18.06.14, 15:30
Marimba.
Dzisiaj dowiedziałem się, że jest to instrument perkusyjny, którego nie potrafiłem odróżnić od ksylofonu i nic o nim nie słyszałem.
Bardzo możliwe, że słyszałem pięknie brzmiącą muzykę tego instrumentu nie wiedząc, że jest to Marimba.
Warto posłuchać, również inne linki tam podane.
Może warto by w tym wątku zademonstrować muzyką instrumentów perkusyjnych...

Pozdrawiam. Witek

www.youtube.com/watch?v=KtcTj3WR7nw

pl.wikipedia.org/wiki/Marimba
Obserwuj wątek
    • 1agfa Re: MARIMBA 18.06.14, 21:03
      Ciekawe muzyczne odkrycie, Witku smile
      To już jest Twoja specjalność: odkrywanie i pokazywanie na Podwórku ciekawych i nieznanych rzeczy, zjawisk, tekstów.
      Ze zdziwieniem przeczytałem, że na tym instrumencie z powodzeniem można zagrać Bacha! i że marimba została zapisana do zasobów UNESCO, wraz z muzyką - jako dobro niematerialne - na tym instrumencie wykonywaną.
      W świecie zdawałoby się poznanym jest jeszcze tyle do odkrywania, i to nie tylko w głębiach oceanicznych. Marimba tego przykładem.
      Instrument ma rzeczywiście nieco inne, choć podobne brzmienie jak ksylofon. Bogatsze, pełniejsze.
      Z okazji Mistrzostw Świata w Brazylii mogą się pojawić jeszcze inne rozmaitości i ciekawostki z tego odległego kontynentu. Nazbyt często zdaje się nam, że Europa - Stary Kontynent - jest pępkiem świata. A niekoniecznie smile

witekjs napisał:

> Marimba.
      > Dzisiaj dowiedziałem się, że jest to instrument perkusyjny, którego nie potrafi
      > łem odróżnić od ksylofonu i nic o nim nie słyszałem.
      > Bardzo możliwe, że słyszałem pięknie brzmiącą muzykę tego instrumentu nie wiedz
      > ąc, że jest to Marimba.

(...)

Link muzyczny interesujący bardzo, obok prawdziwa kolekcja - dziękuję, słucham smile
      • k.karen Re: MARIMBA 18.06.14, 21:28
        A to mi zrobiłeś fajną muzyczną niespodziankę, Witku smile
        Ale znam ten instrument. Marimba to starsza siostra ksylofonu i przeżywa teraz renesans ze względu na muzyczną modę etno. Oczywiście dzisiejsze marimby są już bardzo nowoczesne. Ksylofony częściej spotyka się w muzyce poważnej.

Ja jednak najbardziej lubię brzmienie wibrafonu,( ksylofon i marimba mają takie przytłumione dźwięki) bo moje muzyczne gusta skierowane są w stronę jazzu smile

Tu przykład gry na marimbie i właśnie wibrafonie:

( później postaram się wkleić kilka innych przykładów gry na różnych instrumentach perkusyjnych, włącznie z moim ulubionym zespołem Sarfi Duo)

• witekjs Re: MARIMBA 19.06.14, 20:47

Chopin Nocturne in Eb op. 9-2
          www.youtube.com/watch?v=XVinr_0W9eY
          Paganini - Caprice No. 24
          www.youtube.com/watch?v=1qN_FG1WqdQ&index=2&list=RDeMCtFxYNoVM

Transformation on Pachelbel's " Canon " - by Nanae Mimura - played by Miroslav Dimov

www.youtube.com/watch?v=TpAMzrULnYs
    • witekjs NOWA PŁYTA STRUG. LEŚMIAN.SOYKA 30.06.14, 21:30

W dzisiejszym numerze Newsweek jest dodatek Kultura z bardzo ciekawą rozmową:
      Staszek Soyka, Adam Strug - Rozmowa - Wojtek Sroczyński, 30.06.14
      Również należę do miłośników Leśmiana, a również lubię muzyką Staszka Soyki.
      Pomyślałem, że wśród Was są również adoratorzy poezji Leśmiana i muzyki w wykonaniu Soyki.
      Pozdrawiam Witek

NOWA PŁYTA
      STRUG. LEŚMIAN.SOYKA

Już 13 maja premiera nowego wydawnictwa. Płyta pt."Strug. Leśmian. Soyka" jest efektem spotkania dwóch osobowości muzycznych: Adama Struga i Stanisława Soyki. Dlaczego Leśmian? Dla obu artystów jego twórczość znaczy coś innego. Według Adama Struga "najistotniejsze jest wirtuozerskie połączenie teologii i erotyki". Dla Stanisława Soyki z kolei jego wiersze są muzyką samą w sobie: "To jednorodny modus. Można do końca nie rozumieć jego języka, a zachwycić się Leśmianem". Te dwa punkty widzenia zaowocowały innym spojrzeniem na dzieło poety. Dzięki fortepianowym opracowaniom Stanisława Soyki i hipnotycznemu barytonowi autora piosenek, Adama Struga, liryka Leśmiana zyskuje niejako nowy wymiar nie tracąc jednak pierwotnej zmysłowości i ducha. Mecenasem płyty jest PKN ORLEN./.../

soyka.pl/index.php?cat=0
      soyka.pl/index.php?cat=2&plyta=55
      soyka.pl/mp3player.php

teledyski.onet.pl/jazz-adam-strug-i-stanislaw-soyka-tam-na-rzece,149505,w.html

www.youtube.com/watch?v=afSA1KabqBA

• k.karen Re: NOWA PŁYTA STRUG. LEŚMIAN.SOYKA 30.06.14, 22:06
        Odsłuchałam pierwszą "Czas jak rzeka", piękna.
        Lubię muzykę Soyki i uwielbiam poezję Leśmiana.

Dziękuję Witku i zabieram sobie tę piosenkę na dobranoc smile

Gdzie modra rzeka niesie wody swe,
        Tam słońca blask ujrzałem pierwszy raz,
        Nad brzegiem jej spędziłem tyle chwil,
        Że dziś bez rzeki smutno mi,
        Tam każdy dzień to skarb
        Dziś mój jedyny skarb.

Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie,
        Unosząc w przeszłość tamte dni,
        Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie,
        Unosząc w przeszłość tamte dni,

Do dni dzieciństwa wraca moja myśl,
        W marzeniach moich żyje rzeka ta,
        Tak bardzo chciałbym być nad brzegiem jej
        Więc niech wspomnienie dalej trwa
        Tam każdy dzień to skarb
        Dziś mój jedyny skarb.

Choć czas jak rzeka, jak rzeka płynie...
    • witekjs Nie znane mi do tej pory Zespoły 01.07.14, 16:58
      Nie znane mi do tej pory Zespoły

www.lastfm.pl/music/Stare+Dobre+Ma%C5%82%C5%BCe%C5%84stwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka