sorel.lina
15.03.15, 09:45
Jakie powinny być kryteria wyboru na Prezydenta RP?
Otóż kandydat winien być "intensywnym katolikiem", "słuchać episkopatu", być przeciw in vitro i nie podpisywać ustawy o przeciwdziałaniu przemocy, jako że godzi ona w polską tradycję, polskie wartości i polską rodzinę. Czy mamy przez to rozumieć, że przemoc wobec kobiet i dzieci leży głęboko w polskiej tradycji, stanowi narodową wartość i umacnia rodzinę?
Duda w Radiu Maryja i nagle telefon 'Jarosława z Warszawy': Andrzej to człowiek wiary
"Andrzej Duda, kandydat PiS na prezydenta gościł w sobotni wieczór w Radio Maryja. Wśród dzwoniących w trakcie audycji słuchaczy pojawił się Jarosław Kaczyński, który zachwalał Dudę: - Andrzej jest człowiekiem zasad i bardzo głębokiej wiary. Mogę powiedzieć, że wywodzi się z bardzo katolickiej i porządnej rodziny. Jest katolikiem i to intensywnym.
Jarosław Kaczyński zadzwonił do studia w ostatniej części programu. - Jarosław z Warszawy - przedstawił się. - Tych, którzy nie rozpoznali informuję, że był to prezes PiS - wyjaśnił prowadzący audycję ksiądz.
Kaczyński przekonywał, że Duda "wie, że wszystkich reguł trzeba przestrzegać i trzeba wiarę praktykować tak, jak nakazuje Kościół". - Jeśli dziś Polsce potrzebny jest człowiek wiary i zasad, to Andrzej Duda takim człowiekiem jest - mówił na antenie prezes.
- Prezydent Komorowski powiedział, że podpisze in vitro, bo jest za życiem. Gdzie tu jest za życiem? Nie słucha nawet głosu Episkopatu! - grzmiał Rydzyk.
W tym momencie spokojny i wyważony Duda trochę zaostrzył ton. - Ktoś chce wykorzeniać moją rolę jako ojca rodziny i męża. Ja się na to nie zgadzam. To jest skierowane przeciwko polskiemu społeczeństwu
Inna (dzwoniąca słuchaczka) zaproponowała krucjatę różańcową, która - jej zdaniem - przyniosła efekt w Austrii."