Dodaj do ulubionych

"Intensywny" katolik

15.03.15, 09:45

Jakie powinny być kryteria wyboru na Prezydenta RP?
Otóż kandydat winien być "intensywnym katolikiem", "słuchać episkopatu", być przeciw in vitro i nie podpisywać ustawy o przeciwdziałaniu przemocy, jako że godzi ona w polską tradycję, polskie wartości i polską rodzinę. Czy mamy przez to rozumieć, że przemoc wobec kobiet i dzieci leży głęboko w polskiej tradycji, stanowi narodową wartość i umacnia rodzinę?

Duda w Radiu Maryja i nagle telefon 'Jarosława z Warszawy': Andrzej to człowiek wiary

"Andrzej Duda, kandydat PiS na prezydenta gościł w sobotni wieczór w Radio Maryja. Wśród dzwoniących w trakcie audycji słuchaczy pojawił się Jarosław Kaczyński, który zachwalał Dudę: - Andrzej jest człowiekiem zasad i bardzo głębokiej wiary. Mogę powiedzieć, że wywodzi się z bardzo katolickiej i porządnej rodziny. Jest katolikiem i to intensywnym.

Jarosław Kaczyński zadzwonił do studia w ostatniej części programu. - Jarosław z Warszawy - przedstawił się. - Tych, którzy nie rozpoznali informuję, że był to prezes PiS - wyjaśnił prowadzący audycję ksiądz.

Kaczyński przekonywał, że Duda "wie, że wszystkich reguł trzeba przestrzegać i trzeba wiarę praktykować tak, jak nakazuje Kościół". - Jeśli dziś Polsce potrzebny jest człowiek wiary i zasad, to Andrzej Duda takim człowiekiem jest - mówił na antenie prezes.

- Prezydent Komorowski powiedział, że podpisze in vitro, bo jest za życiem. Gdzie tu jest za życiem? Nie słucha nawet głosu Episkopatu! - grzmiał Rydzyk.
W tym momencie spokojny i wyważony Duda trochę zaostrzył ton. - Ktoś chce wykorzeniać moją rolę jako ojca rodziny i męża. Ja się na to nie zgadzam. To jest skierowane przeciwko polskiemu społeczeństwu

Inna (dzwoniąca słuchaczka) zaproponowała krucjatę różańcową, która - jej zdaniem - przyniosła efekt w Austrii."

Obserwuj wątek
    • ulisses-achaj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 11:20
      smile Dochodzi juz do tego, że katolicy słysząc jak ktoś jest reklamowany jako katolik przez Epidiaskop et consortes , mówią mi: no na tego to n pewno głosu nie oddam.. smile Powiem wprost: głupota hierarchów (większości) polskiego KK jest ujmująca w skutkach smile
      • sorel.lina Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 11:35
        ulisses-achaj napisał:

> smile Dochodzi juz do tego, że katolicy słysząc jak ktoś jest reklamowany jako ka
        > tolik przez Epidiaskop et consortes , mówią mi: no na tego to n pewno głosu nie
        > oddam..

Ja też należę do takich katolików. I mówię Ci to właśnie. smile
        • ulisses-achaj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 11:41
          Dzięki smile Czekam teraz aż KK poprze zdecydowanie i jawnie Chazana w jego procesowaniu sie o powrót do pracy.. Epidiaskop jako "Wallenrod"?? smile
          • sorel.lina Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 11:48
            ulisses-achaj napisał:

> Dzięki smile Czekam teraz aż KK poprze zdecydowanie i jawnie Chazana w jego proce
            > sowaniu sie o powrót do pracy.. Epidiaskop jako "Wallenrod"??
            smile

Chyba już to zrobił! Bywam w kościele i słyszę "homilie", stąd mój wniosek. I krew mnie całkiem nie po chrześcijańsku zalewa...
            • ulisses-achaj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 11:59
              Wynik ideologicznego zacietrzewienia skutkującego wzięciem rozbratu z rzeczywistością. Wcześniej to samo robiła Polska Zjednoczona Partia Robotnicza. Skończyło się wyprowadzeniem sztandaru.
              • sorel.lina Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 12:07
                ulisses-achaj napisał:

> Wynik ideologicznego zacietrzewienia skutkującego wzięciem rozbratu z rzeczywi
                > stością. Wcześniej to samo robiła Polska Zjednoczona Partia Robotnicza. Skończy
                > ło się wyprowadzeniem sztandaru.

Nie jestem nawet pewna, czy chodzi o ideologię, czy o zwykły interes... Ostatnio polscy purpuraci mówią: " ten liberalny pontyfikat (papieża Franciszka, dopisek mój) trzeba jakoś przeczekać".
                Przeraża mnie, że polski katolicyzm co raz częściej przybiera twarz "Toruńczyka", Frondy i państwa Terlikowskich...
                • ulisses-achaj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 12:34
                  Najzabawniejsze, że Franciszek konkretnych poważnych "liberalnych" dokonań raczej nie ma. Poprawił PR, złożył kilka "liberalnych" deklaracji, złagodził wizerunek Watykanu. I jak to się przekłada na rzeczywistość przeciętnego katolika? Moim zdaniem, to co się dzieje, ma źródło w najwcześniejszej historii KK, a do tego dochodzi bierność wiernych (de facto odpodmiotowienie ich), którzy słuchają (bo słuchać mają), "nie podskakują" smile, a w życiu codziennym i tak "robią po swojemu". smile Zapewnia to - jak na razie - homeostazę akceptowalną dla większości po obu stronach. I tak to się kręci. Dla mnie taki układ byłby nie do przyjęcia, ale na szczęście (z mojego prywatnego punktu widzenia) w tym nie uczestniczę .. smile
                  • ulisses-achaj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 12:39
                    PS I ze smutkiem stwierdzam, że KK okrada mój kraj, wywiera niedopuszczalną presję na władze, a one niestety temu ulegają.
                  • sorel.lina Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 12:58
                    ulisses-achaj napisał:

> Najzabawniejsze, że Franciszek konkretnych poważnych "liberalnych" dokonań racz
                    > ej nie ma. Poprawił PR, złożył kilka "liberalnych" deklaracji, złagodził wizeru
                    > nek Watykanu. I jak to się przekłada na rzeczywistość przeciętnego katolika?

W innych krajach trochę się jednak przekłada, ale nasz kościół hierachiczno-ludowy to fenomen w złym tego słowa znaczeniu. I boli mnie to bardzo.

• ulisses-achaj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 13:25
                      Nikt nie jest przecież skazany na praktykowanie wiary, w której go ochrzczono. Bywało że zastanawiałem się, dlaczego ludzie religijni, ale rozczarowani KK, nie przejdą np. do Kościoła Augsburskiego, anglikańskiego (bardzo bliski katolicyzmowi), czy jakiegokolwiek innego...
                      • sorel.lina Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 13:30
                        Widzisz, Uli, to są bardzo trudne i bardzo bolesne decyzje... Zbyt osobiste, żebym umiała o nich pisać na forum...
                        • ulisses-achaj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 16:03
                          Rozumiem. Nie ma tematu.
                          • sorel.lina Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 16:57
                            Dziękuję! smile
                            • 26maj Re: "Intensywny" katolik 15.03.15, 17:42
                              to orginał

www.tvn24.pl/jaroslaw-kaczynski-dzwoni-do-radia-maryja-i-wspiera-andrzeja-dude,524344,s.html
                              • k.karen Re: "Intensywny" katolik... buchachacha :D 15.03.15, 21:21
                                https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10930879_1606465396254149_8022098961513019663_n.jpg?oh=238121434ad2dd6bb89985e6378b5700&oe=55B896FD&__gda__=1438502338_21b009765c4668b53dd368cc2f447179
                                • sorel.lina Re: "Intensywny" katolik... buchachacha :D 15.03.15, 21:31
                                  O matkooo!!! big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                  • 26maj Re: "Intensywny" katolik... buchachacha : 16.03.15, 12:35
                                    jedno jest pewne że Jarosław jest dziewicą
                                    • hardy1 Re: "Intensywny" katolik... buchachacha : 16.03.15, 20:20
                                      a co z jego kotem, Alikiem? Podobno był samcem w tym stadle )
                                      • 26maj Re: "Intensywny" katolik... buchachacha : 16.03.15, 20:30
                                        kot pewnie wysterylizowany został prawiczkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka