laband 29.04.04, 10:55 80.55.137.190/ruch/foto/ruch_piast_2003/images/ruch_piast_214.jpg www.ruchpogon.republika.pl/pogon.htm www.republika.pl/maugola/17.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 11:14 Jeśli dla Ciebie powodem do dumy są łysi kolesie bez szyi z płonącymi pochodniami, to składam szczere wyrazy współczucia. Lepiej pokaż parę bildów z życia intelektualnego czy artystycznego Górnego Śląska i Ślązaków, a nie bandę troglodytów, dla których jedyną formą rozrywki są tanie mecze podrzędnych drużyn piłkarskich, chlanie piwa i chodzenie z pochodniami. Poza tym pamiętaj, że marsze z pochodniami są politycznie niepoprawne bo kojarzą się z ... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: pora bildow 29.04.04, 11:22 Serdecznie Ci dziynkuja za wyrazy wspouczucia, tak sie skuado ize mom wosy aze do piyntow i chocioz zakola na czole sie robiom coroz wiynksze to niy mom zamiaru zapoznowac sie ze goloczaym. Jak te dotacje, kere Warszawa za zawiyranie slonskich grubow kasuje, nom wreszcie przeznaczycie uaskawie na jakes socjalne cyle na Slansku a niy na wysze kabzy bez dna we Warszawce, richtik sie do nos przidom, to we tyn czasd pokoza ci inksze bildy jak polonce sie fakle i slonsko fana. Tak sie skuado ize czynsto bywouech, uoskego czasu we Warszawce i wia jako tam mocie kwitnonco kultura. Pozdrowiom serdeczn ie ze suonecznyj Saksoni Szwager Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 12:21 naprawdę uważasz, że kibice to też polityka??? bo co w takim razie znaczą akurat tu te teksty o "Warszawce" ? dawno temu razem z całą klasą (jak może pamiętasz chodziłam do sportowej) chodziłam na wszystkie miejscowe mecze "Górnika", na te z "Legią" też - i nikomu z nas przez myśl by nie przeszło kibicować "Legii" - nawet skrycie - to co mi tu teraz z tą Warszawą wyjeżdżasz ;-) ale to było dawno, natomiast w niedalekiej przeszłości akurat w Zabrzu wyjątkowy popis chamstwa dali na ulicy kibole z Niemiec dewastując co im w ręce wpadło (widziałam przez okno, więc nie mówcie, że plotki) - a piszę to tylko po to żeby po raz nie wiem który prosić wszystkich szanownych dyskutantów, żeby pamiętali, że głupota i chamstwo nie mają narodowości, rasy, płci, wieku - zdarzają się "w najlepszej rodzinie" tylko niestety są najbardziej widoczne pozdrawiam ze słonecznego Zabrza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: pora bildow 29.04.04, 16:38 Margotko, ... nazywosz Ty sie psztymucel? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 16:47 laband napisał: > Margotko, ... nazywosz Ty sie psztymucel? z całą pewnością nie :-) ale tam nigdzie nie pisało "wy psztymucel" ;-) raczej to się czytało "wy [w domyśle] nieślonzoki" Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: pora bildow 29.04.04, 16:48 Jo Ci juz pora razy padou izes domie je Slonzoczka. Widza musza Cie jeszcze konsek we slonskyj godce podszkolic. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 16:59 :-))))) kiedy zaczęłam pracować po studiach - poza szefem pozostałe 3 osoby - "na zabój Ślonzoki" - (nieskundlone do siódmego pokolenia jak sami mówili ;-) po niedługim czasie podjęli uchwałę skierowaną do mnie: "tela lot nasz ślonski chleb żeresz, a godać po naszymu nie poradzisz" - no to i postanowili mnie uczyć, tak więc "słówka znam", ale godać dalej nie poradze - zdecydowanie nie mam talentu do języków :-) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: pora bildow 29.04.04, 17:04 To sie godo niy krojcoki. A niy fulej mi sam ize niy poradzisz, jak jo po mioymiecku sie nauczou to Ty sie i po naszymu nauczysz - szprobowac sam przeca mogesz, a bydziesz widziec ize bydziesz miec szpas, a i "profesorof" do poprowianio sie sam pora znondzie. ps Obejz se sam jako jo ze roztomaitymi lansmanami se sam dowom rady: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14682&w=12269276 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gRegor Re: pora bildow IP: *.neonet.gliwice.pl 29.04.04, 11:30 Laband ,jest żeś tyż fanem Niebieskich? Psztymucel ,nie wrzucaj nas wszystkich do jednego worka z huliganami.Przyjedż na mecz do Chorzowa a zobaczysz ,że ci włos z gowy nie spadnie.Jest u nas super rodzinno Ślonsko atmosfera i nawet jak paru chopa se strzeli po browarze to tylko mo humor i nic wincyj.Na 5000 ludzi na meczu z Podbeskidziem niewielu było huliganów a z nimi sami u siebie dajemy sobie rada.Jest Stowarzyszenie Sympatyków Ruchu Chorzów ,które zresza ludzi oddanych klubowi i Śląskowi.Nie ma wśród nas huliganów a tacy ludzie jak prof.Miodek,K.Kutz,W.Kilar czy wspaniały G.Cieślik chyba wstydu nam nie przynoszą. Pozrawia kibic-NIE huligan!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: pora bildow 29.04.04, 11:50 Jo juz je od czwortego pokolynia skozany na kibicowanie "niybieskim". Pamiyntom jak za bajtla zech trombiou prawie dwie godziny na meczu Ruch - Saint Etienne (niypamiyntom jak sie to szkryflauo) i o mauy figel z tego wszyskego bych ze gylyndra na fuzbalistow (tam kaj wuazom i wyuazom) niy sleciou. A francuzy wtedy tego kokota richtik tela razy, przed meczym, do budy wciepli, wiela potym golow szczelyli. Pozdrowiom! Oupa bou ze Hajdukow Wielkich. Odpowiedz Link Zgłoś
psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 12:13 Dziękuję za zaproszenie, ale od kiedy byłem świadkiem paru zadym, naprawdę wolę oglądać piłkę nożną w TV. Choć wierzę, że nie wszyscy kibice są agresywnymi chuliganami. Z drugiej strony wydaje mi się, że Ci spokojni kibice nie palą pochodni, nie rzucają petard i nie rozpościerają ideologicznych transparentów. Dla prawdziwego kibica piłka jest piłką, a nie polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gRegor Re: pora bildow IP: *.neonet.gliwice.pl 29.04.04, 13:16 Psztymucel,widza ,że nie jesteś prawdziwym kibicem tylko tzw."piknikiem". Piłka nożna nie jest tylko sportem,to Religia.Ruch Chorzów nie jest zwykłym klubem piłkarskim.To nasza Śląska tradycja,to rodzinna atmosfera,to przyjażnie,spotkania po meczach i dyskusje polityczne,planowanie przyszłości i nostalgia za przeszłością.Te wszystkie flagi i transparenty to nie tylko praca ludzi młodych ,pod większością z nich podpisujemy się my wszyscy.(nie pod wszystkim)Ci młodzi ludzie ,którymi gardzisz są niejednokrotnie bardzo wartościowi.Próbujemy pokazać im inny sposób kibicowania a nie tylko tzw.zadymy.Przykład: Ostatni mecz Piast -Ruch gdzie kibice piasta demolowali stadion i bili się z policją kibice Ruchu siedzieli spokojnie na swoich miejscach a było ich ok.600 osób.Byłem wtedy dumny z tych młodych ludzi. Jeśli znasz chć trochę piłkę i politykę to zapewnie wiesz ,że są kluby na mapie piłkarskiej Europy ,które powstały na podłożu walki narodowowyzwoleńczej,opozycji politycznej czy nawet opcji religijnej.Celtic Glasgow i Glasgow Rangers to nic innego jak katolicy i protestanci,Kluby Basków w Hiszpani to duma tego narodu,kluby Irlandii Pln-wiadomo.Do takich klubów należy też Ruch Chorzów.To nie jest zwykly klub,to klub Śląska i Ślązaków,choć bardzo jesteśmy radzi ,że kibicują im też ludzie ze Śląskiem nie zwiazani.Ale wtedy chodzi tylko o sport i niech on zawsze zwycięża! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 13:34 Gość portalu: gRegor napisał(a): > ... nie jesteś prawdziwym kibicem tylko tzw."piknikiem". czy to jest zwrot obraźliwy ? ;-) czy coś jak "niedzielny kierowca" ? > Piłka nożna nie jest tylko sportem,to Religia. no i tego baba w życiu nie zrozumie :-))) a co do reszty tekstu, to maszo miał rację - okazuje się że można cię czytać z przyjemnością :-) "tchnie" uczuciem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gRegor Re: pora bildow IP: *.neonet.gliwice.pl 29.04.04, 13:53 meg-odpowiadam: czy to jest zwrot obraźliwy ? ;-) czy coś jak "niedzielny kierowca" ?- To coś w rodzaju"niedzielny kierowca" :-) Piłka nożna nie jest tylko sportem,to Religia. > > no i tego baba w życiu nie zrozumie :-))) Baby na Ruch też chodzą i rozumią:-) Odpowiedz Link Zgłoś
psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 14:35 Ani "piknik" ani "niedzielny kierowca" to nie są zwroty obraźliwe więc nie masz się o co Meg unosić. A gwoli prawdy, to faktycznie kibiciem do tego stopnia nie jestem, by utożsamiać piłkę z Religią. Masówki na stadionach przypominają mi zachowania stadne, choć zdaję sobie sprawę, że dla pewnego typu charakterologicznego mogą być podniecające. Chleba i igrzysk - tego potrzebuje tłum i jeśli to dostaje jest zaspokojony. Mnie takie formy spędzania wolnego czasu nie rażą, ale osobiście wolę go spędzać bardziej samotnie lub w gronie nieco skromniejszym. De gustibus ... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: pora bildow 29.04.04, 14:41 psztymucel napisał: > Ani "piknik" ani "niedzielny kierowca" to nie są zwroty obraźliwe więc nie > masz się o co Meg unosić. ja się uniosłam ????????? gdzie i kiedy ? no może teraz... jakbyś nie wiedział to taki znaczek :-) oznacza uśmiech a taki ;-) uśmiech z przymrużeniem oka, a w tamtym tekście nasadziłam ich ile wlezie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
psztymucel Re: pora bildow 29.04.04, 14:56 Nie zauważyłem znaczków, przepraszam. P. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: pora bildow 24.09.04, 21:28 www.schlesien-bonn.de/bilder/orte/start.jpg www.vogel-soya.de/bilder/Gleiwitz_Schule.jpg www.vogel-soya.de/bilder/Gleiwitz_Heilanstalt.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: pora bildow 24.09.04, 22:00 freepages.books.rootsweb.com/~mandaley/SilesianPhoto1.html Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 15:49 img.allegro.pl/photos/oryginal/31/3154/315481/31548197 Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 15:51 img.allegro.pl/photos/oryginal/31/3154/315481/31548184 Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 16:10 laband napisał: > kaj to je tyn Iwanogrod? Jako kaj? W RSYJI! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 16:16 Iwanogrod Twierdza dęblińska, wzmocniona w latach 1912-1913 elementami fortyfikacji polowej, zdała egzamin w pierwszej fazie l wojny światowej. We wrześniu i październiku 1914 nie udało się połączonym siłom niemiecko-austriackim (w ramach których walczyły również oddziały legionów Piłsudskiego) z marszu złamać oporu twierdzy ani sforsować Wisły i Wieprza. Nastąpiło to dopiero w rok później, kiedy wskutek załamania się frontu rosyjskiego groziło okrążenie twierdzy. Załoga otrzymała rozkaz ewakuacji i 4 sierpnia 1915 do opuszczonej twierdzy wkroczyły oddziały niemieckie, a w ślad za nimi - austriackie. Do końca wojny Dęblin pozostawał w rękach niemieckich. Dopiero w listopadzie 1918 twierdza Iwanogrod i węzeł kolejowy Iwanowskie Sioło przeszły we władanie oddziałów Wojska Polskiego. Jednocześnie przywrócono im nazwę Dęblin, pozostawiając jednak nazwę osady Irena, która przetrwała aż do 1954, kiedy to powstało miasto Dęblin obejmujące wszystkie przyległości - twierdzę z zabudową mieszkalną, węzeł kolejowy, osadę Irena i lotnisko z całą jego zabudową koszarowo-mieszkalną i zespołem pałacowym Jabłonowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: pora bildow 25.09.04, 16:19 Iwanogrod 159.148.58.74/lielbildes/sejums_NR8/BM08201Am.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laband Re: pora bildow IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 16:50 kaj tys to tam zajecou! Odpowiedz Link Zgłoś