Dodaj do ulubionych

krzyże przy drogach

04.10.06, 14:33
Od jakiegoś czasu wokół Warszawy pojawiły sie duże (ok. 2 metrowe) drewniane
krzyże stojące zawsze parami. Takie krzyze stanęły też okolicach Legionowa,
np. za Zegrzem w stronę L-wa, drugi w Jabłonie. Krzyże te stoją także na
innych wylotówkach z Warszawy, wszystkie wyglądają niemal identycznie. Czy
może ktoś z was wie co one znaczą, kto je postawił i dlaczego.
Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: krzyże przy drogach 04.10.06, 15:23
      słyszałam, że ekolodzy, ale dlaczego to tylko mogę się domyślać...
    • kwitkows Re: krzyże przy drogach 04.10.06, 18:38
      Znalezione na www.jablonna.pl

Pytanie: (kategoria: Drogi)
      Od wakacji nurtuja mnie dwa drewniane krzyże przy wieździe do Jabłonny, sa dość przygnębiające, czy jest jakieś wytłumaczenie na ich ustawienie. Zauważyłam również takie same krzyże przy trasie wylotowej na Wyszków, Serock i Nowy Dwór M. Z czyjej inicjatywy one powstały i kto je postawił. Czy wszyscy moga ustawiać dowolne rzeczy na poboczu ?
      (Krystyna, 12.09.2006 r.)
      Odpowiedź:
      Nas też nurtują. Według informacji, które udało nam się uzyskać, stawia je osoba prywatna ku przestrodze kierowców. Nie wiemy, czy uzgadnia to z zarządcami dróg, przy których je ustawia, istnieje jednak taki obowiązek.
      Joanna Kajdanowicz, Inspektor ds. Public Relations
      • w.iwo Re: krzyże przy drogach 04.10.06, 19:44
        przy wylocie z Krakowa stoją podobne krzyże, malowane na jasno, niestety na
        pamiątkę osób, które zginęły w tym niebezpiecznym miejscu... muszę przyznać że o
        świcie i zmierzchu, kiedy tamtędy przejeżdżam dreszcze mnie przechodzą... jakby
        płynęły nad ziemią... zdejmuję nogę z gazu i zwalniam ...
        • ugly_bad Re: krzyże przy drogach 05.10.06, 09:40
          i moze wlasnie o to chodzi...??
          • chodorski Re: krzyże przy drogach 06.10.06, 08:49
            Myślę, że ni. Mi takie krzyże jednak nie kojarzą się z ofiarami wypadków
            drogowych, raczej z jakąś ewangelzacją czy oś w tym rodzaju. Opatrzony
            bilbordami podejrzewam że jest to jakaś "ewangelizacyjna kampania reklamowa"
            • aganiok32 Re: krzyże przy drogach 06.10.06, 09:46
              a mi się kojarzą jednoznacznie. Jak zobaczyłam te między Zegrzem a Michałowem
              od razu pomyślałam, że ktoś tam zginął. Aż mi ciarki po plecach przeszły.
              • ralphie Re: krzyże przy drogach 06.10.06, 10:52
                Codziennie tamtędy przejeżdżam do pracy.. pamiętam, że parę latek temu leżało tam auto w rowie. Jakiś czas wcześniej ciężarówka również w tej okolicy spadła z nasypu. Może to właśnei stąd te krzyże.
                • chodorski Re: krzyże przy drogach 07.10.06, 08:44
                  Ale te krzyże wokół Warszawy są identyczne. To co stawia je "Stowarzyszenie
                  Przyjaciłó Ofiar Wypadków"? Wszyskie krzyże takie same i nigdy wcześniej nie
                  spotykane w Polsce - wiem bo corocznie jeżdżę dużo po kraju. Moim skromnym
                  zdaniem to nie wypadek.
                  • calineczka79 Re: krzyże przy drogach 09.10.06, 15:02
                    dokładnie a i dziwne jest to że stoją tam gdzie wycinaja drzewa pod ulice -
                    przynajmniej te kilka sztuk które ja zauważyłam ???
                    • chodorski Re: krzyże przy drogach 10.10.06, 07:26
                      no ciekawe spostrzeżenie, nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Jabłonna - tak
                      obwodnica, ale chyba przed zegrzem nie cieli...?
                      • ugly_bad Re: krzyże przy drogach 10.10.06, 10:27
                        alez oczywiscie, ze cieli!
                        wlasnie sobie przypomnialam, bo pracowalam przy Kontrakcie "budowa mostu i
                        dojazdow domostu w m. Zegrze", ale przeciez to sie zakonczylo ponad 3 lata
                        temu, a krzyze pojawily sie jakos niedawno...
                        • calineczka79 Re: krzyże przy drogach 10.10.06, 11:33
                          te nowodworskie też jakoś niedawno postawili a działo się tam wcześniej - nie
                          wiem o co chodzi ale jest to jakieś dziwne?
                        • mariolkka Re: krzyże przy drogach 10.10.06, 13:56
                          A moge wiedziec jako kto tam pracowalas???
                          • ugly_bad Re: krzyże przy drogach 10.10.06, 14:49
                            alez oczywiscie, ze mozesz!
                            w baraczku obok Ciebie pracowalam, w Nadzorze, jako asystentka ;)
    • damka3 Re: krzyże przy drogach 13.10.06, 15:33
      Nie jeżdżę często po kraju, ale do Warszawy - czasami. Z tego co pamiętam, w
      miejscu gdzie pojawiły sie krzyże przez kilka lat paliły się 2 znicze. Ktoś
      dbał by się ciągle był w nich ogień. Nie dziwię się, że zamiast zniczy pojawiły
      się orgromniaste krzyże - na znak i ku przestrodze. Życie jest kruche.
      • chodorski Re: krzyże przy drogach 16.10.06, 09:13
        no i co Twoim zdaniem to jedna rodzina w całym kraju (krzyże są identyczne)
        stawia krzyże swoim zabitym przodkom...
      • e_w_a77 Re: krzyże przy drogach 16.10.06, 16:18
        Ja rowniez mysle ze ma to zwiazek z poprzednimi krzyzami ktore byly w tym
        miejscu i palily sie tamm znicze, a w zwiazku z poszerzaniem drogi wstawiono po
        prostu wielkie krzyze zeby byc moze po raz ostatni przypomniec o tragedii ktora
        spotkala te osoby.
        Zwiazek z krzyzami w innych miastach jest mi nieznany ale niewykluczony.
        • kwitkows Re: krzyże przy drogach 16.10.06, 21:39
          Napwno nie ma to zwiazku z poszerzaniem drogi. Tak jak juz ktos wspomnial dokladnie identyczne krzyze mozna spoktac na kilku innych podwarszawskich drogach. I zawsze stoja dwie sztuki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka