mkwa 04.06.11, 13:05 Świetny artykuł, oby więcej takich. A gdyby tak jeszcze na koniec dodać odnośniki do literatury, byłoby wręcz fantastycznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mapokl Re: Mózg zniewolony 04.06.11, 13:32 Ja bym tylko sprecyzował, że uzależnienie od gier(nie tyko komputerowych) a uzależnienie od internetu(chaty, facebooki itp) to dwa różne uzależnienia. Powody i metody zaspokajania uzależnienia są różne. Ja bym wybrał komputer(gry); kofeina i jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mapokl Re: Mózg zniewolony 04.06.11, 13:36 zapomniałem. Brakuje telewizji. Uzależnienie istnieje i zaczyna się wtedy gdy ktoś siedzi przed telewizorem, mimo, że nic ciekawego nie ma i ogląda programy jak lecą. Uzależnienie od komputera też łatwo rozpoznać. Gdy skończyłeś pracę, nie masz ochoty w nic zagrać, ani filmu obejrzeć, a jakaś tajemnicza siła zabrania ci wyłączyć komputer i zaczynasz się bawić ikonkami na pulpicie to znaczy, że jesteś uzależniony... Odpowiedz Link Zgłoś
wen_yinlu Re: Mózg zniewolony 16.06.11, 11:22 Miło przeczytać :) Robiłam pracę mgr z wpływu morfiny na białka w układzie nagrody, temat jest mi bliski. Moje uzależnienia to kofeina i komputer, czy ogólnie uzależnienie od pożerania informacji. Dowolnych, nawet głupich typu "Wiewiórka i kot grają razem w szachy na farmie we Władywostoku". Poza tym ani czekolada, ani jedzenie, ani papierosy, ani seks, czy hazard, ani alkohol czy zakupy - nic specjalnie mnie nie jest w stanie uzależnić, próbowałam wszystkiego :) Powinnam chyba sobie podładować poziom dopaminy jakoś, co by się zacząć uganiać za przyjemnymi dla większości rzeczami. Odpowiedz Link Zgłoś