24.11.15, 02:17
... BiN - Bezprawie i Niesprawiedliwość, czyli PiS. Tę jakże trafną nazwę wymyśliła dla partii prawych ( czyli bezprawych) i sprawiedliwych ( czyli niesprawiedliwych) Eliza Michalik.
Pani redaktor, jest Pani wielka!
Tak jest! Oni nie reprezentują wszystkich Polaków, nie reprezentują Pani ani mnie. Oni nie w naszym imieniu występują. Oni są tubą wstecznictwa, ciemnogrodu, autorytaryzmu, pychy i arogancji. To nie nasza bajka!
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: BiN 24.11.15, 07:03
      czyli - to sa pospolite BINdziory!big_grin
    • sorel.lina Re: BiN 24.11.15, 13:38
      Coraz bardziej mi po drodze z tym facetem! smile

http://i66.tinypic.com/28c0ntg.jpg
      • sorel.lina Re: BiN 24.11.15, 14:14
        Oto ludzie honoru i prawdziwej klasy!
        Nieprzekupni, niedbający o zaszczyty, uczciwi i wierni swoim zasadom.

http://i64.tinypic.com/6f4787.jpg

- Pismo napisaliśmy wspólnie 18 listopada, a do pana prezydenta złożyliśmy je 23 listopada. Swoją rezygnację z członkostwa w kapitule uzasadniliśmy podważaniem przez pana prezydenta zasad niezawisłości władzy sądowniczej - powiedział nam Aleksander Hall.

Aleksander Hall i Henryk Samsonowicz to wybitni działacze opozycji demokratycznej i ministrowie pierwszego niekomunistycznego rządu Tadeusz Mazowieckiego. Hall był w ostatnim czasie sekretarzem kapituły. Jak powiedział "Wyborczej", bezpośrednią przyczyną jego decyzji było ułaskawienie przez prezydenta byłego szefa CBA Mariusza Kamińskiego. - W mojej opinii naruszało to prawo. Jednak o wiele bardziej istotne były nie prawne, ale merytoryczne przesłanki tej decyzji. Ministrowie pana prezydenta stwierdzili, że ułaskawiono "kryształowego człowieka", ja jednak obserwowałem działania CBA m.in. w Sopocie ws. oskarżenia prezydenta miasta Jacka Karnowskiego i mam zupełnie przeciwne wrażenia.

Aleksander Hall stwierdził, że późniejsze działania prezydenta Dudy związane z podpisaniem ustawy ws. Trybunału Konstytucyjnego jedynie utwierdziły go w tej decyzji.

Order Orła Białego jest najwyższym i najstarszym polskich odznaczeniem. Powstał w czasach saskich. Został przywrócony po 1989 r.
        • sorel.lina Re: BiN 24.11.15, 14:31
          Helsińska Fundacja apeluje do prezydenta o posłanie ustawy o TK do Trybunału i przedstawia pięć stron analizy prawnej wykazującej jej sprzeczności z konstytucją.

Niekonstytucyjny tryb uchwalenia

Przy uchwalaniu ustawy naruszono regulamin Sejmu. Ustawa miała pierwsze czytanie w komisji ustawodawczej, tymczasem regulamin Sejmu mówi, że ustawy "regulujące ustrój władz publicznych" mają pierwsze czytanie na posiedzeniu plenarnym. Trybunał Konstytucyjny jest władzą publiczną, a nowelizacja reguluje jego ustrój, bo dotyczy wybrania sędziów i kadencyjności prezesów.

Nie było też czasu na opinie ekspertów ani na konsultacje społeczne. "Konsultacje społeczne ustawy są elementem zasady demokratycznego państwa prawa i wyrazem jawności działania organów władzy publicznej. Przebieg prac nad tą ustawą stanowi całkowite zaprzeczenie zarówno wypracowanych zwyczajów konstytucyjnych, jak i samej zasady demokratycznego państwa prawa"
          Nie zasięgnięto opinii Krajowej Rady Sądownictwa, co według orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego jest powodem do uznania, że tryb uchwalenia ustawy jest sprzeczny z konstytucją.Według konstytucji KRS "stoi na straży niezależności sądów i niezawisłości sędziów", tymczasem PiS-owska nowelizacja wkraczała w nie, zmieniając zasady wyboru prezesa TK i wyboru sędziów - m.in. wprowadza zasadę, że kadencja sędziego TK rozpoczyna się z momentem zaprzysiężenia przez prezydenta.

Niekonstytucyjne pozbycie się prezesów

Zdaniem Fundacji przerwanie prezesury obecnie urzędujących prezesa i wiceprezesa TK może naruszać zasadę niezawisłości sędziowskiej i niezależności władzy sądowniczej. Nowe przepisy - o trzyletniej kadencji prezesów - nie powinny kończyć prezesury obecnych. Władze "powinny powstrzymywać się od odwoływania prezesów i wiceprezesów sądów i trybunałów. Ignorowanie tej zasady oznacza wywieranie presji przez organy polityczne na władzę sądowniczą, a tym samym negatywnie rzutuje na ocenę opinii publicznej o bezstronności sądów i trybunałów" - pisze Fundacja. I powołuje się na wyrok Trybunału w Strasburgu w sprawie prezesa węgierskiego sądu najwyższego, którego władze usunęły ze stanowiska, zmieniając wymogi konieczne do sprawowania funkcji prezesa.[u] Oraz na opinię Komisji Weneckiej (ds. sądownictwa) Rady Europy w sprawie poczynań władz Armenii dotyczących skracania kadencji sędziów funkcyjnych.

Prezydent dostał prawo weta wobec wyboru sędziów

Fundacja zwraca uwagę, że przepis, który uzależnia rozpoczęcie kadencji sędziego TK od zaprzysiężenia przez prezydenta może w istocie oznaczać prawo weta prezydenta do wyboru sędziego, którego dokonał Sejm. To naruszałoby art. 194 konstytucji mówiący o tym, że sędziów wybiera Sejm na indywidualne kadencje. W dodatku konstytucja w ogóle nie przewiduje składania przysięgi przez sędziów TK.

W Trybunale będzie dwudziestu sędziów?

Fundacja podkreśla to, co mówiła już w trakcie dwudniowych prac nad PiS-owską nowelizacją w Sejmie: uchylenie tą nowelizacją przepisu przejściowego, na podstawie którego wybrano pięciu sędziów w październiku, nie wywołuje żadnych skutków prawnych, w szczególności nie unieważnia tamtego wyboru. Tymczasem nowelizacja przewiduje wybranie nowych sędziów na ich miejsce. Fundacja pisze, że w ten sposób będzie w sumie 20 sędziów Trybunału, co narusza konstytucję, która mówi, że sędziów jest 15.

Nowelizacja "godzi w pozycję ustrojową Trybunału Konstytucyjnego", a jej konsekwencją będzie "zachwianie zasadami odrębności i niezależności trybunału od innych władz" - kończy Fundacja apel do prezydenta o posłanie ustawy do TK, by zbadał jej zgodność z konstytucją

/źródło: wyborcza.pl/

• sza.aliczek Re: BiN 24.11.15, 16:27
      Dokładnie Sorellino!
      Pisdzielcy reprezentują zaledwie 18% Polaków i jestem dumna, że ani ja, ani nikt z tych, na których mi zależy i którzy są mi bliscy, nie zalicza się do tej wąskiej grupy ludzi : )
      • 1zorro-bis Re: BiN 24.11.15, 17:17
        wedlug fanow PISdzielcow - ich przeciwnicy to zlodzieje, kombinatorzy i aferzysci....smirk
        Kurcze, ciesze sie ze jestem.....aferzysta.big_grin
    • 1zorro-bis Re: BiN 24.11.15, 17:18
      a dziennikarze, ktorzy osmielaja sie "najjasnijszych i najwspanialszych" krytykowac to sa pseudodziennikarze i nieukí.....smirk
    • hardy1 Re: BiN 24.11.15, 19:14
      BiN? Trafnie.

... a do TK dokooptują Pawłowicz jako praw/n/iczkę. Jest bezgrzeszna, więc idealnie się nada.

Pozostałych czterech typuję: Macierewicz, Ziobro, Kamiński Mateuszek, Gliński.
      Że co? Że nie są wszyscy prawnikami? Że nie mają doświadczenia? Że otrzymali inne stołki? Wszystko można u Prezesa załatwi... znaczy uchwalić w Sejmie nową ustawę o Trybunale Konstytucyjnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka