Dodaj do ulubionych

Dobre liceum Warszawa

28.03.13, 20:02
Witam,
Polecicie jakieś dobre licea w Warszawie, w dzielnicach Śródmieście, Ochota, ew. Praga Północ ? Liczę że z egzaminu gim. będe miała ok. 140-150 pkt, chodzi mi o profil społeczny lub humanistyczny z j. francuskim. Myślałam o Zamoyskim, Władysławie IV, Słowackim, Czackim.
Obserwuj wątek
    • kb155 Re: Dobre liceum Warszawa 29.03.13, 20:58
      to zastanów się też na Rejem ;) jak dla mnie szkoła super ;)
      • Gość: menodo Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.13, 21:07
        A możesz rozwinąć? Co Ci się podoba w Reju?
    • wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 11.05.13, 06:04
      Polecam licea społeczne. Śródmieście - 21 SLO im. J. Grotowskiego (humanistyczne), 7 SLO im. Geremka, 2 SLO STO im. Jasienicy. W szkołach tych nie trzeba liczyć punkty, ale trzeba płacić czesne. Są w nich stypendia.
      • Gość: learning-to-fly Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.uni.lodz.pl 11.05.13, 13:10
        >W szkołach tych nie trzeba liczyć punkty,
        Niezwykła zaleta.
        Zresztą, z tego, co się orientuję, to do Jasienicy jest egzamin.
    • wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 11.05.13, 17:06
      Do najlepszych niepublicznych liceów są: egzaminy, sprawdziany czy sprawdziany predyspozycji. Na stronie http://www.oswiataniepubliczna.pl] jest baza chyba wszystkich placówek niepublicznych w na Mazowszu i wiele w Polsce.
      Oto według mnie wiodące licea niepubliczne.
      Bielany
      Archidiecezjalne Męskie Liceum Ogólnokształcące im. bl. ks. Romana Archutowskiego
      Mokotów
      Autorskie Liceum Ogólnokształcące Niepubliczne nr 42
      Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące nr 81 SGH
      Prywatne Liceum Ogólnokształcące nr 32 imienia Jeana Monneta
      PLO Sióstr Nazaretanek z Oddz. Międzynarodowymi
      Muranów
      Społeczne Liceum Ogólnokształcące nr 7 STO im. Bronisława Geremka
      Praga Północ
      Wielokulturowe Liceum Humanistyczne im. J. Kuronia
      Śródmieście
      2 Społeczne Liceum Ogólnokształcące STO im. Pawła Jasienicy
      21 Społeczne humanistyczne Liceum Ogólnokształcące im. Jerzego Grotowskiego
      Społeczne LO nr 25 im. Marzenny Okońskiej
      Ursynów
      Społeczne LO nr 4 im. Batalionu AK ""Parasol
      Liceum Ogólnokształcące Przymierza Rodzin im. Jana Pawła II
      Wesoła
      I Społeczne LO im. Emanuela Bułhaka
      Wilanów
      LO Niepubliczne Kolegium św. Stanisława Kostki KSW
      Wola
      I Społeczne Liceum Ogólnokształcące im. Jam Saheba Digvijay Sinhji „Bednarska”
      • Gość: learning-to-fly Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.uni.lodz.pl 11.05.13, 17:32
        Jeszcze wyjaśnij, co rozumiesz przez słowo "wiodące".
        • wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 11.05.13, 20:56
          Są w pierwszej pięćdziesiątce rankingu PERSPEKTYW i/lub mają interesujący, sprawdzający się program.
          • Gość: learning-to-fly Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.uni.lodz.pl 11.05.13, 21:54
            Rozumiem, że pierwsza 50. warszawska, nie ogólnopolska. To faktycznie "wiodące" placówki...
            A ta część tych, które mają "ciekawy i sprawdzający się program" tak się sprawdza, ze niestety się do pierwszej 50. nie załapały?
            ps. zapis i/lub jest nieco bez sensu, ale to szczegół
            • Gość: Pilne Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.plock.mm.pl 22.05.13, 15:16
              Słyszał ktoś może o I liceum ogólnokształcące z oddziałami integracyjnymi im. Bolesława Limanowskiego w Warszawie ? Polecacie ?
              • wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 23.05.13, 14:59
                Nie polecam. Nieciekawe środowisko. Niski poziom.
            • wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 24.05.13, 21:27
              Skąd zapis "i/lub"? Trzeba wiedzieć, że przy wyborze szkoły nie powinien TYLKO decydować ranking. Dla większości szkół niepublicznych oraz wielu publicznych oprócz rozwoju naukowego często ważniejsze są postępy w rozwoju osobowości, wrażliwości, empatii ucznia. W związku z tym nie ma ich w rankingu Perspektyw, ale wysoko cenione są w rankingach wdzięcznych rodziców i absolwentów. Warto więc tych ostatnich pytać o szkoły.
              • Gość: learning-to-fly Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.uni.lodz.pl 24.05.13, 23:26
                Zupełnie nie rozumiesz :D.
                "Lub" z definicji zawiera w sobie "i".
                • joa66 Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 08:54
                  "Lub" z definicji zawiera w sobie "i".

???

Może się jeszcze nie obudziłam, ale chyba się mylisz
                  • jakw Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 10:06
                    Prawdopodobnie chodzi o to, że jeśli w logice prawdziwe jest zdanie a i b to prawdziwe będzie także zdanie a lub b
                    • joa66 Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 10:12
                      Ale jeżeli prawdziwe jest zdanie a lub b nie oznacza to, że a i b są prawdziwe...
                      • jakw Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 10:57
                        No i dlatego pewnie jest "Lub" z definicji zawiera w sobie "i". ale na odwrót to już niekoniecznie
                        • joa66 Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 11:24
                          Czyli

książka LUB cukierek zawiera w sobie książka I cukierek?

Idąc dalej

Szkoły które zapewniają dobry dojazd LUB wysoki poziom , zapewniają dobry dojazd i wysoki poziom?

• Gość: paszczakowna1 Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.13, 11:50
                            > Czyli
                            >
                            > książka LUB cukierek zawiera w sobie książka I cukierek?
                            >
                            > Idąc dalej
                            >
                            > Szkoły które zapewniają dobry dojazd LUB wysoki poziom , zapewniają dobry doja
                            > zd i wysoki poziom?

Im chodzi o to, że w logice "lub" oznacza sumę logiczną, a suma dwóch zbiorów zawiera w sobie zbiór, który jest iloczynem tych dwóch zbiorów ("i" oznacza iloczyn). Czyli suma "jabłko lub owoc czerwony" zawiera w sobie podzbiór czerwonych jabłek (który jest iloczynem zbioru "jabłko" i zbioru "owoc czerwony").

Przenoszenie tego na język potoczny jest IMO nieuprawnione. Wszystko zależy od kontekstu. Twój pierwszy przykład ja bym interpretowała jako alternatywę wykluczającą (możesz dostać książkę lub cukierek, ale nie oba na raz), a drugi właśnie jako sumę logiczną (zawierającą jako podzbiór szkoły z bliskim dojazdem ORAZ wysokim poziomem).
                            • joa66 Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 11:55
                              Są w pierwszej pięćdziesiątce rankingu PERSPEKTYW i/lub mają interesujący, sprawdzający się program

Ale jak można twierdzić, że to zdanie jest bez sensu (logicznie)?
                              • paszczakowna1 Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 12:02
                                Mnie nie pytaj. IMO jest poprawne i precyzyjnie wskazane jest, że chodzi o sumę logiczną.
                                • wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 14:57
                                  Istnieje taka figura retoryczna/stylistyczna nazywana elipsą, po polsku wyrzutnią. Jest to skrót myślowy polegający na celowym opuszczeniu składników wypowiedzi, których znaczenia można się jednak domyślać na podstawie kontekstu (elipsa kontekstowa) lub ze względu na sytuację (elipsa sytuacyjna).
                                  Widocznie zastosowałem zbyt duży skrót i wypowiedź stała się niejasna, nieprecyzyjna. Więc poprawiam się i rozwijam skrót.
                                  BYŁO.
                                  Są w pierwszej pięćdziesiątce rankingu PERSPEKTYW i/lub mają interesujący, sprawdzający się program.
                                  POWINNO BYĆ.
                                  Są w pierwszej pięćdziesiątce rankingu PERSPEKTYW i mają interesujący, sprawdzający się program, lub, gdy w tej pięćdziesiątce ich nie ma, to też mają interesujący, sprawdzający się program.
                                  ALBO.
                                  Nie wszystkie wymienione przeze mnie licea są w „pierwszej pięćdziesiątce”. Więc to nie znaczy, że należy je dyskwalifikować, bo „też mają interesujący, sprawdzający się program”.
                          • jakw Re: Dobre liceum Warszawa 25.05.13, 16:34
                            joa66 napisała:

> Czyli
                            >
                            > książka LUB cukierek zawiera w sobie książka I cukierek?

