomy podesłał piosenkę,posłuchajcie (link)

mms
            • kkkkosmita Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 19:55
              kiełbachy się zarumieniły

Ja tu bidny, głodny, z głodnym kotem w domu pańszczyznę odrabiam...
              a Ty Wściekły mi o kiełbachach posty piszesz!
              No nie!
              Zgłaszam protest!
              O! big_grinbig_grinbig_grin
              • k.karen Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 22:43
                Kosmito, to ja do kiełbach u Wściekłych w Sopocie, jeszcze dołożę pstrągi z grilla u mnie, może być? big_grin
                • llmirka Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 22:46
                  A Bałtyk dzisiaj jest piękny smile

https://lh6.googleusercontent.com/-xws1vHx2RFY/UYVgqhoxU9I/AAAAAAAAXFs/vBW7bVqHr04/w331-h441/Zdj%25C4%2599cie0005.jpg

To zdjęcie jest z około godziny 18 smile
                  • k.karen Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 22:49
                    Mirko, to co, zrobimy Wściekłym tam najazd? wink
                    • llmirka Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 22:52
                      Przyjeżdżaj, już tu jestem smile
                      • k.karen Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 23:04
                        Tylko spakuję rakietę tenisową i rolki smile
                        • llmirka Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 23:23
                          Śpiesz się.... czekamy smile
                  • 1agfa Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 23:31
                    Dobry wieczór, Mirko smile ładna fotka, rzeczywiście Bałtyk jawił sie dzisiaj sympatycznie - i jak jasno o tej godzinie, ech morze! smile

llmirka napisała:

> A Bałtyk dzisiaj jest piękny smile
                    > To zdjęcie jest z około godziny 18 smile
                  • 1agfa Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 23:51
                    Siedzę i wpatruję się w to zdjęcie Bałtyku, Mirko smile
                    Po tych kilku zadeszczonych, szarych dniach (gdzieś nawet grad padał), czysta radość taki widok smile
                    Fajnie Wściekłym nad morzem, pozdrowienia dla Ciebie i dla Nich smile
                  • kkkkosmita Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 05.05.13, 00:07
                    A Bałtyk dzisiaj jest piękny

zaraz sprawdzam!

SOPOT ONLINE LINK

eeeeee....cieemnooo!
                    niewiele widaać! tongue_outbig_grin

• 1agfa Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 05.05.13, 01:19
                      http://i39.tinypic.com/zv7yis.jpg

Kiedyś nawet jak było ciemno w Sopocie, to nie aż tak całkiem ciemno suspicious

Ale rzeczywiście późno już i noc zapadła głęboka...

Dobrej nocy Wszystkim, spokojnej smile
                • kkkkosmita Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 05.05.13, 00:01
                  Kosmito, to ja do kiełbach u Wściekłych w Sopocie, jeszcze dołożę pstrągi z gri
                  > lla u mnie, może być?

Nuuu! pogodiii Kaareen! big_grinbig_grinbig_grin

• 1agfa Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 23:46
            Cześć, Kosmito smile Nie narzekaj, jesli Cię pocieszy to powiem, że tak naprawdę to ja (a nie Ty) jestem załatwiony na kwadratowo i w kancik shock Bo oprócz domowej koteczki mam przecież działkowe koty (i ptaki) pod opieką, a dodatkowo jeszcze Młodych wyjechanych kot, do którego co dnia trzeba jechać z karmą, posiedzieć, żeby sie nie zestresował za bardzo wink. Dobrze, że to stara kocica i bardzo dużo śpi, ale jeść lubi duuużo. Toteż ganiam.
            Poza tą staruszką wszystkie inne też poczuły wiosnę, jak Twój kot - rozrabiają ile wlezie, biegają, szaleją, po drzewach uprawiają wspinaczkę - ot tak, aby się wspiąć radośnie i pogalopować przed siebie!
            Kicia domowa ustawicznie poszturchuje nas łebkiem po nogach, nie wiedzieć czemu, a potem odbiega w podskokach i drapie swój pieniek big_grin Czysta, wiosenna kocia radość.
            Ale na spacer też czas znalazłem, długi, spokojny, solidny spacer z oglądanienim nowych miejsc smile
        • mirekms Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 19:33
          kkkkosmita napisał:

i gdzie jest kol.Hardy?
          Cześć...
          Hardy coś taaam wspominał... że wyjeżdża....(???)

no w każdym razie kojarzę jakieś...taaam...hmmm...

-----------------------------------------------------------------------------(m.podkreślenia)----------

Kosmito

jak to było? jakoś tak,ale pewności nie mam (link)
          • kkkkosmita Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 19:52
            Hmmm... Mirku...big_grinbig_grinbig_grin
            W nawiązaniu do pisma z dnia.....

o kurde!
            to nie ta spraaawa!

a więc...
            W nawiązaniu do obrazka pana Mleczko..... o imieniuu....(?)
            z dniaaaa....(?)
            ........
            wiesz coooo?
            Mirkuuu....
            albo wiedziałem i zapomniałem...tongue_out
            albo co gorsze nie wiedziałem... i też zapomniałem! tongue_outbig_grinbig_grin
            big_grin
      • 1agfa Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 21:49
        Dobry wieczór Wszystkim smile, pierwszy jako-tako bezdeszczowy dzień, mało słońca.
        Wiosna się wyraźnie rozwija, coraz więcej zieleni...
        U mnie dzień luźno-spacerowy, po chłodnej nocy jest rześko, powietrze świeże, deszczem poprzednich dni oczyszczone.
        Intensywnie wink, Mirku, "się sportujesz" -
        Aż dziesięć, NONO! podziwiam smile
        Pozdrowienia.
        Hardy gdzieś wspominał o małym wyjeździe (?).
        Kiedy wróci, przeczyta o Twoich sportowych wyczynach suspicious
        Pozdrowienia.
        • 1agfa Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 22:03
          PS. Dzisiaj Dzień Strażaka, (Kalendarz Mirka), zatem aktualne święto i warto strażaków wspomnieć serdecznie. Zacofani i ciemni (nie waham się użyć tego słowa!) tzw.rolnicy, nie rozumiejący zagrożenia i faktu, że niszczą naturalny system współzależności w przyrodzie, teraz masowo wypalają łaki. Bo kiedyś, kiedyś tak robiono. Bo jakoby ziemię użyźniają, a to nie jest prawda! Juz się zdarzyło kilka wypadków, nawet ofiary w ludziach. Kary są zbyt małe i nie odstraszają. Czy jest sposób, aby tym "podpalaczom-niby-użyźniaczom" wytłumaczyć?! Oprócz grzywien - zwrot kosztów gaszenia pożaru?
          Niemal spłonęła ciężarna bobrzyca, chyba nie da sie jej odratować... sad
          • k.karen Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 22:37
            Dobry wieczór, moi Drodzy smile
            Fantastyczny dzień, piękna pogoda i otworzyliśmy sezon grillowy.

Sorellino i WU, to super że macie taką wspaniałą "metę" w Sopocie! Wielu by tak chciało, ja też smileOdpoczywajcie i przywieźcie muszelki.
          • k.karen Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 22:41
            Agfo smile
            Ja też tego nie mogę zrozumieć, skąd ten paskudny zwyczaj z wypalaniem traw!
            To jest barbarzyństwo, bo niszczone są wszystkie żyjątka a gleba jałowieje. Nasze gleby nie mają takich właściwości jak te na sawannach.

A wszystkim Strażakom wszystkiego najlepszego i niech zawsze cało wracają z każdej akcji smile
          • kkkkosmita Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 04.05.13, 23:54
            Czy jest sposób, aby tym "podpalaczom-niby-użyźniaczom" wytłumaczyć?!

Agfo...
            jedyny sposób to edukacja w szkole!
            A z tą... jest jak jest!
            Ja znalazłem się kilka razy w takiej sytuacji, że próbowałem tłumaczyć...
            ale ...
            to jakbym po chińsku mówił... i jeszcze się na przemundrzałego warsiawiaka obrazili...
            Okropne uczucie bezsiły..., niezrozumienia..., zdziwienia...
            że takich prostych rzeczy nie chcą rozumieć...
            ale...
            też wiąże się to wszystko, niestety z kasą... narzędziami rolniczymi... i tym wszystkim, co powinien posiadać rolnik, żeby w sposób cywilizowany postępować...
            • 1agfa Re: 4 maja 2013,i gdzie jest kol.Hardy? 05.05.13, 00:20
              Ja jestem zły, Kosmito, cholernie zły na tę tępotę; nie jest to tylko sprawa edukowania, bo rzecz jest dowiedziona i jasno od wielu lat tłumaczona: że wypalanie traw nic nie daje, tylko niszczy! Napotyka się tępy upór: żebyś nie wiem jak tłumaczył, to on wie lepiej, bo dziad tak robił i pradziad - a wykrywalnośc prawie zerowa.
              "Tradition" - jak w "Skrzypku na dachu" - tradition!
              W dodatku wczoraj późno natrafiłem niechcący na film interwencyjny o tzw. "rolniku" i jego krowach z okolic Hajnówki, o indolencji i niekompetencji miejscowego wójta, o tym samym ze strony miejscowego lekarza weterynarii.
              Takie rzeczy, że aż się pisać nie chce.

Ci tzw. "rolnicy" też (niestety) dostawali dotacje devil
              Jestem wściekły!!
              (Nie mylić z WU) suspicious

Kosmita napisał:
              (...)
              > jedyny sposób to edukacja w szkole!

To przyszłość, młodzi. Chciałbym wierzyć, ale nie wiem czy na początek edukacja przez kieszeń i realne, konsekwentne egzekwowanie praw o sprowadzaniu zagrożenia i praw o ochronie zwierząt nie dałyby lepszych rezultatów.

> A z tą... jest jak jest!
              > Ja znalazłem się kilka razy w takiej sytuacji, że próbowałem tłumaczyć...
              > ale ...
              > to jakbym po chińsku mówił... i jeszcze się na przemundrzałego warsiawiaka obra
              > zili...
              > Okropne uczucie bezsiły..., niezrozumienia..., zdziwienia...
              > że takich prostych rzeczy nie chcą rozumieć...
              > ale...
              > też wiąże się to wszystko, niestety z kasą... narzędziami rolniczymi... i tym w
              > szystkim, co powinien posiadać rolnik, żeby w sposób cywilizowany postępować..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka