Dodaj do ulubionych

Spółdzielcza Kablówka

28.03.12, 21:07
Witam, jestem "świeżo upieczonym" użytkownikiem legionowskiej spółdzielczej kablówki (SSTP) i szczerze mówiąc spodziewałem lepszej jakości od mającej przeszło rok nowości jaką jest przekaz cyfrowy w tej kablówce. Sygnał ze stacji czołowej analogowej praktycznie od wielu lat nie ulegał modernizacji. W porównaniu z siecią Aster, która była u rodziców w W-wie postęp technologiczny w SSTP jak z przed 15lat. Zaledwie kilka kanałów z dźwiękiem stereo nicam, reszta z dźwiękiem monofonicznym. Jednak przekaz cyfrowy również nie wygląda idealnie. Kanały SD z tzw "pikselozą". Tu dla porównania z sygnałem z odbiornika satelitarnego jakość jest jednak lepsza. Może to wina dekodera oferowanego przez SSTP (dedykowany dla niemieckich sieci kablowych).
Zapraszam do dyskusji, jak u Sz.Państwa będących abonentami legionowskiej kablówki podoba się jakość przekazu. O ofercie programowej nie chciałem zabierać zdania, jest to rzecz gustu i indywidualnego upodobania-każdy lubi to co lubi.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jarexa Re: Spółdzielcza Kablówka 28.03.12, 21:43
      U siebie "pixeliozy" nie widzę.
      Bardzo duże znaczenie ma jakość kabli i połączeń. Tu na kablu czy wtyczkach nie ma co oszczędzać.
      Za to od czasu do czasu pojawia się u mnie komunikat "błąd karty smart" i obraz staje a dźwięk słychać na bieżąco. Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie dekodera.
      • bolek1921 Re: Spółdzielcza Kablówka 29.03.12, 11:50
        Może to kwestia sygnału źródłowego, z satelity też różnie wygląda sprawa jakości obrazu, a TV kablowa jedynie podaje nam to co odbierze z satelity i na to wpływu nie ma. Tak, że jak dokładniej poobserwowałem jakość odbieranych programów to jednak zwracam honor, tak źle nie jest. Co do kabli to mam najwyższych lotów, załączonych do dekodera nawet nie podłączałem. Kłopotów typu "błąd karty" nie stwierdziłem. Zaznaczę że telewizję cyfrową mam 2 dzień, więc spostrzeżenia bardziej na gorąco i tak naprawdę "plusy" i "minusy" będą dopiero się ujawniać. Jedyna rzecz na jaką zwróciłem uwagę to kiepskie skalowanie obrazu na nielicznych kanałach. Nadawcy ze 100% formatem 16:9 są wyświetlane prawidłowo, natomiast niektórzy nadawcy "udziwniają" i obraz w pionie jest za bardzo wyciągnięty.
        Nie mniej po 2 dniach jakość wypada nie najgorzej, odbiornik nie jest gorący, kanały można nagrywać na nośniki zewnętrzne.
        • widget82 Re: Spółdzielcza Kablówka 31.03.12, 21:02
          Faktycznie błąd karty smart zaważyłem czasem się pojawia. Raz wystarczy przełączyć i jest ok, ale czasem trzeba zastosować "restart". Myślę że jakość średnio zależy od kabli, gdyż sam standard jest bardzo restrykcyjny. Dla mnie przeskok z analoga na cyfrową był bardzo zauważalny, gdyż jednak technologia sporo poszła naprzód i na TV LCD obecne nadawanie prezentuje się znacznie lepiej, a sam wcześniejszy standard kablówki przechodzi powoli do historii. Minusem niestety są cena/ilość w porównaniu do uznanych na rynku kablówek Legionowska jest bardzo daleko, UPC wyprzedza ją podobnie jak Legia w porównaniu do Barcelony. Mam nadzieję że jednak to się zacznie troszkę wyrównywać, wprowadzenie C+ do oferty to dobry ruch, brakuje jednak dobrej oferty dla fanów kina, czy dokumentu w dodatkowych (nie przesadzonych jak obecny HD) pakietach cenowych.
          Do ogródka swojej wypowiedzi dorzucę że mi bardzo brakuje np Eurosportu 2, który jest praktycznie w każdej cyfrowej TV i kablówce.
          • jarexa Re: Spółdzielcza Kablówka 01.04.12, 16:59
            O, tak.
            Eurosport 2 to by się przydał w ofercie!
    • wentor Re: Spółdzielcza Kablówka 16.04.12, 17:22
      Kiedy wejdzie coś alternatywnego do kablówki niedaleko na aluzyjnej za 55 zł maja net 8/16 do tego telewizja za 55 zł a u nas dwa razy drożej i gorsza jakość i prędkość
      • grandpress Re: Spółdzielcza Kablówka 16.04.12, 17:56
        nie wejdzie ;]
        • jarexa Re: Spółdzielcza Kablówka 17.04.12, 05:47
          A u nas masz net 10Mb + niezły pakiet cyfrowy za 89 zł (przy 24 miesięcznej umowie) więc źle nie jest. (Choć net nie zawsze trzyma parametry).
          Chociaż wiadomo, że tam gdzie jest konkurencja - może być taniej. Ale tak jak napisał grandpress - nie liczyłbym na pojawienie się konkurencji. Jest silna spółdzielnia z własną infrastrukturą. Za dużo zainwestowali. Jedyna możliwość to kupno naszej LTV przez konkurencję ale to chyba mało realne...
          • channtall Re: Spółdzielcza Kablówka 17.04.12, 15:44
            taka propozycja padła bodajże dwa lata temu, ale na walnym zgromadzeniu spółdzielcy nie zgodzili się na sprzedaż kablówki
            • bolek1921 Re: Spółdzielcza Kablówka 10.05.12, 01:15
              Mały suplement do oferty programowej, niedawno SSTP wyłączyła testowy przekaz kanałów DVB-T w momencie uruchomienia "paczki" cyfrowej w DVB-C. Obecnie jednak wrócili do równoległego przekazu w DVB-T. Jest to właściwie przekaz z MUX-1, 2, 3 - brakuje jedynie TVN-HD. Podsumowując wielkie podziękowania dla decydentów SSTP, nareszcie można mieć bez dodatkowych anten dostęp do oferty TV naziemnej wraz z ofertą analogową. A swoją drogą czy nie lepiej było by tych konkretnych kanałów nie kodować w pakiecie cyfrowym DVB-C.
              Pozdrawiam.
              • widget82 Re: Spółdzielcza Kablówka 10.05.12, 17:38
                Nie jestem pewien, ale zapewne te programy nie znajdują się na DVB-C ze względu na prawo. Ponieważ na analogu TVK przekazuje sygnał dostępny drogą cyfrową, natomiast jeżeli by wprowadziło te kanały do oferty DVB-C by musiało płacić za reemisję nadawcą.
                Wcześniej taki przekaz już był uruchamiany testowo i zapewne teraz działa na podobnej zasadzie.

No i swoją droga zrobi sobie stronę internetową i praktycznie 0 informacji o nowościach/planach, a jedyne informacje to że krócej pracuje BOK, trochę to żenujące.
    • robert_lobko Re: Spółdzielcza Kablówka 29.05.13, 23:32
      Niestety nie polecam SSTP. Korzystam z ich netu. Płacę za 20mB przesyłu. Niestety bardzo często się zdarza (szczególnie w weekendy, kiedy wszelkie biura i serwis są zamknięte), że maks. przesył to ok. 1,20 (pobieranie) vs. 0,96 (wysyłanie) - źródło: speedtest.net

• smbmario Re: Spółdzielcza Kablówka 30.05.13, 11:45
      Był pomysł sprzedaży kablówki operatorowi, który by zainwestował w infrastrukturę i kontent ale został storpedowany przez spółdzielców (że srebra rodowe)
      Jest jak jest, leśne dziadki mają się dobrze.

Efekt jest taki, że w porówaniu z JMDI czy Vectrą oferta smlw jest żenująca.
      • bolek1921 Re: Spółdzielcza Kablówka 06.06.13, 19:41
        smbmario napisał:

> Był pomysł sprzedaży kablówki operatorowi, który by zainwestował w infrastruktu
        > rę i kontent ale został storpedowany przez spółdzielców (że srebra rodowe)
        > Jest jak jest, leśne dziadki mają się dobrze.
        >
        > Efekt jest taki, że w porówaniu z JMDI czy Vectrą oferta smlw jest żenująca.
        >
        Co do oferty sprawa jest dyskusyjna. Na plus sstp przemawia dystrybucja kanałów (niektórych) w DVB-T bez szyfrowania plus około 40 programów w systemie analogowym. Zatem mamy multiroom w cenie 29zł miesięcznie ograniczony pogorszeniem jakości przez rozgałęziacze sygnału TV. Dodatkowo zestaw kanałów w DVB-C w wybranym pakiecie i możliwość skorzystania z modułu bez ustawiania w domu "pudełka". To tyle plusów.
        Teraz minusy, jakość kanałów w porównaniu z Vectrą (Warszawa) jest tragiczna. Poziom sygnału przynajmniej u mnie jest niski - daje się zauważyć śnieżenie niektórych kanałów w analogu. Niestety serwis techniczny oświadczył że się czepiam i inni mają gorzej - no comments. Jeśli podliczymy cenę pakietu komfortowego i internet powiedzmy 10Mb/s to cena jest kosmiczna. Za Vectrę płacić będę 80zł mając pakiet platynowy i net 40Mb/s (obecnie w promocji 5 m-cy po 2zł). W sstp cena jest nie dość że wyższa to i oferta kiepska. Kanały w DVB-C pikseloza, net - co chwilę jakieś "szopki" w postaci konieczności restartu modemu. Kanały "HD" dodatkowo" płatne to kolejny minus.
        Niestety w Legionowie mieszkańcy są skazani na sstp wtym temacie prędko nic się nie zmieni. Prędzej Legionowo zostanie dzielnicą W-wy niż wpuszczą "normalną" kablówkę na bloki.
        • bardzonormalny Re: Spółdzielcza Kablówka 07.06.13, 07:53
          Witam. Jestem abonentem spółdzielczej kablówki, mam pakiet Komfort + 10 Mb/s w cenie 89 zł. Użytkuję go już ponad rok czasu. Mam mieszane odczucia. Internet jest w miarę ok. jakiś większych problemów nie ma. Telewizja kablowa to już inna historia. Jakość jest bardzo słaba, niektóre kanały mają taką pikseloze, że na analogu takiego czegoś nie było. Ciągle wyskakują błędy karty i dopiero restart dekodera pomaga. Cena jest również wysoka jak za taką jakość. Szkoda, że w Legionowie nie mamy większej konkurencji. Jestem ciekawy, jak na tle spółdzielczej kablówki wypada Point? Według ich strony internetowej, zaczęli podłączać bloki SMLW. Jak wygląda jakość ich usług względem ceny? Wie ktoś?
          • mieszkanieczbloku Re: Spółdzielcza Kablówka 07.06.13, 08:31
            Pakiet komfort + 3Mb ... za 69 zł ...ogólnie jestem bardzo zadowolony. Dla mnie jedyny problem to brak całodobowego serwisu. Jak coś by weszło innego to zapewne będzie droższe....a ja za taka przyjemność to dziękuje... :P
          • kukuryku20 Re: Spółdzielcza Kablówka 07.06.13, 09:23
            Faktycznie jakość kanałów cyfrowych jest kiepska. Bardzo często wizja "zawiesza się" i wyskakuje komunikat dotyczący karty. Po chwili obraz wraca albo trzeba restartować dekoder. Najbardziej denerwujące jest, że w weekendy niektóre kanały potrafią zniknąć - ostatnio miałem tak z minimini+, wcześniej zdarzało się to z VH1 i National Geografic. No i tragiczny jest serwis, czynny tylko w dni robocze - moim zdaniem serwis powinien być czynny przez cały tydzień. Poza tym panowie często nie odbierają telefonów (pewnie liczą, że automatyczna sekretarka spławi klientów).
            • smbmario Re: Spółdzielcza Kablówka 23.06.13, 07:20
              Jest przełom.
              W spółdzielczych blokach okablowanie szykuje Vectra! Widziałem koło szkoły nr 3.
              Idzie odwilż po latach siermiężnej komuny smlw ;)
              Nie mogę się pogodzić z tym wszystkimi pierdołami, którzy blokowali sprzedaż SMLW dla zasady, to samo z PEC, czy dogęszczaniem bloków.
    • mieszkanieczbloku Sprostowanie wypowiedzi Pana Saksa 28.06.13, 21:43
      Po obejrzeniu programu LTV w którym odpowiadano na zarzuty z forum, muszę sprostować wypowiedź Pana Saksa.
      Faktem jest ze nie ma całodobowych serwisów w innych kablówkach, za to są natomiast dyżury w soboty i niedziele serwisantów. Obecnie gdy zepsuje mi się internet w piątek po godz 16:00, muszę czekać na serwis do poniedziałku do godz 10:00. Tym sposobem mam weekend z głowy! :(
      Dziwi mnie jeszcze jedno że firma zajmująca się internetem nie daje możliwości wysłania maila do serwisu ponieważ takowego na stronie nie znalazłem. A chętnie użył bym maila przy usterkach związanych ze spółdzielczą kablówką.
      • bolek1921 Re: Sprostowanie wypowiedzi Pana Saksa 07.07.13, 16:05
        Nie chcę zabierać głosu w sprawach technicznych, ale widać infrastruktura SSTP jest w kondycji przypuszczalnie dostatecznej minus. Podejrzewam, że gdyby nie oferta internetu przez kablówkę i oferty telewizji DVB-T (praktycznie brak TVN HD - jest SD) to kablówka umarła by śmiercią naturalną. Żeby poprawić całą sieć po za stacją czołową należy wpakować zapewne wagon kasy a z obecnego abonamentu może być to utrudnione. Sprzedaż kablówki zewnętrznemu inwestorowi nie jest jednak dobrym pomysłem. Znam kilka kablówek w Warszawie, które były małymi osiedlowymi sieciami oferującymi podstawowe programy uzupełnione kanałem własnym (osiedlowym), programami edukacyjnymi, filmowymi, sportowymi, muzycznymi itp. Po wchłonięciu przez "molochy" oferta poprawiła się nieznacznie, jakość przekazu poszła w górę ale i cena również. Zatem należy sie zastanowić czy to co mamy wystarczy do szczęścia czy nie. Moim zdaniem najlepszym wyjściem było by otwarcie drzwi dla konkurencji i wpuszczenie innych sieci kablowych na osiedla SML-W. Mieszkańcy wybiorą sobie wówczas to co ich interesuje i na co ich będzie stać. Dla przykładu w W-wie posiadam w bloku 2 kablówki i efekt jest taki, że ceny u PH są mocno elastyczne i da się ugrać niezłą cenę abonamentu.
        Pozdrawiam.
        • jarexa Re: Sprostowanie wypowiedzi Pana Saksa 08.07.13, 17:27
          Faktycznie wiszą ogłoszenia o rozpoczęciu "kablowania" przez Vectrę.
          Ma być TV HD, internet i telefon.
          Co na to SSTP?
          • kka69 Re: Sprostowanie wypowiedzi Pana Saksa 08.07.13, 20:43
            Jeżeli ktoś nie ma za dużo wymagań co do ilości kanałów, wystarczy mu 18 kanałów, w tym 3 HD,to proponuję założenie zwykłego "druciaka" na balkonie i odbieranie cyfrowej TV naziemnej .
            Po co płacić za badziewną jakość z kabla?
          • e-legionowo Re: Sprostowanie wypowiedzi Pana Saksa 10.07.13, 06:13
            A co na to SSTP ma powiedzieć ?? Mogą tylko mieć pretensję do siebie, że tak długo zwlekali z modernizacjami i rozszerzeniem oferty. I tak się za długo wozili bo nowelizacja Prawa Telekomunikacyjnego już 2 lata temu określa jasno, że jeśli chociaż jeden mieszkaniec danego budynku wielorodzinnego chce skorzystać z oferty innego operatora niż istniejący w budynku to nikt nie może tego zakazać. Niech się cieszą, że ktoś poszedł po rozum do głowy w spółdzielni i nie walczyli za mocno z Vectrą bo mogłoby się skończyć w sądzie tak jak w m.in.Poznaniu i byłyby do zapłacenia kary po kilkadziesiąt-kilkaset tys PLN.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka