obietnica_poranka 08.04.06, 10:06 Ale gdzie dokładnie znajduje się ten dom porodów? Jak sie skontaktować z tymi paniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda.gdansk Re: Położne 09.04.06, 09:10 Wszystkim paniom serdecznie zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka2411 Re: Położne 09.04.06, 10:48 Pan doktor chce w nocy spac Trzeba podac lek zeby podod odbyl sie wczesniej Lekarzom podwyzki o 100 % Ciekawe,czy tak robia w Angli? Cudowne kobiety Zycze powodzenia Nie beda sie Panowie Doktorzy nad Wam ..... Niech sie odezwa polozne ,pielegniarki Jak jestescie traktowane prze Panow doktorow Podwyzki tylko dla pielegniarek Odpowiedz Link Zgłoś
gaza1111 Re: Położne 10.04.06, 15:17 BRAWO DLA ODWAZNYCH POLOZNYCH!!! SLOWA MOJEGO UZNANIA. Skoro na świecie funkcjonują takie DOMY NARODZIN to, dlaczego nie ma ich w Polsce. Pytam,czy polskie połozne są gorsze? Zapewne nie! Mają związane ręce wszelkimi nakazami i zakazami wydawanymi przez zmedykalizowanych lekarzy. Jest też skrzywiona mentalność tych PAN, które często widza tylko i wylacznie patologie. Tu jednak winie system kształcenia w tym zawodzie. Dlaczego w szkołach dla położnych ( również tych wyższych) tyle mówi się o patologii porodu, a tak mało o jego fizjologii.Aby zauważyć patologie porodu najpierw trzeba poznac DOSKONALE JEGO FIZJOLOGIE.Z pelna odpowiedzialnoscia moge powiedziec, ze ze znajomoscia fizjologii nie jest najlepiej w naszym kraju ( szczegolnie wsrod srodowiska lekarskiego, ktore doszukuje sie <<na sile>> sytuacji patologicznych, aby moc sie wykazac np.przez wykonanie ciecia cesarskiego za ......). Porody fizjologiczne sa znacznie tansze od porodow zabiegowych, sa korzystniejsze zarowno dla matki jak i dziecka ( porod bez lekow i ingerencji jest najlepszy i najbezpieczniejszy). Powinno sie je promowac!!! Takie DOMY NARODZIN to swietne miejsca, gdzie taka promocje narodzin dzieci,w sposob taki <<jak bozia przykazala>>, nalezy promowac i przekonywac kobiety pozytywnych aspektach takiego rozwiazania ciazy. Oczywiscie, ze taki Dom Narodzin musi wspolpracowac ze szpitalem ( tak jest w wiekszosci krajow UE, wspanialy przyklad to Holandia!). Pytanie, czy nasze zmedykalizowane szpitale wyraza na cos takiego zgode, jak beda traktowaly polozne, ktore beda pracowac w takich Domach Narodzin? Tu jestem pelna obaw... Kochane kolezanki POLOZNE z Domu Narodzin w Warszawie trzymam za was kciuki, aby sie wam udalo, abyscie pokazaly polskie kobiecie, ze jest stworzona do rodzenia w naturalny sposob, aby ten DOM byl pierwszym z wielu, które beda powstawaly(mam taka nadzieje) w naszym kraju. PROMUJMY TO CO NATURALNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kawwik Re: Położne 13.04.06, 10:18 W Akademiach medycznych kształcących położne uczy się fizjologii i patologii, a nie samej patologii jak to zostało napisane powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
kawwik Re: Położne 13.04.06, 10:21 Z tego co mi wiadomo to Dom Narodzin w Warszawia współpracuje ze szpitalem, a raczej ma współpracować jak ruszą porody. POWODZENIA WSZYSTKIM POŁOŻNYM Odpowiedz Link Zgłoś
tegan Re: Położne 11.04.06, 11:22 W Anglii kobietą ciężarną opiekuje się własnie położna, nie lekarz. Jestem w 13 tygodniu, do tej pory miałam jedno USG, jeślie wszystko dalej będzie dobrze szło to ginekologa w ogóle nie zobaczę. Czekam właśnie na pierwsze spotkanie z położną, która mnie zbada i przedstawi opcje porodu - w szpitalu, domowy albo w domu prowadzonym przez położne. Te dwie ostatnie opcje są tu silnie promowane w przypadkach kiedy nie ma komplikacji. Jeszcze nie wiem na co się zdecyduję, ale dobrze jest mieć wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
zorawka Re: Położne 11.04.06, 10:18 Ja też chcę mieć możliwość urodzenia w Domu Narodzin!!! Też proszę o kontakt do tych wspaniałuych położnych! Zanim jeszcze zajdę w ciążę chciałabym mieć pewność, że jest takie miejsce, gdzie mogę bezpiecznie urodzić dziecko, razem z moim ukochanym mężem, w atmosferze wsparcia, nie będąc narażona na przejawy złego humoru salowej czy też poczucia wszechwiedzy lekarza. Dlaczego mam decydować dopiero w ciąży? To jak wpaść w pułapkę bez wyjścia, bo przecież i tak muszę urodzić... Ile to kosztuje? Proszę o odpowiedź. Na pewno jest nas więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
evra Re: Położne 11.04.06, 13:51 Jestem bardzo podbudowana tym artykułem i pełna podziwu dla Pań połoznych! Cieszę się, ze także w naszym kraju komuś zaczyna zależeć na tym, aby kobiety rodziły w atmosferze zrozumienia i poczucia bezpieczeństwa. Jestem mamą i w sumie nie powinnam narzekać, bo miałam poród rodzinny z zaufaną położna. Tylko dlaczego to TAK DUŻO kosztowało? I niestety, po przewiezieniu mnie i synka na oddział noworodkowy czar prysł jak bańka mydlana :( Tam opieka była już bezpłatna :( Wierzę jednak, że dzięki TAKIM PANIOM także w naszym kraju niedługo każda kobieta będzie rodzić w godziwych warunkach! Z pełnym poczuciem niepowtarzalności chwili narodzin swojego dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
gremlinek13 Re: Położne 11.04.06, 17:03 Bardzo proszę o adres lub jakiś kontakt pod jakim przyjmuje pani Katarzyna Oleś z Mikołowa. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Położne 12.04.06, 14:16 www.ledziny.pl/izba_porodowa.htm w lędzinach na śląsku także działa już izba porodowa Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.frontczak Re: Położne 12.04.06, 14:24 Witam Jestem koordynatorką akcji Rodzić po Ludzku 2006. Zostałam upoważniona żeby podać Państwu adres Domu Narodzin: Warszawa, Głogowa 28a telefon do Pani katarzyny Grzybowskiej: 509 405 445, email: katarzyna_grzybowska@op.pl Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eve26 Re: Położne 12.04.06, 16:42 porod wcale nie jest do konca fizjologia!to stan na granicy fizjologii i patologii, dlaczego tyle kobiet przez setki lat umieralo podczas porodu i w pologu?ciaza i okres porodowy i pologowy cechuje sie zdecydowanie wyzsza zachorowalnoscia i smiertelnoscia.to nie jest tak ze zawsze jest zdrowa mama i zdrowe dziecko, czy lepiej jest ryzykowac Odpowiedz Link Zgłoś
mandolina71 Ciaza to fizjologia a nie patologia 12.04.06, 18:23 Ciaza jest w wiekszosci przypadkow stanem fizjologicznym i rzadko kiedy jest ona patologiczna. Od ciazy patologicznej sa szpitale. Organizm kobiety jest zaprogramowany naturalnie na urodzenie dziecka i w przypadku zdrowej ciazy nie potrzeba interwencji doktora, oksytocyny, epiduralu czy cesarskiego ciecia. Wystaczy wiedza na temat radzenia sobie z bolem, przyjecia odpowiedniej pozycji, cwiczen. Wiedza na ten temat kosztuje troche wysilku ale napewno warto ja zdobyc i zrobic wszystko co mozliwe, aby porod przebiegl naturalnie - to dla dobra i zdrowia (psychicznego, emocjonalnego i fizycznego) matki i dziecka. I dlategoi doswiadczone i odwazne polozne sa potrzebne. W przeszlosci kobiety umieraly nie dlatego, ze nie bylo przy nich doktorow. Umieraly, bo nie mialy dzisiejszej wiedzy na temat ciazy i nie bylo dobrej opieki medycznej i medycyny zapobiegawczej. Przeciez do poczatku XX wieku zadne porody nie odbywaly sie w szpitalu i ludnosc na ziemi sie rozrosla, co oznacza ze wiecej bylo porodow prawidlowych niz patologicznych i smiertelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Położne 13.04.06, 09:54 Katarzyna Oleś chodziła z moją starszą siostrą do klasy. Podziwiam jej odwagę, ale podobno zawsze była odważna :) Oby takich wspaniałych kobiet jak te z artykułu było jak najwięcej. Życzę wszystkim położnym żeby miały w sobie takiego ducha jak te panie, a lekarzom żeby nie widzieli wszędzie tylko patologii... Odpowiedz Link Zgłoś
gremlinek82 Re: Położne 13.04.06, 21:22 majowa-panno piszesz, że znasz Katarzynę Oleś czy w takim razie masz jakiś kontakt do tej pani??? Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Położne 13.04.06, 23:27 ja nie znam jej osobiście, ale może kiedyś poznam ;) nie mam na nią namiarów, spróbuj może zapytać w fundacji "rodzić po ludzku" - tam na pewno mają. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra.slowik Re: Położne 13.04.06, 14:39 Jeszcze o porodach domowych i położnych towarzyszących przy takich porodach możecie poczytać na stronie www.femina.org.pl pod zakładką: moje zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
ilos3 Re: Położne 21.04.06, 09:34 Czytałam ten tekst ze łzami w oczach.Sama rodziłam 7 miesięcy temu we wspaniałym szpitalu ze wspaniałymi położnymi i przypomniały mi sie te cudowne chwile narodzin naszego synka.Żal mi naszych mam,że musiały przechodzić przez takie piekło. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamon053 Adres domu w Wawie 13.09.06, 15:19 Warszawa, Głogowa 28a telefon do Pani Katarzyny Grzybowskiej: 509 405 445, email: katarzyna_grzybowska@op.pl www.domnarodzin.pl Odpowiedz Link Zgłoś