weteranka 13.12.06, 11:51 Poszukuje TYLKO INFORMACJI o pochodzeniu nazwiska Cupryjak. Na jakich terenach Polski jest najczesciej spotykane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: EWa Re: Cupryjak IP: *.CNet.Gawex.PL 13.12.06, 18:27 Idź do dużej, porządnej biblioteki (wojewódzka, uniwersyteckaitp.), zajrzyj do odpowiedniego tomu słownika Rymuta. Znajdziesz wiele informacji, panie biblotekarki powinny Ci wskazać kolejne źródła. Zapytam jeszcze: Złoc.? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cupriak Re: Cupryjak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 22:04 tez sie kiedys interesowalam pochodzeniem wlasnego nazwiska. Dotarlam do informacji w Rosji 120 km od Moskwy, uwaga - z XII wieku!, gdzie nazwisko funkcjonowalo jako Czupryak (pisane cyrilica naturalnie;). Po przybyciu do Polski nazwisko bylo zapisywane fonetycznie, jako cupriak, cupryjak, czuprjak itd. Jak urzednik slyszal, tak zapisywal...pzdr, M.C. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cupryak Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 12.12.08, 14:01 Ha hahaha to wiem czemu tak bardzo chcę pojechać zobaczyć Moskwę:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marty Re: Cupryjak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 21:48 Sluchajcie moi mili... pracujac dlugo na wschodzie europy (rosja, ukraina) doszlam do pewnej bazy nazwisk tzw osnowitelji rosji ... i nazwiska typu Cupriak (to moje), Cupryjak, Czupriak itp. pochodza od tego samego nazwiska, w cyrylicy pisane jako (fonetycznie) Czuprjak. Jak polski urzednik imigracyjny uslyszal, tak zapisal... Pod Moskwa bylo 850 osob o tym nazwisku i to w 1660 roku!!! wiecej info na prv marty5@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
miszka52 Re: Cupryjak 14.03.07, 18:54 A ja poszukuję Barbary Iwony z domu Cupryjak. Urodzona roku ok.1053-54. Z Warszawy lub okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewkka Re: Cupryjak IP: 150.254.164.* 23.03.07, 12:52 Ja tez jestem ciekawa pochodzenia, jak ktos bedzie miał jakieś info...dajcie znać proszeeeeeeeeeeeeeeeeee...... ja pochodze ze szzcecina, wiem ze rodzina w warszawie również.... I nie iwem czy dobrze pamiątam, że jakieś korzenie francuskie.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka Re: Cupryjak 23.03.07, 19:25 Slyszalam o etymologii bosniackiej [ !!!???]- miejscowoc Cuprija; uroda wielu mezczyzn o tym nazwisku to - sniadolicy, ciemnowlosi, o duzych piwnych oczach, czesto pokaznym nosie, bywa ze orlim; na pewno nie cherlawi!!! Podobno dosc duzo C. mieszka w miejscowosci Wolka jakas tam; na pewno na Mazowszu; wg."Slownika..." K. Rymuta najwiecej Cupryjakow spotkac mozna w Warszawie, Radomskiem... ewkka, Ty pochodzisz ze Szczecina, ale skad przyszla tam po wojnie Twoja rodzina?? Moja po powrocie z obozow w 1945 do warszawskich gruzow tez na jakis czas wyemigrowala, ale nie dala rady poza stolica.. Nadmienie jeszcze, ze w tej samej rodzinie, nawet wsrod blisko spokrewnionych, wystepowac moga rozne formy tego miana: Cypryjak, Cuprjak, Cupriak...O innych nie slyszalam.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewkka Re: Cupryjak IP: 150.254.164.* 10.08.07, 09:20 dawno mnie tu nie było!!!! Weteranka: Twój opis mężczyzn z rodziny cupryjaków odpowiada dokładnie wyglądowi mojego ojca!!!!!!!! hiihihihi, ja tez mam podobną urodę. jak wiesz coś więcej podaje maila: ewka@nxs.pl dziękuję z góry za info!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 11:38 To mój dziedek i mój ojciec, piwne oczy, ciemni, ale raczej szczupli Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 11:36 Nawet nie wiesz ile te informacje dla mie znaczą. Wólka to może być Dańkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 13:46 AHA, jest w Bośni i Hercegowinie miasto o nazwie DUBNICKA CUPRIJA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 11:57 Dorzuc jeszcze CUPRYAK - dziadek w 45 lub 46 przyjechał do Wawy z Mogielnicy okolice Błędowa. Wólka Dańkowska, Marysin, to miejscowości, które pamiętam z opowiadań. Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka Re: Cupryjak 07.10.07, 16:10 Wólka, o ktorej mówiono w moim domu, jest gdzieś niedaleko Nowego Miasta nad Pilicą. Tam prababka jeździła na targ. Skąpe te nasze wiadomości o "korzeniach" ! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka Re: Cupryjak 07.10.07, 19:01 Sprawdziłam na mapy.eholiday, ze Mogielnica niedaleko Nowego Miasta nad Pilicą położona jest. Nawet tego nie wiedzialam, gdyż ta część Mazowsza pozostaje mi nieznana. W Wólce, o której ojciec opowiadał, było ponoć popularne wśród małych Cupryjaków imię Ryszard. Moj ojciec to Zygmunt, dziadek Piotr. Jutro sprawdzę, jak brzmiały ich drugie imiona. Czy gdzieś w tamtych stronach jest wieś Imielin?? Pozdrawaiam. Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka Re: Cupryjak 09.10.07, 21:15 Piotr z Wólki [ Jakiejśtam] miał brata Jędrusia [ po wojnie przywędrował do Warszawy i pracował jako budowlaniec], Stefana [ także osiadł w Warszawie], ojca Leszka, i na pewno siostrę Marysię.Chyba byla najmłodsza z rodzeństwa, którego prawdopodobnie było więcej. Może ktoś z Cupryjaków wie coś o tej Wólce i jej mieszkańcach? Pozdrowienia zasyłam wszystkim zainteresowanym tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Igor Re: Cupryjak IP: *.subscribers.sferia.net 20.10.09, 20:37 Mój dziadek miał na imię Piotr miał córkę Marysię.Wiem ,że miał brata Jędrusia i Józefa.Ale został zamordowany w obozie w Niemczech Mieszkam w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Igor Re: Cupryjak IP: *.subscribers.sferia.net 20.10.09, 20:52 Sprostowanie. Po konsultacjach z ojcem ten Piotr to mój dziadek miał córkę Zosię nie Marysię i Synów Zygmunta i Janusza. Mój adrs icuprjak@op.pl Wólka Gostomska Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 12:03 Hahaha, moją córcię Armeńcy zaczepiją na Sadionie Xlecia jako swoją, a ona nie armeńska, a bośniacka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 13:21 Miasto o nazwie CUPRIJA leży Centalnej Serbii Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aska Re: Cupryjak IP: *.globalconnect.pl 11.05.07, 22:47 mozesz podac swoj e mail? moze beda mogla Ci pomóc :)) Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka Re: Cupryjak 06.06.07, 22:45 Przeczytalam dopiero dzis. Moj adres :weteranka@gazeta.pl Dzieki za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewkka Re: Cupryjak IP: 150.254.164.* 10.08.07, 09:16 czy mi tez możesz pomóc?:) ewka@nxs.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cupryjak Re: Cupryjak IP: *.globalconnect.pl 11.05.07, 22:54 Jak szukasz krewnych to szukaj w szczecinie :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 11:41 Dwaj synowie mojego dziadka - Józefa CUPRYAK`a (moje brzmiało CUPRYJAK) z pierwszego małżeństwa ponoć mieszkają w SZCZECINIE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sajmon Re: Cupryjak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 22:22 Witam,moj dziadek nazywal sie Jozef Cupryjak byl wysokim postawnym mezczyzna do konca swoich dni a przezyl 90 lat mial siwa czupryne ktora kiedys byla czarna i mial sniada cere.urodzil sie chyba w Mogielnicy nie jestem pewien ale pamietam ze w latach 60-tych jezdzil do rodziny za Pilice do Nowego Miasta a mieszkal w Mlodyniach niedaleko Przytyka w pow.radomskim Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fabian Cupryak Re: Cupryjak IP: 212.244.63.* 11.06.15, 18:59 Witam mój dziadek miał na imię Antoni a nazywał się CUPRYAK z tego co słyszałem za czasów wojny zostało nazwisko to zpolszczone na nazwisko CUPR(IJ)AK. Mojego dziadka ojcem był Józef. Mój dziadek mieszkał w Młodyniach ja mieszkam tu nadal... Co do nazwiska mój dziadek przy nadaniu imienia mojemu tacie była potrzebna metryka mojego dziadka i z niej wynikło ze nazwisko pierwotne brzmiało Cupryak dzięki temu ja właśnie tak się nazywam ;) Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
indianos1 Re: Cupryjak 04.07.07, 19:32 ja miałem kolegę w wojsku w legnicy w latach 1975-77 o takim nazwisku ze szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Cupryjak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 19:23 www.3dwhite.pl/?click=f6a5596f07e7fb4c0c80c9a213317e0a Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 03.10.07, 10:45 Z panieńskiego CUPRYJAK, ale moi dziadkowie nazywali się CUPRYAK. Ojciec CUPRYJAK uradził się w Mogielnicy, to chyba okolice Błędowa. Nie znam dalszej rodziny a jestem bardzo ciekawa skąd nazwisko i korzenie. Pozdrawiam. Mój mail: hokal@poczta.onet.pl H. Kalinowska Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Już nie cupryjak Re: Cupryjak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 06:39 W okolicy Mogielnicy (Mazowieckie koło Nowego Miasta) było dwóch braci Cupryjaków - Józef i ....... Józef zamieszkał w Młodyniach pow. Białobrzeski i miał 9 dzieci, z czego 3 synów (jednym był mój dziadek) i 6 córek. Córki jeszcze żyją. A grób Józefa znajduje się w Bukównie. Odmiany nazwiska: Cupriak, Cupryjak, Cupryak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cupryak Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 12.12.08, 13:50 Mój dziadek był Cupryak, jego dzieci już Cupryjak, nie wiadomo jak to się stało. Też był Józef, ale niewiele wiem o jego rodzinie. Uradził się 1898. Tata mój urodził się w Marysinie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: puceska@gmail.com Re: Cupryjak IP: *.chello.pl 29.03.09, 16:09 Dzień Dobry Podejrzewam, że moim dziadkiem był Józef,czy jeden z synów Józefa miał na imię Własysław ?Będę wdzięczna za informację pozdrawiam elżbieta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honorata Re: Cupryjak IP: 83.238.103.* 07.05.09, 09:09 mój Dziadek miał na nazwisko Cupryak, myślę, że jego synowie z pierwszego małżeństwa też mają inaczej na nazwisko niż mój Tata. Odpowiedz Link Zgłoś
otolia Re: Cupryjak 18.09.09, 22:52 Witam,osoby o nazwisku Cupryjak lub Cupryak mieszkają w miejscowości Gostomia okolice Nowego Miasta n/Pilicą.Ja też kiedyś interesowałam się pochodzeniem tego nazwiska.Moja rodzina wywodzi sie z terenów Ukrainy(informacja z rodzinnych opowieści)Moje panieńskie nazwisko Cupryak Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Igor Re: Cupryjak IP: *.subscribers.sferia.net 20.10.09, 20:32 Witam Nazywam się Cuprjak. Nazwisko Sprawdzone w U.S.C. Tak pisali się dziadkowie. Mój dziadek to Piotr (zamordowany w obozie na terenie Niemiec).Piotr miał dwóch Synów Zygmunta Cupryjak(+) i Janusza Cuprjak oraz córkę Marysię(+) zmarła w pierwszych latach życia. Wspomniana Wólka to Wólka Gostomska. Leży w pobliżu Nowego Miasta , Mogielnicy. Kiedyś tamtędy jechałem i każda chałupa to CUPR(Y)JAK.Z rodzinnych opowieści słyszałem, że nazwisko pochodzi z południa Europy tzn. Serbia, Słowenia. Jeżeli ktoś ma więcej informacji to będę wdzięczny za pomoc Mój adres: icuprjak@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Igor Re: Cupryjak IP: *.subscribers.sferia.net 20.10.09, 20:48 Przepraszam córkę Zosię(+) Odpowiedz Link Zgłoś
otolia Re: Cupryjak 25.10.09, 19:17 Gość portalu: Igor napisał(a): > Przepraszam córkę Zosię(+) Witam, poszukuję krewnych mojego ojca Janusza Cupryak syna Władysława i Heleny. Dziadek Władysław zginął w czasie wojny w niewyjaśnionych okolicznosciach(informacja od rodziny zamieszkałej w Gostomi k/o Nowego Miasta n/d Pilicą. Nie wiele wiem o moim ojcu, moi rodzice rozstali się jak miałam kilka miesięcy. Mój ojciec już nie żyje babcia też.gdyby ktoś miał jakieś informacje to proszę o kontakt. mój email monkal12@wp.pl Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Darek Re: Cupryjak IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.14, 20:51 Witam. Jestem synem Janusza Cupryaka i wnukiem Heleny kuźby. Szukam informacji o rodzinie mojego ojca. Szukam Panią Monikę która miała maila pod takim adresem: monkal12@wp.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marta Re: Cupryjak IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.14, 22:09 witam czy znasz nazwisko rodowe babcia helena bo to co piszesz to zgadza się z moim tatą januszem cupryakiem podam swojego meila i czekam na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Darek Re: Cupryjak IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 12:35 Moja babcia Helena Kuźba miała nazwisko rodowe Senator. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SEBA Re: Cupryjak IP: 80.94.16.* 07.08.10, 04:23 duzo CUPRYJAKOW jest w szczecinie... ale wiem ze moj tata pochodzi z bledowa kolo wawy i tam sa jego korzenie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cup Re: Cupryjak IP: 46.112.179.* 11.11.10, 11:17 Wg przekazów rodzinnych to rodzina pochodzi z terenów obecnej Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś