21.12.15, 07:44
Niejaka pięta dała głos i wybełkotała coś o konsekwencjach udziału służb mundurowych w finale WOŚ. I tak się zastanawiam. Co ta pieta tak okrutnego sobie uczyniła, że siebie tak nienawidzi? Wszak tej piety Bóg powiedział: "...Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego..."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19377264,posel-pis-ostrzega-funkcjonariuszy-sluzb-mundurowych-pomagajacych.html#Czolka3Img
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: WOŚP 21.12.15, 09:21
      Niech pis-dzielcy robią tak dalej, a Owsiak i wszyscy darczyńcy możemy być pewni kolejnego i jeszcze większego rekordu zebranych pieniędzy jak do tej pory smile
      • hardy1 Re: WOŚP 21.12.15, 17:37
        Żeby Pięta nie zapomniał podpisać zobowiązania, iż on ani nikt z jego rodziny nie będzie korzystał ze sprzętu WOŚP w razie potrzeby. "Zamiast" wystarczą trzy zdrowaśki.

Chyba nie będzie hipokrytą i podpisze, co?
        • 1zorro-bis Re: WOŚP 21.12.15, 17:46
          trzy zdrowaski? Nie wystarza. Musi byc jeszcze cos na tace i "co laska"....big_grin
          • wscieklyuklad Re: WOŚP 22.12.15, 19:28
            Temu piencie powiedziano: SPIERDALAJ!

I tak trzymać!

Wojsko, policja i straż pożarna co roku chętnie angażują się w zbieranie pieniędzy dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Czy w tym roku, po groźbach posła Stanisława Pięty, będzie inaczej? „Jeżeli funkcjonariusz publiczny zaangażuje się w hecę WOŚP, niech nazajutrz składa raport o zwolnienie ze służby” - napisał w internecie poseł PiS Stanisław Pięta. Jego słowa wywołały falę komentarzy. Wypowiadali się zawodowi żołnierze, dziennikarze i urzędnicy: większość nie podziela zdania posła Pięty na temat Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. „Jestem żołnierzem zawodowym i biorę udział w WOŚP i z całym szacunkiem niech mnie pan w tyłek pocałuje” - skomentował poselski wpis Michał Bardoń, zawodowy żołnierz. Inny internauta dodał: „Po słowach posła nie mam innego wyjścia niż przekazać większy niż zazwyczaj datek na fundację WOŚP”. Poseł Pięta broni swego zdania i zamierza przekonać do niego partyjnych kolegów. - Jest wiele nieścisłości związanych z przeznaczaniem zebranych przez Owsiaka pieniędzy na faktyczną pomoc. Żołnierze, policjanci ani strażacy nie powinni się angażować w działania Orkiestry - powiedział „Krakowskiej”. Nikogo nie zmuszamy Rzecznik prasowy WOŚP podkreśla, że nikogo nie zmusza się do udziału w akcji. - Każdego, kto ma ochotę i energię do tego, by pomóc Orkiestrze w realizacji tegorocznych celów, bardzo gorąco do tego zachęcamy. Jest to jednak działanie absolutnie dobrowolne, nikogo nie będziemy zmuszać do wspierania nas - mówi Krzysztof Dobies, rzecznik prasowy WOŚP. I dodaje: - Mamy tylko jedną prośbę, żeby nam nie przeszkadzać.

Czytaj więcej: www.polskatimes.pl/artykul/9217205,posel-pis-nie-pomagajcie-wosp-ministerstwo-nikt-nie-ma-zakazu,id,t.html
            • wscieklyuklad Re: WOŚP 22.12.15, 19:34
              https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12359826_964319700270779_787779694582253300_n.jpg?oh=d52aa6a7f68c89ea033562a3c1c02c58&oe=56D8B3B4

Poprzyjmy tę cenną inicjatywę w tym roku!
              Niech sobie katabas pomamrocze, pokropi, a my mu: Bóg zapłać Ojcze!
              • wscieklyuklad Re: WOŚP 22.12.15, 20:34
                https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/12369168_208318742837080_6597066432040265596_n.png?oh=4a8fc56062955ef09b2eaeb761aa3a6d&oe=571A7277
                • wscieklyuklad Re: WOŚP 23.12.15, 16:51
                  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlt1/v/t1.0-9/12368992_1708992056001482_1804522372836529838_n.jpg?oh=21f91ec9717f04cf47ff1dd3774783db&oe=5709F9CC
                  • wscieklyuklad Tak czymać! 23.12.15, 17:27
                    https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/12392058_1708975819336439_5750428862136795900_n.png?oh=54bcc864b6791c27dd1f402ca2f837e0&oe=5711471F
                    • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 23.12.15, 17:28
                      A tu czołowa yntelektóalistka pisięca. prawda, że śliczne?

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12391796_1708940329339988_5541147723697307014_n.png?oh=90fadef03b33247667db71a18f24f772&oe=57150383
                      • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 23.12.15, 20:23
                        Jest już pierwsza reakcja na memy fejs-zbukowe. Katabasy apelują:

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12391168_1708994666001221_2588624191257119840_n.jpg?oh=d2a5d8c003d75849597988d7c6209f73&oe=571CA024
                        • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 23.12.15, 20:45
                          Również Prymas Polski oraz NadPrezPrem wypowiedział się w tej sprawie:

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10338855_1708995622667792_3709332516704598954_n.jpg?oh=32b329b74cf2239c06e35fc7cb007e52&oe=5705A9FF
                          • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 23.12.15, 21:31
                            Doprecyzowanie:

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/t31.0-8/12375186_796036523859340_5471052653347115206_o.jpg
                            • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 23.12.15, 21:36
                              Ten po prawej pewnie już nie zagra.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/t31.0-8/10688209_928077053937954_3602137911751947961_o.jpg
                              • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 23.12.15, 22:23
                                Wpis Łuszczykiewicza jest reakcją na krytyczne wypowiedzi polityków PiS pod adresem WOŚP. Kilka dni temu poseł Prawa i Sprawiedliwości, Stanisław Pięta, na Twitterze opublikował następujące zdanie: "Jeżeli funkcjonariusz publiczny zaangażuje się w hecę WOŚP, niech nazajutrz składa raport o zwolnienie ze służby". Wpis na Twitterze posła pojawił się chwilę po opublikowaniu na łamach "Gazety Wyborczej" tekstu dotyczącego udziału wojska i policji w nadchodzącym finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Autor tekstu zastanawiał się, czy w tym roku fundacja również może liczyć na wsparcie w organizacji koncertów finałowych ze strony służb mundurowych.

"Panikę wśród żołnierzy wywołała rozsyłana po jednostkach instrukcja Generalnego Dowództwa Rodzajów Sił Zbrojnych, że współpraca z organizacjami pozarządowymi i udział w imprezach "pozawojskowych", czyli takich właśnie jak WOŚP, zależy od decyzji szefów poszczególnych jednostek. A te jednostki od swoich przełożonych, a oni wszyscy od... Macierewicza. Nic dziwnego, że część żołnierzy odebrała to jako ostrzeżenie przed zaangażowaniem wojska w Orkiestrę. Bo Jerzy Owsiak i jego zdolność mobilizacji do pomocy innym zawsze był prawicy nie w smak. Co roku konserwatyści atakowali Owsiaka, próbowali go skompromitować" - czytamy na stronie "Gazety Wyborczej".

Wpis z Twittera Stanisława Pięty wzbudził duże zainteresowanie - zarówno w internetowych serwisach społecznościowych, jak i w mediach. Dziennikarz Krzysztof Skórzyński postanowił zapytać o oficjalne stanowisko w wyżej opisanej sprawie premier Beatę Szydło. "Żeby uciąć wszystkie spekulacje: czy funkcjonariusz publiczny angażujący się w WOŚP, straci pracę?" - zapytał Skórzyński 20 grudnia za pośrednictwem Twittera i do tej pory nie otrzymał odpowiedzi.

Wcześniej WOŚP otwarcie krytykowała Krystyna Pawłowicz. Do historii przeszedł już apel opublikowany na łamach serwisu Fronda.pl., w którym posłanka zwróciła się do katolików z prośbą o niewspieranie WOŚP. Te poczynania polityków PiS-u mocno zdenerwowały Wojciecha Łuszczykiewicza. Artysta zdecydował się opublikować na Facebooku obszerny post odnoszący się do wszystkich zarzutów Pawłowicz opublikowanych na łamach Frondy.

"Posłanko Pawłowicz. Nie przeszkadza mi, że kłamiecie - poprzedni też kłamali. Nie wadzi mi nawet, że lepicie system na swoją modlę - poprzedni robili podobnie. Nie urąga mi też, że piastujecie funkcje, o których nie macie zielonego pojęcia - patrząc wstecz, znajdę dziesiątki takich przykładów. Ale moment, w którym woła Pani do katolików, aby nie wspierali WOŚP, to chwila, kiedy obłęd wkracza do gry. A to mnie już zwyczajnie wku***a. Jestem Katolem. Uwielbiam przejść się w niedzielę do Kościoła, posłuchać rozsądnego kazania i pierdzi**ąć sobie parę zdrowasiek. Jednocześnie pieniądze na WOŚP daję jeszcze od czasów, kiedy podbierałem je mamie z portfela, bo nie miałem swoich. Wie Pani dlaczego? Bo jest taki dzień w roku, kiedy wszyscy - od wspomnianych przez Panią lewaków do skrajnych prawicowców - wychodzą na ulicę i zamiast okładać się po łbach (do czego nas serdecznie namawiacie), dbają o zdrowie i życie swoich dzieci" - pisze Łuszczykiewicz.

Dalej muzyk określa Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy mianem "naszej własnej służby zdrowia" i stwierdza, że dzięki politykom takim, jak Krystyna Pawłowicz i jej podobni, pójście do szpitala kojarzy się Polakom z umieraniem.

Dalej Łuszczykiewicz namawia posłankę do zajrzenia w statystki i wnikliwego sprawdzenia, ile sprzętu polskie placówki zdrowa zawdzięczają organizacji Jurka Owsiaka i ilu ludzi dzięki ich zakupieniu uratowano.

Po części dotyczącej WOŚP lider Video przechodzi do obrony Przystanku Woodstock. "Wie Pani, ile osób "tarzających się w błocie" na Przystanku Woodstock dołożyło banknot lub monetę na uratowanie ludzkiego życia? Każda. Zatem wara Pani od nich, wara bezwarunkowo. Czym według Pani powinien zajmować się Kościół, katolicy, chrześcijanie? Według mnie m.in. niesieniem pomocy słabszym i potrzebującym. I tym właśnie zajmujemy się, przylepiając w styczniu serduszka do naszych gitar. Jaki więc to, ciemna kobieto, "festiwal nienawiści, demoralizacja i antychrześcijańskie pranie mózgu"? Klnę Panią: niech Pani Boga do tego nie miesza, bo nie ma Pani o nim pojęcia. A już na pewno nie ma Go Pani w sercu" - czytamy we wpisie Łuszczykiewicza. Podpisując swój list, muzyk nawiązał też do wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego o gorszym sorcie Polaków. "Z wyrazami pogardy Wojciech Łuszczykiewicz. Gorszy sort katolika" - brzmi podpis.
                                • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 28.12.15, 19:46
                                  https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/1935457_969110799791669_8847135645257240157_n.jpg?oh=60eb1c1d4bdfd854731ce05d218ea2d9&oe=57061509
                                  • 1agfa Re: Tak czymać! 30.12.15, 22:40
                                    Oczywiście jak co roku oblepimy się serduszkami.
                                    Zwiększoną nieco ilością. I SMSy - także.
                                    To moje oświadczenie, a nie reklama WOŚP, żeby nie było.
                                    Są tacy, którzy nie rozumieją, że Polacy to Naród przekorny - a mieli przecież sUchać i sUżyć.
                                    Więc za nich puszczę "światełko do Nieba".
                                    • sorel.lina Re: Tak czymać! 30.12.15, 22:56
                                      1agfa napisał:

> Oczywiście jak co roku oblepimy się serduszkami.
                                      > Zwiększoną nieco ilością. I SMSy - także.
                                      > To moje oświadczenie, a nie reklama WOŚP, żeby nie było.
                                      > Są tacy, którzy nie rozumieją, że Polacy to Naród przekorny - a mieli przecież
                                      > sUchać i sUżyć
                                      .

Jako Polka z krwi i kości sUchać i sUżyć nie zamierzam! smile
                                      A tym, którzy nie rozumieją, dedykuję to, co właśnie znalazłam na Fb:

http://i65.tinypic.com/a1myqd.jpg

• 1agfa Re: Tak czymać! 30.12.15, 23:11
                                        SUchać i sUżyć miała waadza nasza kochana, Karen. Ta kochana waadza, która robi "dobrOM zmianę" tongue_out
                                        (Co ja poradzę, kiedy żoliborska (przypadkowa) inteligencja oraz inni spośród "grona" mówią w ten sposób? ) smile

Obrazek mądry i treściwy smile

Karen napisała:
                                        (...)
                                        > http://i65.tinypic.com/a1myqd.jpg
                                        • k.karen Re: Tak czymać! 31.12.15, 09:03
                                          Agfo, tragiczne jest to, że bardzo młodzi ludzie nie wiedzą o czym my mówimy uncertain
                                          Ale nic to, jak doświadczą na własnej skórze, to przyjdzie i zrozumienie.
                                          • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 03.01.16, 10:43
                                            https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-0/s526x395/1919150_1712945845606103_8354387374053584810_n.png?oh=267759c65221d2047f098e8c957734f3&oe=56FCFD47

Niestety - i tu autor mema głęboko się myli!
                                            Podjęte zostaną próby sabotowania WOŚP.
                                            • wscieklyuklad Re: Tak czymać! 03.01.16, 20:37
                                              ratlerek -zachęcony przez magierowskie - przestał już walić łbem w ścianę bucówki i powoli pakuje walichy, by jutro machnąć PodPiS, pod ustawą, która 13.01 odbije mu się czkawką po reakcji instytucji UE.
                                              Do publikatorżników wysyłani są więc nie zbysiazeroZ, sasiny, ni-jaki, ale potomkowie chłopstwa popańszczyznianego niejakie kuzmiuk i niejakie wojciechowskie.
                                              Choć obojgu słoma z buciorów sterczy, to przynajmńiej nie wyją, nie zakrzykują, nie ubliżają ponad miarę, tylko bredzą wyglaszając formułki mające uspokoić Ciemny Lud i Wysokich Komisarzy ( którzy mogą panumajstrowinaskakać).
                                              Prawdopodobnie są lekko jednak sfajdani, gdy chodzi o WOŚP, gdyż gniew środowisk KPC w przypadku cofnięcia zgody na udział TVP2 w wyłudzaniu szmalcu należnego jedynemu medium społecznemu jakim jest TVTrwam ( co pośrednio wynikało z użalań wojciechowskiego nad stacyjką ojdyrną).
                                              Prawdopodobnie Wybrani Demokratycznie przez Patryotycznego Suwerena rzondzoncy będą musieli kolejny rok zastanawiać się ze sztabem pijarowców, jak wyprowadzić Owsiaka z TVP.
              • 1agfa Re: WOŚP 30.12.15, 23:03
                Przyłączam się.
                Zapamiętałem kardynała Dziwisza: "...Drogą do rozwiązania trudnych spraw jest spokojny i rzeczowy dialog, nieprowadzony na ulicy, bo przecież prowadzona na ulicy taka forma komunikacji pogłębia podziały i prowadzi do obniżenia poziomu życia politycznego..."

Poprzednio marsze z pochodniami, comiesięczne awantury podpałacowe, fałszywe i absurdalne oskarżenia o ogromnym ciężarze i kłamstwa, tolerowane zbiorowe wycie na cmentarzu (!) wobec oficjalnych władz Państwa - nie wadziły kardynałowi. Nie widział? Nie słyszał? Milczał o tych sprawach, tak jak milczeli inni jego dostojni koledzy.
                Pozwalając nawet na kościelną agitację polityczną.
                Słuszne są kardynała Dziwisza słowa. Ale...Powinny paść dawniej. O wiele dawniej. W tamtych okolicznościach.
                Odezwał się teraz. Nie za późno i nie w tej sprawie?
                • wscieklyuklad Idzie w ślady ks.Lemańskiego 09.01.16, 11:09
                  Ten biedny apostata najwyraźniej nie zapoznał się z oficjalnym stanowiskiem katohierarchów i zmarnował szansę, by siedzieć cicho, a jeszcze lepiej leżeć posłusznie krzyżem.

Rzecznik wrocławskiej kurii: Oczernianie WOŚP to grzech.

W niedzielę wrzucę pieniądze do puszki Orkiestry. Ks. Jan Kaczkowski, założyciel hospicjum w Pucku, na wideoblogu deklaruje półżartem, że jeśli za popieranie WOŚP miałby pójść do piekła z Jurkiem Owsiakiem, gdzie wysyła go część katolików, to chętnie pójdzie - mówi ks. Rafał Kowalski.
                  Katarzyna Wiśniewska: Wrzuci ksiądz pieniądze do puszki WOŚP?

Ks. Rafał Kowalski: Nie chciałbym, żeby moja odpowiedź była odebrana jako nakaz, że katolik musi wesprzeć WOŚP, bo każdy ma prawo wybrać organizację, która w jego imieniu będzie pomagała potrzebującym. Ale tak, wrzucę. Jezus uczył, że mamy korzystać z każdej okazji do czynienia dobra. On rozmnożył chleb dla 5 tysięcy mężczyzn. Domyślam się, że nie wszyscy byli głęboko wierzący. Ale nie segregował ludzi. Nie mówił: ci są nasi, a ci nie, więc im nie pomożemy. Jak mówi ewangelista - widząc ludzką biedę, wzruszył się. Pierwszą rzeczą, którą dostrzegł Chrystus, była potrzeba pomocy. I tyle.

Przeciwnicy WOŚP twierdzą, że robi konkurencję Caritasowi.

- To absurdalne, żeby się ścigać czy konkurować. Nie słyszałem, żeby np. ks. Jackowi Stryczkowi, szefowi Szlachetnej Paczki, Wielka Orkiestra przeszkadzała w działaniu. Pamiętam, że organizowałem kiedyś spotkanie z Janiną Ochojską. Odebrałem ją z pociągu. Podszedł do mnie żebrzący człowiek. Natychmiast mu coś dałem, na co Ochojska wręcz mnie ochrzaniła. Powiedziała że lepiej wspierać instytucje, które mądrze pomagają takim ludziom. To kolejny dowód na to, że w naszym kraju jest przestrzeń dla wielu takich instytucji - i Caritas, i WOŚP, i PAH i innych - każda ma swoją specyfikę i każda jest potrzebna. Orkiestra gra już 20 lat i w niczym nie przeszkodziło to w pracy Caritasu. Nie rozumiem, jeśli ktoś widzi tu jakiś problem.

Na prawicowych portalach wylewa się na WOŚP pomyje. Narodowcy szkalują Owsiaka, zarzucając mu malwersacje.

- Święty Jan w swoim liście mówi, że Kain wybrał drogę Złego. Pomyślałem o tym w kontekście tego, co obserwujemy dzisiaj w sieci. Nie trzeba kogoś zabijać, żeby tak jak Kain wybrać zło. Można zabić także plotką, pomówieniem, hejtem w internecie. Żeby komuś zarzucić nieuczciwość, trzeba mieć mocne dowody. Ja ich nie mam. A oczernianie - czyli oskarżanie bez dowodów - jest grzechem.

Znany z nacjonalistycznych występów ks. Międlar, kierując się "duszpasterską troską", nazywa WOŚP hohsztaplerstwem. Czy te i podobne wypowiedzi duchownych nie utrwalają wizerunku Kościoła, który walczy z WOŚP?

- W imieniu Kościoła w naszym kraju może wypowiadać się Episkopat Polski. A nie znam żadnego listu pasterskiego czy komunikatu, żeby nie wspierać WOŚP. To, co mówi pojedynczy ksiądz, jest jego prywatną sprawą. Ksiądz także może się mylić. Papież Franciszek mówi, że mamy być Kościołem przyciągającym, a nie wykluczającym innych. A w kwestii pomagania bardziej ufam ks. Kaczkowskiemu czy Stryczkowi. Ks. Jan Kaczkowski, założyciel hospicjum w Pucku, na wideoblogu deklaruje półżartem, że jeśli za popieranie WOŚP miałby pójść do piekła z Jurkiem Owsiakiem, gdzie wysyła go część katolików, to chętnie pójdzie. Poza tym znam kilku księży, którzy udostępniają wolontariuszom salki przykościelne, żeby mogli się ogrzać podczas tego dnia kwestowania.

I nie jest to dla nich problem, że WOŚP nie ma szyldu "katolicka"?

- Papież Paweł VI pisał, że chrześcijanie mają żyć w społeczności, dzielić z innymi dolę życia i solidaryzować się ze wszystkimi, którzy pielęgnują to, co szlachetne i dobre. Musimy sobie w końcu uświadomić, że jesteśmy powiązani z innymi - nie tylko wierzącymi czy przyznającymi się do Kościoła i wszyscy jakoś od siebie zależymy.

Jeśli sobie nie uświadomimy, że w kwestii pomagania drugiemu człowiekowi możemy być i działać razem, niezależnie od naszej wiary czy światopoglądu, podziały w Polsce będą narastały. Nie moją bajką jest Woodstock, ale nie zamierzam z tego powodu potępiać Owsiaka.

Nie można być chrześcijaninem, który jest sam dla siebie, szoruje się szczotką od wewnątrz i przegląda w lustrze, czy jest bardziej doskonały niż inni. Gdyby święty Paweł, przemawiając na Areopagu do Greków, zaczął od słów: "Wy paskudni Grecy, wy politeiści", sam sobie zatrzasnąłby drzwi.

Zna ksiądz historie dzieci wyleczonych dzięki sprzętowi WOŚP?

- Nie, ale przecież WOŚP to nie sam Owsiak i nawet nie materialny sprzęt, którym wyposaża szpitale. To także tysiące wolontariuszy, którzy być może ten jedyny raz w roku uświadomią sobie, że warto zrobić coś dla innych.

W ubiegłym roku dzieci mojego kuzyna, z głęboko wierzącej rodziny, po raz pierwszy zaangażowały się jako wolontariusze Orkiestry. Rozmawiałem z nim o tym. Powiedział: "Moje dzieci, podobnie jak wiele innych, myślą o swojej karierze zawodowej już w młodym wieku. A tu wcześnie rano poszli do kościoła, żeby potem cały dzień spędzić w mieście z orkiestrowymi puszkami. Wpadli do domu na obiad i poszli zbierać znowu".

Nie śmiałbym powiedzieć tym dzieciom, że czynią zło. Tym bardziej nie odważyłbym się im zakazać kwestowania na rzecz Orkiestry. Poza tym badania pokazują, że jesteśmy na szarym końcu wśród krajów europejskich, jeśli chodzi o poziom zaufania społecznego. Warto spojrzeć na WOŚP jako na inicjatywę, która może to zmieniać. Ta akcja opiera się na zaufaniu: wrzucam pieniądze do puszki i ufam, że wolontariusze przekażą je do sztabu. Wolontariusze ufają, że sztab przekaże je dalej, a ostatecznie, że za te pieniądze zostanie sfinansowany sprzęt dla chorych dzieci.

Mamy już wystarczająco dużo w Polsce nieufności i podejrzliwości. Lepiej zastanowić się, jak uczyć ludzi zaufania do siebie. I tę lekcję zaufania może dawać WOŚP oraz inne organizacje charytatywne.
                  • 1agfa Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 20:17
                    wyborcza.pl/1,75478,19455511,ks-kowalski-wosp-to-lekcja-zaufania.html#MTstream
                    Rzecznik archidiecezji wrocławskiej także...