Owszem, zbiór zawierający przedmioty będące książkami lub cukierkami zawiera przedmioty będący równocześnie książkami i cukierkami. Z matematycznego punktu widzenia jest to jak najbardziej poprawny rachunek zbiorów ;-))

>
                            > Idąc dalej
                            >
                            > Szkoły które zapewniają dobry dojazd LUB wysoki poziom , zapewniają dobry doja
                            > zd i wysoki poziom?
                            Nie, szkoły zapewniające dobry dojazd lub wysoki poziom , zawierają jak najbardziej szkoły, które zapewniają i dobry dojazd, i wysoki poziom.
                            • Gość: AgaMa Re: Dobre liceum Warszawa IP: 212.180.187.* 19.07.13, 10:37
                              A co myślicie o liceach niepublicznych? Zastanawiam się na wysłaniu syna do takiego liceum na Podwalu w Warszawie, tylko nic o tej szkole nie wiem... w sumie sam syn się trochę upiera, ale wolałabym się poradzić.

dziękuję i pozdrawiam.

• Gość: El Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.07.13, 19:25
                                Jeśli dziecko okaże się tak słabe, że zabraknie mu punktów do państwowych liceów ogólnokształcących o niskich progach, to pozostają takie licea jak to przy Podwalu...
                                Tam mieścił się kiedyś Zakład Doskonalenia Zawodowego, czy coś w tym guście, dla osób, które chciały zdobyć jakiś zawód, a miały braki w wykształceniu. Przechodzę tam codziennie, widuję panny stojące przed szkołą "na papierosku", nawet nie wiedziałam, że mają tam jakiś dzienny ogólniak...
                                Polecam analizę tzw. "Edukacyjnej Wartości Dodanej" na stronie:
                                matura.ewd.edu.pl/index.php?str=wyniki&tszk=LO&idszk=25411
                                dla tej właśnie szkoły. To nie jest dobry wybór...
                                • Gość: mbhp Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.13, 16:16
                                  Dobra strona, dzięki za linka. Jeżeli ktoś ma nadal wątpliwości, czy rodzice powinni angażować się w wybory edukacyjne dziecka, powinien zastanowić się nad tym, czy przeciętny nastolatek sam ma szansę trafić na tego typu stronę. Młodzież siedzi w internecie, ale obawiam się, że zupełnie w innych miejscach :)
                                  • Gość: vavaka Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.146.159.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.13, 22:15
                                    Przed rekrutacją, EWD wałkowałam chyba przez tydzień, porównywałam różne dane, Zbierałam zakulisowe info od zorientowanych mam, których na żadnej stronie się nie znajdzie. Cóż ranking to nie wszystko, jest jeszcze masa innych parametrów ;)
                              • Gość: Monika Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.centertel.pl 04.04.14, 20:36
                                Słyszałam o fajnej szkole niepublicznej przy Al. Stanów Zjednoczonych. Liceum szesnaste. Zastanawiam się właśnie, czy nie posłać tam swojej pociechy. Podobno mają niezłe warunki i dobre perspektywy po skończeniu tej szkoły.
                                • akademia91 Re: Dobre liceum Warszawa 27.03.15, 13:44
                                  Według mnie super ofertę wprowadza prywatna szkoła przy ul. Kijowskiej w Warszawie. Otwierają klasę z rozszerzeniem biol. - chem. o profilu zoofizjoterapeuta, po 3 latach nauki masz zawód jak po 4 latach nauki w technikum
                                • zma_lecki Re: Dobre liceum Warszawa 09.04.15, 11:42
                                  Dobre perspektywy to są jak się skończy Staszica :-)
                                  • Gość: Ann Re: Dobre liceum Warszawa IP: 194.24.1.* 09.04.15, 19:32
                                    A co z tymi, którzy nie lubią matematyki? Mają się do niej zmusić i iść do Staszica?
                                    • wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 10.04.15, 17:01
                                      Słaby matematyk powinien szukać klasy o innym profilu, ale w której uczy lubiany przez uczniów matematyk/matematyczka. Ponadto szkoła powinna proponować zajęcia wyrównawcze.
                                  • tinywee Re: Dobre liceum Warszawa 09.04.15, 23:57
                                    Dobre perspektywy to są dla ludzi po IB, bo mają wszechstronne przygotowanie pre-akademickie. Staszic daje dużo, ale specjalistycznie (plus brydża :). W tym wieku to może być ograniczające.
                                    • Gość: menodo Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.15, 08:19
                                      Pod warunkiem, że ktoś planuje studia za granicą, zwłaszcza w USA i nie są to plany związane z humanistyką czy naukami społecznymi.
                                      • tinywee Re: Dobre liceum Warszawa 20.04.15, 18:18
                                        Pod warunkiem, że ktoś planuje studia za granicą, zwłaszcza w USA i nie są to plany związane z humanistyką czy naukami społecznymi.

Ja mam wrażenie takie.

Że to jest bardzo dobry program szkoły średniej dla zdolnych i bardzo pracowitych uczniów, niezależnie od tego, gdzie kto się później wybiera. Choć wydaje się też, że stanowi dodatkowy plus w staraniu się na studia zagraniczne, zwłaszcza oblegane.

Że niekoniecznie IB jest kompletnie nie dla delikwentów, którzy chcą studiować kierunki humanistyczne/społeczne. Bo – moim zdaniem - IB uczy krytycznego myślenia, pisania i pracy samodzielnej w sposób systemowy, nieporównywalny z polską szkołą – no chyba że po reformie to się zmieniło. Linkowałam kiedyś artykuł porównujący matmę polską po reformie (czyli po okrojeniu dużej części przedmiotów) z matmą rozszerzoną i z tego, co pamiętam, jej zakres był mniejszy niż porównywalnego poziomu IB, nie wiem jak to jest w innych przedmiotach.

Że jak weźmiesz brief do historii HL i wskazówki jednej szkoły do napisania pracy – to chyba to wygląda na solidne przygotowanie dla przyszłego humanisty, podobnie jak program polskiego?
                                        www.ibo.org/globalassets/publications/recognition/3_history_hl_2011.pdf
                                        www.dentonisd.org/cms/lib/tx21000245/centricity/Domain/535/Historical_Investigation_Guide.pdf
                                        ibweb.idu.edu.pl/index.php/nauka-w-ib/przedmioty-w-ib-dp/72-nauka-w-ib/przedmioty-w-ib-dp/151-grupa-1-a1-jezyk-polski-lub-inny-ojczysty-hl-i-sl
                                        Że TOK chyba też jest przydatny dla wszystkich, niezależnie od przyszłych studiów.
                                        en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_knowledge_%28IB_course%29
                                        Że się duuuużo pisze – co jest chyba nie do przecenienia. Z tego, co słyszę, w liceum się nie pisze. Po prostu. Ani przed reformą, ani po.

Że oczywiście, biorąc pod uwagę ogrom pracy z innych, mniej ‘potrzebnych’ przedmiotów, można się mocno zastanowić, czy warto, chcąc iść np. na polonistykę. Ale np. na prawo to już raczej spoko.

Że gdyby zapytał mnie delikwent typu zdolny pracowity 170+, czyli materiał ‘staszicowy’, o ile nie byłby prostym kandydatem do mateksu, fizeksu lub z konkretnym planem inżynierskim, czy lepiej do Staszica czy do IB, chyba radziłabym to drugie. (Zresztą takiemu delikwentowi odpowiedziałabym, żeby rozważył raczej szkoły osiągające wysokie wyniki w różnych przedmiotach, bo jakoś wciąż mam przekonanie, że w liceum ferment różnorodności jest zdrowszy od mocnej specjalizacji. )
                                        • menodo Re: Dobre liceum Warszawa 20.04.15, 21:22
                                          Wiesz co, analizowałam te kwestie, kiedy córka startowała do liceum i wyszło nam, że przewagą czackiego humana nad IB w Koperniku była łacina i filozofia; moim zdaniem to jednak niezbędnik humanisty.
                                          Teraz pewnie decydowałybyśmy inaczej, zwłaszcza że MEN uznało,że łacina i filozofia to bzdety:(
                                          • tinywee Re: Dobre liceum Warszawa 22.04.15, 11:16
                                            To znaczy, że w liceum ogólnokształcącym nie uczą już łaciny i filozofii?

ciekawe
                                            • Gość: menodo Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.15, 22:14
                                              Nie jestem na bieżąco, ale słyszałam, że po kolejnej reformie szkoły mają pulę pieniędzy/godzin do rozdysponowania na różne rozszerzenia i łacina czy filozofia z wielu szkół wypadły.
                                              • elza10 Re: Dobre liceum Warszawa 26.04.15, 17:00
                                                W Poniatowskim biol-chem-mat jest łacina :-)
                                                • Gość: menodo Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.15, 17:51
                                                  Ale to pewnie taka łacińska terminologia medyczna, a nie język łaciński.
                                              • tinywee Re: Dobre liceum Warszawa 29.04.15, 12:51
                                                tak zerknęłam na szybko i rzeczywiście, znaleźć filozofię i łacinę w jednej szkole udało mi się tylko w Grotowskim i na Bednarskiej. W Reju jest łacina, nie ma filozofii, w Czackim odwrotnie. Goła filozofia jest w 2SLO.

Chętnie się dowiem, które szkoły pominęłam :)

• Gość: menodo Re: Dobre liceum Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.15, 15:46
                                                  W wielokulturowym Kuroniu jest też łacina i filozofia. Nie wiem, jak w Witkacym, bo nie ogarniam chaosu na jego stronie, ale podejrzewam, że filozofia całkiem tam nie umarła.

W Czackim filozofii jako przedmiotu obowiązkowego już nie ma, ale podobnie jak łaciny ( od podstaw i dla zaawansowanych) można się jej uczyć na kółku. Dobre i to:)
                                                  Jakiś czas temu czytałam, że obydwa te przedmioty utracą status przedmiotów maturalnych w 2015 r. - nie wiem na czym stanęło - więc nie dziwię się, że publiczne szkoły postawiły na przedmioty "pewniejsze" :)
                                                  • tinywee Re: Dobre liceum Warszawa 29.04.15, 21:48
                                                    Wg CKE w tym roku jest matura z filozofii i łaciny/kult. antycznej.

Hm, Bednarska, Dwójka, Kuroń, Grotowski - to wszystko są szkoły społeczne. Humanisto, płać?

(Może wtedy się dowiesz co to było SS.... Bo inaczej chyba nie ma szans... Zresztą, właściwie po co...)

(dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/chajzer-sprawdzil-czy-polacy-wiedza-co-oznacza-symbol-ss,166576.html)

• wloddi46 Re: Dobre liceum Warszawa 29.04.15, 21:51
                                                  W Grotowskim filozofia z antropologią kultury i łacina są przez trzy lata. Antropologia jest częścią programu wiedzy o kulturze.
                                                  • krasnoludek_zadyszek Re: Dobre liceum Warszawa 29.04.15, 22:23
                                                    nie piszę na tym forum, ale od dwóch lat je pasjami czytuję, bo uczę w LO i interesuje mnie, jak kształtują się preferencje ew. kandydatów :) no ale teraz napiszę, że to nieprawda o braku łaciny i filozofii - to przedmioty takie, jak inne, tzn. takie, które dana szkoła może sobie wprowadzić lub nie. owszem, zwykle nie wprowadza, bo się nie wydają przyciągające gimnazjalistów, raczej mają czarny PR odstraszaczy (szczególnie łacina). ale to nie znaczy, że ich nie ma. łacina jest przecież flagowym przedmiotem klasyka w Reju, a we Fredrze jest jako żywo i łacina, i filozofia (łacina do wyboru przez ucznia i wtedy 240 godz, a filozofia dla wszystkich, 30 godz) w humanach.
                                                  • krasnoludek_zadyszek Re: Dobre liceum Warszawa 29.04.15, 22:25
                                                    a, i pewnie, że można zdawać z nich maturę. nie za dużo osób w Polsce wybiera te przedmioty (u mnie na 5 klas maturalnych 3 osoby filozofię, 7 łacinę - ale jeśli spojrzeć na to, że były one nauczane w jednej z tych 5 klas, a wiadomo, że łatwiej zdaje się coś, czego człowiek nie musiał się uczyć samemu, to już inaczej to wygląda), no ale na razie nie słychać o tym, żeby z matury miały wypaść.
                                        • learning-to-fly Re: Dobre liceum Warszawa 20.04.15, 22:05
                                          Z tego, co mi koleżanka mówiła, to owszem, miała na matematyce całki czy pochodne, ale nigdy nie wyprowadzała dowodów.
                                          Przydałby się ktoś bardziej ogarnięty matematycznie, żeby powiedzieć, czy to całe dowodzenie na poziomi liceum ma jakiś sens.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka