Dodaj do ulubionych

O mojej Łodzi

03.07.23, 17:28
"Mam tak samo jak ty
Miasto moje, a w nim
Najpiękniejszy mój świat
Najpiękniejsze dni..."

(Czesław Niemen o Warszawie)

A jak tak samo o Łodzi. I nie tylko ja. smile

Łódź zdobywa przebojem serca gości z zagranicy, nie tylko turystów, ale nawet profesjonalnych dziennikarzy podróżniczych,

Centrum Handlowe Manufaktura

Manufaktura to przykład spektakularnych przemian, jakie przeszła Łódź w ciągu ostatnich 150 lat.
wyróżnia doskonale zachowana, zabytkowa, fabryczna architektura. Oprócz restauracji i sklepów w Manufakturze działają także np. Centrum Rozrywki Bajkowy Labirynt, oddział łódzkiego Muzeum Sztuki, Muzeum Fabryki i Muzeum Historii Miasta Łodzi.

Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: O mojej Łodzi 03.07.23, 17:38
      Biała Fabryka – Centralne Muzeum Włókiennictwa

W XIX w. przemysł włókienniczy był jednym z motorów napędowych rozwoju Łodzi.
      Tzw. Biała Fabryka przy Piotrkowskiej, czyli budynek dawnej fabryki Ludwika Geyera, mający status pomnika historii. To jeden z najstarszych zabytków architektury przemysłowej w całej Polsce.

Na wystawach w Białej Fabryce można zapoznać się z niezwykłym życiem i dziełem Ludwika Geyera, zwanego „królem perkalu”. Latem na dziedzińcu organizowany jest popularny festiwal „Geyer Music Factory”.

Łódzki Park Kultury Miejskiej

Częścią Centralnego Muzeum Włókiennictwa jest także Łódzki Park Kultury Miejskiej, czyli skansen, w którym zgromadzono zabytkowe budowle z terenu Łodzi i okolic. Można tu oglądać np. liczący ponad 200 lat drewniany kościół, willę letniskową z XIX w., domy mieszkalne, w których odtworzono warunki bytowe dawnych robotników fabrycznych, a nawet drewnianą poczekalnię tramwajową.

• sorel.lina Re: O mojej Łodzi 03.07.23, 17:46
        Pałac Poznańskiego (Muzeum Miasta Łodzi), ale nie tylko. Mieści się tu także Akademia Muzyczna, do której miałam przyjemność uczęszczać. smile Pałac "grał" też w filmie "Kariera Nikodema Dyzmy"

I. Poznański był jednym z najbogatszych łódzkich przedsiębiorców, zaliczanym do grona „królów bawełny”. To właśnie on kazał wznieść słynną Manufakturę jako miejsce pracy i życia robotników. Dla siebie zbudował z kolei godną siedzibę – prawdziwy miejski pałac przy Ogrodowej 16 w stylu barokowym. Inspirowany architekturą francuską, pałac Poznańskiego nazywany był swego czasu „łódzkim Wersalem”.

Poza wystawami mieszczącego się w pałacu Muzeum Miasta Łodzi na uwagę zasługują same spektakularne wnętrza domu Izraela Poznańskiego.

https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/57/dc/643d3d809ba2f_o_large.jpg

• sorel.lina Re: O mojej Łodzi 03.07.23, 17:49
          Elektrociepłownia EC1

Gordon i Harris sporo często zwracają uwagę na to, jak Łodzi udało się uratować wiele ważnych, zabytkowych miejsc przed zupełną ruiną i opustoszeniem, i przywrócić je mieszkańcom miasta pod nową postacią. Jednym z najbardziej spektakularnych przykładów takiej transformacji jest elektrociepłownia EC1, która po kosztującej ponad ćwierć miliarda złotych rewitalizacji stała się jedną z głównych atrakcji miasta – nowoczesnym kompleksem z Centrum Nauki i Techniki, Planetarium i Narodowym Centrum Kultury Filmowej.

• sorel.lina Re: O mojej Łodzi 03.07.23, 17:52
            Muzeum Kinematografii

To jedyne w Polsce muzeum w całości poświęcone dziejom sztuki filmowej. Można tu oglądać aż ok. 50 tys. eksponatów, w tym ok. tysiąc taśm z filmami, zabytkowe kamery i projektory, dawne plakaty i fotosy. Perłą kolekcji jest fotoplastykon (urządzenie do oglądania zdjęć stereoskopowych). To tzw. Panorama Cesarska, skonstruowana ok. 1900 r. przez Augusta Fuhrmanna, jedna z ledwie sześciu podobnych zachowanych do dziś na całym świecie.

https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/54/74/643d3d83555df_o_large.jpg

• sorel.lina Re: O mojej Łodzi 03.07.23, 17:55
              Hotel „Stare Kino”

To jedyny w Polsce hotel inspirowany rodzimą i światową kinematografią. Stoi przy Piotrkowskiej 120, a więc w miejscu, gdzie dawniej działało pierwsze stałe kino na ziemiach polskich. Wnętrza nawiązują do scenografii słynnych filmów, jak „Ziemia Obiecana” Wajdy, „Ojciec chrzestny” Coppoli, „Przeminęła z wiatrem” Fleminga albo nawet „Titanic” Jamesa Camerona. Łącznie jest tu 50 apartamentów, każdy z innym wystrojem.

https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8c/80/643d3d857b04c_o_large.jpg

• sorel.lina Re: O mojej Łodzi 03.07.23, 17:58
                Aleja Gwiazd na Piotrkowskiej

Łódzka Aleja Gwiazd, czyli polski odpowiednik słynnej Alei w Los Angeles.

Autorem pomysłu stworzenia miejsca upamiętniającego ważne postaci polskiej sceny filmowej był Juliusz Machulski, a pierwszą gwiazdę zamontowano przy Piotrkowskiej w 1998 r.

https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/30/2c/643d3d862cbaa_o_large.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka