Dodaj do ulubionych

CWP....zimowo!

30.01.15, 07:23
dziendoberek! Szok! Wrocic z urlopu, gdzie codziennie 23°C-27 °C do zimy i deszczu ze sniegiem....BRRRRRsmirk
No coz, takie zycie.
Ale dobrze ze juz w domu sie jest.big_grin
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 09:11
      Wita,j urlopowiczu-podróżniku! smile
      Że przeżyłeś, to widać, ale jak było? Czekam na relację, żeby porównać z moim tam pobytem sprzed "islamskiej wiosny". smile
      • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 09:43
        Powiem tak: to nie jest to co oczekiwalem. Na Nilu pustawo ( i chwala Bogu! ) , bo plywa tylko 10 - 15 % sttatkow. w zwiazku z powyzszym straraja sie "rabowac" tych turystow ktrzy chca. Z uzycie brudnej o obskurnej toalety bez papieru 50 centow to chyba lekka przesada? Na statku zarcie PASKUDNE! Do picia nic innego jak tylko egipskie piwo za....4,3 Euro za butelke. To sie nie ma nijak do tego co opowiadali znajomi , ktorzy byli w Egipcie na statku 6-8 lat temu.
        Wyciczki ciekawe ale paskudnie drogie. W Luxorze na dwie osoby 100 euro za wycieczke do zwiedzania swiatyni. Do doliny krolow 120 Euro na dwie osoby.... Wyjazd na pustynie sobie juz darowalismy.
        A poza tym - STRASZNA i niewyobrazalna dla nas bieda. Ludzie zyjacy w szalasach. Im dalej na poludnie tym gorzej. I naookolo wojsko, policja i tlumy zebrakow.
        A potem przeskok do "sztcznego" Egiptu jakim jest Hurghada.....
        Wszystko dla bogatych Egipcjan i turystow..
        Sorry, ale to nie dla mnie. Jak mozna siedziec w luksusie i pieciogwiazdkowym hotelu, gdzie kilkadziesiat kilometrow dalej ludzie zyja gorzej niz w sreniowieczu? Paru szalencow wybralo sie na wycieczke do Kairu w diu kiedy zacuzely sie tak kolejne zamieszki....
        • sorel.lina Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 10:15
          No tak, to jednak wiele się po "islamskiej wiośnie" zmieniło...
          Kiedy ja tam byłam, statków na Nilu było pełno ( niestety? na szczęście?), nasz statek był luksusowy i czyściutki. Jedzenie urozmaicone i smaczne. Alkohol w sklepach tylko za okazaniem cudzoziemskiego paszportu i w ograniczonych ilościach, ale do dostania; na statku i w hotelu - do wyboru, do koloru i bez ograniczeń. Wycieczki przeciekawe.
          Bieda - owszem, była widoczna, ale ludzie uśmiechnięci, jakby zadowoleni z życia mimo wszystko. Nie wiem, może to zresztą tylko złudzenie?
          Niedługo trochę więcej o "moim" Egipcie napiszę.
          Najważniejsze, że wróciłeś cały i zdrowy, Zorro! Pozdrawiam Ciebie i żonę. smile
          • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 11:52
            to jest w 90 % prawdziwy Egipt.....
            media1.faz.net/ppmedia/aktuell/wirtschaft/175684257/1.1077471/article_multimedia_overview/garbage-city-in-aegyptens-hauptstadt-kairo-hier-wird-der-muell-der-reichen-getrennt.jpg

www.dw.de/image/0,,16986894_303,00.jpg

www.sciencegarden.de/content/artikel/200806/kairopolis/img5gr.jpg

www.planet-wissen.de/laender_leute/aegypten/kairo/img/intro_kairo_kopten_g.jpg
            • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 11:54
              a to Egipt dla turystow....

www.google.de/search?q=bilder+von+%C3%84gypten&biw=1264&bih=853&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zWDLVJeaDcXtaMK9gNAN&ved=0CCAQsAQ

i hotel gdzie bylem.
              To z prawdziwym Egiptem nie ma nic wspolnego.smirk
              www.google.de/search?q=sunrise+holidays+resort+in+hurghada&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=tWLLVPT4Gcq1adfhgfgF&ved=0CFgQsAQ&biw=1264&bih=853
              • sorel.lina Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 12:15
                To prawda, Zorro! Egipt dla turystów, zwłaszcza ten hotelowo-plażowo-rozrywkowy, to nie Egipt. Ale cóż się dziwić! Co by się stało z prawdziwym Egiptem, gdyby zniknął ten wykreowany, komercyjny?! Egipt prawdziwy żywi się dziś tym nieprawdziwym, turystycznym...
                Właściwie tylko nim.
                Jednak, Zorro, Egipt piramid, świątyń, grobowców, wspaniałej architektury i sztuki starożytnej, ale także arabskiej, nie jest nieprawdziwy - on istniał naprawdę i zostawił po sobie wiele śladów. Do dziś nasza cywilizacja- za pośrednictwem Grecji - czerpie z jego spuścizny.
                I właśnie tego Egiptu - nie hotelowo-plażowego - pojechałam szukać nad Nilem... i nie rozczarowałam się.
                • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 13:35
                  tak, istnial. 2000 lat temu.
                  I tylko tym teraz zyja. Podobnie jak Grecy. Czego nie mozna powiedziec o wlochach....
                  A tak w ogole to sie prawie w ogole nie rozwineli.smirk
                  sorel.lina napisała:

> To prawda, Zorro! Egipt dla turystów, zwłaszcza ten hotelowo-plażowo-rozrywkowy
                  > , to nie Egipt. Ale cóż się dziwić! Co by się stało z prawdziwym Egiptem, gdyb
                  > y zniknął ten wykreowany, komercyjny?! Egipt prawdziwy żywi się dziś tym niepra
                  > wdziwym, turystycznym...
                  > Właściwie tylko nim.
                  > Jednak, Zorro, Egipt piramid, świątyń, grobowców, wspaniałej architektury i szt
                  > uki starożytnej, ale także arabskiej, nie jest nieprawdziwy - on istniał napraw
                  > dę i zostawił po sobie wiele śladów. Do dziś nasza cywilizacja- za pośrednictwe
                  > m Grecji - czerpie z jego spuścizny.
                  > I właśnie tego Egiptu - nie hotelowo-plażowego - pojechałam szukać nad Nilem...
                  > i nie rozczarowałam się.
                  • k.karen Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 15:18
                    Dzień dobry Sorellino, Hardy i Zorro pourlopowy smile

Zorro, skąd płynęliście? Z Abu Simbel, czy z Asuanu?

Wkleję mapkę turystyczną z moich zbiorów:

https://i58.tinypic.com/sdmbd1.jpg
                    • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 15:33
                      przylecielismy do Hurghady ( 5 godzin lotu ).
                      Potem 5 godzin jazdy autobusem do Luxoru. Potem statkiem do Assuan i z powrotem do Luxoru. Potem znowu autobusem do Hurghady....big_grin
                      Mam dosyc.smirk
                      k.karen napisała:

> Dzień dobry Sorellino, Hardy i Zorro pourlopowy smile
                      >
                      > Zorro, skąd płynęliście? Z Abu Simbel, czy z Asuanu?
                      >
                      > Wkleję mapkę turystyczną z moich zbiorów:
                      >
                      > https://i58.tinypic.com/sdmbd1.jpg
            • hardy1 Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 12:11
              Oglądnąłem te pierwsze zdjęcia. 90% Egiptu. Poczułem się od razu bardzo zamożny.
              Wszystko na tym świecie jest względne.

PS. Zorro, słusznie zażądano tak wysokiej ceny za egipskie piwo. Poobno to oni wymyślili ten napój. Więc... płaciłeś nie za jakość, ale za oryginalny (?) wyrób, liczący tysiące lat wink
              • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 30.01.15, 13:34
                Hardy, nie zycze Ci abys ten "cudowny napoj - egipskie piwo" musial codziennie pic.big_grin
                • hardy1 Re: CWP....zimowo! 31.01.15, 19:53
                  Dlatego nie piję tego "cuda" smile Jak już, wolę nasze. Patriotyczny jestem smile
    • hardy1 Niedzielnie... 01.02.15, 11:58
      Słońce wyszło zza chmur, śnieg przedwczorajszy topnieje... będzie plucha. Znowu! ale już niedługo do wiosny, dni są dłuższe, Stoch lata, w rękę jesteśmy w czołówce na świecie, o katarze i kupić można wszystko wszyscy (mam nadzieję) już zapomnieli, gdyż trzeba patrzeć w przyszłość (znaczy, co się zacznie za 3 godziny).

Na dobre południe i rozchmurzenie mały humorek:
      Idzie chrześcijanin przez dżunglę i napotyka lwa. Zaczyna się modlić:
      - Boże, spraw, aby ten lew miał chrześcijańskie zamiary!
      A lew:
      - Boże, pobłogosław posiłek, który mi zesłałeś!

wink
      • sorel.lina Re: Niedzielnie... 01.02.15, 12:04
        Hardy, a co Ty robisz w domu w taką prawie wiosenną niedzielę, co? smile
        • hardy1 Re: Niedzielnie... 01.02.15, 19:21
          Cześć popołudniowo, Sorellino smile
          Siedziałem, trochę pisałem, gdyż za oknem słońce, ale jednocześnie plucha. Na drogach leśnych i wiejskich błocko... więc zrezygnowałem. Są wśród moich kolegów tacy, dla których to najlepsze warunki do przejażdżki, ale nie dla mnie. Poczekam, niech się podsuszy smile Po drugie goście byli na obiedzie, po trzecie mecz w piłkę ręczną o trzecie miejsce na mistrzostwach świata, po czwarte skoki narciarskie... no! Chyba wszystkie przyczyny wyliczyłem smile
          • hardy1 Re: Niedzielnie... 01.02.15, 20:24
            Aha, tak przy okazji - właśnie oglądnąłem ceremonię wręczenia medali na mistrzostwach świata w piłce ręcznej w Dauha, stolicy Kataru. Popatrzyłem, jak Polakom wieszano na szyjach brązowe medale smile Muszę przyznać jedno - Katarczycy przygotowali imprezę zamknięcia mistrzostw bardzo profesjonalnie i ładnie.
            • k.karen Re: Niedzielnie... 01.02.15, 20:44
              Dobry wieczór, Drodzy smile