"...Katarzyna Wiśniewska: Czy katolik, chrześcijanin może wspierać Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy? Nie dla wszystkich jest to oczywiste. Przeciwnicy WOŚP twierdzą na przykład, że Orkiestra nie powinna robić konkurencji Caritasowi.

Ks. Rafał Kowalski: Gotowość świadczenia miłosierdzia i dostrzeganie ludzi w potrzebie są ważne od początków chrześcijaństwa. Wystarczy poczytać Ewangelię. Chrystus rozmnożył chleb dla 5 tys. mężczyzn. Domyślam się, że nie wszyscy byli głęboko wierzący.

Nie chodzi o to, żeby się ścigać czy konkurować, to absurdalne. Nie słyszałem, żeby np. ks. Jackowi Stryczkowi, szefowi Szlachetnej Paczki, Wielka Orkiestra przeszkadzała w działaniu.

Na prawicowych portalach wylewa się pomyje na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
                    Narodowcy zachęcają, żeby wspierać inne organizacje, byle nie WOŚP. Szkalują Owsiaka, zarzucając mu malwersacje.

- Święty Jan w swoim liście mówi, że Kain wybrał drogę Złego. Pomyślałem o tym w kontekście tego, co obserwujemy dzisiaj w sieci. Nie trzeba kogoś zabijać, żeby tak jak Kain wybrać zło. Można zabić także plotką, pomówieniem, hejtem w internecie. Żeby komuś zarzucić nieuczciwość, trzeba mieć mocne dowody. Ja ich nie mam i dlatego nie mogę sobie na to pozwolić. A oczernianie - czyli oskarżanie bez dowodów - jest grzechem.

Także duchowni włączają się w kampanię przeciwko Owsiakowi. Np. ks. Międlar WOŚP nazywa hochsztaplerstwem i twierdzi, że mówi to z "duszpasterskiej troski"? Nie boi się ksiądz, że utrwali to wizerunek Kościoła katolickiego, który walczy z WOŚP?

- Zaraz, w imieniu Kościoła w naszym kraju może wypowiadać się Episkopat Polski. A nie znam żadnego listu pasterskiego czy komunikatu, żeby nie wspierać WOŚP. To, co mówi pojedynczy ksiądz, jest jego prywatną sprawą. Ksiądz także może się mylić.

Papież Franciszek mówi, że mamy być Kościołem przyciągającym, a nie wykluczającym innych. A w kwestii pomagania bardziej ufam ks. Kaczkowskiemu czy Stryczkowi.

Ks. Jan Kaczkowski założyciel hospicjum w Pucku, na wideoblogu deklaruje półżartem, że jeśli za popieranie WOŚP miałby pójść do piekła z Jurkiem Owsiakiem, gdzie wysyła go część katolików, to chętnie pójdzie.

Poza tym znam kilku księży, którzy udostępniają wolontariuszom salki przykościelne, żeby mogli się ogrzać podczas tego dnia kwestowania.
                    • 1agfa Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 20:19
                      Więc to dla księdza nie problem, że WOŚP nie ma szyldu "katolicka" albo że Owsiak uchodzi raczej za osobę daleką od Kościoła?

- Jeśli sobie nie uświadomimy, że w kwestii pomagania drugiemu człowiekowi możemy być i działać razem, niezależnie od naszej wiary czy światopoglądu, podziały w Polsce będą narastały. Nie moją bajką jest Woodstock, ale nie zamierzam z tego powodu potępiać Owsiaka.

Zna ksiądz jakieś "orkiestrowe" historie, np. dzieci wyleczonych dzięki sprzętowi WOŚP?

- Nie, ale w ubiegłym roku dzieci mojego kuzyna po raz pierwszy zaangażowały się jako wolontariusze Orkiestry. To rodzina głęboko wierząca. Rozmawiałem potem z kuzynem. Powiedział mi: "Słuchaj, moje dzieci, podobnie jak wiele innych, myślą o swojej karierze zawodowej już w młodym wieku. A tu wcześnie rano poszli do kościoła, żeby potem cały dzień spędzić w mieście z orkiestrowymi puszkami. Wpadli do domu na obiad i poszli zbierać znowu".

Badania pokazują, że jesteśmy na szarym końcu wśród krajów europejskich, jeśli chodzi o poziom zaufania społecznego. Warto spojrzeć na WOŚP jako na inicjatywę, która może to zmieniać. Ta akcja opiera się właśnie na zaufaniu: wrzucam pieniądze do puszki i ufam, że wolontariusze przekażą je do sztabu. Wolontariusze ufają, że sztab przekaże je dalej, a ostatecznie, że za te pieniądze zostanie sfinansowany sprzęt dla chorych dzieci.

Mamy już wystarczająco dużo w Polsce nieufności i podejrzliwości. Lepiej zastanowić się, jak uczyć ludzi zaufania do siebie. I tę lekcję zaufania może dawać WOŚP oraz inne organizacje charytatywne.
                      • 1agfa Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 20:25
                        Wrzuca ksiądz pieniądze do puszki WOŚP?

- Nie chciałbym, żeby ktoś to odebrał jako nakaz, że katolik musi wesprzeć WOŚP. Każdy ma prawo wybrać organizację, która w jego imieniu będzie pomagała potrzebującym. Ale na pytanie odpowiadam: tak, wrzucam. Jezus uczył, że mamy korzystać z każdej okazji do czynienia dobra. ..."

Są jeszcze? Są. Ale jak niewielu...i nie wiedzieć jak długo.
                        PS. Wszystkie pogrubienia moje.
                        • sorel.lina Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 20:59
                          Godzina 20:30 - 22 000 000 !!! smile
                          • sorel.lina Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 22:30

30 500 000 przekroczone!!!. smile
                            • sza.aliczek Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 22:34
                              jakby na przekór : )))
                              • sorel.lina Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 23:05
                                sza.aliczek napisała:

> jakby na przekór
                                : )))

Szaliczku, już ponad 35 000 000! smilesmilesmile
                                • 1zorro-bis Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 23:24
                                  niemozliwe! Tyle juz swinie odrywane od koryta daly?!big_grin
                                  sorel.lina napisała:

> sza.aliczek napisała:
                                  >
                                  > > jakby na przekór
                                  : )))
                                  >
                                  > Szaliczku, już ponad 35 000 000! smilesmilesmile
                                  • sorel.lina Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 10.01.16, 23:42
                                    1zorro-bis napisał:

> niemozliwe! Tyle juz swinie odrywane od koryta daly?
                                    !big_grin

Nie tylko świnie, ale niektórzy "prawi" też!
                                    I to jest prawdziwy cud! smile

http://i65.tinypic.com/14dlp94.jpg

• ulisses-achaj Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 11.01.16, 00:13
                                      Widząc to o czym piszecie, zastanawiam si tylko nad jednym: jak to się dzieje, że niektórzy ludzie są tak całkowicie ślepi na DOBRO, które czyni WOSP i wszyscy, którzy ją choćby jednym groszem wspierają? !
                                      • sorel.lina Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 11.01.16, 00:33
                                        ulisses-achaj napisał:

> Widząc to o czym piszecie, zastanawiam si tylko nad jednym: jak to się dzieje,
                                        > że niektórzy ludzie są tak całkowicie ślepi na DOBRO, które czyni WOSP

Uli, wiesz, co się liczy?

To że zebrano - na przekór nienawistnikom - ponad 44 000 000 zł. Rekord! smile

I to, że jak już Ci pisałam:

"Lecz ludzi dobrej woli jest więcej
                                        i mocno wierzę w to,
                                        że ten świat
                                        nie zginie nigdy dzięki nim.
                                        Nie! Nie! Nie!
                                        Przyszedł już czas,
                                        najwyższy czas,
                                        nienawiść zniszczyć w sobie"
                                        • sorel.lina Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 11.01.16, 01:10
                                          Finał!

http://i68.tinypic.com/2nq3ybp.jpg

Dobranoc, Podwórko! smile
                                      • 1zorro-bis Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 11.01.16, 08:34
                                        Uli....a jak bylo w 1933 roku w Niemczech? Ludzie tez oslepli na DOBRO i wybrali ZLO. Wzrok zaczeli powolutku odzyskiwac.....po Stalingradzie.
                                        ulisses-achaj napisał:

> Widząc to o czym piszecie, zastanawiam si tylko nad jednym: jak to się dzieje,
                                        > że niektórzy ludzie są tak całkowicie ślepi na DOBRO, które czyni WOSP i wszysc
                                        > y, którzy ją choćby jednym groszem wspierają? !
                                        >
                                        • wscieklyuklad Re: Idzie w ślady ks.Lemańskiego 13.01.16, 18:36
                                          https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-0/p480x480/12552764_1717973115103376_592729468294738804_n.png?oh=67ba51f0bf98aa05778050fd43fac947&oe=5740266E
    • k.karen Re: WOŚP 10.01.16, 08:08
      Za chwilę rozpocznie granie największa na świecie i najpiękniejsza Orkiestra Dobrych Serc,
      a na koncie WOŚP już mamy ponad milion złotych!

Sie ma, kochani! Gramy do końca świata i jeden dzień dłużej! smile smile smile
      • k.karen Re: WOŚP 10.01.16, 09:57
        Bez serc, bez ducha, szkieletów ludy
        niczego dzisiaj nie wrzucą do puchy.
        A ci co Serca przepiękne mają,
        to choćby grosik, ale wrzucają.
      • coco.franelka Re: WOŚP 10.01.16, 11:44

Stan konta z okazji 24. finału WOŚP na godzinę 11: 3 109 172zł! big_grinbig_grinbig_grin
        • 1agfa Re: WOŚP 10.01.16, 18:58
          Dobry wieczór Coco smile
          Znakomicie "gra" WOŚP smile
          A przecież jeszcze trwa! Plus późniejsze wyniki rozmaitych licytacji...
          Stan na obecną chwilę Sorellina niżej napisała. Najważniejsze, że ludzie (poza zagryziakami) jednoczą się w pozytywnym działaniu, we wspólnocie smile
          I to jest dodatkowy, nieoceniony "przychód" WOŚP

coco.franelka napisała:

> Stan konta z okazji 24. finału WOŚP na godzinę 11: 3 109 172zł! big_grinbig_grinbig_grin
          • sorel.lina Re: WOŚP 10.01.16, 20:09
            Na koncie WOŚP - już 17 000 000! smile
            • k.karen Re: WOŚP 10.01.16, 20:19
              Brawo my! smile

Niesamowite w tym dniu jest to, że jesteśmy wszyscy razem smile No, prawie wszyscy, bo podłym bestiom to nie w smak, że coś dobrego może łączyć Polaków, a nie dzielić.

A Orkiestra będzie grać do końca świata i jeden dzień dłużej! Sie ma!
              • 1zorro-bis Re: WOŚP 11.01.16, 11:52
                a rozne PISdzíelce twierdza, ze Owsiak z zona forse z puszek dla siebie kradna.....:RZYG!
          • coco.franelka Re: WOŚP 11.01.16, 12:35
            Teraz to dzień dobry Agfo big_grin
            A więc mamy nowy rekord! big_grin Polacy się budzą ... rekord u Jurka, KOD... Rekord Jurka to też jest "bunt". Im więcej "zagryziakowie" szczekają tym większa mobilizacja jego... ale i zwolenników Polski wolnej od tych "zagryziaków". Sami się zagryzą. Oby jak najszybciej... smile
            Pozdrawiam serdecznie smile
    • ulisses-achaj Re: WOŚP 10.01.16, 13:24
      Na Światowe Dni Młodzieży w Krakowie PiS, oprócz przyznanych wcześniej 100 mln!! zł wysupłał dodatkowo 80 mln! Razem 180 mln, czyli prawie CZTERY coroczne zbiórki WOŚP. Ale o tym cisza. To jest granda. Za te 80 mln. można by dofinansować in vitro, na które ponoć zabrakło Radziwiłłowi pieniędzy! Co jeszcze muszą zrobić pisowcy, żeby ich zwolennicy, albo ludzie biernie sie temu przyglądający otrzeźwieli????
      • sorel.lina Re: WOŚP 10.01.16, 15:51
        Nie każdy katolik to Pawłowicz! smile

http://i65.tinypic.com/2a9v0ah.jpg

Nie cały Kościół to "prawdziwi patrioci"! smile

http://i65.tinypic.com/wuhz0k.jpg

Nie każdy ksiądz to talib! smile

Ks. Jan Kaczkowski - doktor teologii moralnej, bioetyk, twórca puckiego hospicjum, człowiek który uczył lekarzy, jak rozmawiać z pacjentami o umieraniu. Teraz sam walczy ze śmiertelną chorobą - glejakiem mózgu.

Jaś Kaczkowski, mój dawny sąsiad z osiedla w Sopocie... smile

• ulisses-achaj Re: WOŚP 10.01.16, 16:12
          Na piotrkowskiej ludzi jak mrówków, choć pogoda paskudna smile Widziałem, że ludzie sami szukali kwestarzy. W tym roku WOSP dostała ode mnie trzy razy więcej niż zwykle. I na pewno nie tylko ode mnie... smile smile
          • sorel.lina Re: WOŚP 10.01.16, 16:43
            ulisses-achaj napisał:

> Na piotrkowskiej ludzi jak mrówków, choć pogoda paskudna smile Widziałem, że ludzie
            > sami szukali kwestarzy.
            W tym roku WOSP dostała ode mnie trzy razy więcej n
            > iż zwykle. I na pewno nie tylko ode mnie
            ... smile smile

smile

"Lecz ludzi dobrej woli jest więcej
            i mocno wierzę w to,
            że ten świat
            nie zginie nigdy dzięki nim.
            Nie! Nie! Nie!
            Przyszedł już czas,
            najwyższy czas,
            nienawiść zniszczyć w sobie"

• sorel.lina Re: WOŚP 10.01.16, 16:51

http://i67.tinypic.com/w80o7s.png
            • sorel.lina Re: WOŚP 10.01.16, 18:09
              WOŚP zebrał już ponad 12 000 000 zł! smile
              W zeszłym roku o tej samej porze było 8 000 000. Rekord więc już pobity!
              A przecież jeszcze nie skończyli grać.
              I co na to pan Pięta, pani Pawłowicz, pan MatkaKurka et consortes? smile
        • sza.aliczek Re: WOŚP 10.01.16, 22:35
          myślę, że pawłowicz moooocno przyczyniła się do orkiestrowej aktywności Polaków : ))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka