mannerly 15.03.16, 10:46 czy ma ktoś doświadczenie z legionowskimi terapeutami? mogę prosić o namiary na konkretne gabinety, terapeutów i opis jakie postępy były u waszych dzieci? bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 15.03.16, 15:19 Dziwne pytac o postepy. Trzeba by było bowiem przedstawić całą początkowa diagnoze i stan po terapii Odpowiedz Link Zgłoś
mannerly Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 16.03.16, 20:13 dlaczego dziwne? podam Ci przykład o co mi chodzi a ty zadecydujesz czy masz ochotę ciagnąć temat czy nie.. nei chodzi mi o elaboraty.. - dziecko chodziło na palcach na dywanach - dziecko przestało - dziecko miało nadrważliwośc słuchową- dziecko toleruje głośnie dźwięki oczywiście to nie jest zero jedynkowe i nie wszystko zależy od terapeuty, ale chciałabym namiar od zadowolonych z postępów dzieci rodziców, na kogoś kto przyczynił się do sukcesu dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 16.03.16, 23:10 Nadwrażliwość sluchwa to temat rzeka i po wielu wizytach w Kajetanach wiem, że mozna samemu w domu nad tym pracowac. Chodzenie na palcach może być objawem wielu innych tematów, a nie tylko SI. No ale rozumiem, że latamy na terapię ot tak, bo trzeba ;) Kocham to. I już się przyzwyczaiłam do tego, że rodzice diagnozują dzieci przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
ala_major1 Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 27.03.16, 20:29 Madziulec, a możesz coś więcej powiedzieć o pracy w domu nad nadwrażliwością słuchową. Moje dziecko jest w trakcie diagnostyki, zobaczymy co powie specjalista, ale chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej na temat pracy w domu z tym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 27.03.16, 23:25 Sposób jest z Kajetan, absolutnie nei mój. Mój syn miał olbrzymia nadwrażliwość, która nieco zmniejszyliśmy Tomatisem, ale.. była nadal tak duża, ż etrzeba było cos zrobić. U nas dodatkowo ciekawe było to, że Misiek ma niedosłuch jednego ucha ok. 40%. I tam pani doktor (nazwiska nie pomnę) pwiedziała, że trzeba dziecku puszczać naturalne dźwięki. Nie żaden telewizor czy muzyke. Podobno przy takich dźwiekach ucho inaczej pracuje. Te naturalne dźwięki to dźwieki natury (szum wiatru, lisci, morza - taka muzyka relaksacyjna) albo trzeba kupić taka naturalna mała kaskadkę jak sa dostępne w kwiaciarniach. I puszczac cały czas. Nawet jak dziecko śpi. I wtedy podobno dziecko się przyzwyczaja. Co wiecej ta lekarka tłumaczyła mi, że to jest tak: jesli tworzymy dziecku sztucznie cisze, to potem ono reaguje na dźwięki jeszcze bardziej gwałtwnie. To mniej więcej jak my: jesli jest cisza i cos spadnie - reagujemy podskoczeniem na krześle. Tu podobno reakcja jest taka sama, więc oni nie zalecaja słuchawek odgradzajacych dziecko od naturalnego świata. U nas pomogło. Ja wielu osobom to opisuję. Ne wiem czy stosuje. Niewiele sposób kosztuje, ale może pomoże???? Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 16.03.16, 20:19 Ja mogę polecić Ad Dictum: www.ad-dictum.pl/ Korzystamy z SI od jakiegoś czasu (ponad rok spokojnie) i widzimy pozytywne efekty (równowaga, reagowanie na głośne dźwięki). Odpowiedz Link Zgłoś
mannerly Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 16.03.16, 21:04 a kto jest terapeutą w ad dictum? Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 16.03.16, 21:11 Pani Monika, ale zielonego pojęcia nie mam jak ma na nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 16.03.16, 21:11 A są na stronie wymienienie terapeuci. Wychodzi że to Pani Monika Osińska Odpowiedz Link Zgłoś
ala_major1 Re: Intergracja Sens. w Legio i najblizszej okol 27.03.16, 20:41 Mój syn (ma Zespół Aspergera) chodzi na zajęcia SI w In-Sens na Zegrzyńskiej. Trudno mi powiedzieć, o efektach i postępach, bo to nie dzieje się tak od razu. Ogólnie ja widzę dużą zmianę u mojego dziecka (pozytywną oczywiście), ale młody korzysta także z innych terapii i patrzę na to "całościowo", więc trudno mi powiedzieć na ile to zasługa SI. Nie pamiętam niestety nazwiska pani, która prowadzi z nim SI, mogę to sprawdzić. Ale na dzień dobry dziecko musi mieć diagnozę, żeby w ogóle startować z terapią. Jeśli to są jakieś większe problemy to do porządnej diagnostyki polecam warszawski Scolar. Trochę to trwa i trochę kosztuje, no i to Wilanów, ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś