madziulec 09.01.10, 18:16 Jak wygladaja legionowskie ulice??? Gdzi enalezy uwazac, bo "solniczki" nie docieraja nigdy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w.iwo Re: Zasypalo? 09.01.10, 18:28 Około godz.11 zobaczyłam pług na III Parceli. Ucieszyłam się bo dziś drzwi nie mogłam otworzyć. Wracam, drogi odśnieżone i choć sypie dalej jedzie się nieźle. Jednak do pewnego momentu. Uliczki zasypane. Trza się rozpędzić i jak kamikadze przedrzeć się przez zaspy. Wokół biało. Otwieram drzwi samochodu a śnieg wsypuje mi się do środka. Jakaś przedziwna ta ulica. Ostatnio czytałam, że na jesieni była zrównana i nałożona nawierzchnia żwirowa. Jakaś fatamorgana chyba. Doły można mierzyć na łokcie. Za to teraz płasko i biało. Jutro siedzę w domu. Nasypie chyba po pas. Chyba, że kierowca pługa się zlituje i nawiedzi te okolice ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiek1974 Re: Zasypalo? 09.01.10, 23:48 Nie ma się co o odśnieżanie martwić. W tv zapowiadali, że zawieje i "zamiecie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
freemp Re: Zasypalo? 10.01.10, 00:12 więcej tu sztucznego dramatyzowania niż rzeczywistych utrudnień - w szczególności w mediach, żeby nie było ... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: Zasypalo? 10.01.10, 08:39 Na mojej wsi w środku lasu - Poddębie - nie jest najlepiej... ale nie ma to jak poranna gimnastyka i odśnieżenie ponad 200 metrów drogi. Ale faktycznie obawiałem sie wyruszenia w miasto a okazuje się, że np po Warszawie w rozsądni/ostrożnie kierowcy mogą sie przemieszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Zasypalo? 10.01.10, 12:24 Paweł, u Ciebie nieodśnieżone? Nie chce się wierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: Zasypalo? 10.01.10, 20:23 A czemu u mnie miałoby być odśnieżone - że niby Paweł, że niby Kownacki?? :) No way! Droga żwirowa nie jest wpisana do priorytetów odśnieżania. Dosypało jeszcze ale woże ze sobą łopatę i daje radę - a poza tym odśnieżenie tych metrów to niezły substytut siłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Zasypalo? 12.01.10, 10:01 A u mnie odśnieżone :P Nie ma to jak dobry sąsiad wyposażony w ciężki sprzęt :) Gdyby nie on, po konserwy do najbliższego sklepu latalibyśmy chyba "helikoptrem" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Zasypalo? 10.01.10, 12:52 dokładnie, w miejscach o większym natężeniu ruchu po przejechaniu pługa czy posypaniu nie ma problemu, kiedy zachowuje się ostrożność zresztą jak wciąż pada i wieje to trudno mieć pretensje jednak przy mniejszych uliczkach zostaje łopata i pomoc sąsiedzka Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Zasypalo? 10.01.10, 15:19 Dziś w ciągu dnia to sobie można popisać, że więcej gadania niż rzeczywistych problemów komunikacyjnych z powodu nie odśnieżonych chodników i dróg, ale wczoraj to było średnio ciekawie. Wczorajsza przejażdżka z Legionowa ok. południa do Wieliszewa przez przejazd na Parkowej i dalej Jana Pawła oraz Kościelną, wszędzie po trasie na ulicach "błoto pośniegowe" w dużych ilościach utrudniające jazdę, dopiero po powrocie ok 13:30 do Legionowa na ulicach Jagielońskiej, Sielankowej i Piłsudskiego widać że jechał tamtędy pług. Dzięki zaopatrzeniu się w plastikową łopatę do śniegu udało mi się zaparkować na parkingu po blokiem. Zarówno dojazd na zapleczu samu czyli własność Społem jak i drogi dojazdowe oraz chodniki należące do SMLW to jakaś porażka, wczoraj ok 19 dozorczyni wykonywała syzyfowe prace wyposażona tylko w szufle podczas największych opadów. Jednak wieczorem już zaczęło się dobrze dziać bo z większości ulic którymi jechałem zostało odgarnięte "błoto pośniegowe" i jeździło się naprawdę znośnie. A co do terenów spółdzielczych dopiero dziś rano ok. 9-tej pojawił się traktorek SMLW z pługiem i udrożnił wyjazd z parkingu oraz chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Zasypalo? 10.01.10, 18:03 Swoja droga... Ciekawe, bo jest taki kawalek Gen. Roi idacy od glownego odcinka do osiedla, ktory nie jest osniezany. Prablem jest szczegolnie przy wyjezdzie, bo robi sie prawdziwe lodowisko i obawiam sie, ze dojdzie tam neidlugo do stluczki. Jesli ktos tamtedy jezdzi - niech uwaza. Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Re: Zasypalo? 10.01.10, 18:10 właśnie wróciłem z W-wy (po praskiej stronie) nie mamy się czego wstydzić, tam wcale nie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Zasypalo? 10.01.10, 21:58 parkingi na mieście - masakra. Pługi odśnieżające ulice usypały spore progi śnieżne i miejscami nie ma mowy zeby zaparkować osobowym samochodem. W dzień widzialem ze czesc samochodow zatrzymywala sie na awaryjnych swiatlach na srodku ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
keechaczu Re: Zasypalo? 10.01.10, 22:21 Świadomy tego problemu woże ze soba łopatę i pomagam służbom w odśnieżaniu ... działałem dziś przy Konopnickiej i Globi - masakrycznie zasypane. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Zasypalo? 10.01.10, 22:23 Parking przed Tesco... nie musze opisywac. Strasznie. Ale przynam z milym zaskoczeniem jechalam dzis Kwiatowa. Ladnie odsniezona ok. 12 w ciagu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: Zasypalo? 10.01.10, 22:33 a mnie się tam podoba. żadnych korków w Piątek z rana 50km na Ursynów pokonałem w 1:15. hehe taki wynik to w `98 miałem chyba. jak się umie jeździć to zaspy nie straszne hehe Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Zasypalo? 10.01.10, 22:48 w piątek był jakiś niespodziewany kataklizm i w calej warszawie, caly dzien jezdzilo sie deczko szybciej. Czekaj co bedzie jutro rano jak dzisiaj cala noc posypie... pamietajac co sie dzialo w srode po poludniu jak sypnelo... Wtedy zdolnosci jazdy byly bezużyteczne, bo i tak wszystko stało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Zasypalo? 11.01.10, 00:22 W przypadku zasp i półmetrowej warstwy śniegu, praktykuję zamianę auta na jakiegoś starego grata z dobrymi oponami. Moje auto z tymi wszystkimi systemami, lampeczkami itp nie chciało za bardzo jechać, bo głupiało. Po zamianie na takiego, bez tych wszystkich "cudów", kółka się kręciły w miejscu, silnik wył, ale wjeżdżał i wyjeżdżał z każdego miejsca. Polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Zasypalo? 11.01.10, 08:32 może być i ten nowy, ale z możliwością wyłączenia tych systemów :) sprawdzone i działa A co do zasp, to dzisiaj rano z Wrzosowej (tej mniej uczeszczanej czesci, ale jednak) na Polna nie dalo sie wyjechac, zaspa przekroczyla juz pol metra a do tego osoby odsniezajace chodnik dolozyly swoja czesc. Mysle ze nawet terenowka mialaby problem zeby tamtedy przejechac. Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Zasypalo? 11.01.10, 10:41 niedziela godz. 17:00 znów przejazd Sowińskiego - Parkową - Olszankowa, całkiem ładnie zgarnięte, jeździ się już po ludzku, krótki przejazd ale widać że w ciągu dnia i to w niedzielę służby oczyszczania działają skutecznie zaczyna coraz mocniej padać śnieg godz. 19:30 przejazd Olszankowa - Parkowa - Sowińskiego - Warszawska na Mokotów i powrót Zegrzyńska - Olszankowa, od kilku godzin juz pada, żadnych pługów, piaskarek czas reakcji na śnieg porażający, Wjazd do Warszawy już widać że znalazłem się w innym mieście. Widać pług, im dalej w stronę Mokotowa (przez Grota) tym mniej śniegu i "błota pośniegowego" a więcej pługów. Szybki powrót tą samą trasą i szok, jezdnie w Wawie są czarne a już myślałem że je przemalowali :P Granica Warszawa - Jabłonna jest doskonale widoczna, jezdnia czarna - jezdnia biała i tak cała obwodnica przez Warszawską, Zegrzyńską do Olszankowej. godz 23:30 przejazd kolejny Olszankowa - Parkowa - Sowińskiego, widoczne efekty działania pługów więc jedzie się znośnie pytanie podstawowe, czemu w Legionowie nie sypie się jezdni piachem lub solą ??? skoro jeżdżą już czasem pługi to czemu do cholery nie jest jezdnia od razu posypywana ?? !! ps. panorama naszego wspaniałego miasta nocą z komina PEC jest super, szkoda że była za duża mgła na fotki :P Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Zasypalo? 11.01.10, 15:35 e-legionowo napisał: > od kilku godzin juz pada, żadnych pługów, > piaskarek czas reakcji na śnieg porażający, Wjazd do Warszawy już widać że > znalazłem się w innym mieście. Widać pług, im dalej w stronę Mokotowa (przez > Grota) tym mniej śniegu i "błota pośniegowego" a więcej pługów. Szybki powrót t > ą > samą trasą i szok, jezdnie w Wawie są czarne a już myślałem że je przemalowali > :P > Granica Warszawa - Jabłonna jest doskonale widoczna, jezdnia czarna - jezdnia > biała i tak cała obwodnica przez Warszawską, Zegrzyńską do Olszankowej. > godz 23:30 przejazd kolejny Olszankowa - Parkowa - Sowińskiego, widoczne efekty > działania pługów więc jedzie się znośnie > > pytanie podstawowe, czemu w Legionowie nie sypie się jezdni piachem lub solą ?? > ? > skoro jeżdżą już czasem pługi to czemu do cholery nie jest jezdnia od razu > posypywana ?? !! Służby mają dwie godziny do doprowadzeniu jezdni do stanu czarnego dwie godziny po ustaniu opadów. Tak jest przynajmniej w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Parkingi + miejsca do parkowania... 11.01.10, 17:42 Lekko mnie przerazilo. W miescie bylam okolo 17. To, co zobaczylam zastanowilo mnie na tyle, zeby poswiecic tu osobny post. Nie rozumiem dlaczego wlasciwie ZADEN parking nie jest odsniezony. A wlasciwie. Jest. Ten Adas na ktorego psioczycie. Reszta.. Masakra. Tesco przy Warszawskiej - toniemy w sniegu, parkingi wzdluz Pilsudskiego - lepiej nie wspominac, Mediq - to samo, El-Med na Krasinskiego - w ogole nawet nie zadali sobie trudu odsniezania... Malo fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Parkingi + miejsca do parkowania... 11.01.10, 18:11 to prawda, parkingi masakra... ludzie parkują na środku jezdni... nieliczni właściciele sklepów którzy odśnieżali, z łopatą dopuszczają się czynów łopatologicznych wobec kierowców, którzy rozpaczliwie próbują znaleźć miejsce na wstawienie swojego bolida... drogi żwirowe na III Parceli dalej dziewicze, trza się rozpędzić i zmówić zdrowaśkę... pan w urzędzie stwierdził że na mojej ulicy już jeździł pług - tak, potwierdzam to byłam ja, dyszałam i sapałam jak lokomotywa ;( Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Parkingi + miejsca do parkowania... 11.01.10, 18:27 Ja dzis przestalam byc mila dla mojego zarzadcy i zapowiedzialam rozne niecne czyny. 2 razy zakopalam sie samochodem, raz pomagal mi sasiad rano, drugi raz drugi sasiad. No, ale cholera nie na tym polega wyjezdzanie... Balam sie poza tym, ze wyjezdzajac w ten sposob uderze w samochod stojacy obok. Ulice tez nie jakos specjalnie odsniezone. Spodziewalam sie naprawde czegos wiecej, a przynajmniej po poludniu. Bo wczoraj wiadomo, padalo strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Parkingi + miejsca do parkowania... 12.01.10, 08:40 są pewne pozytywne aspekty nie odśnieżonych parkingów osiedlowych ;) W sezonie letnim parking pęka w szwach i po 20.00 jest problem ze zdobyciem wolnego miejsca, to od momentu gdy wczoraj ok 17tej udało mi się wykopać samochód i nim wyjechać ze stałym akcentem pomocniczym w postaci SRP - Szpadel Ręczny Plastikowy to znalazło się tylko dwóch na tyle odważnych lub głupich żeby wjechać tą samą drogą co ja wyjeżdżałem :) Jakoś przypadkiem wyszło, że obaj mieli taką samą markę samochodu co moja, samochód służbowy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Parkingi + miejsca do parkowania... 12.01.10, 09:20 po śmierci tragicznej moich trzech łopat, odśnieżanie zostawiłam mężczyźnie, trudno się odśnieża łopatką ogródkową - w OBI zabrakło ;) muszę poszukać innego modelu... zauważyłam, że niektórzy zakupili sprzęt bardziej nowoczesny do koszenia śniegu ;) - a inni zatrudnili mały sprzęt budowlany... Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Parkingi + miejsca do parkowania... 12.01.10, 09:59 W OBI wykupili ludzie wszystkie maszyny do odśnieżania, zarówno elektryczne jak i spalinówki, dostawa łopat ma być w ciągu 2-3 dni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Parkingi + miejsca do parkowania... 12.01.10, 18:40 Ok, bylam CALKOWICIE wyrozumiala w niedziele i poniedzialek. Rozumialam, spadl snieg, trudno zrobic od razu porzadek. Wczoraj czesciowo bylam to w stanie zaakceptowac. Ale dzis... No wybaczcie, ale te nieodsniezone parkingi czy place przed sklepami to idealny sposob na zarobek dla strazy miejskiej. Nie iwem jeszcze kto powinien niektore ulice odsniezac, ale mysle, ze tez powinien sie znalezc odpowiedzialny i .. nie mysle, by powinien dalej zajmowac swoj stolek Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Gdzie są łopaty! 12.01.10, 10:25 Jak pragnę zakwitnąć, zabrakło! Legionowo i okolice wymiotło z łopat, a moja samoróbka nie dała rady... poległa na polu chwały, teraz czeka na jakieś ognisko, jako rozpałka ;) A może wiecie, gdzie można jakieś sklejki w miarę cienkie kupić? :) Łopatką do piaskownicy nie podołam... Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Gdzie są łopaty! 12.01.10, 15:42 ul.KOściuszki 8 sklep Baza dziś przywieźli łopaty metalowe jeszcze ciepłe po 22 zł rano drewniane rozeszły się jak świeże bułeczki sklep czynny 8-16 jestem szczęśliwa jak dziecko, właśnie stałam się dumną właścicielką łopaty, łopatki i wiaderka... i do tego pług przejechał koło mojej chaty... chyba puszczę totka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Zasypalo? 11.01.10, 10:47 Ja mam w Berlingu najlepsze systemy parkowania, są skuteczne nawet na ekstremalnych parkingach pod blokami spółdzielczymi, nazwy potoczne to SRP i WZP. SRP - Szpadel Ręczny Plastikowy WZP - Wiaderko Z Piachem ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: Zasypalo? 11.01.10, 20:01 Proponuję się wybrac na spacer na ul Orlą i może (jak dojdziecie ) na Małachowskiego , prawdziwy hardcore , widziałem dzisiaj jak suzuki 4x4 się zakopało widok - bezcenny. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_35 Straż Miejska - pouczenia 11.01.10, 20:03 Dbałość o ład Strażników Miejskich czasami mnie aż zadziwia... Wracając (brnąć po pół łydki) chodnikiem w większości przy działkach miejskich ok godz 14, napotkałem patrol SM który dobijał się do moich sąsiadów, po nieudanej próbie jeden z panów wyjął jakąś karteczkę i wrzucił ją sąsiadom do skrzynki pocztowej, śnieg w tym czasie sypał dość obficie. Ha!!! pomyślałem, mają za swoje, nie odśnieżali chodnika przez parę ostatnich dni> Jak to dobrze, że ja uwinąłem się z tym wczoraj ok 23. Po dotarciu do domu zaglądam do skrzynki, a tu niespodzianka upomnienie od SM z groźbą, że następnym razem będzie mandat... Nie wiem jak Panowie Strażnicy, ale ja nie bardzo mam czas żeby co 2 godziny wyruszać na bitwę ze śniegiem, owszem raz na dzień zrywam ubitą warstwę śniegu z chodnika, o czym świadczą góry śniegu na trawniku przed moją posesją. Tymczasem jak wspomniałem wcześniej na chodnikach miejskich śnieg nie ruszony, czasami nawet przez przechodniów bo wolą ryzykować zdrowiem i przejść jezdnią która też nie jest odśnieżona... Więcej wyobraźni Panowie Strażnicy, wystarczy się rozejrzeć a nie wykonywać bezmyślnie polecenia przełożonych i powiększać statystyki wystawionych mandatów. Pozdrowienia z III Parceli... Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: następnym razem dogonię 11.01.10, 21:36 dziś dzwoniłam do wydziału komunalnego, podobno pług miał przyjechać na 100%... i był tylko tyle że odśnieżył 10 metrów Topolowej resztę ulic zostawiając naturze... ciekawe co by się działo gdyby karetka lub Straż Pożarna musiała dotrzeć do któregoś z domów... ogólnie mam dość... płacę podatki jak inni i nie wymagam dopieszczania, czekam cierpliwie na utwardzenie drogi i wymieniam amortyzatory po jeździe przez doły głębokości łokcia - ale raz na tydzień mógłby ten pług przejechać !!! w okolicy działki gminne, nie ma kto odśnieżyć drogi, a sąsiedzi nie mają siły bo starsi ludzie... zaraz ściśnie mróz i te koleiny zrobią się jak rynny saneczkowe w sam raz do urywania kółek w samochodach... się tak dziś wkurzyłam że miałam ochotę pojechać za panem pługorękim, ale mi na jego szczęście uciekł... Odpowiedz Link Zgłoś
mag_35 Re: następnym razem dogonię 11.01.10, 21:41 Po Suwalnej jeżdżą pługi, z tym, że 90% ma podniesioną przednią "łopatę" i posypywarka też nie działa... ciekawe po co, kilometry muszą wyrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: następnym razem dogonię 11.01.10, 22:21 kilka fotek z centrum ;) na fotoforum Odpowiedz Link Zgłoś
mamazlegionowa Re: następnym razem dogonię 11.01.10, 23:34 sobieskiego biała,pług nie jeździł? Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: następnym razem dogonię 12.01.10, 10:04 To zapewne przejazd techniczno-kontrolny ;) Albo to nie jego rejon był ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-jankiel Re: następnym razem dogonię 12.01.10, 23:18 lata lecą... ustrój sie zmienia... ale robota to robota... trza ją zrobic... www.youtube.com/watch?v=Uoc7Pr44huA&feature=PlayList&p=7C662C404805589C&playnext=1&playnext _from=PL&index=15 Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-jankiel Re: następnym razem dogonię 12.01.10, 23:22 www.youtube.com/watchv=Uoc7Pr44huA&feature=PlayList&p=7C662C40 4805589C&playnext=1&playnext_from=PL&index=15 tak powinno byc wpisane :))) sorry Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Pług nie przyjechał ? 13.01.10, 10:25 Telefon do wydz. komunalnego jednostka d/s odśnieżania LEGIONOWO 22, 766-40-25 Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Pług nie przyjechał ? 13.01.10, 12:13 > jednostka d/s odśnieżania hihi jednostka :) co może taka jednostka, sama jedna na taką masę śniegu i jeszcze większą masę telefonów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Pług nie przyjechał ? 13.01.10, 13:07 Przeciez kiedys sie roztopi... Ciekawe, ze nikt nie wpadl na pomysl wypozyczenia nagrzewnicy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pablov002 Re: Pług nie przyjechał ? 13.01.10, 14:49 jestem ciekaw co z parkingami osiedlowymi, np. parking przy bloku 35 osiedle Jagiellońska - przecież to jest skandal już nie mówię o zaparkowaniu ale nawet nie da się wjechać na parking Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Pług nie przyjechał ? 13.01.10, 15:17 parkingi osiedlowe sa na terenie osiedla, wiec trzeba zgłosić się do administracji co z tym zamierza zrobić. Parkingi na miescie wydaje mi sie ze naleza do zarzadcy drogi, wiec w wiekszosci do miasta/powiatu. Niestety tym mandatu nie ma kto wystawic. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Pług nie przyjechał ? 14.01.10, 08:48 polokokt napisał: > Niestety tym > mandatu nie ma kto wystawic. Wyborcy? Komisja wyborcza? ;) Zapytam przy okazji z innej beczki. Remondis, to nowa firma obsługująca Legionowo. Czy poprzednie były też tak upierdliwe, jak ta? Dawniej śmieciarki w Legionowie widywałem rzadziej, a kupy śmieci nie przybywało. Remondis strasznie rzuca się w oczy i co więcej w godzinach szczytu nie rzadko blokuje drogi. Ostatnio zablokowali Reymonta, bo tak(?). Mam wrażenie, że godziny pracy poprzednich firm były mniej kolizyjne, a teraz przy tym śniegu szczególnie daje się to we znaki... Odpowiedz Link Zgłoś
hurapesymista Re: Pług nie przyjechał ? 14.01.10, 09:33 Bo jak było kilka-kilkanaście firm, to przyjeżdżali sobie jednocześnie.Na przykład rano. Remondis na pewno nie ma nieskończonej liczby śmieciarek, dlatego jeżdżą cały dzień. Tak mi się wydaje. Poza tym, kiedy miasto było ostatni raz tak zasypane ? Dobrze, że coś robią. Znam takie miejsca, gdzie nikt nic nie robi, nikomu się nic nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: znów sypie 12.02.10, 20:14 kto ma odśnieżać ? jak to jest z tymi przepisami ? wg ustawy trawnik (czyli pas ziemi), który oddziela nas od drogi przenosi obowiązek odśnieżania na urząd... ale w naszym mieście Wydział Gospodarki Komunalnej twierdzi, iż "zgodnie z interpretacją uznawaną przez Sąd w Legionowie, odśnieżanie chodników należy do właściciela"... pogubiłam się to przepis czy interpretacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znów sypie 12.02.10, 21:11 Sąd dokonal tzw. wykladni prawa. Ma do tego PELNE prawo, co wiecej, wykladnia ta jest obowiazujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: znów sypie 13.02.10, 00:28 prawo zapewne ma, ale staje sie to niejasne, bo nie powiedzial, czy ten pas zieleni może mieć maksymalnie 5 cm czy 58 metrow czy 3km. A wedlug mnie, ten pas zieleni zawsze ma jakiegos wlasciciela. Jesli wlascicielem jest ta sama osoba co dzialki to odsnieza wlasciel. Jesli pas zieleni jest juz miejski to sory, ale wedlug mnie powinno miasto. Inna sprawa to przyzwoitosc ludzka i nie robienie z igieł wideł. Choć faktycznie obecna ilość śniegu to już przesada :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: znów sypie 13.02.10, 19:48 co miasto to inaczej... mnie zainteresowały wyrazy: prawo i interpretacja prawa... wg gazety prawnej o odśnieżaniu inną sprawą jest to, że te hałdy powinny być usunięte i nie przez mieszkańców... - Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znów sypie 13.02.10, 20:40 Gazeta Prawna nie jest organem, ktory moze interpretowac prawo. Co do prawa i jego interpretacji (czyli tzw. wykladni) polecam na poczatek pl.wikipedia.org/wiki/Wyk%C5%82adnia_prawa Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: znów sypie 13.02.10, 22:26 wiemy wszyscy, że na początku była Wikipedia ;) "Jednak w sprawie odśnieżania konkretnego chodnika mogą pojawić się pewne kontrowersje, a mianowicie kto właściwie powinien go uprzątnąć. Bowiem art. 5 ust. 1 pkt 4 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach jest sformułowany nieprecyzyjnie, co zauważył również Rzecznik Praw Obywatelskich, nie jest jasne, czy zwrot "chodniki położone wzdłuż nieruchomości" oznacza wyłącznie chodniki przylegające bezpośrednio do nieruchomości stanowiącej odrębną własność, czy także chodniki położone wzdłuż nieruchomości, lecz oddzielone od niej, nawet bardzo wąskim, pasem gruntu gminnego. Dokładna lektura tego przepisu daje nam już pewną wskazówkę jak należy go rozumieć. W całości przepis ten brzmi następująco: „Art..5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez : 4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; ... Należy wspomnieć, że nie istnieje rozporządzenie wykonawcze, które precyzowałoby jak należy rozumieć ten przepis a więc należy go rozumieć zgodnie z potocznym znaczeniem w języku polskim słów „bezpośrednio przy granicy nieruchomości”. Właściciel nieruchomości, jak wynika z przytoczonego przepisu, nie musi również uprzątać chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie samochodów." cały artykuł w ToiOwo polecam również komentarze... zwłaszcza Pana "apophis" - Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znów sypie 13.02.10, 22:48 Mozesz sie oczywiscie nie zgadzac, co nei zmienia faktu, ze Wiki jest dla ludzi dla szybkiego sprawdzenia czegos czy "lizniecia" tematu, nie zas doglebnego przestudiowania go. Swoja droga nie przypominam sobie, by wladze ustawodawcza lub prawo do interpretacji przepisow miala gazeta typu ToiOwo, ale mozliwe, ze od jakiegos czasu wszystko sie zmienilo;))) BTW rozporzadzenie wykonawcze do danej ustawy moze istniec, ale nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: znów sypie 14.02.10, 23:29 i pogląd osoby "apophis" zbiega sie z moim. Jesli pas (pasek, pas, pasisko - bez wzgledu jak jest duzy) powoduje, iż to wlasciciel tego pasa powinien odśnieżyc chodnik. A nie właściciel pierwszej dzialki napotkanej za tym pasem. A w obecnej sytuacji, to w miejscach gdzie nie ma pasa zieleni jakiegokolwiek (ulice w centrum ale nie tylko) to i tak juz nie ma gdzie odgarniać nowego śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znów sypie 15.02.10, 09:09 Wiesz, przemyslalam w weekend temat po d wzgledem kosztow i sobie tak pomyslalalm: - majac dom masz przypuscmy 20 m do odsniezenia (nie wiem, jesli jest wiecej to prosze o poprawienie mnie) - koszt takiego odsniezenia dla wlasciciela to polatanie z lopata, a dla miasta ... wynajecie ludzi, sprzetu itp. co oznacza, ze srodki przeznaczone na cos innego zostana przesuniete na odsniezanie.. Czyli: problem moze byc, bo miasto w pewnym momencie moze stanac przed faktem, iz pieniedzy nie ma, a jakas inwestycja jest do zrealizowania czy jakies ulice do naprawy. Idac dalej: ludzie oczywiscie pyszcza, ze miasto zle sie gospodarzy, bo przeciez oni placa podatki itp... Ale czy tak naprawde komus przeszkadza odsniezyc te 20 m?? Korona mu z glowy spadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: znów sypie 15.02.10, 11:06 ludzie zdrowi, pełni sił przypuszczam że nie mają kłopotów z odśnieżaniem wjazdów domów oraz chodników... zresztą mieszkańcy nie mają innego wyjścia, czekając na pomoc... czasem prościej i szybciej skrzyknąć sąsiadów i machnąć łopatą :) w tym wypadku chodziło mi o to, że przeciętny mieszkaniec ma wątpliwości co do tego przepisu - szukając wyjaśnienia zapędziłam się w różne miejsca i czasem czytałam teksty, które jedynie coś sugerowały a nic nie wyjaśniały... papier przyjmie wszystko... a ludzie interesują się danym tematem dopiero kiedy spotka ich przykra niespodzianka ;) na przykład fakt, iż Sąd w Legionowie przychyla się do zgłoszeń SM jeśli chodzi o nakładanie mandatów, ponieważ pas zieleni nie jest istotny... - "zgodnie z interpretacją uznawaną przez Sąd w Legionowie" - to wyrażenie skłoniło mnie do zastanowienia - czy to normalne że sądy w różnych miastach interpretują inaczej to samo prawo ? nie jestem prawnikiem, nie znam się, więc miałam nadzieję, że ktoś mi wyjaśni to zjawisko... dla mnie przepis jest jasny i niewieloznaczny... ---- właśnie wróciłam z trasy, 700 km i drogi mimo śniegu całkiem przyzwoite... nie liczę na czarne drogi i zdaję sobie sprawę, że wszystko kosztuje - ale wjeżdżając do Legionowa miałam wrażenie, że głównymi ulicami pług przejeżdża raz na dwa dni... BIAŁO i śnieg leży... dziś widziałam jeden pług koło cmentarza, ale legionowskie główne ulice leżą odłogiem... miasto czyli my płacimy spore pieniądze firmom, które zajmują się oczyszczaniem dróg -czy ktoś to sprawdza, oprócz mieszkańców ? - Odpowiedz Link Zgłoś
misiek1974 Re: znów sypie 15.02.10, 11:38 Dlaczego na ulicy Gen.Roi gdzie jest zamkniete osiedle mieszkańcy nie odśnieżają. Wystarczy wyjść zamiast oglądać TV i popracować troszkę z łopatą. Ale po co pewnie ktoś inny za nich to zrobi albo po co się wysilać i jeszcze sobie paznokcie poniszczą i delikatną skórkę rąk. Czy korona komuś z głowy spadnie odśnieżyć po 20m. Niech mieszkańcy bloków sami się wezmą do roboty a nie tylko piszą, że to właściciele domków mają chodniki, które nie leżą BEZPOŚREDNIO przy posesjach odśnieżać. Sami też są gospodarzami Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znów sypie 15.02.10, 12:41 Gdybys ulice znal, to wiedzialbys, ze ulica nie nalezy do osiedla ;))) A przy ulicy, nie mowiac juz o chodniku, mieszkaja ludzie nie z osiedla ;) BTW osiedle chyba juz 2 razy odsniezylo swoim sumptem kawalek ulicy (wynajety duzy traktor) Ale pewnie nei masz pojecia. Co zas do osiedla - trudno machac z lopata jak ma sie firme do tego celu wynajeta, ktora przyjedzie za chwil pare i ... odsniezy ;) Oczywiscie mozna popracowac, ja zapraszam, chetnie sie z Toba zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek1974 Re: znów sypie 15.02.10, 14:12 Z zaproszenia nie skorzystam bo ja wraz z żoną sami u siebie odśnieżamy. Ona się nie boi pobrudzić rączek i ciągle nie narzeka tylko bierze się do roboty. Jak komuś śnieg przeszkadza to niech chwyci za łopatę i pomoże innych a wtedy się przekona jaka to przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znów sypie 15.02.10, 14:45 Snieg chyba jakos ostatnio (przynajmniej ten swiezy) nie brudzi raczek ;) Ale widac macie jakis inny, brudny, zestarzaly snieg Odpowiedz Link Zgłoś
hurapesymista Re: znów sypie 15.02.10, 16:33 Chodniki, chodnikami, ale zobaczycie co zostanie z asfaltu, jak śnieg stopnieje. Właśnie wróciłem z Warszawy i w zasadzie erozja jak po ustąpieniu lodowca. Panowie nie nadążą ze smołą (bo, to czym leją z wiadra raczej nie jest asfaltem), żeby to wszystko połatać. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Straż Miejska - pouczenia 17.03.10, 15:23 mag_35 napisał: > Dbałość o ład Strażników Miejskich czasami mnie aż zadziwia... > > Wracając (brnąć po pół łydki) chodnikiem w większości przy działkach miejskich > ok godz 14, napotkałem patrol SM który dobijał się do moich sąsiadów, po > nieudanej próbie jeden z panów wyjął jakąś karteczkę i wrzucił ją sąsiadom do > skrzynki pocztowej, śnieg w tym czasie sypał dość obficie. Ha!!! pomyślałem, > mają za swoje, nie odśnieżali chodnika przez parę ostatnich dni> Jak to dob > rze, > że ja uwinąłem się z tym wczoraj ok 23. > > Po dotarciu do domu zaglądam do skrzynki, a tu niespodzianka upomnienie od SM z > groźbą, że następnym razem będzie mandat... > > Nie wiem jak Panowie Strażnicy, ale ja nie bardzo mam czas żeby co 2 godziny > wyruszać na bitwę ze śniegiem, owszem raz na dzień zrywam ubitą warstwę śniegu > z > chodnika, o czym świadczą góry śniegu na trawniku przed moją posesją. > > Tymczasem jak wspomniałem wcześniej na chodnikach miejskich śnieg nie ruszony, > czasami nawet przez przechodniów bo wolą ryzykować zdrowiem i przejść jezdnią > która też nie jest odśnieżona... > > Więcej wyobraźni Panowie Strażnicy, wystarczy się rozejrzeć a nie wykonywać > bezmyślnie polecenia przełożonych i powiększać statystyki wystawionych mandatów > . > > Pozdrowienia z III Parceli... Dziś w skrzynce znalazłem pouczenie, że błoto i piach należy sprzątać. Przepraszam bardzo jakoś go nie widzę. Jak się osuszy to się pozamiata nie ma sprawy ale teraz - po co. Przejść się spokojnie da, nikt się nie przewróci, śniegu dawno nie ma. Śnieg zawsze odgarnięty najwcześniej ze wszystkich działek w okolicy. Tyle ile się człowiek naodśnieżał po kilka razy dziennie, wywoził śnieg taczkami. 50m dalej przy polanie (na wysokości przystanku Batorego 01) śnieg przez całą zimę NIGDY nie był odśnieżony. Telefon do straży miejskiej oczywiście nie przyniósł żadnych efektów. Pewnie działka miejska. Ale przyczepić się do zwykłego obywatela o byle co i straszenie mandatem można szybko. Żeby zadzwonić do furtki i porozmawiać też nie mieli odwagi tylko wrzucili skserowany gotowy formularz z podpisem. Może wrzucali wszystkim po kolei nie patrząc na stan chodnika? Odpowiedz Link Zgłoś