Dodaj do ulubionych

Polacy, to jest WASZA AMERYKA ?

01.05.04, 08:29
"W reportażu telewizji znalazły się m.in. fotografie mężczyzny z poniżającymi
napisami po angielsku na skórze i pogryzionego przez psa. CBS zapewnia, że
wśród niewyemitowanych materiałów są też zdjęcia więźnia z przewodami
elektrycznymi przyczepionymi do genitaliów."

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34254,2049356.html
To jest tylko jedna tysieczna prawdy, to ze do dzieci ich matek, jak do
kaczek strzelaja, tez wiemy.
Do dziennikarzy tez strzelaja!

Mysle, ze wiecie kogo sojusznikiem jestescie?
Obserwuj wątek
    • Gość: gRegor Re: Polacy, to jest WASZA AMERYKA ? IP: *.neonet.gliwice.pl 01.05.04, 10:35
      Nic dodać nic ująć,mam nadzieję ,że kiedyś ten kraj odpowie za wszystko co
      robi.Jeśli nie przed światem to przed stwórcą.
      Usa do domu!!!!!!!!!!!!!!!!!!Róbcie smród u siebie nas zostawcie w
      spokoju!!!!!!!!!!!
    • Gość: Gliwickie Forum FORUM NORMALNYCH GLIWICZAN IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 15:58
      Wszystkich zainteresowanych sprawami Gliwic i regionu
      informuje ze istnieje forum Gliwiczan wolne od idiotow
      ktorzy zdominowali forum GW .

wejscie przez strone:
      www.gliwiczanie.pl/phpBB2/viewforum.php?f=1&sid=06742be05f836d838c2f2cb40160e6b5
      Prawdziwa wizytowka miasta.
      Warto zajrzec !!
      • Gość: gRegor Re: FORUM NORMALNYCH GLIWICZAN IP: *.neonet.gliwice.pl 01.05.04, 17:31
        właśnie...i znikniesz stąd na zawsze goroliczku:)
        • ballest Saddam = Bush 01.05.04, 21:56
          No i czym sie roznia Amerykanie od katow Saddama ?
          Nie wiem po co tam weszli, zeby ludzi torturowac i pokazac, ze co Saddam
          potrafi, oni tez umia!?
          Oczywiscie, ze wiem dlaczego ta agresja, ale Polakow nie rozumie i chyba nigdy
          nie zrozumie, to typowa polityka ala "Monika Lewinski "!
    • grba Re: Polacy, to jest WASZA AMERYKA ? 01.05.04, 23:26
      ballest napisała:

> "W reportażu telewizji znalazły się m.in. fotografie mężczyzny z poniżającymi
      > napisami po angielsku na skórze i pogryzionego przez psa. CBS zapewnia, że
      > wśród niewyemitowanych materiałów są też zdjęcia więźnia z przewodami
      > elektrycznymi przyczepionymi do genitaliów."
      >
      > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34254,2049356.html
      > To jest tylko jedna tysieczna prawdy, to ze do dzieci ich matek, jak do
      > kaczek strzelaja, tez wiemy.
      > Do dziennikarzy tez strzelaja!
      >
      > Mysle, ze wiecie kogo sojusznikiem jestescie?
      >

Tak na marginesie właściwe pytanie to nie "kogo", tylko "czyim" sojusznikiem.
      Jestem gościem na śląskich forach, bo interesuje mnie sprawa narodu śląskiego.
      Czytałem twoje posty dotyczące wojny w Iraku. Niestety z żalem stwierdzam, że
      wojnę traktujesz jako okazję do wypowiedzi przeciw Polsce. Może tak mniej
      fałszywych tonów, więcej szczerego działania.
      Irackie dzieci potrzebują pomocy, wyślij parę euro na konto Polskiej Akcji
      Humanitarnej
      konto: BPHPBK o/W-wa 56 1060 0076 0000 4011 0000 1906

www.pah.ngo.pl
      • Gość: gRegor Re: Polacy, to jest WASZA AMERYKA ? IP: *.neonet.gliwice.pl 02.05.04, 07:11
        ale pajac;-)
        Wysłać parę Euro na konto polskiej akcji humanitarnej to tak jakby dać Buschowi
        kasę!Polska to papuga świata! I amerykański dupoliz!!!!!!
        • ballest Re: Polacy, to jest WASZA AMERYKA ? 02.05.04, 08:30
          "Polskiej Akcji
          Humanitarnej "

Co za cynizm, wstydz sie, popierasz agresorow, mordercow. saddystow, ktorzy
          moczem oblewaja wiezniow, genitalia podlaczaja do pradu, amerykanskie
          GIs-kobiety bija nagich wiezniow po ich czlonkach (nie wiem czy polska
          telewizja o pokazala) a ty wyskoczysz z akcja humanitarna.
          TO JEST WSTYD DLA CALEGO CYWILIZOWANEGO SWIATA, nawet Hitler tego nie robil.
          Jak widzisz Guntanamo, to nie wyjatek!
          WPIERW WYNOCHA Z IRAKU a potem akcja humanitarna, taka jest kolejnosc u
          agresorow.
          Co zrobiles Ty, zeby pomoc Irakowi???
          • Gość: gRegor Re: Polacy, to jest WASZA AMERYKA ? IP: *.neonet.gliwice.pl 02.05.04, 09:16
            a może przydałby się w Polsce jakiś drugi "STACZYK"?
    • grba Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 09:31
      Niczego innego nie można się po Was spodziewać? Głodny, spragniony i nagi ma
      czekać?
      Powiedzieliście bardzo dużo i myślę, że warte są zapamiętania Wasze frazesy:
      "nawet Hitler tego nie robil"
      "Wysłać parę Euro na konto polskiej akcji humanitarnej to tak jakby dać
      Buschowi kasę!"

• Gość: gRegor Re: Panom Ballestowi i gRegorowi IP: *.neonet.gliwice.pl 02.05.04, 09:35
        Zamiast strzelać do niewinnych kobiet i dzieci,zamiast mordować Irakijczyków i
        Palestyńczyków niech Busch i Szaron napełnią im talerze i nakarmią żołądki!
        pieniędzy mają dość.Oni będą zabijać a ja mam karmić???????????Durniem jesteś!
        • grba Re: Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 09:40
          Gość portalu: gRegor napisał(a):

> Zamiast strzelać do niewinnych kobiet i dzieci,zamiast mordować Irakijczyków
          i
          > Palestyńczyków niech Busch i Szaron napełnią im talerze i nakarmią żołądki!
          > pieniędzy mają dość.Oni będą zabijać a ja mam karmić???????????Durniem jesteś!

Niby logiczne, ale Hitler na którego się powołał Ballest, też Żydów nie
          nakarmił, nie odział i nie napoił.
          • ballest Re: Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 10:07
            No wlasnie, dlatego Busha porownalem z Hitlerem, zreszta nie pierwszy raz to
            zrobiono, nawet zachodni politycy tez juz to zrobili.
            • grba Re: Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 10:57
              Użyłeś takiego argumentu krytykując Busha "nawet Hitler tego nie robil". Czyli
              logicznie, posługując się rozumem możemy stwierdzić, że Bush jest gorszy od
              Hitlera?
          • Gość: Ramon Re: Panom Ballestowi i gRegorowi IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 10:13
            polacy i inni tez zydow nie nakarmili i nie obronili chciasz prawde o ich losie
            znali. Anglia i Ameryka wiedzialy dokladnie co sie w Oswiecimiu dzialo a gdzie
            byla ich reakcja? Dlaczego Ameryka nie przyjela zydow europejskich?
            m.s.m
            Ramon
            • ballest Re: Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 10:18
              Racja, USA nie przyjela Zydow (tych ubogich) a bogaci wczesniej uciekli.
              Dlaczego USA nie zbombardowali jedynej linii kolejowej laczacej Slask z
              Budapesztem?
              Zydzi prosili o to, USA ODPOWIEDZIALY ze ich samoloty nie maja takiego zasiegu,
              ale Blachownie bombardowali!
              • Gość: Ramon Re: Jak USA na Widow napadlo IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 10:25
                uoni asz do Rudzienca i Widowa dolecieli.
                Oswiencim nie bou jem taki wazny jak las pomiendzy Widowym a Niekoprmiom- tam
                prawie wszystke stromy zbombardowali:-)
                • Gość: gRegor Re: Jak USA na Widow napadlo IP: *.neonet.gliwice.pl 02.05.04, 13:15
                  Widocznie tak miało być bo teraz Usa I Israel to wiecy przyjaciele.Jeden za
                  drugim by w ogień skoczył:-)
            • grba Re: Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 13:47
              Gość portalu: Ramon napisał(a):

> polacy i inni tez zydow nie nakarmili i nie obronili chciasz prawde o ich
              losie
              >
              > znali. Anglia i Ameryka wiedzialy dokladnie co sie w Oswiecimiu dzialo a
              gdzie
              > byla ich reakcja? Dlaczego Ameryka nie przyjela zydow europejskich?
              > m.s.m
              > Ramon

Dobrze pokazujesz palcem winnych. Ślązacy rozkręcali szyny na szlakach
              prowadzących do Auschwitz?
              • Gość: Ramon Re: Panom Ballestowi i gRegorowi IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 15:20
                Dobrze pokazujesz palcem winnych. Ślązacy rozkręcali szyny na szlakach
                prowadzących do Auschwitz?
                Nie Slazacy wtedy nie rozkrecali szyn i nie demontowali kabli, tego dopiero
                nauczono nas po 1945.
                Bohaterow zgrywac to potrafi niejeden ale swojego bliznego obronic to jest inna
                sprawa. Slazacy tego nie robili, Litwini, Ukraincy, Wegrzy, Bulgarzy, Niemcy,
                Czesi, Polacy, Hollendrzy, Francuzi itd. tez nie chronili tylko Mussolini ich
                bronil. Wydaje mi sie ze polacy nie maja prawa moralnego na siebie jako
                obroncow zydow wskazac.
                m.s.m
                Ramon

• Gość: gRegor Re: Panom Ballestowi i gRegorowi IP: *.neonet.gliwice.pl 02.05.04, 15:33
                  po tym co wyprawiaja teraz izraelscy mordercy widać ,że i tak z holokaustu
                  wniosków nie wyciągnęli więc po co ta rozmowa?
                  • grba Re: Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 16:03

> po tym co wyprawiaja teraz izraelscy mordercy widać ,że i tak z holokaustu
                    > wniosków nie wyciągnęli więc po co ta rozmowa?

Mylisz się, wyciągneli.
                    I mają:
                    - sojusz z USA - jedynym supermocarstwem,
                    - nowoczesną armię,
                    - broń atomową.
                    Ciekawe jak długo będą zdeterminowani i wytrzymają "stan wyjątkowy" w Izraelu.

• grba Re: Panom Ballestowi i gRegorowi 02.05.04, 16:07

> Dobrze pokazujesz palcem winnych. Ślązacy rozkręcali szyny na szlakach
                  > prowadzących do Auschwitz?
                  > Nie Slazacy wtedy nie rozkrecali szyn i nie demontowali kabli, tego dopiero
                  > nauczono nas po 1945.
                  > Bohaterow zgrywac to potrafi niejeden ale swojego bliznego obronic to jest
                  inna
                  >
                  > sprawa. Slazacy tego nie robili, Litwini, Ukraincy, Wegrzy, Bulgarzy, Niemcy,
                  > Czesi, Polacy, Hollendrzy, Francuzi itd. tez nie chronili tylko Mussolini ich
                  > bronil. Wydaje mi sie ze polacy nie maja prawa moralnego na siebie jako
                  > obroncow zydow wskazac.
                  > m.s.m
                  > Ramon
                  >

Dziwna moralność: inni muszą zgrywać bohaterów, a wy nie musicie.
                  Św. Edyta Stein "sama siebia zariezała"?
                  • Gość: Ramon Re: Bohaterowie IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 16:19
                    > Dziwna moralność: inni muszą zgrywać bohaterów, a wy nie musicie.
                    > Św. Edyta Stein "sama siebia zariezała"?
                    Wy wskazujeci wszyscy waszym moralnym palcem na Slonzakow, a to jest bardzo
                    wygodne bo nie trzeba wtedy o wlasych grzechach myslec.

Mauo ktory z nas jest bohaterem, a ci ktorzy nimi byli juz nie zyja.
                    Jak chcesz bohatera zgrywac to wyruszaj do Iraku - lot i hotel sa za darmo
                    m.s.m
                    Ramon

• grba Re: Bohaterowie 02.05.04, 16:26

> > Dziwna moralność: inni muszą zgrywać bohaterów, a wy nie musicie.
                      > > Św. Edyta Stein "sama siebia zariezała"?
                      > Wy wskazujeci wszyscy waszym moralnym palcem na Slonzakow, a to jest bardzo
                      > wygodne bo nie trzeba wtedy o wlasych grzechach myslec.
                      >
                      > Mauo ktory z nas jest bohaterem, a ci ktorzy nimi byli juz nie zyja.

Jest takie powiedzenie: największym wrogiem patrioty jest historyk.

Też mółbym, parafrazując Ciebie powiedzieć:
                      Wy wskazujeci wszyscy waszym moralnym palcem na Polaków, a to jest bardzo
                      wygodne bo nie trzeba wtedy o wlasych grzechach myslec.
                      • Gość: Ramon Re: Bohaterowie IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 16:39
                        GRBA co ty tu fandzoulisz, czy my wom sie wciskali do Polski, czy my mieli
                        jakiekolwiek kozysci z waszego gospodarczo zacofanego kraju, czy my zmusyli
                        pouowa mieszkancow Polski do emigracji????
                        Ty pseudo historyku, ty mi tu nie bamondz, kazdy z nous pora lout pod polskim
                        zaborem pozou, bestoz kazdy z nous mo na ten tymat cos do powiedzynia i kazdy
                        poznou prouwda osobiscie. Zbierej sie historyku i nierob sie smiszny!
                        m.s.m
                        Ramon
                        • grba Re: Bohaterowie 02.05.04, 16:56

> GRBA co ty tu fandzoulisz, czy my wom sie wciskali do Polski, czy my mieli
                          > jakiekolwiek kozysci z waszego gospodarczo zacofanego kraju, czy my zmusyli
                          > pouowa mieszkancow Polski do emigracji????
                          > Ty pseudo historyku, ty mi tu nie bamondz, kazdy z nous pora lout pod polskim
                          > zaborem pozou, bestoz kazdy z nous mo na ten tymat cos do powiedzynia i kazdy
                          > poznou prouwda osobiscie. Zbierej sie historyku i nierob sie smiszny!
                          > m.s.m
                          > Ramon

Ja tylko zadaję pytania. Może czasami trudne, a czasami niewygodne.
                          Teraz interesuje mnie naród śląski w Niemieckiej Republice Federalnej i takiej
                          informacji potrzebuję. Oczywiście zauważyłem, że stosunki śląsko-polskie
                          staracie się oderwać od ogólnych relacji między Polską i Niemcami. Powodzenia!
                          Lepiej chyba morza łyżką przelewać.

• Gość: Ramon Re: Bohaterowie IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 17:04
                            Historyk, wszystko jest w ruchu, wszystko sie zmienie, to co jest takie jest
                            zarowno i inne - to powinno tobie byc znane.
                            Dzisiej stosunki pomiedzy Warszawa a Berlinem sa bardzo dobre, ale tak bylo tez
                            w 1936 a tszy lata puzniej...
                            m.s.m
                            Ramon
                            • grba Re: Bohaterowie 02.05.04, 18:12

> Historyk, wszystko jest w ruchu, wszystko sie zmienie, to co jest takie jest
                              > zarowno i inne - to powinno tobie byc znane.
                              > Dzisiej stosunki pomiedzy Warszawa a Berlinem sa bardzo dobre, ale tak bylo
                              tez
                              >
                              > w 1936 a tszy lata puzniej...
                              > m.s.m
                              > Ramon

Nie jestem historykiem.
                              Chcę po prostu wiedzieć czym jest naród śląski, kim są Ślązacy narodowości
                              śląskiej. Lubię być poinformowany.
                              Prosta analogia, którą użyłeś, prowadzi na manowce myślowe. Tym bardziej, że
                              Irak leży tysiące kilometrów od nas i Niemcy są w zdecydowanej masie
                              przeciwnikami tej wojny. Myślisz, że wojna tuż za miedzą zdobyła by poparcie?
                              • Gość: Ramon Re: Bohaterowie IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 18:37
                                Chcę po prostu wiedzieć czym jest naród śląski, kim są Ślązacy narodowości
                                > śląskiej. Lubię być poinformowany.
                                Czy Slonzouki som Narodem czy nie to nie odgrywou do mie zoudnyj roli, bo to je
                                myslenie XIX-go wieku i nie aktualne. Jak ech ci jusz napisou tu chodzi tylko o
                                to ze Slonsk pod polskom okupacjom prawie ze pouowa swojich mieszkancow
                                straciou i zostaou gospodarczo i moralnie zruinowany.

> Irak leży tysiące kilometrów od nas i Niemcy są w zdecydowanej masie
                                > przeciwnikami tej wojny. Myślisz, że wojna tuż za miedzą zdobyła by poparcie
                                O jakij wojnie ty tu bamoncisz?
                                m.s.m
                                Ramon
                                • grba Re: Bohaterowie 02.05.04, 19:10

> Chcę po prostu wiedzieć czym jest naród śląski, kim są Ślązacy narodowości
                                  > > śląskiej. Lubię być poinformowany.
                                  > Czy Slonzouki som Narodem czy nie to nie odgrywou do mie zoudnyj roli, bo to
                                  je
                                  >
                                  > myslenie XIX-go wieku i nie aktualne. Jak ech ci jusz napisou tu chodzi tylko
                                  o
                                  >
                                  > to ze Slonsk pod polskom okupacjom prawie ze pouowa swojich mieszkancow
                                  > straciou i zostaou gospodarczo i moralnie zruinowany.
                                  >
                                  > > Irak leży tysiące kilometrów od nas i Niemcy są w zdecydowanej masie
                                  > > przeciwnikami tej wojny. Myślisz, że wojna tuż za miedzą zdobyła by poparc
                                  > ie
                                  > O jakij wojnie ty tu bamoncisz?
                                  > m.s.m
                                  > Ramon

W necie znalazłem takie wyjaśnienie:
                                  bamoncić - mówić bez sensu, bredzić * Łod tyj pogody je żech dzisiej tako
                                  bamontno!

A co było "trzy lata później"? No i kto "bamonci".

• Gość: Ramon Re: Bohaterowie IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 19:37
                                    Grba - zostawiemy najlepi ta cauou dyskusja, bo jakosik godomy prawie tom samom
                                    goudkom ale nie poradzymy sie dogoudac.
                                    Ty mie chcesz cos wytumaczyc, a jo chca tobie cos powiedziec, ale mie sie tak
                                    zdouwou ze niema takiej puaszczyzny na kery my sie mogymy spotkac.
                                    Bestosz ty se mysl swoje ajo se byda dali moje myslou.
                                    adios!
                                    m.s.m
                                    Ramon
                          • Gość: OBERSCHLESIER Do GRBA IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.04, 17:17

Oj GRBA wdales sie w dyskusje z najwiekszymi chamami tego forum.
                            I na co Ci to bylo?
                            To wszystko zwykle hitlerowskie nasienie ktore zieje nienawiscia do USA ze
                            im w drang nach Osten pszeszkodzili.
                            Masz racje wypisuja tu bzdury aby odwrocic od wlasnych zbrodni .
                            Pamietaj jednak ze tych trzech to nie Slazacy tylko zwykla swolocz.
                            Chamstwem i bezmyslnym belkotem doprowadzili to forum do tego poziomu jaki tu
                            zastales.Wszyscy normalni Slazacy i Polacy wycofali sie z tego forum.
                            Gliwiczan znajdziesz na ich prywatnym forum gdzie ta hitlerowska swolocz
                            nie pisuje :

www.gliwiczanie.pl/phpBB2/viewforum.php?f=1&sid=06742be05f836d838c2f2cb40160e6b5

za tych co tam pisuja nie musza sie Gliwice wstydzic .
                            Ten drogowskas podaje wylacznie abys Gliwiczan nie osadzal po wybrykach tej
                            esencji chamstwa z jaka wdales sie w dyskusje.

A tak wogole to udezyles w ich czuly punkt - im nie chodzi o jaka kolwiek pomoc
                            dla biednych Irakijczykow , zaden z nich nie wplacilby centa na pomoc niemiecka.
                            Im chodzi wylacznie o bablanie . Jakie to zaklamane chamy mozesz latwo
                            stwierdzic-
                            zapytaj ballesta o lapanki w Warszawie - on ma taka swoja teorie na ten temat.
                            ze byly potrzebne i wcalenie nie takie straszne ,mozesz napomknac cos o
                            Oswiecimiu - na to tez ma wysmienite wytlumaczenie ,
                            tylko nie jestem pewien czy Twoja dyskusja z tymi faryzeuszami ma jakikolwiek
                            sens? Jak widzisz z tym chamstwem nikt sie tu nie wdaje w dyskusje.
                            Ale Ty jestes tu nowy ;-)
                            • grba Re: OBERSCHLESIERA 02.05.04, 18:31
                              Wiem co piszą, znam ich poglądy. Chce ich dokładnie wypytać, poznać
                              argumentację, oceny i interpretacje pewnych faktów. Wiosną 1943r. szef
                              amerykańskiego wywiadu Donowan, przekazał pilne zlecenie od Roosvelta
                              bostońskiemu psychoanalitykowi Walterowi Langerowi na opracowanie pod
                              tytułem "The Mind of Adolf Hitler". Jesienią opracowanie było gotowe. Kiedy
                              Langner zapytał o podobne zlecenie dotyczące Stalina, usłyszał, że nie jest to
                              konieczne. Osobiście bym zlecił!
                              • Gość: gRegor OBERSCHLESIER vel Psztymucel vel forum normalnych IP: *.neonet.gliwice.pl 02.05.04, 19:42
                                Pisz dalej kretynie....pisz .....pisz i czytaj swoje bełkoty i pisz i czytaj i
                                pisz i czytaj.I ciesz się ,że tylko pisać możesz.A może miałbyś ochotę na
                                odczyt?moge ci zorganizowac:-)
                                • meg_s Re: OBERSCHLESIER vel Psztymucel vel forum norma 02.05.04, 20:45

"OBERSCHLESIER vel Psztymucel vel forum normalnych"

proszę nie wiązać postaci OvP z naszym forum - prosiłam parokrotnie, żeby nas
                                  nie reklamował, nie potrzebujemy i nie życzyliśmy sobie takiej reklamy - o
                                  czym na tym forum już pisałam - bezskutecznie
                                  więc proszę jeszcze raz - jw
                                • ewerton Do möchtegerne Oberschlesiera 02.05.04, 20:55
                                  Mylisz sie palmusie,jest nas wiecej jak 3!!!!
                                  my som my!!!!!!
                                  • ballest Re: Do möchtegerne Oberschlesiera 02.05.04, 21:38
                                    To nie sztimuje, ze my tam nie piszymy, a co to jest:
                                    www.gliwiczanie.pl/Rodzinny/Ballestrem/index1.html
                                    • meg_s Re: Do möchtegerne Oberschlesiera 02.05.04, 21:42
                                      ballest napisała:

> To nie sztimuje, ze my tam nie piszymy, a co to jest:

albo to :
                                      www.gliwiczanie.pl/Przewodnik/pie/BIENIEK.htm
                                      :-)))))
                                      • ballest Do tego co by nos swadzic chciou! 02.05.04, 21:57
                                        Albo to:
                                        Ród Ballestremów wywodzi się ze starowłoskiej rodziny szlacheckiej, dokładnie z
                                        miasteczka prowincjonalnego Asti, leżšcego na północ od Turynu. Linia ?lšska
                                        tej familii wywodzi się od Giovanniego Baptysty Angelo Ballestrero di
                                        Castellengo urodzonego w 1709 roku w Turynie. W 1730 roku został on paziem na
                                        dworze księcia sasko-weimarskiego, gdzie zmienił imię na Johann i przyjšł
                                        nazwisko Ballestrem.
                                        W 1732 roku wstšpił Giovanni Baptysta do elitarnej jednostki regimentu
                                        cesarskiego, w której został podpułkownikiem. W 1740 roku wstšpił do armii
                                        pruskiej gdzie zaczšł służbę w III regimencie huzarów a w 1748 roku objšł
                                        dowództwo nad szwadronem którego czę?ć stacjonowała w Gliwicach. W dniu
                                        29.pa?dziernika 1748 roku po?lubił w Pławniowicach w kaplicy starego zamku,
                                        (jest w albumie ) hrabinę Marię Elżbietę Augustę von Stechow córkę Wolfganga
                                        von Stechow założyciela majoratu (majorat -majštek, który nie podlega
                                        podziałowi i przechodzi w ręce najstarszego w rodzie), w którego skład
                                        wchodziły dobra Pławniowice, Ruda i Biskupice. Po ?mierci Karola Franciszka von
                                        Stechow w 1798 roku (syna Wolfganga) który nie pozostawił po sobie żadnego
                                        męskiego potomka majštek przechodzi w ręce najstarszego syna jego siostry
                                        Karola Franciszka von Ballestrem i pozostał w rękach tej rodziny do 1945 roku.
                                        Już w 1751 sprowadził von Stechow dwóch do?wiadczonych górników z Saksonii i
                                        nakazał im wykopać szyb, spodziewajšc się odnale?ć rudę żelaza, ale górnicy
                                        dokopali się ? tylko? węgla kamiennego. W 1770 roku von Stechow uzyskał od
                                        nowopowstałego Urzędu Górniczego oficjalnš licencję na eksploatację tego węgla
                                        a kopalnię tę nazwał ?Brandenburg? (była to pierwsza kopalnia na Górnym
                                        ?lšsku). W latach 1798 ? 1945 Ballestremowie stworzyli największe imperium
                                        przemysłowe Rzeszy (wliczajšc do niego majštek Godulli, pierwszego zarzšdcy
                                        majoratu za czasów Ballestremów).
                                        Zarzšd Dóbr znajdował się poczštkowo w Rudzie ?lšskiej, a po podzieleniu ?lšska
                                        w 1922 roku w Gliwicach w nowo do tego celu wybudowanym gmachu (dzisiejszy
                                        gmach sšdu administracyjnego koło UM). W rejonie Gliwic do koncernu
                                        Ballestrema należały: huta VOH (pó?niejsza Huta 1 Maja), spółka drzewna
                                        Waldindustrii, Spółka Walcownia Łabędy, Gwarectwo Węglowe Consolidation, 50%
                                        udziałów kolei Piaskowej Pyskowice ,
                                        W życiu politycznym najbardziej znanym przedstawicielem rodziny był Hrabia
                                        Franciszek von Ballestrem, działacz partii Centrum (której współzałożycielem
                                        był inny członek rodziny ? Alexander von Ballestrem ) a pó?niejszy prezydent
                                        Reichstagu (1898-1906).
                                        Ballestremowie bardzo troszczyli się o dobro swoich robotników I ich rodzin.
                                        Robotnicy zakładów ballestremowskich zamieszkiwali w tzw koloniach, (np.
                                        Bialas, Poremba, Ruda Hammer, Karol, Glückauf). Czynsz wynosił od 7,25- 9,00
                                        Marek miesięcznie. Każda kolonia posiadała własny sklep, punkt sanitarny,
                                        bibliotekę i szkołę podstawowš. Np. Kolonia w Rokitnicy należała pod względem
                                        standardu i rozwišzań technicznych do najnowocze?niejszych w Europie i
                                        zwiedzali jš przemysłowcy z Belgii i Anglii. W Rudzie otworzono nawet szkoły
                                        gospodarstwa domowego dla córek górników. Również Ballestremowi zawdzięcza Ruda
                                        swoje pierwsze gimnazjum oddane do użytku w 1895 roku. W Głuchołazach
                                        utrzymywali Ballestremowie dla swoich robotników duży o?rodek
                                        rekonwalescencyjny. Budowali też klasztory i ko?cioły , domy opieki dla wdów,
                                        szpitale. W 1934 roku podarowali miastu Gliwice Willę Caro.
                                        Dodać muszę, że wszyscy przedstawiciele rodu Ballestremów, byli i sš członkami
                                        zakonu rycerzy maltańskich.
                                        Dzisiaj rodzina Ballestremów mieszka w miasteczku Straubing (Bavaria)

Ballest
    • Gość: Zupan Re: A to sa Niemcy i Francja !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 20:45

A to jest wspolna Europa , powybijane okna w synagogach we Francji ,
      porozbijane nagrobi , ataki osobiste na Zydow , Cyganow , i obywateli
      innych narodowosci .
      Niemcy - codzienne donoszenia na temat pobic przez czlonkow NPD obywateli
      innych krajow , morderstwa na tle rasistowskim , najnowszy przypadek
      w ubieglym miesiacu w Badeni - Wittembergi .
      Witaj Europo !!!!
      • Gość: gRegor Re: A to sa Niemcy i Francja !!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.05.04, 21:36
        a może to walka ze zlem?
        • Gość: Zupan Re: A to sa Niemcy i Francja !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 21:43

Co niby jest zlem , to ze ktos odwiedza jakis kraj i jest tepiony ?
          • Gość: gRegor Re: A to sa Niemcy i Francja !!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.05.04, 22:25
            Turystyka ? jak najbardziej jest wskazana.Popieram tą formę poznawania świata.
            • ballest Bestialskie USA, wstydzcie sie takich sojusznikow 04.05.04, 13:04
              A wiec, w Guantanamo jeszcze gorzej sie wiezniow traktuje,(czytaj torturuje)
              ale tam nikt zdjec robic nie moze.
              "Jednak w poniedziałek "New York Times" opublikował opis innych zachowań
              strażników. Zmuszali oni rozebranych Irakijczyków do masturbacji, zakładali im
              damskie majtki, grozili im zgwałceniem kijami od szczotek, oddawali na nich
              mocz. Jedna ze strażniczek, która na zdjęciach uśmiechnięta pozuje obok nagich
              Irakijczyków, teraz twierdzi, że koledzy wezwali ją do więźniów i wbrew jej
              woli zaczęli fotografować, jednocześnie zmuszając ich fizycznie do samogwałtu.

Jeszcze w piątek prezydent George Bush bardzo ostro potępił takie traktowanie
              Irakijczyków. Wszystko wskazywało wtedy na to, że tych metod dopuściło się
              kilku zdemoralizowanych strażników. Jednak w sobotę "Washington Post"
              opublikował ręcznie pisane notatki jednego z zatrzymanych funkcjonariuszy
              Military Police (żandarmerii), którzy pilnowali więzienia. Sierżant Ivan
              Frederick opisywał, że "robiło mu się niedobrze", gdy patrzył na traktowanie
              jeńców. Gdy zakwestionował takie metody, powiedziano mu jednak, że ludzie z
              wywiadu wojskowego właśnie w ten sposób chcą łamać opór więźniów.

Według relacji innego ze strażników miesiąc wcześniej do Abu Ghraib przyjechali
              funkcjonariusze wywiadu z bazy Guantanamo na Kubie, gdzie przetrzymywani są
              najgroźniejsi terroryści schwytani przez Amerykanów głównie w Afganistanie. To
              właśnie ci funkcjonariusze mieli mówić strażnikom, że takie metody psychicznych
              tortur są najbardziej skuteczne, a Arabowie "pękają po kilkunastu godzinach".

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2053607.html
              • Gość: gRegor Re: Bestialskie USA, wstydzcie sie takich sojuszn IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 05.05.04, 09:02
                To tylko wierzchołek góry lodowej. A Busch zachowuje się jak Hitler mówiąc ,że
                nic o tym nie wiedział:-)
                Przynajmniej SZaron wie o morderstwach swojej armi i przyznaje się do nich.Jego
                będzie można szybciej skazać!
                • Gość: ballest Re: Bestialskie USA, wstydzcie sie takich sojuszn IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 05.05.04, 09:15
                  Jak dlugo USA cos do powiedzenia miec beda, nigdy nie bedzie Israel za swoje
                  ataki skazany, jak by Hitler wojne wygral, tez by inni byli winni.
                  Taka jest prawda, zwyciezcow sie nie sadzi a ich zbrodni sie nie widzi!
                  --

pyrsk
                  ballest
                  • ballest Re: Bestialskie USA, wstydzcie sie takich sojuszn 09.05.04, 21:55
                    NO A CO TERAZ POWIYCIE, jak som juz fakty znane.
                    JEST TO WASZ SOJUSZNIK, moze taki sojusznik demokracje w IRAKU wprowadzic?
                    Odpowiedzcie PROSZE ?
                    • Gość: OBERSCHLESIER ballest osle hitlerowski IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 22:03
                      oj ballest ty hitlerowskie nasienie ,
                      jak zwykle nie rozumiesz pewnych kwestji i
                      zioniesz jak zwykle zle kamuflowanym tepym antyamerykanizmem.
                      Jestes politycznym idiota i takim zostaniesz :Twoja zdolnosc do kojarzenia
                      faktow kierowana jest wylacznie checia wybielenia zbrodni hitleryzmu
                      czyli systemu jaki tworzyl ktorego bronil i z ktorego byl dumny twoj ojcziec
                      zbrodniarz. Ilu hitlerowskich zolnierzy zostalo skazanych przez wlasne
                      niemieckie sady za znecanie sie nad jencami? no ile?
                      Ile milionow jencow radziecki zaglodziliscie ?

Fotografie przedstawiaj±ce amerykañskich ¿o³nierzy znêcaj±cych siê nad
                      irakijskimi wiê¼niami obieg³y ¶wiat. Wyemitowa³ je wpierw program 60 Minutes
                      II, opublikowa³ - "New Yorker", potem umieszczono je w internecie.

Przypominaj± siê zdjêcia hitlerowskich ¿o³nierzy fotografuj±cych siê w
                      pe³nych u¶miechach, w zadowoleniu, w towarzystwie katowanych, bitych,
                      poni¿anych, powieszonych. Analogia dotyczy tylko natury ludzkiej, a nie
                      bynajmniej systemów. Jak najdalej jeste¶my od sugerowania najmniejszego
                      choæby tutaj podobieñstwa, pokrewieñstwa, analogii - tak ulubionych dzisiaj
                      przez przedstawicieli wojuj±cego antyamerykanizmu. (( HAHA Ballest /gRegor))

W koñcu to w³asna kontrola Armii USA nad sytuacj± wiê¼niów w Iraku
                      doprowadzi³a do ujawnienia ra¿±cych nieprawid³owo¶ci. Nie ma wiêc mowy o
                      rzekomo tajnych poczynaniach Pentagonu. Mo¿na wiêc mieæ zaufanie do
                      samoreguluj±cego siê systemu demokratycznego Stanów Zjednoczonych. Wbudowany
                      w ten mechanizm system kontroli uniemo¿liwia wystêpowanie d³ugotrwa³ych
                      nieprawid³owo¶ci bez mo¿liwo¶ci ich ujawnienia. Na tym w koñcu polega
                      bezwzglêdna wy¿szo¶æ tego systemu nad innymi, rywalizuj±cymi o rz±d dusz na
                      ¶wiecie. W totalitaryzmach wszelkiego rodzaju taka autokontrola po prostu
                      nie istnieje; zalecane odgórnie zbrodnie uchodz± niezauwa¿one.
                      • Gość: ballest USA _ Polski WZOR? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 10.05.04, 06:59
                        Ciekaw jestem, kiedy jakas "K O N T R O L L A " Armii USA doprowadzi do
                        ujawnienia zbrodni w GUANTANAMO! ?????????????????

--

pyrsk
                        ballest
                        • Gość: gRegor Oberschlesier zmień nick gorolu IP: *.neonet.gliwice.pl 10.05.04, 07:42
                          OBERSCHLESIER TO WYPIER>>>>DO USA I MORDUJ JAK CI BUSCH Nakazuje>AHa i nie
                          zapomnij polizać ręki Szaronowi:-)) I Przestań wyzywać od hitlerowców bo to
                          tobie bliżej do nich .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka