Dodaj do ulubionych

pora bildow

29.04.04, 10:55
80.55.137.190/ruch/foto/ruch_piast_2003/images/ruch_piast_214.jpg
www.ruchpogon.republika.pl/pogon.htm
www.republika.pl/maugola/17.jpg
Obserwuj wątek
    • psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 11:14
      Jeśli dla Ciebie powodem do dumy są łysi kolesie bez szyi z płonącymi
      pochodniami, to składam szczere wyrazy współczucia. Lepiej pokaż parę bildów z
      życia intelektualnego czy artystycznego Górnego Śląska i Ślązaków, a nie bandę
      troglodytów, dla których jedyną formą rozrywki są tanie mecze podrzędnych
      drużyn piłkarskich, chlanie piwa i chodzenie z pochodniami. Poza tym pamiętaj,
      że marsze z pochodniami są politycznie niepoprawne bo kojarzą się z ...
      • laband Re: pora bildow 29.04.04, 11:22
        Serdecznie Ci dziynkuja za wyrazy wspouczucia, tak sie skuado ize mom wosy aze
        do piyntow i chocioz zakola na czole sie robiom coroz wiynksze to niy mom
        zamiaru zapoznowac sie ze goloczaym. Jak te dotacje, kere Warszawa za
        zawiyranie slonskich grubow kasuje, nom wreszcie przeznaczycie uaskawie na
        jakes socjalne cyle na Slansku a niy na wysze kabzy bez dna we Warszawce,
        richtik sie do nos przidom, to we tyn czasd pokoza ci inksze bildy jak polonce
        sie fakle i slonsko fana. Tak sie skuado ize czynsto bywouech, uoskego czasu we
        Warszawce i wia jako tam mocie kwitnonco kultura.

Pozdrowiom serdeczn ie ze suonecznyj Saksoni

Szwager
        • meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 12:21
          naprawdę uważasz, że kibice to też polityka??? bo co w takim razie znaczą
          akurat tu te teksty o "Warszawce" ?

dawno temu razem z całą klasą (jak może pamiętasz chodziłam do sportowej)
          chodziłam na wszystkie miejscowe mecze "Górnika", na te z "Legią" też - i nikomu
          z nas przez myśl by nie przeszło kibicować "Legii" - nawet skrycie - to co mi
          tu teraz z tą Warszawą wyjeżdżasz ;-)

ale to było dawno, natomiast w niedalekiej przeszłości akurat w Zabrzu
          wyjątkowy popis chamstwa dali na ulicy kibole z Niemiec dewastując co im w ręce
          wpadło (widziałam przez okno, więc nie mówcie, że plotki) - a piszę to tylko po
          to żeby po raz nie wiem który prosić wszystkich szanownych dyskutantów, żeby
          pamiętali, że głupota i chamstwo nie mają narodowości, rasy, płci, wieku -
          zdarzają się "w najlepszej rodzinie" tylko niestety są najbardziej widoczne

pozdrawiam ze słonecznego Zabrza ;-)

• laband Re: pora bildow 29.04.04, 16:38
            Margotko, ... nazywosz Ty sie psztymucel?
            • meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 16:47
              laband napisał:

> Margotko, ... nazywosz Ty sie psztymucel?

z całą pewnością nie :-)
              ale tam nigdzie nie pisało "wy psztymucel" ;-) raczej to się czytało "wy [w
              domyśle] nieślonzoki"
              • laband Re: pora bildow 29.04.04, 16:48
                Jo Ci juz pora razy padou izes domie je Slonzoczka. Widza musza Cie jeszcze
                konsek we slonskyj godce podszkolic.

• meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 16:59
                  :-)))))
                  kiedy zaczęłam pracować po studiach - poza szefem pozostałe 3 osoby - "na zabój
                  Ślonzoki" - (nieskundlone do siódmego pokolenia jak sami mówili ;-)
                  po niedługim czasie podjęli uchwałę skierowaną do mnie: "tela lot nasz ślonski
                  chleb żeresz, a godać po naszymu nie poradzisz" - no to i postanowili mnie
                  uczyć, tak więc "słówka znam", ale godać dalej nie poradze - zdecydowanie nie
                  mam talentu do języków :-)
                  • laband Re: pora bildow 29.04.04, 17:04
                    To sie godo niy krojcoki. A niy fulej mi sam ize niy poradzisz, jak jo po
                    mioymiecku sie nauczou to Ty sie i po naszymu nauczysz - szprobowac sam przeca
                    mogesz, a bydziesz widziec ize bydziesz miec szpas, a i "profesorof" do
                    poprowianio sie sam pora znondzie.

ps

Obejz se sam jako jo ze roztomaitymi lansmanami se sam dowom rady:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14682&w=12269276
      • Gość: gRegor Re: pora bildow IP: *.neonet.gliwice.pl 29.04.04, 11:30
        Laband ,jest żeś tyż fanem Niebieskich?
        Psztymucel ,nie wrzucaj nas wszystkich do jednego worka z huliganami.Przyjedż
        na mecz do Chorzowa a zobaczysz ,że ci włos z gowy nie spadnie.Jest u nas super
        rodzinno Ślonsko atmosfera i nawet jak paru chopa se strzeli po browarze to
        tylko mo humor i nic wincyj.Na 5000 ludzi na meczu z Podbeskidziem niewielu
        było huliganów a z nimi sami u siebie dajemy sobie rada.Jest Stowarzyszenie
        Sympatyków Ruchu Chorzów ,które zresza ludzi oddanych klubowi i Śląskowi.Nie ma
        wśród nas huliganów a tacy ludzie jak prof.Miodek,K.Kutz,W.Kilar czy wspaniały
        G.Cieślik chyba wstydu nam nie przynoszą.
        Pozrawia kibic-NIE huligan!!!!!!
        • laband Re: pora bildow 29.04.04, 11:50
          Jo juz je od czwortego pokolynia skozany na kibicowanie "niybieskim".
          Pamiyntom jak za bajtla zech trombiou prawie dwie godziny na meczu Ruch -
          Saint Etienne (niypamiyntom jak sie to szkryflauo) i o mauy figel z tego
          wszyskego bych ze gylyndra na fuzbalistow (tam kaj wuazom i wyuazom) niy
          sleciou. A francuzy wtedy tego kokota richtik tela razy, przed meczym, do budy
          wciepli, wiela potym golow szczelyli.

Pozdrowiom!

Oupa bou ze Hajdukow Wielkich.
    • psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 12:13
      Dziękuję za zaproszenie, ale od kiedy byłem świadkiem paru zadym, naprawdę wolę
      oglądać piłkę nożną w TV. Choć wierzę, że nie wszyscy kibice są agresywnymi
      chuliganami. Z drugiej strony wydaje mi się, że Ci spokojni kibice nie palą
      pochodni, nie rzucają petard i nie rozpościerają ideologicznych transparentów.
      Dla prawdziwego kibica piłka jest piłką, a nie polityką.
      • laband Re: pora bildow 29.04.04, 12:20
        To zauj, bo fuzbal je o wiele ciekawszy.
        • Gość: gRegor Re: pora bildow IP: *.neonet.gliwice.pl 29.04.04, 13:16
          Psztymucel,widza ,że nie jesteś prawdziwym kibicem tylko tzw."piknikiem".
          Piłka nożna nie jest tylko sportem,to Religia.Ruch Chorzów nie jest zwykłym
          klubem piłkarskim.To nasza Śląska tradycja,to rodzinna atmosfera,to
          przyjażnie,spotkania po meczach i dyskusje polityczne,planowanie przyszłości i
          nostalgia za przeszłością.Te wszystkie flagi i transparenty to nie tylko praca
          ludzi młodych ,pod większością z nich podpisujemy się my wszyscy.(nie pod
          wszystkim)Ci młodzi ludzie ,którymi gardzisz są niejednokrotnie bardzo
          wartościowi.Próbujemy pokazać im inny sposób kibicowania a nie tylko
          tzw.zadymy.Przykład: Ostatni mecz Piast -Ruch gdzie kibice piasta demolowali
          stadion i bili się z policją kibice Ruchu siedzieli spokojnie na swoich
          miejscach a było ich ok.600 osób.Byłem wtedy dumny z tych młodych ludzi.
          Jeśli znasz chć trochę piłkę i politykę to zapewnie wiesz ,że są kluby na mapie
          piłkarskiej Europy ,które powstały na podłożu walki
          narodowowyzwoleńczej,opozycji politycznej czy nawet opcji religijnej.Celtic
          Glasgow i Glasgow Rangers to nic innego jak katolicy i protestanci,Kluby Basków
          w Hiszpani to duma tego narodu,kluby Irlandii Pln-wiadomo.Do takich klubów
          należy też Ruch Chorzów.To nie jest zwykly klub,to klub Śląska i Ślązaków,choć
          bardzo jesteśmy radzi ,że kibicują im też ludzie ze Śląskiem nie zwiazani.Ale
          wtedy chodzi tylko o sport i niech on zawsze zwycięża!
          • meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 13:34
            Gość portalu: gRegor napisał(a):

> ... nie jesteś prawdziwym kibicem tylko tzw."piknikiem".

czy to jest zwrot obraźliwy ? ;-) czy coś jak "niedzielny kierowca" ?

> Piłka nożna nie jest tylko sportem,to Religia.

no i tego baba w życiu nie zrozumie :-)))

a co do reszty tekstu, to maszo miał rację - okazuje się że można cię czytać z
            przyjemnością :-) "tchnie" uczuciem ;-)

• Gość: gRegor Re: pora bildow IP: *.neonet.gliwice.pl 29.04.04, 13:53
              meg-odpowiadam:
              czy to jest zwrot obraźliwy ? ;-) czy coś jak "niedzielny kierowca" ?-
              To coś w rodzaju"niedzielny kierowca" :-)

Piłka nożna nie jest tylko sportem,to Religia.
              >
              > no i tego baba w życiu nie zrozumie :-)))
              Baby na Ruch też chodzą i rozumią:-)
              • psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 14:35
                Ani "piknik" ani "niedzielny kierowca" to nie są zwroty obraźliwe więc nie masz
                się o co Meg unosić.
                A gwoli prawdy, to faktycznie kibiciem do tego stopnia nie jestem, by
                utożsamiać piłkę z Religią. Masówki na stadionach przypominają mi zachowania
                stadne, choć zdaję sobie sprawę, że dla pewnego typu charakterologicznego mogą
                być podniecające. Chleba i igrzysk - tego potrzebuje tłum i jeśli to dostaje
                jest zaspokojony. Mnie takie formy spędzania wolnego czasu nie rażą, ale
                osobiście wolę go spędzać bardziej samotnie lub w gronie nieco skromniejszym.
                De gustibus ...
                • meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 14:41
                  psztymucel napisał:

> Ani "piknik" ani "niedzielny kierowca" to nie są zwroty obraźliwe więc nie
                  > masz się o co Meg unosić.

ja się uniosłam ????????? gdzie i kiedy ? no może teraz...

jakbyś nie wiedział to taki znaczek :-) oznacza uśmiech a taki ;-) uśmiech
                  z przymrużeniem oka, a w tamtym tekście nasadziłam ich ile wlezie :-)
                  • psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 14:56
                    Nie zauważyłem znaczków, przepraszam.
                    P.
                    • hanys_hans Re: pora bildow 24.09.04, 21:28
                      www.schlesien-bonn.de/bilder/orte/start.jpg

www.vogel-soya.de/bilder/Gleiwitz_Schule.jpg

www.vogel-soya.de/bilder/Gleiwitz_Heilanstalt.jpg
                      • hanys_hans Re: pora bildow 24.09.04, 22:00
                        freepages.books.rootsweb.com/~mandaley/SilesianPhoto1.html
                        • hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 15:49
                          img.allegro.pl/photos/oryginal/31/3154/315481/31548197
                          • hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 15:51
                            img.allegro.pl/photos/oryginal/31/3154/315481/31548184
                          • laband Re: pora bildow 25.09.04, 15:55
                            kaj to je tyn Iwanogrod?
                            • hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 16:10
                              laband napisał:

> kaj to je tyn Iwanogrod?

Jako kaj? W RSYJI!
                              • hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 16:16
                                Iwanogrod

Twierdza dęblińska, wzmocniona w latach 1912-1913 elementami fortyfikacji
                                polowej, zdała egzamin w pierwszej fazie l wojny światowej. We wrześniu i
                                październiku 1914 nie udało się połączonym siłom niemiecko-austriackim (w ramach
                                których walczyły również oddziały legionów Piłsudskiego) z marszu złamać oporu
                                twierdzy ani sforsować Wisły i Wieprza. Nastąpiło to dopiero w rok później,
                                kiedy wskutek załamania się frontu rosyjskiego groziło okrążenie twierdzy.
                                Załoga otrzymała rozkaz ewakuacji i 4 sierpnia 1915 do opuszczonej twierdzy
                                wkroczyły oddziały niemieckie, a w ślad za nimi - austriackie. Do końca wojny
                                Dęblin pozostawał w rękach niemieckich. Dopiero w listopadzie 1918 twierdza
                                Iwanogrod i węzeł kolejowy Iwanowskie Sioło przeszły we władanie oddziałów
                                Wojska Polskiego. Jednocześnie przywrócono im nazwę Dęblin, pozostawiając jednak
                                nazwę osady Irena, która przetrwała aż do 1954, kiedy to powstało miasto Dęblin
                                obejmujące wszystkie przyległości - twierdzę z zabudową mieszkalną, węzeł
                                kolejowy, osadę Irena i lotnisko z całą jego zabudową koszarowo-mieszkalną i
                                zespołem pałacowym Jabłonowskich.
                                • hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 16:19
                                  Iwanogrod

159.148.58.74/lielbildes/sejums_NR8/BM08201Am.jpg
                                  • Gość: laband Re: pora bildow IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 16:50
                                    kaj tys to tam zajecou!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka