ulisses-achaj 08.04.15, 02:51 ? New Piotrkowska ? Tourist attraction Lodz Poland ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sorel.lina Re: Ulica :-) 08.04.15, 09:34 Atmosfera co najmniej jak na włoskim corso! Wakacje już bliżej niż dalej - Holiday in Piotrkowska Street! Willkommen, bienvenus, welcome! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Ulica :-) 08.04.15, 10:05 Łódź Design Festival liderem Z opublikowanego w marcu raportu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości wynika, że najczęściej odwiedzaną przez polskich projektantów i design managerów imprezą jest Łódź Design Festival. Tegoroczna edycja ŁDF odbywa się w dniach 8-18 października pod hasłem Konsekwencje. Aktualne prowadzimy nabór do wybranych części programu: dedykowanego młodym projektantom konkursu make me! (nagroda główna 20 000zł), plebiscytu must have wyróżniającego najlepsze polskie wdrożenia oraz do skierowanego przede wszystkim do instytucji, kuratorów, artystów i projektantów Open Programu Odpowiedz Link
k.karen Re: Ulica :-) 08.04.15, 10:38 Moi Drodzy Z przyjemnością obejrzałam. Miło widzieć jak pięknieją polskie ulice i tu nie chodzi tylko o remont kamienic, zabytków itd. Zauważyliście, że w ostatnich latach ludzie częściej się uśmiechają, chętniej się bawią? A jeszcze kilkanaście lat temu i ludzie i ulice były takie smutne, szare Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Ulica :-) 08.04.15, 10:51 Cześć. Wyjrzałem przez okno i co widzę? Rusztowania stawiają. Przy fasadzie mojej kamienicy... Taaaa, remont elewacji. Konserwatorski. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Ulica :-) 09.04.15, 09:02 Narzekają, narzekamy... ale widzę tę różnicę, patrząc również na moje miasto. I u mnie wreszcie zwróciło się po latach ku Wiśle, uporządkowano, wyremontowano, zmieniono funkcję z gospodarczej na turystyczno-handlową. Wypiękniała i Starówka Odpowiedz Link
k.karen Re: Ulica :-) 09.04.15, 09:46 Potwierdzam, Hardy Twoje miasto zrobiło się bardzo atrakcyjne turystycznie. Piękna starówka, ostatnio wieża Klimek, wspaniałe okoliczne i urozmaicone krajobrazy - Wisła, lasy, jeziora, naprawdę jest się z czego cieszyć Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Ulica :-) 08.04.15, 12:12 to prawda, ze ul. Piotrkowska to najdluzsza ulica w Polsce? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Ulica :-) 08.04.15, 12:24 O ile wiem, to najdłuższa handlowa ulica nie tylko w Polsce ale i ponoć w Europie. Ale handlowa, w samej Łodzi jest znacznie dłuższa od Piotrkowskiej, ulica Pomorska. I nie tylko. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Ulica :-) 08.04.15, 12:54 Najdłuższą ulicą w Polsce bez podziału na handlową czy nie handlową jest ulica Wał Miedzeszyński w Warszawie 14,5 km. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Ulica :-) 08.04.15, 13:37 zgadza sie. loczek62 napisał: > Najdłuższą ulicą w Polsce bez podziału na handlową czy nie handlową jest ulica > Wał Miedzeszyński w Warszawie 14,5 km. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Ulica :-) 08.04.15, 19:09 Łojtam, łojtam od razu atrakszyn! Dokładna analiza zamieszczonego słitwidja uzmysławia nam, iż to picunek związany z Jarmarkiem kultury piwnej! I owszem - setki namiotów z różnymi markami browarna, mocno podchmielony dzieciaczki pląsające w rytm disko-klepisko pod czujnym okiem lokalnego policyjnego siepacza, odpowiednio podświetlone tynki odpadające od muru wprost na głowy przypadkowych przechodniów. Mocno podpity młodzian, bierze w tany przechodzącą mimo jejmość. I wtedy kamera ukazuje nam całą prawdę o Łodzi. Przesuwa się oto na czerwone autko z jeszcze przymocowanymi lusterkami. EKU SCY - czytamy na rejestracyjnej tablicy. I to jest jedynie prawdziwe podsumowanie tak imprezy, jak i samej Piotrkowskiej! Faktycznie najbardziej ekologicznie SCY się po piwie. Dowolnej marki! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Niespodzianka w ZOO 08.04.15, 19:22 W łodzi w Łodzi To akwarium w łódzkim Ogrodzie Zoologicznym po remoncie zamieniło się w łódź podwodną. W maju kończy się remont motylarni - zamieni się w płatek kwiatka, czy w skrzydełka kolorowego motyla? Odpowiedz Link
1agfa Re: Niespodzianka w ZOO 21.04.15, 18:03 Rzeczywiście atmosfera jak w łodzi podwodnej, słuszne porównanie, kształt pomieszczenia, akcesoria doskonale można obserwować podwodne życie rybek, co można robić tak długo jakby się film oglądało. Działa niezwykle uspokajająco i wciąga. Iluzja przebywania pod wodą. Miasto Łódź rozkwita > To akwarium w łódzkim Ogrodzie Zoologicznym po remoncie zamieniło się w łódź p > odwodną. > W maju kończy się remont motylarni - zamieni się w płatek kwiatka, czy w skrzyd > ełka kolorowego motyla? Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Ulica :-) 08.04.15, 19:23 Oczywiście to był żarcik! W pobliżu Piotrkowskiej mieszkałem przez 20 lat więc mogę być świadkiem koronnym (wszystkie tsy zęby jakie mi jesce zostały) ile się tu zmieniło. Szkoda, że na filmie nie ma słynnych ławeczek i pomniczków, misia Uszatka i nie przesłoniętych namiotami elewacji kamieniczek z uroczymi sklepami i kafejkami. Wysokie czynsze prowadzą do częstych zmian najemców, ale przez to ulica jest bardziej atrakcyjna. Na samej Piotrkowskiej pracowałem przez 6 lat -dokładnie 20 metrów od Urzędu miasta. W podwórzu działała słynna Łódź Kaliska. W wolnych chwilach przyglądałem się pracy kładących cegiełki z nazwiskami sponsorów ulicy. Księgarnia Medyczna przetrwała do dziś - inne książnice niestety splajtowały. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Ulica :-) 14.04.15, 21:34 Z wiosennym zaproszeniem do mojego miasta Park kulturowy na Piotrkowskiej Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Ulica :-) 14.04.15, 21:59 Tak było na Piotrkowskiej zimą A tak w lecie na... łódzkim podwórku! (podwórko przy Piotrkowskiej 89) Kościół św. Ducha "bańkowo"-bajkowo ...i bajkowo-postindustrialne EC1 ...i bajkowo-parkowo (Park Źródliska jesienią) Willa i fabryka przy Narutowicza 34, dziś Wojewódzkie Centrum Przedsiębiorczości. W jednym miejscu zgromadzonych jest wiele instytucji m. in. Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego, Łódzki Inkubator Przedsiębiorczości, Łódzka Izba Przemysłowo - Handlowa czy Business Centre Club. Klimatyczna ulica Roosevelta Willa Kindermana, rok 1903 Narodowy bank polski, rok 1905 - 1908 Rynek Manufaktury Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Ulica :-) 14.04.15, 22:25 Pasaż Róży, Piotrkowska 3. ( to z powodu szklanych rozetek na murze) Pałac Poznańskiego, ogrody MagicznaTraugutta Piotrkowska Center by night 130 letnia Cerkiew Aleksandra Newskiego Spotkanie po latach, wspomnień czar Co powiecie na nocleg w takim pokoju? ... w takim hoteliku? (Łódzki Pałacyk, Żeromskiego 52.) Kolorowych łódzkich snów, kochani! Odpowiedz Link
hardy1 Re: Ulica :-) 15.04.15, 07:28 No to se pooglądałem. Później oglądnę część na żywo Kiedy u mnie skończą remonty, to chyba też nie będzie się czego wstydzić... ale to jeszcze z rok-trzy. Nie od razu i moje miasto wyremontują Odpowiedz Link
k.karen Re: Ulica :-) 15.04.15, 11:03 Piękne zdjęcia z Łodzi Moje miasto nie jest atrakcyjne turystycznie, ale za to dosłownie tonie w zieleni. Jest dużo parków i innych terenów zielonych. To kolaż moich zdjęć tylko z jednego podwórka Odpowiedz Link
k.karen Re: Ulica :-) 15.04.15, 14:58 To może jeszcze film "Poland is beautiful" Poland is beautiful Odpowiedz Link
sorel.lina Łódź miastem sztuki 17.04.15, 13:15 Andel's Hotel w Łodzi zaprasza na wernisaż Małgorzaty Kosiec „ABSTRACT" dziś o godzinie 19:00. Wystawa organizowana jest przez andel’s hotel Łódź oraz firmę Warimpex, w ramach cyklu ANDELS PRESENTS. Wystawa jest pod patronatem Prezydent Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej. Patroni medialni wydarzenia: Artinfo.pl ArtImperium O.pl magazyn Format Radio Łódź TVP Łódź W trakcie wernisażu odbędzie się koncert Sebastiana Madejskiego – „Pośpiewy fragmentaryczne” Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Łódź miastem sztuki 18.04.15, 16:53 "Dziennik Łódzki" donosi: To już pewne. Marcin Stańczyk, kompozytor i chórzysta Filharmonii Łódzkiej, napisze utwór, który zabrzmi w październiku podczas Biennale 2015 w Wenecji, jednym z najstarszych i najważniejszych na świecie wydarzeń poświęconych szeroko rozumianej sztuce współczesnej. Od września minionego roku wiele mówi się o tym, że polską sztukę plastyczną w tzw. Pawilonie Polskim reprezentować będzie duet Joanna Malinowska i C.T. Jasper (nota bene ich prace można właśnie oglądać na wystawie pt. "Związki rozwiązki" w Muzeum Sztuki w Łodzi). Teraz okazuje się, że mocnym akcentem będzie też prawykonanie nowego utworu łodzianina. Wokół muzyki Stańczyka na pewno będzie głośno. Nowy utwór powstaje bowiem na zamówienie Biennale w Wenecji i Ensamble MusikFabrik, jednej z najbardziej oryginalnych formacji muzyki współczesnej. Ten międzynarodowy zespół solistów to prawdziwa muzyczna awangarda. Ensamble MusikFabrik, mający swą siedzibę w Kolonii w Niemczech, skupia się na szukaniu innowacyjnych środków ekspresji i form komunikacji. (...) Negocjacje w sprawie napisania utworu zaczęły się kilka miesięcy temu i były efektem mocnej obecności muzyki Marcina Stańczyka na zachodzie Europy. Dość przypomnieć, że prawykonanie jego utworu "Podźwięki" (inspirowanego obrazami Władysława Strzemińskiego i napisanego podczas stypendium w Paryżu) rozpoczęło we wrześniu minionego roku nowy sezon artystyczny instytutu muzycznego IRCAM w paryskim Centrum Pompidou Marcin Stańczyk Marcin Stańczyk jest z wykształcenia prawnikiem i pracuje w jednym z łódzkich sądów, ale skończył także studia w Akademii Muzycznej w Łodzi. Został pierwszym studentem prof. Zygmunta Krauze, jednego z ważniejszych współczesnych kompozytorów, gdy ten zaczął uczyć w łódzkiej AM. Brawa dla pana Marcina! Odpowiedz Link
1agfa Re: Łódź miastem sztuki 21.04.15, 18:13 No proszę, miasto Łódź nie tylko rozkwita, rewitalizuje swoje interesujące zabytki, ale wydaje wybitnych ludzi - twórców, podbijających inne kraje. Brawo i życzenia dalszych sukcesów dla tego wszechstronnie utalentowanego młodego człowieka (...) > Ensamble MusikFabrik, mający swą siedzibę w Kolonii w Niemczech, skupia się > na szukaniu innowacyjnych środków ekspresji i form komunikacji. (...) > Negocjacje w sprawie napisania utworu zaczęły się kilka miesięcy temu i były ef > ektem mocnej obecności muzyki Marcina Stańczyka na zachodzie Europy. Dość przyp > omnieć, że prawykonanie jego utworu "Podźwięki" (inspirowanego obrazami Wład > ysława Strzemińskiego i napisanego podczas stypendium w Paryżu) rozpoczęło we w > rześniu minionego roku nowy sezon artystyczny instytutu muzycznego IRCAM w pary > skim Centrum Pompidou > (...) > Marcin Stańczyk jest z wykształcenia prawnikiem i pracuje w jednym z łódzkic > h sądów, ale skończył także studia w Akademii Muzycznej w Łodzi. Został pierwsz > ym studentem prof. Zygmunta Krauze, jednego z ważniejszych współczesnych kompoz > ytorów, gdy ten zaczął uczyć w łódzkiej AM. > (...) Odpowiedz Link