Dodaj do ulubionych

Calais.....

02.09.17, 08:55

Ruszamy do Calais. Zobaczymy czy dalej sa zasieji przed wjazdem na prom jak w zeszlym roku... Ale to dopiero jutro bo dzisiaj w Calais nocujemy. WU z Sorellina na poludniu, my bardziej na polnocy...Do napisania.big_grin
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Calais..... 02.09.17, 18:37
      No i sie dojechalo. Spokojnie, bez nerwow, pelno turystow. Niektorych rozczaruje.....ciapatych NIET. big_grin Teraz na kolacje a jutro z samego rana do UK....big_grin
      • 1zorro-bis Re: Calais..... 03.09.17, 07:52
        Witojcie! Z samego rana bo...teraz na prom i do UK!big_grin
        • 1zorro-bis Re: Calais..... 03.09.17, 16:35
          Na promie 75 procent pasazerow to byli uciekinierzy. Wprawdzie nie ciapaczi - jak twierdzi o uciekinierach pewna "noblistka" z Salzburga ale....mowiacy po polsku!big_grin
          • 1zorro-bis Re: Calais..... 04.09.17, 08:15
            Londyn.....paskudna, deszczowa pogoda. Auto pod domem bo do centrum to tylko metrem. Za wjazd do Londynu chyba juz nawet 10 Funtow trzeba placic a znalezc parking....to tez juz inna bajka. A wiec metrem.....big_grin
            • wscieklyuklad Re: Calais..... 04.09.17, 10:40
              Podobnie jest w jednym z miast, które zwiedzzzzaaaammmmmmyyy ( bardzo ciekawe zabytki). Kierowcy zamiejscowi muszą płacić za wjazd i oczywiście parkingi - miejsca dużo bo niewielu chce płacić, żeby wjechać przez centrum. Metra nie ma. Na razie jest premetro. Wygląda jak nasze nowoczesne tramwaje i od kilku miesięcy jest w fazie... jazd próbnych. Jest szansa, że uruchomią je przed zimą.
              • 1zorro-bis Re: Calais..... 04.09.17, 17:31
                My juz znowu w domu. To znaczy sie w domu w Londynie. Dzisiaj mielismy kolejna probke "dobrej zmiany"....Az mnie trzepie ze zlosci. Od miesiaca bylismy umowieni mailowo ( bo inaczej nie dostaniesz w Konsulacie terminu!!!), na godzine 12.15...Przyszlismy pol godziny przed czasem, chlopaki z securitybig_grinbig_grin po sprwadzeniu nas laskawie wpuscili nas do srodka, w ktorym klebil sie tlumek Polakow - sadzac po kwiescistej mowie i akcencie - ze sciany wschodniej. Kazano nampobrac numerek, a gdy zona spytala sie po jaka cholere skoro mamy na 12.15 potwierdzony termin z vicekonsulem, otrzymalismy durna odpowiedz, ze takie sa zwyczaje i juz. Punktualnie o 12.15 zjawila sie jakas kobitka i oznajmila nam, ze.....pan vicekonsul nie wrocil z urlopu i mamy sobie mailem zrobic nowy termin....smirk No i wtedy zobaczylem moja zone w akcji, a kobieta ma raczej zimne i stalowe nerwy. Nie bede opisywal co bylo, w kazdym razie dobra zmiana uslyszala pare slow prawdy, laskawie uwierzytelnili nam dwa podpisy za 48 Funtow i laskawie zgodzili sie ze bedziemy ze soba komunikowac juz tylko pocztowo....smirk Powiem tak - od 1984 roku bylem regularnie raz do roku w Konsulacie w Monachium , najpierw zalatwiajac wize do Polski a potem co roku od 1992 roku do 2004 zezwolenia na prace i wize üobytowa. Ale z takim chamstwem i takim brakiem poszanowania ludzi nigdy sie nie spotkalem. Powiem tylko jedno - vivat dobra zmiana! Tak trzymacbig_grin Nie bendom cudzoziemce pluc nam w twarz.....big_grinbig_grinbig_grin
                • skiela1 Re: Calais..... 04.09.17, 18:11
                  Komuna Bis jak nic.
                  Ja na szczęście nie bede miala okazji... no chyba, ze wprowadza znowu wizy.
                  • 1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 09:52
                    To byla nasza ostatnia w zyciu wizyta w Polskim Konsulacie. Nawet jesli wprowadza wizy....big_grin Chyba, ze to towarzych z dobrej zmiany zostanie na cztery wiatry przegonione...big_grin Ale, od razu lepsza sie pogoda w Londynie zrobila. Slonce wprawdzie walczy z chmurami ale jest. Ale na szczescie jutro jedziemy juz do Belgii....big_grin Cztery dni z wnukami mi wystarczy....big_grinbig_grinbig_grin
                    • 1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 10:30
                      "Drogi" kalachu.....smirk Ja wiem, ze gupota jest bezbolesna, ale musi bardzo - a w szczegolnosci w posdsarzalym wieku - przeszkadzac...big_grin Nie lepiej to pilnowac swojego starego/mlodego?big_grin Mlode i ladne Poleczki nie spia.....big_grinbig_grinbig_grin
                      • 1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 12:31
                        I jak tutaj nie twierdzic, ze glupota w podeszlym wieku jest naprawde bardzo uciazliwa? big_grin Jezeli ktos inteligentny inaczej czyta i nie potrafi zrozumiec? smirk To ja moze jeszcze raz postaram sie wytlumaczyc....Jaki Konsulat jesli nie Konsulat Polski mial wydawac ( zanim Polska nie weszla du UE ) zezwolenia na prace, zezwolenia na pobyt lub wizy dla niepolskich obywateli? Moze Konsulat Wolski? A ta sie dziwnie sklada, ze i moja zona i ja to nie- obwatele polscy....Dzieci tez.....big_grin I wnuki tez...big_grin Tak ciezko to zrozumiec?big_grin
                        • 1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 14:20
                          A kakach dalej kombinuje....big_grin A kombinuj kalachu, kombinuj!big_grin Papierek do emerytury w Polskim Konsulacie.....smirk Buahahahaha.....big_grinbig_grinbig_grin Kombinuj dalej. Intelegencyji Ci braknie.....big_grinbig_grinbig_grin
                          • 1zorro-bis Re: Calais..... 06.09.17, 14:55
                            Inteligencyja kalacha iscie zabojcza......big_grin Ja z niemieckim paszportem jade do UK aby polska emeryture zalatwiac....big_grin No, Bareja by tego nie wymyslil....big_grinbig_grinbig_grin Ale kombinuj kalachu dalej kombinuj!big_grin Patrz tylko zeby Ci sie pod dekielkiem od tego kombinowania nie zagotowalo. big_grin Wtedy stary/mlody da na pewno dyla do jakiejs polskiej mlodki.....big_grinbig_grinbig_grin
                            • 1zorro-bis Re: Calais..... 07.09.17, 16:24
                              .....i juz w Belgii.big_grin za 2 godziny na wernisaz.....big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka