Dodaj do ulubionych

Barszcz ukraiński

11.02.11, 18:52
To nie jest przepis na barszcz ukraiński! Prawdziwy barszcz ukraiński gotuje się na wołowinie, to raz. Nie ma w nim żadnej fasolki, ani jasia, ani szparagowej, to dwa. Jest za to kapusta, obowiązkowo! Dopiero byśmy rozczarowali Ukraińca podając mu zupę z przepisu.
Obserwuj wątek
    • ponmlk6 Re: Barszcz ukraiński 11.02.11, 22:00
      ha no widzisz moja babcia powiedzialaby, ze wypisujesz herezje, bo jak barszcz ukrainski to oczywiscie, ze z fasola, nie wiem czy jas w kazdym razie taka duza, biala - ale co do reszty to sie zgadzam: musi byc i wolowina i kapusta!
    • danny_boy Barszcz ukraiński 11.02.11, 22:29
      Tylko kretyn zamawia w Polsce niepolskie danie. Jak jadę do Włoch, to zamawiam tam pizzę czy makaron, a nie pierogi polskie, w Niemczech zamawiam sznycle i soljankę, a nie gołąbki, a w Polsce zamawiam żurek i bigos.
      • maincoon-m14 Re: Barszcz ukraiński 12.02.11, 15:15
        soljanke w Berlinie?a moze w Moskwie?
      • meteor39 Re: Barszcz ukraiński 12.02.11, 21:18
        danny_boy, święta racja! Kiedyś, w Addis Abebie, nie znając miejscoeych potraw, zamówiłem "Bef a'la Bismarck". Ten kotlet był bardziej żelazny, niż sam Żelazny Kanclerz, który w grobie by się przewrócił widząc, jak beszczeszczą jego pamięć! :-)
      • minkat Re: Barszcz ukraiński 16.02.11, 09:50
        Soljanka- jak sama nazwa pochodzaca od slowa cельcкий wskazuje, danie rdzennie niemieckie.

de.wikipedia.org/wiki/Soljanka
    • danz Barszcz ukraiński 12.02.11, 09:10
      Sam jesteś kretynem.
      Na całym świecie rozwinęła się moda się dania innych kultur. W USA, Anglii czy teraz w Polsce są pizzerie, kebabownie, bary sushi, chińskie kuchnie, libańskie, hinduskie itp. Czyli wg ciebie miliony ludzi to kretyni?
      Jak ktoś chce to sobie kupuje, jak właścicielowi się chce lub klient zapłaci to sprowadzi składniki ze swojego kraju a jak nie to się robi dania z tego co jest na miejscu. Czy to to samo? Często nie, ale też da się zjeść.
      A co do barszczu i artykułu, jak na Ukrajnie jest tyle różnych smaków to ciekawe jak Ukrainiec jest w stanie po spróbowaniu w Polsce powiedzieć że to nie barszcz? Też są setki restauracji w Polsce gdzie są różne smaki.
    • cameel.m Barszcz ukraiński 12.02.11, 13:18
      Kurcze aż mnie rozbolały ślinianki ;-) jestem fanem barszczu w każdej wersji.
    • estoril2 Barszcz ukraiński 18.02.11, 19:31
      Odmian barszczu jest całe morze a przenikanie się kultur na Kresach sprawiło, że ja Polak uważam barszcz ukraiński, który robi moja babcia za jedną z moich ulubionych POLSKICH zup... Bardzo chętnie poznam jego inne wersje, te mniej i bardziej ukraińskie. Kuchnia na szczęście nie zna granic, niestety podobnie, jak i głupota niektórych internautów, wygłaszających niekiedy swoje "złote myśli" lol
    • xswedc Barszcz ukraiński 02.03.11, 16:04
      Na tę ilość barszczu cała kura? I tylko trzy buraki? Czy to na pewno przepis na barszcz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka