1zorro-bis 02.09.17, 08:55 Ruszamy do Calais. Zobaczymy czy dalej sa zasieji przed wjazdem na prom jak w zeszlym roku... Ale to dopiero jutro bo dzisiaj w Calais nocujemy. WU z Sorellina na poludniu, my bardziej na polnocy...Do napisania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro-bis Re: Calais..... 02.09.17, 18:37 No i sie dojechalo. Spokojnie, bez nerwow, pelno turystow. Niektorych rozczaruje.....ciapatych NIET. Teraz na kolacje a jutro z samego rana do UK.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 03.09.17, 07:52 Witojcie! Z samego rana bo...teraz na prom i do UK! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 03.09.17, 16:35 Na promie 75 procent pasazerow to byli uciekinierzy. Wprawdzie nie ciapaczi - jak twierdzi o uciekinierach pewna "noblistka" z Salzburga ale....mowiacy po polsku! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 04.09.17, 08:15 Londyn.....paskudna, deszczowa pogoda. Auto pod domem bo do centrum to tylko metrem. Za wjazd do Londynu chyba juz nawet 10 Funtow trzeba placic a znalezc parking....to tez juz inna bajka. A wiec metrem..... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Calais..... 04.09.17, 10:40 Podobnie jest w jednym z miast, które zwiedzzzzaaaammmmmmyyy ( bardzo ciekawe zabytki). Kierowcy zamiejscowi muszą płacić za wjazd i oczywiście parkingi - miejsca dużo bo niewielu chce płacić, żeby wjechać przez centrum. Metra nie ma. Na razie jest premetro. Wygląda jak nasze nowoczesne tramwaje i od kilku miesięcy jest w fazie... jazd próbnych. Jest szansa, że uruchomią je przed zimą. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 04.09.17, 17:31 My juz znowu w domu. To znaczy sie w domu w Londynie. Dzisiaj mielismy kolejna probke "dobrej zmiany"....Az mnie trzepie ze zlosci. Od miesiaca bylismy umowieni mailowo ( bo inaczej nie dostaniesz w Konsulacie terminu!!!), na godzine 12.15...Przyszlismy pol godziny przed czasem, chlopaki z security po sprwadzeniu nas laskawie wpuscili nas do srodka, w ktorym klebil sie tlumek Polakow - sadzac po kwiescistej mowie i akcencie - ze sciany wschodniej. Kazano nampobrac numerek, a gdy zona spytala sie po jaka cholere skoro mamy na 12.15 potwierdzony termin z vicekonsulem, otrzymalismy durna odpowiedz, ze takie sa zwyczaje i juz. Punktualnie o 12.15 zjawila sie jakas kobitka i oznajmila nam, ze.....pan vicekonsul nie wrocil z urlopu i mamy sobie mailem zrobic nowy termin.... No i wtedy zobaczylem moja zone w akcji, a kobieta ma raczej zimne i stalowe nerwy. Nie bede opisywal co bylo, w kazdym razie dobra zmiana uslyszala pare slow prawdy, laskawie uwierzytelnili nam dwa podpisy za 48 Funtow i laskawie zgodzili sie ze bedziemy ze soba komunikowac juz tylko pocztowo.... Powiem tak - od 1984 roku bylem regularnie raz do roku w Konsulacie w Monachium , najpierw zalatwiajac wize do Polski a potem co roku od 1992 roku do 2004 zezwolenia na prace i wize üobytowa. Ale z takim chamstwem i takim brakiem poszanowania ludzi nigdy sie nie spotkalem. Powiem tylko jedno - vivat dobra zmiana! Tak trzymac Nie bendom cudzoziemce pluc nam w twarz..... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Calais..... 04.09.17, 18:11 Komuna Bis jak nic. Ja na szczęście nie bede miala okazji... no chyba, ze wprowadza znowu wizy. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 09:52 To byla nasza ostatnia w zyciu wizyta w Polskim Konsulacie. Nawet jesli wprowadza wizy.... Chyba, ze to towarzych z dobrej zmiany zostanie na cztery wiatry przegonione... Ale, od razu lepsza sie pogoda w Londynie zrobila. Slonce wprawdzie walczy z chmurami ale jest. Ale na szczescie jutro jedziemy juz do Belgii.... Cztery dni z wnukami mi wystarczy.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 10:30 "Drogi" kalachu..... Ja wiem, ze gupota jest bezbolesna, ale musi bardzo - a w szczegolnosci w posdsarzalym wieku - przeszkadzac... Nie lepiej to pilnowac swojego starego/mlodego? Mlode i ladne Poleczki nie spia..... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 12:31 I jak tutaj nie twierdzic, ze glupota w podeszlym wieku jest naprawde bardzo uciazliwa? Jezeli ktos inteligentny inaczej czyta i nie potrafi zrozumiec? To ja moze jeszcze raz postaram sie wytlumaczyc....Jaki Konsulat jesli nie Konsulat Polski mial wydawac ( zanim Polska nie weszla du UE ) zezwolenia na prace, zezwolenia na pobyt lub wizy dla niepolskich obywateli? Moze Konsulat Wolski? A ta sie dziwnie sklada, ze i moja zona i ja to nie- obwatele polscy....Dzieci tez..... I wnuki tez... Tak ciezko to zrozumiec? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 14:20 A kakach dalej kombinuje.... A kombinuj kalachu, kombinuj! Papierek do emerytury w Polskim Konsulacie..... Buahahahaha..... Kombinuj dalej. Intelegencyji Ci braknie..... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 14:55 Inteligencyja kalacha iscie zabojcza...... Ja z niemieckim paszportem jade do UK aby polska emeryture zalatwiac.... No, Bareja by tego nie wymyslil.... Ale kombinuj kalachu dalej kombinuj! Patrz tylko zeby Ci sie pod dekielkiem od tego kombinowania nie zagotowalo. Wtedy stary/mlody da na pewno dyla do jakiejs polskiej mlodki..... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Calais..... 07.09.17, 16:24 .....i juz w Belgii. za 2 godziny na wernisaz..... Odpowiedz Link