Dodaj do ulubionych

W koncu o co tu chodzi?

IP: *.sympatico.ca 09.03.02, 05:18
Mialem zawsze wrazenie, ze o towarzyska wymiane zdan, opini, pogladow, czasami
o rade, czasami o usmiech ...tak przynajmniej sie to zaczelo i trwalo dosyc
dlugo. Jak i w zyciu stworzyly sie tu virtualne sympatie i antypatie. Jest to
absolutnie normale i ...zdrowe. W koncu nie jestesmy wszyscy tak samo
zaprogramowanymi robotami. Nie myslalem jednak o tym forum jako o miejscu
konfrontacji personalnych. OK, ktos moze mi zarzucic ze cytowane przezemnie
opinie o Zydach sa stronnicze i ma inne zdanie ...w porzadku, ale nazywanie
mnie "odpadem"? Rozumiem ze ktos moze nie zgadzac sie z obecna sytuacja
polityczna na Slasku, ale obrzucac kobiete wyzwiskami typu "nacjonalistyczna
swinia"? Jest to juz mocno wykraczajace poza granice najbardziej zaawansowanej
wolnosci slowa; jest to juz wulgarna napasc.
Nie mysle tu o polemizowaniu z osobnikami, ktorzy wyraznie maja problemy
emocjonale (tak tutaj sie mowi o zwyklych kretynach), ale zwracam sie bardziej
do tych, co to forum budowali; Szwager, Beno, Ballest, Andy, Ecik i kilkunastu
innych, ktorzy w tej chwili stoja na uboczu ...milczenie jest oznaka poparcia.
Nie chodzi mi tu o poparcie dla stwierdzenia ze jestem szowinistyczno-narodowa-
antysemicka swinia, ale o poparcie dla zniszczenia idei forum, jakie wspolnie
budowalismy przez tyle miesiecy.
Chcialbym uprzedzic pewne odpowiedzi; jezeli nazwalem kiedys kogos po "imieniu"
to tylko z mysla obrony idei tego forum i nie dopuszczenie do jakichkolwiek
prowokacji. Ballest lubi wsadzac palce do ran, a ze nie robi tego zbyt zrecznie
prosze go czasami aby se go wsadzil gdzie indziej. Nie oznacza to jednak, ze
nie szanuje jego wiedzy i wkladu w to forum. Mesco ...no coz ...uwazam ze jest
zdecydowanie mniej szkodliwy i mniej ruchliwy niz inni tego typu, nie ma na
celu zniszczenia forum, a poza tym znakomicie sobie dajecie z nim rade...
Pisze to wszystko z troska o cos fajnego, cos, co stalo sie istotnym i ciekawym
miejscem codziennego zycia dla wielu z nas, niezaleznie od pogladow i opinii.
Chyba w koncu o to chodzilo, prawda?
Obserwuj wątek
    • meg_s Re: W koncu o co tu chodzi? 09.03.02, 09:30
      poza nie dającymi się ukryć (i co gorsza chyba pogodzić) różnicami w - nazwijmy
      to - światopoglądzie, jest jeszcze jedna zasadnicza różnica - podejście do roli
      tego forum -
      zaczęło się od (cytat) "...miłej gadki szmatki" - dzieliliśmy się planami i
      wrażeniami wakacyjnymi, uczyliśmy się mieszać drinki, ale i gotować żur,
      wznosić toasty, a potem leczyć kaca itd
      przez długi czas staraliśmy się podtrzymywać wątki "edukacyjne" - o tym co
      można w Gliwicach zwiedzić, gdzie dobrze zjeść, co się dzieje "w temacie"
      kultura itp
      cały czas - na szczęście - pojawiają się wątki dotyczące codzienności miasta,
      jest to ciągle niedoceniona rola forum - gdyby nas było tu więcej, myślę, że
      bylibyśmy w stanie (we współpracy z "Gazetą") utworzyć "lobby" pomocne w
      załatwieniu niektórych spraw bieżących
      no i nie ostatnia, ale ostatnio dominująca - ambona, ż której dowiadujemy się,
      że jesteśmy najeźdzcami, okupantami, antysemitami, szowinistami, durnymi
      kwokami, matołami, antyniemieckimi pajacami, polaczkami, nacjonalistycznymi
      świniami, obłudnikami,
      • meg_s cd 09.03.02, 09:32
        i to ostatnie - w imię chęci zapoznania z jedynie słuszną wersją historii -
        jestem jak najbardziej za odkłamywaniem historii - ale w takim duchu - nie
        dziwcie się , że nie chcemy tego słuchać
        • Gość: Jos Re: cd IP: *.proxy.aol.com 09.03.02, 12:23
          meg_s napisał(a):

> i to ostatnie - w imię chęci zapoznania z jedynie słuszną wersją historii -
          > jestem jak najbardziej za odkłamywaniem historii - ale w takim duchu - nie
          > dziwcie się , że nie chcemy tego słuchać

Bo ciagle myslicie w kategoriach Komunistow "Jaka by Polska nie byla byleby
          socjalistyczna ".A wiec obojetnie co kto powie jest tak jak wy to widzicie ,
          bo wy jestescie przeciez Polakami .
          • meg_s Re: cd 09.03.02, 13:27
            Gość portalu: Jos napisał(a):

> Bo ciagle myslicie w kategoriach Komunistow "Jaka by Polska nie byla byleby
            > socjalistyczna ".A wiec obojetnie co kto powie jest tak jak wy to widzicie ,
            > bo wy jestescie przeciez Polakami .

co Kali zrobić zawsze jest dobre - gdyby ktoś z nas na niemieckim forum,
            zachowywał się tak jak "!" tutaj to by się dopiero działo

• Gość: ;-) Re: cd IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.02, 13:31
              meg_s napisał(a):

> Gość portalu: Jos napisał(a):
              >
              > > Bo ciagle myslicie w kategoriach Komunistow "Jaka by Polska nie byla byleb
              > y
              > > socjalistyczna ".A wiec obojetnie co kto powie jest tak jak wy to widzicie
              > ,
              > > bo wy jestescie przeciez Polakami .
              >
              > co Kali zrobić zawsze jest dobre - gdyby ktoś z nas na niemieckim forum,
              > zachowywał się tak jak "!" tutaj to by się dopiero działo
              >

ty caly czas nic nie rozumiesz - miejsce nie jest wazne, tu chodzi tylko i
              wylacznie o wasze zasciankowe poglady

• Gość: Jos Re: cd IP: *.proxy.aol.com 09.03.02, 13:52
              meg_s napisał(a):

> Gość portalu: Jos napisał(a):
              >
              > > Bo ciagle myslicie w kategoriach Komunistow "Jaka by Polska nie byla byleb
              > y
              > > socjalistyczna ".A wiec obojetnie co kto powie jest tak jak wy to widzicie
              > ,
              > > bo wy jestescie przeciez Polakami .
              >
              > co Kali zrobić zawsze jest dobre - gdyby ktoś z nas na niemieckim forum,
              > zachowywał się tak jak "!" tutaj to by się dopiero działo
              >

Prosze nie wykrecac sie panem(ia) "!" .Ogolnie przyjmujecie do wiadomosci
              (w wiekszosci) tylko to co pasuje do waszego wizerunku swiata.
      • Gość: ! Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.pppool.de 09.03.02, 11:17
        meg nie przesadzaj, ty wstosunku do siebie mozesz pare epitow skreslic
        • meg_s Re: W koncu o co tu chodzi? 09.03.02, 11:35
          Gość portalu: ! napisał(a):

> meg nie przesadzaj, ty wstosunku do siebie mozesz pare epitow skreslic

jasne - albo kura, albo kogut
    • Gość: ! Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.pppool.de 09.03.02, 09:39
      Mirak nie nalezalo glupot pisac to bym sie nie czepial,
      Do tego jak troche po lakierku poskrobalem to co wyszlo, spojz na ostatnie wyczyny
      maggi, ludzi chce usypiac! Bravo
      Ja was znam od podszewki wystarczajaco lat zylem miedzy wami, wiem tez ze jest
      tez duzo tolerancyjnych Polakow, ktorzy nie so antysemitami czy niemco-zercami
      takich jednak tu na forum brakuje. Tu ale tylko nardowa -szowinistyczna zupka i
      kadzenie sobie nawzajem.
      Wiec, kpie sobie tu troche z was.
      • Gość: piotlik Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.warsnet.trzepak.pl 09.03.02, 13:52
        Skoro "!" uważa, że polska część forum to "antyniemiecko-antysemicko-
        nacjonalistyczno-narodowo-szowinistyczny kurnik z durnymi kwokami i kogutami"
        to niech przytoczy cytaty-wypowiedzi każdej z tych osób wskazujące, że są one:
        1.antysemitami
        2.antyniemcami
        3.nacjonalistami
        4.narodowcami
        5.szowinistami
        Wystarczy po jednym cytacie z każdej kategorii dla każdego z "polaczków".

p.s. czy "!" może podać definicję słowa "antyniemiecki-antysemicki-
        nacjonalistyczny-narodowy-szowinizm"?
        p.s. czy "!" może okazywać więcej szacunku wobec kobiet?
        • Gość: Pieron Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.02, 14:14
          Jo sie sam ino na blank mauo sekundka wtronca, bo niy wyczimia - aze mie
          krymci! - Czi zaliczosz (to je oczywiscie szpas!!!) Heksy tysz do kobiyt?!?!
          • Gość: piotlik Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.warsnet.trzepak.pl 09.03.02, 16:43
            Ależ Pieronie. Oczywiście. Heksa to również kobieta :-). Zasadniczo najwięcej
            ma tu do powiedzenia fizjologia i fizjonomia. Narządy, tkanki, komórki, oblicze
            i inne takie tam ;-).
            • Gość: Pieron Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.02, 16:59
              Prosza o sprecyzowanie tego "jakes tam". To moze sie przeca okazac podstawowym
              skuadnikym natury Heksy i wyklarowac nom sam couki syns pojyncia Heksa.
              Jo tak po prowdzie zawszech sie jakos dziwnie bou Heksow - i do dzisio niywia
              wuasciwie czamu(?) Mozno to kompleksy, kere sie Heksa(jako pojyncie ogolne)
              staro ukryc, powodujom u niyj take a niy inksze reakcje i ksztautujom jyj
              sposob bycia itd, itp.

PS

Ale co wtedy poczonc ze pojynciym Hekser?!
              • Gość: piotlik Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.warsnet.trzepak.pl 09.03.02, 17:06
                "Inne takie tam" to np. kurza łapa :-).
                • Gość: Pieron Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.02, 20:39
                  Kurzo uapa godosz(?)Ja to by sie zgodzauo u nos sam je znane te stare ziouo,
                  kere niyjedna Heksa juz urzywaua w swoich praktykach. Kurzo stopa i inksze
                  zioua wzionua swoje nazwy przeca tysz od czegos.

PS

dosc dobro je zupa na kurzych uapach(tych prawdziwych od kury)!
    • Gość: Mirek Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.sympatico.ca 09.03.02, 20:08
      Ciagnac dalej moja mysl, to cos, co jest "moim zdaniem", dla innych moze byc
      wypisywaniem glupot, ale czy to upowaznia do wyzwisk, oszczerstw i falszerstw?
      Czy pisanie o sztuce, zrobi z kogos artyste? Lub w naszym przypadku; podawanie
      przepisow na Martini - alkoholikiem? Nie sadze. Jest to jednak kwestia kultury
      dyskusji, a ta ma wplyw na poziom tego forum. Z pewnoscia jest wiele przykadow
      z kazdej strony, gdzie nerwy, emocje, wiek, temperament itd. wplynely na tresc
      wypowiedzi, ale...czy nie nalezy brac tego wszystkiego przez pewien pryzmat? Z
      pewnoscia w reakcji na nie, nie powinno sie przekraczac pewnych granic, poza
      ktorymi ta zabawa przestaje byc przyjemna...
      • meg_s Re: W koncu o co tu chodzi? 09.03.02, 21:04
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Z pewnoscia w reakcji na nie, nie powinno sie przekraczac pewnych granic, poza
        > ktorymi ta zabawa przestaje byc przyjemna...

dla jednych zabawa - dla innych krucjata :-(((

• Gość: alosza Re: W koncu o co tu chodzi? IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.02, 00:40
          Re: W koncu o co tu chodzi?
          • Gość: ! Do Mirka antysemity IP: *.pppool.de 11.03.02, 23:46
            ty chcesz rozmawiac, moze tak jak na forum wroclawskim,:

>>>>Re: OBSRANY NIEMCZYK
            Autor: Gosc portalu: MIREK
            Data: 21-02-2002 04:07 adres: *.sympatico.ca

Brak slów na takiego debila ,ty gnoju twoje miejsce to cmentarz, ty smierdzacy
            zawszony i troche zniemczony psie kundlowaty, spadaj na szczaw ty
            pojebusie.Zeby ci ziemia ciezka byla, to cie udusi szybciej.<<<<<<

tam do ciebie nawet polacy z malej litery pisali. Mirek pokazales wszystkim co w
            tobie siedzi- kawal chamskiej nacjonalistcznej,antysemickiej swini.

• Gość: Maja Bau Re: Do Mirka antysemity IP: *.bmj.net.pl 11.03.02, 23:51
              Adolfik, wez sobie czopek na wstrzymanie, bo sie cos ostatnio powtarzasz...
            • Gość: ! Do Piotlika IP: *.pppool.de 11.03.02, 23:52
              Piotlik, nie badz smieszny, ile razy wam zwracalem uwage na bredzenie Mirka, ty nie
              widziales w tam nic zlego, w innych tematach gdzie maggi atrykulowal swoja glupote
              tez nikt nic nie wtracil. Zadnego wywazonego komenterza, nic. Czyli wy to wszyscy
              akzeptujecie, czyli jestescie anysemci i szowinisci itd.
              • Gość: Maja Bau Re: Do Piotlika IP: *.bmj.net.pl 11.03.02, 23:54
                Adolfik, a moze zupa dzis byla za slona?
                • Gość: :-) do maj-bau-m IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.02, 23:57
                  meg, zacznij byc merytoryczna...
                  • Gość: Maja Bau Re: do maj-bau-m IP: *.bmj.net.pl 12.03.02, 00:01
                    Gość portalu: :-) napisał(a):

> meg, zacznij byc merytoryczna...

Sztefan, zacznij myslec nieszablonowo...

• Gość: ;-) Re: do maj-bau-m IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.02, 00:04
                      Gość portalu: Maja Bau napisał(a):

> Gość portalu: :-) napisał(a):
                      >
                      > > meg, zacznij byc merytoryczna...
                      >
                      > Sztefan, zacznij myslec nieszablonowo...

ist mir zu hoch - moze przyblizysz twoj problem- chetnie ci pomoge ;-)
                      >

• Gość: ! Re: Do Piotlika IP: *.pppool.de 12.03.02, 00:02
                  Maggi, jo myslalem ze o tej porze to cie Matti pociska, a ty tu jeszcze sie po
                  internecie szlajasz.
                  • Gość: Maja Bau Re: Do Piotlika IP: *.bmj.net.pl 12.03.02, 00:08
                    Niezdrowe podniecenie nie pomoze ci w dojsciu do sedna. Sprawdz czy to nie aby
                    twoja Helga...
                    • Gość: ;-) Re: Do Piotlika IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.02, 00:11

> Niezdrowe podniecenie nie pomoze ci w dojsciu do sedna. Sprawdz czy to nie aby
                      > twoja Helga...

a..., wychodzi antyniemieckosc! ;-) my prywatnie, a ty szablonowo z uprzedzeniami?

• Gość: Maja Bau Re: Do Piotlika IP: *.bmj.net.pl 12.03.02, 00:16
                        Gość portalu: ;-) napisał(a):

> Gość portalu: Maja Bau napisał(a):
                        >
                        > > Niezdrowe podniecenie nie pomoze ci w dojsciu do sedna. Sprawdz czy to nie
                        > aby
                        > > twoja Helga...
                        >
                        > a..., wychodzi antyniemieckosc! ;-) my prywatnie, a ty szablonowo z uprzedzenia
                        > mi?
                        >
                        Nie podoba ci sie imie Helga? bo ja nic takiego nie napisalam? Masz problemy z
                        wyrazaniem wlasnych mysli?
                        • Gość: Heinz Re: Do Piotlika IP: *.mitre.org 14.03.02, 09:59

> Gość portalu: ;-) napisał(a):
                          >
                          > > Gość portalu: Maja Bau napisał(a):
                          > >
                          > > > Niezdrowe podniecenie nie pomoze ci w dojsciu do sedna. Sprawdz czy t
                          > o nie
                          Czamuz czepiocie sie imienia mojej matki ? Jo sam o Wladyslawach, Stanislawach
                          i.t.p tyz nie pisza.
                          > > aby
                          > > > twoja Helga...
                          > >
                          > > a..., wychodzi antyniemieckosc! ;-) my prywatnie, a ty szablonowo z uprzed
                          > zenia
                          > > mi?
                          > >
                          > Nie podoba ci sie imie Helga? bo ja nic takiego nie napisalam? Masz problemy z
                          > wyrazaniem wlasnych mysli?

• Gość: ! Do Maggi IP: *.pppool.de 12.03.02, 00:16
                      Znow zes nie trefila, mojo Heike nazywo:-))))))))))))))))))))))
                      • ballest Re: Do tych co nie wiedza o co chodz !!! 12.03.02, 07:26
                        My mozemy pisac na wszystkie tematy, ale prosze nie obrazajcie jeden drugiego,
                        to bedziecie zawsze wiedziec o co chodzi i nie bedziecie mieli z nikim
                        problemow , nawet choc by ta dyskusja bardzo ostra byla.Zachowajcie Etykiete i
                        Maniery.
                        • meg_s Re: Do tych co nie wiedza o co chodz !!! 12.03.02, 07:33
                          ballest napisał(a):

>Zachowajcie Etykiete i Maniery.

"!" - "Maggi, jo myslalem ze o tej porze to cie Matti pociska"

masz rację Ballest - ten powyższy cytat, to było więcej niż obrażanie - to
                          dosłownie poniżej pasa
                          • Gość: Ballest Re: Do tych co nie wiedza o co chodz !!! IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 12.03.02, 09:18
                            Nie tylko ten, inne tez !!!!!!!
                  • magiczna Re: Do ! 12.03.02, 13:04

> Maggi, jo myslalem ze o tej porze to cie Matti pociska, a ty tu jeszcze sie po
                    > internecie szlajasz.

Jak zwykle jestes bezczelny i zalosny, ale powoli sie przyzwyczajam, co nie
                    znaczy ze bede to tolerowac. Widze, ze trzeba do ciebie mowic "po twojemu", bo
                    inaczej nie zrozumiesz. Prosze wiec:
                    Moje zycie osobiste to cos, co w ogole nie powinno cie obchodzic. Rozumiem, ze
                    przez cale swoje nedzne, brudne, zasrane zycie nikt nie nauczyl cie szacunku; byc
                    moze miales ciezkie dziecinstwo z ojcem-alkoholikiem, szczerze mowiac gowno mnie
                    to obchodzi. Nie zycze sobie byc traktowana w ten sposob przez takiego smiecia
                    jak ty - nie znasz mnie, nie masz o mnie bladego pojecia, nie wiesz ile ksiazek w
                    zyciu przeczytalam, jakie szkoly konczylam i jakie mam IQ - jakim prawem
                    wypowiadasz sie na temat mojej inteligencji??? Jakim prawem obrazasz na forum
                    publicznym mojego meza??? Jakim prawem obrazasz tu w ogole KOGOKOLWIEK??? Jestes
                    zwyklym tchorzem, tak jak napisal Jimi, "gowniarzem z pryszczata geba", ktory nie
                    ma odwagi podpisac sie wlasnym imieniem. Wydaje ci sie, ze w internecie wszystko
                    ci wolno, ze jestes anonimowy. Gowno prawda, dzieciaku. Zajmij sie lepiej czyms
                    pozytecznym zamiast zasmiecac forum swoim belkotem, zamiast wyzywac i obrazac
                    ludzi, ktorych nie znasz. A skoro juz nie masz nic lepszego do roboty to bierz
                    chociaz odpowiedzialnosc za swoje slowa i PODPISZ sie, tchorzu. Wazne tez zebys
                    wiedzial, ze to w jaki sposob mnie obrazasz kwalifikuje sie pod sad. I wierz mi,
                    ze nie omieszkam z tego skorzystac.
                    • sebush Re: Do "!" 12.03.02, 14:01
                      Popieram Magiczna!
                      W koncu obrazanie ludzi, obrzucanie blotem i
                      inwektywami to nie oznaka kultury i tez tej najblizszej
                      czyli osobistej. Jesli "Wykrzyknik" przypisuje sobie
                      prawo pouczania, uswiadamiania i odkrywania przed nami
                      'tej jednej i jedynej prawdy' to niech nam wyjasni, co
                      jest jego motywacja? Jesli pisze z Niemiec, to niech
                      uwzgledni kulture tego kraju, ow kraju "Poetow i
                      Myslicieli" /"Dichter und Denker", a moze wyjawi nam
                      inna prawde, te o "Richter und Henker"/ "Sedziow i
                      Oprawcow"? Jesli legitymuje sie czerwonym paszportem,
                      to niech pokaze nam kulture swego kraju, bo Polske
                      przeciez opuscil! Dziwi mnie, ze skoro nie nawidzi tak
                      dzisiejszej Polski i Polakow, dlaczego zniza sie do
                      takiego poziomu i pisze w znienawidzionym przez niego
                      jezyku, ktory wyparl w swym komunistycznym naznaczeniu
                      niemiecka kulture ze Slaska... Dziwi mnie to
                      odreagowywanie swych kompleksow na forum_gliwice, zyjac
                      w kraju w ktorym sie moze nie potrafi odnalesc, szkoda
                      ze wyrzucajac nam antysemityzm i inne anty-izmy nie
                      dostrzega, ze to w Niemczech nie tak dawno podpalano
                      domy azylantow, przesladowano Turkow i Azjatow! Szkoda,
                      ze nie dostrzega sowinistycznej i krzykliwej polityki
                      landowej pana Stoibera, kandydata na kanclerza Niemice
                      w najblizszych wyborach jesiennych w RFN... Coz
                      dostrzega sie u innych drzazge, a belki nie dostrzega
                      we wlasnym oku! Zyje sie swoja Slaskoscia, ta jedna i
                      sluszna, a odbiera sie prawo innym do ich Slaskosci,
                      tej dzisiejsze i wspolczesnej!

Und darüber hinaus vergiss bitte nicht, dass die
                      'Endlösung der jüdischen Frage' nicht die Entscheidung
                      Polens war, sondern deines so ersehnten deutschen
                      Vaterlandes! Wenn du in die Schule bei Adolf Hitler
                      gegangen bist, dann beib ihm ewig treu in deiner
                      antipolnischen Haltung!

Sebush
                      • Gość: ! Re: Do Sebusha IP: *.pppool.de 12.03.02, 16:55
                        Twoj post swiadczy sam osobie.
                        Sebash ty i tobie podobni tu na tym forum antysemityzm jak i szowinizm toleruja (ja
                        wiem wy to nazywacie patriotyzm). Zwroc uwagi naposty Mirka i Piotlika, czy tam
                        znajdzeisz jakis wywazony post z waszej strony, ktory by przynajmniej czesciowo te
                        wywody relatiwizowal, nie tak samo jest przy tematach o Niemcach i o Slazakach.
                        Jakbys uwaznie czytal, to bys wiedzial, ze nigdy nie pisze o Polakach tylko o waszej
                        antysemickiej klice.
                        • sebush Re: Do Sebusha 13.03.02, 15:20
                          Dziekuje, za odpowiedz i za to, ze jest ona bardziej
                          konkretna od Twych innych postow na tym forum. To czy
                          jestem antysemita to nie wiem, bo osobiscie nie znam
                          zadnego Zyda, a w konfrontacji z nim, moglbym ocenic
                          wlasne reakcje. Jesli wypowiedzi Mirka czy Piotlika sa
                          antysemickie, to sie od nich dystansuje i je potepiam, bo
                          rasizm w jakiejkolwiek formie jest rzecza prowadzaca
                          jedynie do zaglady, a moje nastawienie do zycia jest
                          raczej pacyfistyczne :-)

Zastanawiam sie, skad ten antysemityzm jest u Polakow, a
                          sam nim jestem, nie sadze jednak, aby to byla li tylko i
                          wylacznie specyfika tylko polska! Zydzi to przeciez narod
                          wybrany, nie wiem czy tylko do cierpienia? Holocaust czy
                          Shoah to potwornosc, tylko zastanowmy sie dlaczego do
                          niego doszlo, kto tego dokonal i jakimi instrumentami i
                          dlaczego na ziemiach polskich...? Sadze, ze to kwestia
                          dosyc zlozona, tak samo powiklana jak losy Slaska i
                          zyjacych na nim Niemcow, Czechow i Polakow, ale tez
                          takich etni jak wlasnie Zydzi czy Romowie, potocznie
                          nazywani tez pogardliwie Cyganami.

Chcesz, mozemy podyskutowac Drogi Wykrzykniku, ale
                          proponuje wlasnie taka plaszczyzne, przypuszczam, ze
                          wowczas ton wypowiedzi na tym forum bedzie inny a i
                          dyskusje ciekawsze, nawet kiedy beda sie opierac o te
                          lokalna "dupe maryny"

Pozdrawiam

Sebush

> Twoj post swiadczy sam osobie.
                          > Sebash ty i tobie podobni tu na tym forum antysemityzm
                          jak i szowinizm toleruja
                          > (ja
                          > wiem wy to nazywacie patriotyzm). Zwroc uwagi naposty
                          Mirka i Piotlika, czy tam
                          >
                          > znajdzeisz jakis wywazony post z waszej strony, ktory
                          by przynajmniej czesciowo
                          > te
                          > wywody relatiwizowal, nie tak samo jest przy tematach o
                          Niemcach i o Slazakach.
                          > Jakbys uwaznie czytal, to bys wiedzial, ze nigdy nie
                          pisze o Polakach tylko o w
                          > aszej
                          > antysemickiej klice.

• Gość: ! Re: Do Maggi IP: *.pppool.de 12.03.02, 16:48
                      No, komu to nerwy puszczaja?????
                      • Gość: Ballest Re: Do Maggi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.02, 17:39
                        Magi opanuj sie, cos takou noglou, zastanow sie zawsze nad odpowiedziom, bo
                        tracisz na reputacji a szkoda , bo nie je zes najgorszou.
                        Niz odpiszesz , napi sie teju z Johanniskrautu (dziurawca), to odprezou.
                        Mnie tukej tysz atakujom, a jou to robiam calkiem loker.
                        Zapamientej , tylko jak nie mou ktos argumentow zaczynou obrazac, zwroc uwaga
                        jak jou z Hanyskami godom, jak tam przyjadam to na ten temat pogodomy , jou cie
                        wyszkolam, je zes modou, to cie czegos nauczam, byc moze bydziesz najlepszou.
                        To nie jest zart, to jest prowda.
                        • Gość: ! Re: Do Sebasha IP: *.pppool.de 13.03.02, 22:17
                          Sebash, ty tez nie jestes zabardz kumaty, myslisz ze ja sie tu te twoje baje dam
                          nabrac?
                          Temat "Prawdziwe zrodlo konfliktu" antysemity Mirka byl na topie przez trzy
                          miesiace.
                          Nie mow Sebash zes go przoczyl, ty przeciesz wszedzie swoj nochal zawsze pchasz.
                          Ciekaw jestem czemu nigdy, ty jako taki pacyfista tej antyzydowskiej nagonki Mirka
                          nie skomentowales?????
                          Jimi udawal, ze sie nie orientuje i niechce sie miszac, a Ee z nim kokietowala.
                          "Zydzi to przeciez narod wybrany, nie wiem czy tylko do cierpienia? Cos mi to
                          sarkazmem jedzie?
                          Niech bedzie, dystansujesz sie oficjalnie, lepeij pozno niz wcale
                          Teraz nastepny temat: antyniemieckosc
                          Ty jako pacyfista powinienes akzeptowac prawa mniejszosci narodowych czyz nie?
                          Czemu tez nigdy nie skomentowales szowinistycznych glupot maggi czy tez meg, one
                          uwazaja ze niemcy nie maja prawa do niemieckich szkol itd. Znalazlem sporo twoich
                          wypowiedzi o podobnym znaczeni jednakze znacznie zgrabniej spakowanych, czego
                          od przesyconej nienawiscia maggi nie mozna oczekiwac.
                          Twoje pierwszy post domnie jest tego dobrym przykladem. Gdzie ty (pacyfista) Pana
                          Stoibera od szoinistow i krzykaczy wyzywasz, ciekaw jestem jak ty go dobrze znasz
                          tego pana i jego czyny i wypowiedzi?
                          Twoja dodatek pisnay w jez. niemieckim tez mowi sam za siebie.
                          Oj niewiem jak to z tym twoim pacyfizmem jest, moze to jakis polski odlam, gdzie
                          pokoj tym ktorzy mi pasuja, a reszte w morde wal?
                          Sebash nie sil sie tu na drugi raz na jakas dwuznaczena polemike, bo to u mnie nie
                          ciagnie!
                          • Gość: meg Re: Do Sebasha IP: 192.168.0.* 13.03.02, 22:45

> maggi czy tez meg, one uwazaja ze niemcy nie maja prawa do niemieckich szkol

• Re: do mag i meg
                            meg_s@poczta.gazeta.pl 04-03-2002 16:58
                            > 2) jestescie za niemieckimi przedszkolami, podstawowkami i gimnazjami?
                            TAK - tam gdzie zbierze się taka ilość chętnych żeby je założyć

nieumiejętność czytania ze zrozumieniem to w dzisiejszych społeczeństwach wielki
                            problem

• Gość: ! Re: Do Sebasha IP: *.pppool.de 13.03.02, 23:09
                              Bardzo ladnie meg, widze ze sie uczysz. Przepraszam, obstaje tylko przy maggi.
                              Ach tak mimochodem w Gliwicach i powiecie Gliwickim jest zrzeszonych w
                              mniejszosci niemieckiej cos okolo 25 tys ludzi, czy to juz wystarcza????
                              Ach meg jak to bedzie z tym mirkiem i jego chamstwem i antysemityzmem, moze na
                              ten temat tez cos napiszesz, moze mala korekturka twoich wczesniejszych
                              wypowiedzi?????????
                              • Gość: ! Re: Do Sebasha IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 13.03.02, 23:13
                                Nie sluchaj go. To ja jestem prawdziwy ! - mi bardziej stoi palka!
                                • hanys_hans Do ajnkuleroow! 13.03.02, 23:36
                                  Gość portalu: ! napisała:

> Nie sluchaj go. To ja jestem prawdziwy ! - mi bardziej stoi palka!

Pauka paukoom ale widza ze mocie ino po jedny kulce! Po naszymu sie to nazywo
                                  AJNKULER!
                                  • Gość: ! Re: Do ajnkuleroow! IP: *.pppool.de 13.03.02, 23:42
                                    Raczej nie, ja mam obie a magi nie ma zadnej,
                                    ale zobacz jak fajnie dala sie zgnoic, teraz to tez juz tylko o genitalich
                                    pierdzeili, tak to jest jak chop w internecie "zadymiarzy" wycina:-)))))))))))
                                    • Gość: ! Re: Do ajnkuleroow! IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 13.03.02, 23:48
                                      Tak. Popieram
                                      • Gość: gymba Re: Do ajnkuleroow! IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.02, 00:09

> Tak. Popieram

co popierasz?
                                    • Gość: Magiczna Re: Do ajnkuleroow! IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 14.03.02, 09:24

> Raczej nie, ja mam obie a magi nie ma zadnej,
                                      > ale zobacz jak fajnie dala sie zgnoic, teraz to tez juz tylko o genitalich
                                      > pierdzeili, tak to jest jak chop w internecie "zadymiarzy" wycina:-)))))))))))

Zgnoic??? Takiemu smieciowi? Chyba ci sie przysnilo.

• sebush Re: Do Sebasha 14.03.02, 00:18

> Bardzo ladnie meg, widze ze sie uczysz. Przepraszam, obstaje tylko przy maggi.
                                > Ach tak mimochodem w Gliwicach i powiecie Gliwickim jest zrzeszonych w
                                > mniejszosci niemieckiej cos okolo 25 tys ludzi, czy to juz wystarcza????
                                > Ach meg jak to bedzie z tym mirkiem i jego chamstwem i antysemityzmem, moze na
                                > ten temat tez cos napiszesz, moze mala korekturka twoich wczesniejszych
                                > wypowiedzi?????????

W gestii Mniejszosci Niemieckiej w Gliwicach dokladnych danych nie znam, ale moge
                                Ci rzec, ze np. w podgliwickiej Ostropie jest przedszkole prowadzone przez MN z
                                jezykiem niemieckim, a chodza do niego tez polskie dzieciaki, i to jest symptomem
                                czasow na Gornym Slasku poczatku 21. wieku, bo stawia sie tutaj na integracje a
                                nie dezintegracje, gdyz te uprawiano dosyc skutecznie przez minione lata PRL, i
                                sadze ze jest to sluszna linia, akceptowana przez wiekszosc. To znajduja sie
                                glosy przeciwne, to taka juz uroda demokracji.

Sebush
                                • Gość: ks.prob. Re: Do Sebasha IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.02, 00:27
                                  Drodzy w Chrystusie Panu, Siostry i Bracia!

Przede wszystkim chciałbym, abyśmy wszyscy sobie jedną rzecz bardzo wyraźnie
                                  uświadomili. Otóż gdyby nie nauczyciele i cały proces edukacji - wówczas dalej
                                  trwalibyśmy w epoce kamienia łupanego i żyli jak jaskiniowcy. Nie byłoby miast,
                                  kopalni, mieszkań - tylko szałasy i jaskinie a jedyne narzędzia którymi byśmy
                                  się posługiwali to proste kije i kamienie. To dzięki wielu lat edukacji umiemy
                                  czytać, pisać, liczyć, poznawać i korzystać z praw przyrody. To właśnie dzięki
                                  całym pokoleniom nauczycieli i profesorów, którzy wykształcili swoich uczniów i
                                  wychowanków i rozwinęli ich umysły, mamy dziś tak wiele różnych wynalazków i
                                  odkryć. Dzięki nim żyjemy dziś lepiej i dłużej niż nasi przodkowie.

Niestety, taka jest już natura ludzka, że bez odpowiedniego wychowania i
                                  wykształcenia, bez dobrej szkoły - bardzo szybko wraca do poziomu człowieka
                                  pierwotnego. Dziwna rzecz, ale właśnie większość ludzi bez odpowiedniego
                                  dopingu i mobilizacji ucieka od książki, poezji, kultury, szukając
                                  najprostszych i nieraz najbardziej prymitywnych rozrywek. Jako przykład
                                  wystarczy popatrzeć jak spędza czas obecna młodzież, która godzinami
                                  przesiaduje przed blokami albo na dyskotece, w której ilość decybeli przewyższa
                                  poziom hałasu startującego odrzutowca. Co z tej młodzieży wyrośnie, skoro po
                                  ukończeniu szkoły zawodowej niektórzy idą od razu na zasiłek dla bezrobotnych?

Na szczęście są jednak tacy młodzi ludzie, którzy nie kończą swojej edukacji na
                                  poziomie szkoły podstawowej czy nawet średniej. Jak dowiedziałem się niedawno,
                                  1 października rozpoczął studia co czwarty młody człowiek w wieku od 19 do 24
                                  lat. Są więc jeszcze tacy zapaleńcy, którzy doceniają wartość nauki i chcą się
                                  dalej uczyć. Będą jeszcze z nich ludzie.

Drodzy w Chrystusie Panu! W dniu Edukacji Narodowej wspominamy nauczycieli,
                                  którzy uczyli nas kiedyś przed laty i którzy uczą nasze dzieci w szkołach i
                                  przedszkolach. Zdajemy sobie sprawę z tego, ile im zawdzięczamy. Jednak trzeba
                                  to wyraźnie podkreślić, że pierwszymi i najważniejszymi nauczycielami są
                                  rodzice. To od nich najwięcej zależy. To właśnie rodzice mają dawać dziecku
                                  przykład dobrego, chrześcijańskiego życia. Jeśli rodzice nie dbają o to, co
                                  mają najcenniejszego w życiu, o swoje dzieci, i gorszą je przez naganny tryb
                                  życia, przez różne kłótnie małżeńskie i wyzwiska, przez opuszczanie Mszy św. w
                                  niedziele i święta, przez okłamywanie dzieci i wywieranie siły fizycznej - to
                                  trudno się potem dziwić, że z takim dzieckiem ma kłopoty i szkoła, nauczyciele,
                                  i inni uczniowie. Wtedy sprawdza się starożytne powiedzienie: "obyś cudze
                                  dzieci uczył". Najczęściej tacy źli rodzice, którzy są zgorszeniem dla własnych
                                  dzieci, nie chodzą na wywiadówki, nie interesują się ocenami swoich pociech,
                                  nie mobilizują je do nauki - a kiedy przychodzi koniec roku, wówczas
                                  wypowiadają złe słowa o nauczycielach, i to nieraz nawet przy dzieciach.

Drodzy Rodzice! Nawet gdyby nauczyciel w szkole był nie wiadomo jaki niedobry,
                                  to jednak w pierwszym rzędzie od Was zależy jakie będą Wasze dzieci. Dlatego
                                  najgorszą rzeczą, którą robią źli rodzice, jest mówienie czegoś złego o
                                  nauczycielach i to przy dzieciach. Jeżeli macie kłopoty z dyscypliną i
                                  wychowaniem jednego, dwóch, trojga dzieci - to wyobraźcie sobie jaka to
                                  trudność utrzymać w całości i jeszcze nauczyć czegoś dwudziestu albo nawet i
                                  trzydziestu uczniów w szkole, z których każdy pochodzi z innej rodziny, innego
                                  środowiska, z innymi uzdolnieniami i zainteresowaniami. Zawsze podziwiam
                                  nauczycieli, że potrafią wytrzymać codziennie przez trzydzieści i więcej lat, 8
                                  i więcej godzin dziennie z obcymi, nie swoimi, dziećmi i młodzieżą. A przy tym
                                  potrafią ich jeszcze czegoś nauczyć, chociaż obecna młodzież wcale nie chce się
                                  uczyć. Dobrzy nauczyciele potrafią cierpliwie, dzień za dniem utemperować zły
                                  charakter i przygotować młodego człowieka do życia w społeczeństwie. To jest
                                  niemożliwe do zrobienia w szkole bez współpracy z rodzicami.

Najlepszym i niedoścignionym wzorem najlepszego nauczyciela jest sam Jezus
                                  Chrystus. Jego nauczanie jest podstawą istnienia Kościoła a Jego Ewangelia jest
                                  najlepszym drogowskazem w życiu każdego chrześcijanina. W dzisiejszych czasach
                                  spośród wszystkich ludzi, najlepszym nauczycielem, który podąża śladami
                                  Chrystusa i prowadzi do Niego jest Ojciec św. Jan Paweł II. Namiestnik
                                  Chrystusowy na ziemi nie tylko głosi naukę Chrystusa, ale żyje nią na co dzień.
                                  Wszystkim ludziom na całym świecie przypomina i objaśnia Boże Przykazania i
                                  swoim życiem pokazuje jak je wypełniać. W jego osobie każdy nauczyciel i
                                  wychowawca ma najlepszy przykład dobrego pedagoga, którego słuchają miliony
                                  młodych ludzi i kierując się jego słowami uczą się wybierać dobro a odrzucać
                                  zło.

Dwa lata temu minęło 100 lat od śmierci pewnego człowieka, o którym wszyscy
                                  słyszeli i uczyli się w szkole. Wielki uczony francuski Ludwik Pasteur, nie
                                  tylko znany odkrywca i naukowiec, dzięki któremu wielu ludzi ocaliło życie,
                                  nauczyciel, profesor i wykładowca - był także człowiekiem wielkiej wiary. Może
                                  on być przykładem, jaki powinien być dobry nauczyciel i wychowawca.
                                  Przypomnijmy sobie pewną scenę z jego życia:
                                  Rzecz dzieje się w pociągu. Młody student wchodzi do przedziału i siada
                                  obok starszego pana. Po chwili zauważa, że jego sąsiad odmawia różaniec,
                                  przesuwając w palcach paciorki. Młody człowiek przygląda mu się przez chwilę i
                                  odzywa się:
                                  - Widzę, że szanowny pan wierzy jeszcze w te bajeczki, zwane różańcem.
                                  - Tak, młodzieńcze, a Ty nie wierzysz?
                                  - Ja?! - odpowiedział student z głośnym śmiechem - Nie, od dawna nie
                                  wierzę. Pójdźcie za moim przykładem, dobry człowieku, i wyrzućcie ten różaniec
                                  za okno. Weźcie się zaś do studiowania nowej nauki.
                                  - Nowej nauki? - zapytał starszy pan. - Nie wiem, o co Ci chodzi. Może mi
                                  pomożesz ją zrozumieć.
                                  - Oczywiście, chętnie - zapewnił student. - Tylko dajcie mi swój adres, to
                                  przyślę Wam odpowiednią książkę.
                                  Starszy Pan wyciągnął z portfela swoją wizytówkę i wręczył ją
                                  młodzieńcowi. Ten przeczytał: "Ludwik Pasteur, Instytut Badań Naukowych.
                                  Paryż". Nie powiedziawszy ani jednego słowa, wyszedł z przedziału.

Drodzy Nauczyciele, którzy jesteście obecni na tej Mszy św., życzę Wam z okazji
                                  waszego święta, byście byli jak ten wielki uczony, ludźmi, którzy nie wstydzą
                                  się swoich poglądów i przekonań, byście przekazywali je młodemu pokoleniu i
                                  wskazywali swoim uczniom dobre drogi życia. Byście nie zrażali się trudnościami
                                  i może chwilowymi niepowodzeniami, ale starali się być zawsze wzorem i
                                  przykładem naśladowania dla wychowanków, by zawsze, nawet po wielu latach mogli
                                  Was dobrze, z wdzięcznością wspominać.

Drodzy w Chrystusie Panu, szkoda, że wielu ludzi tylko w tym jednym dniu
                                  przypomina sobie o potrzebie wdzięczności dla swoich nauczycieli i wychowaców,
                                  że tylko jeden dzień w roku pamiętamy o wszystkich pracownikach oświaty, o
                                  tych, którzy dbają o czystość w szkole, o jej należyte funkcjonowanie, o
                                  stołówki szkolne, sale gimnastyczne, odpowiednie wyposażenie w odpowiedni
                                  sprzęt do nauki. Czyż nie można by - nawet bez żadnej okazji - tak od czasu do
                                  czasu, zaglądnąć do szkoły i odwiedzić nauczyciela, który uczy nasze dzieci i
                                  porozmawiać z nim, podzielić się swoimi troskami o własne dziecko, posłuchać w
                                  czym ono jest zdolne i jakie ma osiągnięcia, za co można je potem w domu
                                  pochwalić, a może w czym trzeba by pomóc, podać życzliwą rękę - a to wszystko
                                  dla dobra młodego pokolenia, które dopiero wkracza w życie dorosłych i musi się
                                  wiele nauczyć, aby dać sobie radę w życiu i przekazać dorobek wiedzy następnemu
                                  pokoleniu.

Każdy z nas jest więc w jakiejś mierze, bardziej lub mniej nauczycielem, każdy
                                  z nas powinien dawać dobry przykład dla innych i uczyć siebie i innych dobrego
                                  postępowania. A przecież z tego wszy
                                  • Gość: ks.prob. Re: Do Sebasha IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.02, 00:29
                                    Każdy z nas jest więc w jakiejś mierze, bardziej lub mniej nauczycielem, każdy
                                    z nas powinien dawać dobry przykład dla innych i uczyć siebie i innych dobrego
                                    postępowania. A przecież z tego wszystkiego rozliczy nas kiedyś Najwyższy
                                    Nauczyciel, Jezus Chrystus, kiedy wezwie nas do siebie, do wieczności. Amen.
                                  • Gość: Ballest Re: Do Sebasha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.02, 00:29
                                    Amen
                                    • Gość: Heinz Re: Do Sebasha IP: *.mitre.org 14.03.02, 10:08
                                      No to w niedziela niy musza juz isc na fara, bo kazanie juz mom.
                              • Gość: Magiczna Re: Do Sebasha IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 14.03.02, 09:23

> Bardzo ladnie meg, widze ze sie uczysz. Przepraszam, obstaje tylko przy maggi.

A moze tak juz bys sie odpieprzyl ode mnie, co?

• Gość: ! Sebush klamca!!! Prowokator????? IP: *.pppool.de 14.03.02, 22:48
      >>>Autor: sebush@poczta.gazeta.pl
      Data: 14-03-2002 00:18

W gestii Mniejszosci Niemieckiej w Gliwicach dokladnych danych nie znam, ale
      moge
      Ci rzec, ze np. w podgliwickiej Ostropie jest przedszkole prowadzone przez MN z
      jezykiem niemieckim, a chodza do niego tez polskie dzieciaki, i to jest
      symptomem
      czasow na Gornym Slasku poczatku 21. wieku, bo stawia sie tutaj na integracje a
      nie dezintegracje, gdyz te uprawiano dosyc skutecznie przez minione lata PRL, i
      sadze ze jest to sluszna linia, akceptowana przez wiekszosc. To znajduja sie
      glosy przeciwne, to taka juz uroda demokracji.

Sebush <<<<<

Sebush jestes pospolitym klamco, co ty za baje wypisujesz, ze MN jakies
      przedszkole w ostropie prowadzi.
      Tam zaledwie dzieci maja pare godzin niemieckiego(sa tez przedszkola z
      angielskim) w tygodniu i to wszystko. A przedszkole jest prowadzone przez
      Panstwo Polskie. Czy to jest twoja wizja edukacji mniejszosci narodowych: Matole
      jak nie wiesz jak wyglada edukcja mniejszosci narodowych to sobie pojedz do
      Szlezwiku czy Polnocnej Adygi czy nawet Litwy. Jaki jest cel rozpowszechnianie
      takich klamstw sebush??????
      Tepaku czy ty wiesz co to znyczy integracja w stosunku do jakies grupy
      spolecznej????
      Ciemniaku, czy Niemcy na Slasku zyja w wiekszym stopniu z opieki spol. niz
      Polacy, czy maja wyzsza kryminalnosc itd. NIE sa znakomici zintegrowani. Sebush
      ty chcesz asymilacji, a kazda forma asymilacji sterowanej odgornie w stosunku do
      etnicznych mniejszosci narodowych jest naruszaniem z prawami czlowieka.
      Nieuku jak nie znasz znaczenia slow to ich nie uzywaj. Czy moze specjalnie
      szczujemy, by jatrzyc nienawisc do Niemcow
      Sebush ty widze ty to jestes bardziej okupant niz demokrata.
      • Gość: ! Re: Sebush klamca!!! Prowokator????? IP: *.bmj.net.pl 14.03.02, 23:01
        Uffff... A teraz ide obejrzec Rumcajsa!!!!!!!!!!
      • hanys_hans Re: Sebush klamca!!! Prowokator????? 14.03.02, 23:50

> >>>Autor: sebush@poczta.gazeta.pl
        > Data: 14-03-2002 00:18
        >
        > W gestii Mniejszosci Niemieckiej w Gliwicach dokladnych danych nie znam, ale
        > moge
        > Ci rzec, ze np. w .................

mitglied.lycos.de/fritz137/os.doc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka