wscieklyuklad
21.01.20, 14:27
Otrzymałem dziś drogą mailową kolejną prośbę o pomoc w diagnozie jednego z pacjentów.
Oto ta prośba.
Hello Stefan T.,
An old man with shortness of breath, cough and anorexia. Chest radiography revealed cephalization and alveolar and reticular opacities
A 74-year-old man presented with an eight-month history of shortness of breath, coughing, anorexia, and weight loss without a fever.
On examination, his blood pressure was 80/60 mmHg with a regular pulse of 80 beats per minute. The jugular venous pulse pressure was elevated to 12 cm H2O, and bilateral fine basal crackles were audible on pulmonary auscultation.
The patient exhibited bitemporal wasting and diffuse wasting of the arm and leg muscles. Chest radiography revealed cephalization and alveolar and reticular opacities...Read More
What is the cause of deterioration of the patient based on the past history and the current presentation?
Sincerely,
Dr. João Afonso Almeida, Internal Medicine
Po przeczytaniu bredni ćpunek na wiadomym forum zdecydowałem sie odpowiedzieć następująco.
Szanowny kolego,
Wydaje mi się, iż potrafię postawić właściwą diagnozę w opisywanym przez Ciebie przypadku.
W Polsce obowiązuje jednak zasada dzielenia się wiedzą i talentem (np. manualnym w przypadku chirurga - tu stojącego na czele Senatu) dopiero po uzyskaniu stosownej gratyfikacji w formie pękatej koperty pełnej euro, bez względu czy wręcza ją osoba posażna czy też biedak (w tym ostatnim przypadku datek jest szczególnie przydatny i przyspiesza interwencję lekarską).
Mogę jednak podpowiedzieć, iż choroba mężczyzny jest uwarunkowana genetycznie i jest zapewne związana z genem żydolewackim, którego chory jest nosicielem.
Konieczna jest tu zatem interwencja światopoglądowa a nie medyczna.
Serdecznie pozdrawiam szanownego kolegę
tu mój podpis.
Im więcej czytam brednie kretynek, tym bardziej ubolewam nad dotkliwością ponurej wegetacji tych biologicznych istnień.