Co za dzień! Najpierw mecz i emocje podkręcone do granic możliwości. Przyznam się, że Naszym przed meczem dawałam tylko 40% szansy na wygraną. Ale kibicowałam im z całej mocy smile

Też obejrzałam ceremonię wręczenia medali. Zaskoczyli mnie Francuzi, najpierw kibice, którzy dopingowali naszych, a w czasie ceremonii, drużyna, która podeszła do Polaków z gratulacjami smile To był piękny gest solidarności smile
              • hardy1 Re: Niedzielnie... 01.02.15, 23:29
                Tak, też to widziałem smile Odebrałem to jako gest solidarności z nami, za nasz półfinał z...c klubową reprezentacją Kataru smile

Dobranoc Karen i Wszystkim też. To była piękna niedziela smile
                • k.karen Re: Niedzielnie... 01.02.15, 23:32
                  Dobranoc, Hardy, dobranoc Wszystkim smile
                  • 1zorro-bis Poniedzialkowo....... 02.02.15, 07:23
                    dziendoberek przy poniedzalku! Pogoda na szczescie zaczyna sie robic.......wiosenna.
                    Przebisniegi w ogrodzie juz wyszly i maja juz paki bialych kwiatkow, ktore tylko na promyki slonca czekaja.
                    A w sasiednim "zaprzyjaznionym" forum - ktore jak zwykle odwiedzilem, zeby poczytac troche glupot na rozweselenie - znowu jadem capi....big_grin
                    Jak zwykle.big_grinbig_grinbig_grin
                    • 1zorro-bis Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 07:41
                      ....i ptaki zaczynaja spiewac...big_grin
                      • herbacianka Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 10:37
                        Dzień dobry smile

U mnie dziś zima zaskoczyła panów od ogrzewania - zamarzam od rana... W gorącej herbacie jedyny ratunek smile
                        • 1zorro-bis Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 11:31
                          najlepsza na mrozy jest .....goralska herbatka!big_grin
                          herbacianka napisała:

> Dzień dobry smile
                          >
                          > U mnie dziś zima zaskoczyła panów od ogrzewania - zamarzam od rana... W gorącej
                          > herbacie jedyny ratunek smile
                          >
                          • 1zorro-bis Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 13:29
                            cholera....i znowu zaczelo sypac. A juz sie cieszylem....smirk
                            • herbacianka Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 13:59
                              i pomyśleć, że jeszcze wcale nie tak dawno był czas, że się z tego padającego śniegu cieszyło... wink
                              • k.karen Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 15:31
                                Cześć, Herbacianko, Zorro i Wszystkim smile

U mnie pogoda udaje wiosenną. Na razie słonecznie.

W ogrodzie wschodzą zimowity. Reszta okryta bo czuję, że jeszcze będą mrozy i śnieg smile
                                • 1agfa Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 19:59
                                  Dobrego wieczoru Wszystkim, Panie i Panowie smile
                                  Poranne słońce przywołuje myśli o wiośnie, wieczorny chłód przypomina, ze zima trwa.
                                  Przed nami luty, może nie będzie aż tak srogi, jak się nazywa.
                                  Jednakże potrzebny jest kawałek porządnej zimy, mrozu (nie za dużego wink), a nade wszystko śniegu. Inaczej robactwo wszelakie będzie nam latem doskwierać!
                                  Na mojej działce nic nie jest zabezpieczone ani ponakrywane w tym roku, dlatego nie chcę za dużego mrozu wink

k.karen napisała:

> Cześć, Herbacianko, Zorro i Wszystkim smile
                                  >
                                  > U mnie pogoda udaje wiosenną. Na razie słonecznie.
                                  >
                                  > W ogrodzie wschodzą zimowity. Reszta okryta bo czuję, że jeszcze będą mrozy i ś
                                  > nieg smile
                                  • 1agfa Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 20:06
                                    PS. Wczorajsze sportowe emocje nie pozwoliły pamiętać o zimie, było gorąco! big_grin
                                    "Szyba nie pęka!" suspicious
                                    • hardy1 Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 20:38
                                      ... bo to polska szyba. Pancerna big_grin

Dobry wieczór wszystkim smile U mnie kilka stopni poniżej zera, ale w dzień było trochę słońca i dwa stopnie powyżej. Tak, że... w dzień plucha, w nocy przymrozek. Jakoś wytrzymam do marca smile
                                      • k.karen Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 22:04
                                        hardy1 napisał:

> ... bo to polska szyba. Pancerna big_grin
                                        >
                                        > Dobry wieczór wszystkim smile U mnie kilka stopni poniżej zera, ale w dzień było t
                                        > rochę słońca i dwa stopnie powyżej. Tak, że... w dzień plucha, w nocy przymroze
                                        > k. Jakoś wytrzymam do marca smile

... specjalnie hartowana szyba big_grin

Cześć, Hardy smile Wszyscy wytrzymamy do marca, byle tylko nie padał śnieg w maju, tak jak to było kilka lat temu suspicious
                                    • k.karen Re: Poniedzialkowo....... 02.02.15, 22:02
                                      Dobry wieczór, Agfo smile

Wczoraj to było gorąco jak na wulkanie big_grin Dawno żaden mecz i inne wydarzenie sportowe nie wywołało u mnie TAKICH emocji, a zwłaszcza "jedna szyba" wink smile
    • herbacianka Re: CWP....zimowo! 03.02.15, 10:09
      Nie lubię śniegu. Ani zimy.
      Dzień dobry smile
      • sorel.lina Re: CWP....zimowo! 03.02.15, 10:17
        Dzień dobry, Herbacianko! smile
        A ja lubię zimę... zimą! big_grin
        Przy gorącej herbatce z konfiturą i kropelką rumu - bajka! smile
        • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 03.02.15, 10:26
          dzien dobry!
          I znowu....wiosna!big_grin
          • herbacianka Re: CWP....zimowo! 03.02.15, 10:28
            1zorro-bis napisał:
            > I znowu....wiosna!big_grin

daj trochę smile
            • hardy1 Re: CWP....zimowo! 03.02.15, 11:38
              Cześć smile U mnie pogoda nie może się zdecydować - poświecić czy pochmurzyć?

Niestety, trafiłem na nową informację o kolejnym barbarzyńskim niszczeniu starożytnych zabytków kultury - wysadzeniu murów Niniwy przez zbrodniarzy z Islamskiego państwa. Szlag! Było zniszczenie posągów Buddy w Afganistanie przez talibów, teraz kolejne niszczenia...
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,17332760,Barbarzynstwo_terrorystow_z_IS__Wysadzili_w_powietrze.html
              • k.karen Re: CWP....zimowo! 03.02.15, 15:31
                Dzień dobry Wszystkim smile

Pogoda? Typowo... marcowa, jak w garncu. Raz słońce, raz śnieżyca... ble!
                Chcę już wiosny smile
    • 1agfa Re: CWP....zimowo! 04.02.15, 18:36
      Dobry wieczór Wszystkim, Panie kwiat i Panowie smile Już czwarty dzień lutego, wiosna za pasem! A dla mnie będzie - już wkrótce - koniec lata, wczesna jesień.Najlepsza (poza wiosną) pora.
      Szykuję się w drogę niczym przysłowiowa sójka za morze. Mnóstwo mam utrapień z tym wyjazdem, chociażby wczoraj, niemiło bardzo było, ale komu miło w rękach nawet najlepszego, najznakomitszego dentysty!
      Tyle aby co do poczty mogłem zajrzeć, nic więcej, wczorajszy dzień cały od świtu do późnej nocy był zły. Może dlatego że podobno pełnia była. I te na fotelu "przygody z perłami". Dzisiaj nieco lepiej.
      Ogólnie biorąc: nic to! jak mawiał pan Michał Jerzy W.
      Powinienem jeszcze przegląd techniczny zrobić, tak mi się nie chce.
      Szarość prawie bezśnieżnej zimy jest przygnębiająca.
      Mam jeszcze kilka dni...
      (podobno w Hiszpanii jest śnieg i ziąb, ludzie ciężko pozaziębiani, a ja jako ten szczygiełek - pomimo wszystko)
      tongue_out
      • hardy1 Re: CWP....zimowo! 04.02.15, 18:58
        Dobry wieczór, Agfo smile
        Nooo, to będziesz miał szybko cieplutko i słonecznie smile Szykuj się, gotuj do wojaży. Do tego pełen uśmiech... z dentystami nie jest już tak źle, jak drzewiej bywało smile
      • herbacianka Re: CWP....zimowo! 04.02.15, 19:59
        Dobry wieczór smile
        Zazdroszczę Ci, agfo. Chciałabym tak sobie wyjechać odpocząć... nawet kosztem wizyty u dentysty wink
        • k.karen Re: CWP....zimowo! 04.02.15, 22:33
          Dobry wieczór, Herbacianko, Agfo i Hardy smile

Agfo smile Dentysty i wszystkich wymaganych "przeglądów" nie zazdroszczę, ale za to za kilka dni znajdziesz się w egzotycznym świecie, a tego można już Ci pozazdrościć wink
          • 1agfa Re: CWP....zimowo! 06.02.15, 22:15
            Jeszcze tylko samochodowy przegląd został do wykonania, pół dnia jak nic zejdzie, o ile nie więcej. Muszę przecież zostawić staruszka w dobrym stanie, może być potrzebny.
            Nie tylko świat inny, egzotyczny - ciepło będzie, o!
            A przez ten czas i tutaj wiosna zawita, zielona i kwiatowa.
            smile

k.karen napisała:
            >
            > Dentysty i wszystkich wymaganych "przeglądów" nie zazdroszczę, ale za t
            > o za kilka dni znajdziesz się w egzotycznym świecie, a tego można już Ci pozazd
            > rościć wink
            • k.karen Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 09:08
              To odliczasz godziny, Agfo, do ciepła smile

Ale nie powiem, że się cieszę, bo to znaczy, że Ciebie nie będzie z nami uncertain i to dłuuugo.
        • 1agfa Re: CWP....zimowo! 06.02.15, 22:04
          Dobry wieczór, Herbacianko smile również na Twojej ulicy zaświeci słońce, kiedy nastanie pora - wyjedziesz i odpoczniesz...a potem zatęsknisz za starymi i znajomymi miejscami, syta wrażeń emocji, doświaczeń i bogatsza o nie.
          Przyjdzie na to czas, przyjdzie czas... smile

herbacianka napisała:

> Dobry wieczór smile
          > Zazdroszczę Ci, agfo. Chciałabym tak sobie wyjechać odpocząć... nawet kosztem w
          > izyty u dentysty wink
    • k.karen Re: CWP....zimowo! 05.02.15, 10:24
      Dzień dobry w zimowe przedpołudnie smile
      I taki pogodowy groch z kapustą będzie jeszcze długo uprzykrzał nam dni suspicious
      • hardy1 Re: CWP....zimowo! 05.02.15, 14:24
        Dzień dobry smile
        Tak, takie przekładańce pogodowe - wczoraj było plus, potem spadł śnieg, w nocy minus 10, teraz plus 4... a może to wiosna? wink

A tak mi wpadło samo do głowy... wink :
        - Mamusiu, skąd się wzięłam?
        - Dzięki łasce boskiej, córeczko.
        - A skąd mamy to wszystko?
        - Dzięki łasce boskiej, córeczko.
        - Kto jest lepszy, chłopcy czy dziewczynki?
        - Oczywiście, że dziewczynki. Dzięki łasce boskiej.
        - To po co nam w domu tatuś? Tylko przeszkadza...
    • 1agfa Re: CWP....zimowo! 06.02.15, 21:38
      Dobrego wieczoru Wszystkim, zaglądam z pozdrowieniami smile
      Usłyszałem w tivi zdanko, wypowiedziane przez jednego z moich ulubionych shock posłów (który jakoby zatrzymał Anglię), znajdującego się obecnie na pokładzie Platformy. Nc.
      Zdanko świetne, pasujące absolutnie do każdej sytuacji, w rozmowie i dyskusji na dowolny temat.
      Nie do pobicia, sprzedaję na Podwórku.
      Cytuję chyba dokładnie, choć z pamięci:

"...Ja mam pewne zdanie z którym się wewnętrznie zgadzam i będę się tego trzymać".
      big_grin
      I oby się nam dobrze działo! big_grin
      • sorel.lina Re: CWP....zimowo! 06.02.15, 22:00

> "...Ja mam pewne zdanie z którym się wewnętrznie zgadzam i będę się tego trzymać".
        > I oby się nam dobrze działo! big_grin big_grin

Oby! big_grin
        Ale poseł nie powiedział, czy zewnętrznie też się ze swoim zdaniem zgadza... uncertain

Dobry wieczór, Agfo!
        Dobry week-endowy wieczór wszystkim!
        smile

• 1agfa Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 00:29
          Dzisiaj na wątku "O sztuce" mówiono m.in. o plakacie "Romeo i Julia" Pągowskiego.
          Tak mi się skojarzyło z "balkonowym" wierszem Brzechwy (dla dorosłych)

I na dobranoc wpiszę, zawszeć bliżej wiosny będzie...

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim smile

Na ulicy Słowiczej, na ulicy zmyślonej
          Nie ma wcale kamienic tylko same balkony.

Pozawieszał je niegdyś na pozornych zawiasach
          Obłąkany architekt, który nie żył w tych czasach.

Nikt z przechodniów nie dotarł do zmyślonej ulicy;
          Unikają jej szklarze i wędrowni muzycy,

Tylko księżyc zarzuca na balkony swą pełnię,
          I przepływa bez cienia, niewidzialny zupełnie.

Na balkonach są róże, a na różach słowiki;
          Róże mdleją po nocach od słowiczej muzyki,

I to wszystko się dzieje, jakby działo się we śnie,
          A zarazem istniało poza snem jednocześnie.

I odróżnić nie sposób mgły od snu, co tak ściśle
          Mgłą się staje jak dotąd w żadnym innym zamyśle.

A ty błąkasz się nocą po ulicy Słowiczej
          Pełna westchnień tłumionych i niewiernych słodyczy,

I ku górze wyciągasz przezroczyste swe dłonie,
          Bym ukazał się tobie na zmyślonym balkonie.

Na ulicy Słowiczej, Jan Brzechwa smile
    • 1zorro-bis Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 08:13
      dzien dobry! U mnie piekna pogoda ale.....-5°C!big_grin
      • k.karen Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 09:10
        Cześć, Zorro, dzień dobry wszystkim smile

U mnie 2°i trochę słońca smile
        • hardy1 Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 12:10
          Cześć smile
          To macie dobrą pogodę. U mnie szarość widzę, szarość! Chociaż trochę śniegu brudnego się utrzymuje...
          Przynajmniej mogę nadganiać zaległe prace smile

Dla rozjaśnienia i humorku:
          Krasnoludki idą przez las i nagle widzą, jak wilk napada na Czerwonego Kapturka
          - Pomóżmy tej dziewczynce! - mówi jeden.
          - Coś ty! My nie z tej bajki...
          wink
          • k.karen Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 12:25
            Cześć smile

I po co nam tyle bajek, nie mogła być jedna? wink
            • hardy1 Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 22:18
              Myślisz o takim multi-kulti? wink
              • k.karen Re: CWP....zimowo! 07.02.15, 22:45
                Coś w tym stylu smile

Dlatego nie opowiem bajki na dobranoc smile

Dobranoc i miłych snów smile
                • hardy1 Re: CWP....zimowo! 08.02.15, 09:27
                  Dobrze jednak jest opowiadać bajki na dobranoc smile
    • hardy1 08.02.2014, CWP....zimowo! 08.02.15, 09:33
      Dzień dobry niedzielnie smile O pogodzie ani słowa, bo zawsze jest, jako i jest.
      Tylko dzień dobry smile

Dla ocieplenia wspomnę jednak o Afryce:
      - Jasiu, wymień cztery zwierzęta, żyjące w Afryce.
      - Słoń i trzy żyrafy.

smile
      • k.karen Re: 08.02.2014, CWP....zimowo! 08.02.15, 10:48
        Cześć smile

Pięknie słonecznie... ale biało i zimno uncertain
        • 1zorro-bis Re: 08.02.2014, CWP....zimowo! 08.02.15, 10:51
          o przepraszam! wiosennie! Ptaki spiewaja, trawka zielona, kwiatki wychodza....big_grin
          • 1agfa Re: 08.02.2014, CWP....zimowo! 08.02.15, 20:01
            Dobrego wieczoru Wszystkim smile Było słońce, było...ale się skończyło. Już po południu przyszła zamieć! Śnieżna! Zupełnie jak zimą, dziwne suspicious
            Teraz jest ziąb, a przede wszystkim paskudny wiatr. Czuję się zawiany tongue_out
            Paskudnie jest w mieście, ptaki przycichły, a na ulicach szara breja; ale dobre było i te kilka porannych godzin smile

1zorro-bis napisał:

> o przepraszam! wiosennie! Ptaki spiewaja, trawka zielona, kwiatki wychodza....:
            > D
            • k.karen Re: 08.02.2014, CWP....zimowo! 08.02.15, 23:12
              Dobry wieczór, Agfo i Wszystkim smile

Niestety, zima wróciła i co gorsze trzeba odśnieżać sad

Ale na dobranoc zagram coś ciepłego.

Spokojnej, ciepłej, intymnej nocy i pięknych snów smile

• k.karen 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 09:03
      Dzień dobry, Wszystkim smile

Dzień należy rozpoczynać od uśmiechu, a później poranny rozruch smile

Późny wieczór, główna ulica. Policja ściga pirata drogowego. W końcu go zatrzymuje.
      - Panie kierowco, jest późno, nie chce mi się wypisywać mandatu i jeśli wymyśli pan sensowny powód ucieczki to pana puszczę.
      - Hmm... dwa dni temu odeszła ode mnie żona do policjanta. Uciekałem bo myślałem, że policjant mnie ściga, żeby mi ją oddać...

big_grin

A teraz idę się rozruszać przy odśnieżaniu suspicious

Miłego dnia wszystkim smile
      • sorel.lina Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 11:06
        Dzień dobry! Jeszcze zimowo, ale...

http://i58.tinypic.com/33affjp.jpg

...jeżyki się urodziły, może wiosna tuż, tuż? smile
        • k.karen Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 11:14
          Dzień dobry, Sorellino smile Na Ciebie zawsze mogę liczyć wink

Po odśnieżaniu wyglądam całkiem podobnie jak te jeżyki big_grin
        • herbacianka Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 12:54
          Coś pięknego taki jeżyk - jak chyba zresztą każde maleństwo smile
          Dzień dobry.
          • k.karen Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 13:13
            Cześć, Herbacianko smile

Tak, zdecydowanie małe jest piękne smile smile smile
        • hardy1 Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 18:22
          Dobry wieczór wcześniejszą porą smile

O kurde, jakie fajne zimowe jeżyki smile

A u mnie plucha, i do tego nagła robota papierkowa mnie dorwała uncertain Właściwie to nie powinienem narzekać - i tak siedzę w domu wink
          • k.karen Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 20:20
            Cześć, Hardy smile

Papiery to zmora i widać chodzą parami. Mnie też dorwały suspicious a pogoda identyczna.
            • hardy1 Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 21:21
              Hej, Karen smile
              Papiery skończę szybciej, niż ta plucha się chyba skończy .
              • k.karen Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 21:30
                Mnie czeka tygodniówka w papierach, a kiedy skończy się plucha to nie wiem uncertain

Ale na poprawę humoru, bo nam to nie grozi, jeszcze taki obrazek big_grin

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10968302_1587220291511993_2790512423382881772_n.jpg?oh=353bc711825970efe3795c4ace98a4c1&oe=55652BF2&__gda__=1432656802_a60c02dabb6460b4689e9c239de00207
                • k.karen Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 09.02.15, 22:03
                  Oj, ale napisałam... big_grin

Oczywiście nie grozi nam to co na obrazku, a nie poprawa humoru big_grin

Dobranoc Wszystkim, ciepłych snów smile
                  • hardy1 Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 10.02.15, 09:07
                    k.karen napisała:
                    > Oj, ale napisałam... big_grin >Oczywiście nie grozi nam to co na obrazku, a nie poprawa humoru big_grin

Karen, zrobiłaś małą literówkę, chyba powinno być "wam". Natomiast wam by groził "poważniejszy problem" dopiero wtedy, gdybyście oparły się jednocześnie na nogach i rękach... wink
                    • k.karen Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 10.02.15, 09:52
                      Nieee... miałam na myśli... kopytka big_grin
                      • hardy1 Re: 9 lutego, CWP....zimowo! 10.02.15, 13:02
                        Acha, kopytka... No nie wiem, nie wiem. Chyba wzrok mnie myli wink
    • hardy1 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 10.02.15, 08:58
      Dzień dobry... muszę napisać - pluchowo. Od pluchy smile

Potwierdzam twierdzenia rodzicieli, że taka pogoda jest chorobotwórcza. Nie, to nie to, co sobie myślicie, mnie to nie dotyczy. Nie zawieram znajomości z chorobą to i ona nie jest skora do tego... ale inni są bardziej przyjaźnie nastawieni, a zwłaszcza ich małe dzieci. W konsekwencji pozostali, w tym jak, łatamy wszelkie dziury godzinowe w pracy. Trochę, a nawet więcej niż trochę, dodatkowej pracy jest. Ale podobno praca uszlachetnia... wink

A tam, najważniejsze, że niedługo wiosna smile))
      • k.karen Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 10.02.15, 09:57
        Dzień dobry smile

Kategorycznie, żadnych znajomości z chorobą! Omijam szerokim łukiem i mój organizm postawił wielki mur odgradzający od wszelkich chorób, choćby były najmilsze i najsłodsze na świecie, bo takie są najbardziej fałszywe i zjadliwe smile

A u mnie pogoda, bez pogody. Czekam na wiosnę smile
        • herbacianka Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 10.02.15, 16:43
          Dobry wieczór - chyba już wieczór można zaliczać, ściemnia się lekko.
          I przyłączam się do apelu oczywiście - precz z chorobami smile
          • 1agfa Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 10.02.15, 17:39
            Jest paskudnie, dzisiaj 10. lutego jest paskudnie, zimny wiatr, zimna szara breja na ulicach, rozpaczliwie smutne nagie gałęzie przyulicznych drzew. Podkreślone latarnianym oświetleniem, przeglądają się w brudnych kałużkach, podwojone. Miasto zimą sad
            Pomimo wszystko - dobrego wieczoru Herbacianko, Wszystkim, Panie i Panowie smile

(Od chorób itp. jak najdalej...szczepienia antygrypowe pomagają, jestem przykładem. W ogóle jestem zwolennikiem szczepień).

herbacianka napisała:

> Dobry wieczór - chyba już wieczór można zaliczać, ściemnia się lekko.
            > I przyłączam się do apelu oczywiście - precz z chorobami smile
      • 1agfa Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 10.02.15, 19:44
        Hardy napisał:

> A tam, najważniejsze, że niedługo wiosna smile))

U nas środek lutego. Powinna w najlepsze trwać śnieżna zima. A wiosna idzie smile

Tymczasem takiej zimy jak teraz nie było na wschodnim wybrzeżu USA od 1978 r., u nas też zima była wtedy bardzo sroga.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,17383666,Sniezyca_na_wschodnim_wybrzezu_,,1.html
        W Bostonie półtora metra śniegu, zdjęcia pokazują, jak sobie ludzie muszą radzić; sparaliżowana komunikacja lotnicza, drogowa...
        Oni mają śniegu za dużo.
        • 1agfa Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 10.02.15, 19:57
          wyborcza.biz/biznes/1,100896,17311045,W_Alpach_trwa_wojna_o_snieg__Wydaja_miliardy_na_walke.html
          ...Tymczasem gdzie indziej wydaje się miliardy na śnieg, na walkę ze skutkami zmian klimatu.
          (...)
          "...Kiedyś w Alpach śnieg miesiącami zalegał w dolinach. Dziś topnieją lodowce, a stoki zimą są zielone. W alpejskim przemyśle taką sytuację określa się mianem "Schneearmut", czyli "śnieżnej biedy". Zjawisko znane jest od ponad 20 lat. Już pod koniec lat 80. Szwajcarzy utyskiwali, że po to, by przygotować stoki dla turystów, muszą zbierać śnieg w innych miejscach, transportować go i rozkładać na trasie. Wówczas niewielu zdawało sobie sprawę, że to efekt ocieplania się klimatu. I że będzie jeszcze gorzej.

Wydawało się, że problem rozwiążą armatki śnieżne. Sercem tych urządzeń jest cylinder, do którego przez dysze wtłaczana jest wodna mgła. Na zewnątrz wypycha ją wentylator. Woda w kontakcie z zimnym powietrzem zamarza, tworząc sztuczny śnieg. Tylko w Austrii stoki zaśnieża 20 tys. armatek. Według statystyk, które podaje "Profil", siedem lat temu w całych Alpach takich urządzeń było ledwie 3 tys. - Mamy do czynienia z śnieżnym wyścigiem zbrojeń - żartują dziennikarze tygodnika.

W Austrii armatki zaśnieżają 23 tys. hektarów tras. To średnio 60 proc. powierzchni przeznaczonej dla narciarzy. Ale w Tyrolu są miejsca, gdzie leży tylko sztuczny śnieg.

Po drugiej stronie granicy jedynie gmina Bayrischzell wydała 25 mln euro na armatki i instalację wodną. Rząd Bawarii na armatki dołożył małym ośrodkom narciarskim 3,5 mln euro. W olimpijskim dwumieście Garmisch-Partenkirchen na armatki śnieżne w 2011 r. wydano 14 mln euro. Ale w grudniu sprzęt był bezużyteczny. Przy wiosennych temperaturach śniegu nie da się w ten sposób produkować. Armatki najwydajniej pracują na mrozie i przy niskiej wilgotności powietrza.

Miliard euro na śnieg

Narciarstwo to droga impreza. Oprócz armatek trzeba przygotować zbiorniki z wodą, z której powstanie śnieg, pompy, węże dostarczające wodę pod wysokim ciśnieniem. Woda nie może zamarznąć, ale nie może być też zbyt ciepła. Do tego trzeba ją filtrować. Austriacy od 2008 r. wydali na śnieżną infrastrukturę prawie miliard euro! A do tego dochodzą inne koszty. Na zaśnieżenie hektara trasy trzeba zużyć 3 tys. m sześc. wody. Wytworzenie kubika śniegu oznacza zużycie trzech kilowatogodzin prądu. W sumie koszt metra sześciennego śnieżnego puchu to 3-5 euro. "Profil" wylicza, że Tyrol w ciągu jednego sezonu na media wydaje nawet 160 mln euro.

To właśnie najbardziej irytuje ekologów. Według wyliczeń niemieckich zielonych tylko w Bawarii instalacje naśnieżające zużyły tyle prądu co rocznie półmilionowa Norymberga i tyle wody co 1,3-milionowe Monachium. Ale nie chodzi tu jedynie o pieniądze. Wpompowanie w górski ekosystem takiej ilości wody zaburza jego równowagę, hałas pracujących często non stop armatek szkodzi zwierzętom..."
          (...)

O ile wiem w Polsce również, w górach, prowadzono podobne - ale o mniejszej skali - działania, swoistej "bitwy o śnieg".
          Kosztowna zabawa.

Idzie wiosna smile
          • 1agfa Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 11.02.15, 17:52
            http://4.bp.blogspot.com/_lddFFu6s4yQ/SQz0JwnincI/AAAAAAAAEKw/o-oPyPxSGig/s400/14.gif
            No to pa, Panie i Panowie!
            A że "po drodze" Walentynki i Dzień Kobiet, to już kwieciem ciskam na Podwórko, dla Pań smile
            Wszystkim życzliwym i przyjaznym pozdrowienia.
            dn.
            • hardy1 Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 11.02.15, 19:33
              Cześć , Agfo smile
            • sorel.lina Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 11.02.15, 20:24
              1agfa napisał:

> http://4.bp.blogspot.com/_lddFFu6s4yQ/SQz0JwnincI/AAAAAAAAEKw/o-oPyPxSGig/
> s400/14.gif
              > No to pa, Panie i Panowie!
              > A że "po drodze" Walentynki i Dzień Kobiet, to już kwieciem ciskam na Podwórko,
              > dla Pań smile
              > Wszystkim życzliwym i przyjaznym pozdrowienia.

Pięknego czasu i ciekawych wrażeń, no i do zobaczenia!
              Serdeczności, Agfo!
            • k.karen Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 11.02.15, 20:30
              Pa, pa, Agfo smile Wracaj zdrów, cały i pełen słońca!
              I przesyłam Ci przyjacielskiego całusa, ale ukradkiem łezkę ocieram kiss
            • herbacianka Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 11.02.15, 20:35
              Udanego, Agfo, cokolwiek będziesz tam robił wink
          • hardy1 Re: 10 lutego 2015... plucha i jeszcze raz plucha 11.02.15, 19:35
            Agfa napisał
            fragment z artykułu:
            To właśnie najbardziej irytuje ekologów. (-) Wpompowanie w górski ekosystem takiej ilości wody zaburza jego równowagę,

Co jeszcze ci "ekolodzy" wymyślą? Niech mi wpierw odpowiedzą na pytanie - dlaczego naturalny, topniejący śnieg nie zaburza równowagi w górskim ekosystemie, a sztuczny śnieg po stopnieniu ma zaburzać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka