17.06.04, 13:52
Nawiązując do wątków "wyborczych", chciałym się podzielić z Wami moimi
przemyśleniami o Ruchu Autonomii Śląska, gdyż bawią mnie wypowiedzi
niektórych forumowiczów, którzy dzielą włos na czworo i szukają przyczyny dla
której popracie dla tego ruchu było - i jest - tak niewielkie. A przecież to
takie proste:
1. RAS jesto organizacją kanapowo-kumpelską a nie ruchem społecznym o
szerszym zasięgu.
2. Jest to rodzaj zabawy garstki intelektualistów w "Sloonzaków". Wydają
gazetkę, między sobą "godoja po sloonsku", tworzą mity i piszą książki quasi-
historyczne (vide: Jerczyński), ale tak naprawdę nie mają poparcia wśród
mieszkańców Bargłówki, Ornontowic czy Przezchlebia.
3. Przeciętny, potencjalny wyborca nie rozumie znaczenia słowa "autonomia" .
To zbyt intelektualna nazwa.
4. Większą karierę na Śląsku zrobiłoby pewnie niemieckie CDU, niż
autonomiczny RAŚ. Dać oparcie na szkielecie tradycyjnych wartości, potem
urządzić jakiś festyn ludowy z sitz-polkami i schlesien-polo, za darmo
kiełbaski i tanie piwo i już sukces wyborczy gotowy. A dyskusje czy
Horynskowice to Horynkowice i czy piastowie śląscy byliu pod wpływem kultury
niemieckiej czy czeskiej ... to dobre na uniwersyteckie kuluary, ale
przeciętnego chopa z Paczyny czy Poniszowic to g...o obchodzi.
Obserwuj wątek
    • laband Re: RAS 17.06.04, 14:00
      I tukej sie mylist przeciyntny chopie z nad Buga, wiynkszosc Slonzokow niy
      interesowauo te pranie muzgow kere latami im serwowac chciaua Polska, ale to co
      przemawio do odnich(naszych) tradycji i geszichty i do dniy dzisiejszego a mo
      odnich natura, tego suchajom i wydowo mi sie poczebujom. Przikuad spis = 173000.
      Oczywiscie od idau som my jeszcze ale daleko.
    • wilym Re: RAS 17.06.04, 14:13
      fogg napisał:

> 1. RAS jesto organizacją kanapowo-kumpelską a nie ruchem społecznym o
      > szerszym zasięgu.
      Rowniez, ale nie tylko. Jest przede wszystkim stowarzyszeniem o wplywach
      mniejszych lub wiekszych, w zaleznosci od gminy czy powiatu. Gdyby bylo jak
      piszesz, w wyborach senackich nie dostalby 160 tys glosow, a w samorzadowych
      okolo 50 tys glosow. RAS to nie tylko polityka, ale przede wszystkim
      dzialalnosc spoleczna.

> 2. Jest to rodzaj zabawy garstki intelektualistów w "Sloonzaków". Wydają
      > gazetkę, między sobą "godoja po sloonsku", tworzą mity i piszą książki quasi-
      > historyczne (vide: Jerczyński), ale tak naprawdę nie mają poparcia wśród
      > mieszkańców Bargłówki, Ornontowic czy Przezchlebia.
      Nie jest to rodzaj zabawy, nikt niczego nie naciaga i nie udaje "Sloonzokow".
      Nie wiem dlaczego twierdzisz, ze RAS kreuje mity, masz jakis konkretny
      przyklad? Jerczynski to historyk amator, nie powinienes przez jego pryzmat
      oceniac tego co pisza wyksztalceni RASiowi historycy czy ludzie majacy nieco
      szersze horyzonty. Opracowania na slaskie tematy powstaja m.in przy udziale
      naszych czlonkow z Lublinca i Tranowskich Gor - nie maja niestety takiej
      reklamy jak ksiazka Jerczynksiego, bo sa profesjonalne.
      Elektorat z Paniowek, Chorynkowic czy Przezchlebia nie jest elektoratem stalym-
      dobrze o tym wiesz. Na prowincji zadna partia nie ma zelaznego elektoratu, co
      najwyzje partie branzowe: PSL czy Samoobrona.

> 3. Przeciętny, potencjalny wyborca nie rozumie znaczenia słowa "autonomia" .
      > To zbyt intelektualna nazwa.
      Programowa autonomia to nie wszystko w RAS. Sam rozlepialem plakaty przed
      spisem zachecajace do deklarowania narodowosci slaskiej. W Kamiencu ludzie
      brali po kilka i sami je rozwieszali, bo jak to powiedzial jeden z
      miejscowych "zeby w koncu te zza Buga wiedzieli fto my soum" - tylko nie
      wykorzystaj teraz tego jako pochwaly etnocentryzmu!

> 4. Większą karierę na Śląsku zrobiłoby pewnie niemieckie CDU, niż
      > autonomiczny RAŚ. Dać oparcie na szkielecie tradycyjnych wartości, potem
      > urządzić jakiś festyn ludowy z sitz-polkami i schlesien-polo, za darmo
      > kiełbaski i tanie piwo i już sukces wyborczy gotowy. A dyskusje czy
      > Horynskowice to Horynkowice i czy piastowie śląscy byliu pod wpływem kultury
      > niemieckiej czy czeskiej ... to dobre na uniwersyteckie kuluary, ale
      > przeciętnego chopa z Paczyny czy Poniszowic to g...o obchodzi.
      Kariere zrobi ten, kto wywali kase na jarmarki, wuszty itd. Co do dyskusji o
      Piastach itd. to masz racje. Ale nie zapominaj, ze RAS to nie partia, a
      stowarzyszenie. Zreszta na spotkania w Kaletach czy Bycinie nie jezdzimy z
      elaboratami na temat homoseksualnych upodoban w rodzinie slaskich Piastow.

Moim zdaniem wiesz na temat RAS niewiele - powielasz mity i na ich podstawie
      probujesz wykreowac obraz organizacji.
      • fogg Re: RAS 17.06.04, 15:21
        Jakoś nie widzę możliwości zbudowania narodowości śląskiej opierając się
        wyłącznie na resentymentach i miejscowych antypolonizmach, nawet jeśli są one
        uzasadnione.
        Myślę, że za niedługo RAŚ będzie musiał zmierzyć się z nowym, znacznie
        groźniejszym przeciwnikiem. Polska będzie tracić wpływy na Śląsku, to raczej
        pewne, a będzie je tracić na rzecz Niemiec. Myślę, że kiedy tylko Niemcy
        zamachają dobrze banknotami euro, to szybko spadną Wam statystyki spisowe i
        większość tych co dziś wpisują w spisie narodowość śląską, będzie wpisywała po
        prostu niemiecką.
        • wilym Re: RAS 17.06.04, 17:36
          fogg napisał:

> Jakoś nie widzę możliwości zbudowania narodowości śląskiej opierając się
          > wyłącznie na resentymentach i miejscowych antypolonizmach, nawet jeśli są one
          > uzasadnione.
          Ja tez. Ale ja nie widze mozliwosci ksztaltowania tego narodu, a nie tworzenia,
          bo on moim zdaniem istnieje. Zreszta nie stwaialbym znaku rownosci miedzy RAS a
          wszystkimi ktorzy taka narodowosc deklaruja, dlatego, ze:
          - RAS jest organizacja ponadnarodowa
          - polityczne poglady Slazakow odzwierciedlaja cale spektrum sceny politycznej.
          RAS podnosi kwestie uznania tej narodowosci, ale nie rosci sobie przywileju
          reprrzentowania wszystkich. Zreszta to wybory w jakims tsopniu odzwierciedlaja
          poglady spoleczenstwa.

> Myślę, że za niedługo RAŚ będzie musiał zmierzyć się z nowym, znacznie
          > groźniejszym przeciwnikiem. Polska będzie tracić wpływy na Śląsku, to raczej
          > pewne, a będzie je tracić na rzecz Niemiec. Myślę, że kiedy tylko Niemcy
          > zamachają dobrze banknotami euro, to szybko spadną Wam statystyki spisowe i
          > większość tych co dziś wpisują w spisie narodowość śląską, będzie wpisywała
          po
          > prostu niemiecką.
          Tego sie nie obawiam, bo nie bedzie zadnej ekspansji niemieckiej. Niemcy
          pozostaja dla 99% Slazakow panstwem znacznie bardziej atrakcyjnym niz Polska
          juz teraz, przyszlosc tego nie zmieni. Co najwyzej da sie zaobserwowac inny
          trend-wraz ze zmniejszaniaem sie dysproporcji gospodarczych Niemcy beda stawaly
          sie coraz mniej atrakcyjne.
          Problem natomiast z jakim przyjdzie sie RASiowi zmierzyc, to moim zdnaiem
          wykrystalizowanie sie grupy Slazakow o bardzo radykalnym, narodowym programie.
          CI ludzie zniecheceni ciaglymi psztyczkami ze strony Polski i Polakow beda sie
          radykalizowac, a w swoim podejsciu beda znacznie bardziej nieprzejednani niz
          dzialacze RAS.
          A mowiac wprost - przewiduje powstanie (w blizszej lub dalszej przyszlosci)
          slaskiego odpowiednika LPR.
          • stefan_ems Re: RAS 17.06.04, 22:12
            wilym napisał:

> A mowiac wprost - przewiduje powstanie (w blizszej lub dalszej przyszlosci)
            > slaskiego odpowiednika LPR.

Wilym! Jak baje coś radykalnego to dej mi znać ok?
            • fogg Re: RAS 18.06.04, 08:27
              Dla mnie RAS jest ugrupowaniem separatystycznym, na szczęście niegroźnym, gdyż
              kanapowym.
              • slezan Re: RAS 18.06.04, 08:34
                Teraz toś wypalił! Ale potwierdziłeś to, co sam pisałeś - że ludzie nie
                rozumieją słowa autonomia. Od niektórych jednak można by spodziewać się
                więcej...
                Ugrupowanie kanapowe nie uzyskuje w wyborach do sejmiku 25% głosów w powiecie
                ziemskim rybnickim, 10% w Rybniku, 13% w powiecie wodzisławskim, 11% w
                mikołowskim. Jeżeli RAŚ przyłoży się do roboty w innych, w sumie bardzo
                podobnych powiatach i nieco poprawi wynik w miastach GOP, to niepowinno być
                problemu z uzyskaniem reprezentacji w samorządzie wojewódzkim.
                • fogg Re: RAS 18.06.04, 08:37
                  Dla mnie to organiazacja separatystyczna, bo nie jestem Ślązakiem :) Po prostu.
                  I choć mieszkam na Śląsku, nie zależy mi na jego autonomii, gdyż nie w tym
                  rzecz by dobrze było w mojej "małej ojczyźnie", ale by było lepiej w całej
                  Polsce.
                  • laband Re: RAS 18.06.04, 12:16
                    ale Slonsk to niy je Polska, chocoiosz je dzisiej w odniyj granicach
                    • fogg Re: RAS 18.06.04, 15:48
                      Nie mój drogi, musisz się pogodzić z tym, że Śląsk stał się już częścią państwa
                      polskiego, czy to się Tobie podoba, czy nie.
                      • laband Re: RAS 18.06.04, 16:30
                        z tym ize Slonsk je polski to zodyn Slonzok sie do konca niy pogodzi
                  • Gość: Deutscher Re: RAS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.06.04, 16:07
                    a co nas obchodzi polska i tacy jak ty? czy wy interesowaliscie sie nami po
                    1918 i po 1945? naszym heimatem i wirtschaft tak, ale nie nami...

jezeli nie braliscie na nas wzgledu, dlaczego mielibyscie od nas oczekiwac
                    brania wzgledu na was. jestescie dla nas w wiekszosci wypadkiem historii bez
                    eigentumsrecht.
                    • fogg Re: RAS 18.06.04, 22:03
                      Nie bardzo Cię rozumiem Deutscher. Sprecyzuj proszę o co Ci chodzi.
                      • ballest Re: RAS 19.06.04, 21:24
                        Deutscher Tobie napisal, ze Wy Polacy nie macie prawa wlasnosci do Slaska,
                        czytaj dzisiaj jestescie, jutro Was nie bedzie, bo POLSKA sie straci, bedzie
                        UROPA !
                        • meg_s Re: RAS 19.06.04, 22:39
                          ballest napisała:

> jutro Was nie bedzie, bo POLSKA sie straci,

eksterminacja ?
                        • grba Re: RAS 20.06.04, 06:19
                          ballest napisała:

> Deutscher Tobie napisal, ze Wy Polacy nie macie prawa wlasnosci do Slaska,
                          > czytaj dzisiaj jestescie, jutro Was nie bedzie, bo POLSKA sie straci, bedzie
                          > UROPA !

Lubię takie teksty.
                          Namietnie je kolekcjonuję i mam niezły zbiór.
                          Na ostatnim zebraniu ustaliliście wreszcie wschodnie granice Niemiec?
                          Wracacie do roku 1914 czy 1937?
                          Bo przecież Niemcy nie mogą się stracić w Ojropie!
                          Przyślijcie coś na temat rekompensat dla Polski na Ukrainie, bo nie wiemy ile
                          tej Ukrainy nam dacie i który port nad Morzem Czarnym.
                        • Gość: Tell Re: RAS IP: *.freesurf.ch 20.06.04, 08:14
                          Hej Niemcy! Zaczynajcie sie uczyc tureckiego. Jak bylem w ubieglym tygodniu w
                          Berlinie to naokolo widzialem prawie samych Turkow, a kazda Turczynka ciagnela
                          za soba conajmnij piatke dzieci;-))
                          • ballest Re: RAS 20.06.04, 09:37
                            Turcja na razie nie wejdzie do UE, ale byc moze kiedys jak bedzie wiecej
                            pieniedzy to ja wpuscimy, ale nie jako Turcja tylko jako np. Anatolia
                            Zentralna, Anatolia Wschodnia, Anatolia Poludniowowschodnia, Thrakia,
                            Maramararegion w calosci 7 prowincji.
                            Dzisiaj Turcja ma 76 prowincji i nie ma szans na zlozenie podania do UE jesli
                            tego nie zmieni.
                            Polska tez musiala sie na Regiony podzielic!
                            Eksterminacja, nie Meg, tego ja nie mialem na jezyku, ja tylko chcialem dac do
                            zrozumienia, ze Polska a takze inne kraje jak Niemcy znikna jako panstwowosc
                            • grba Re: RAS 20.06.04, 10:39
                              ballest napisała:

> Turcja na razie nie wejdzie do UE, ale byc moze kiedys jak bedzie wiecej
                              > pieniedzy to ja wpuscimy, ale nie jako Turcja tylko jako np. Anatolia
                              > Zentralna, Anatolia Wschodnia, Anatolia Poludniowowschodnia, Thrakia,
                              > Maramararegion w calosci 7 prowincji.
                              > Dzisiaj Turcja ma 76 prowincji i nie ma szans na zlozenie podania do UE jesli
                              > tego nie zmieni.
                              > Polska tez musiala sie na Regiony podzielic!
                              > Eksterminacja, nie Meg, tego ja nie mialem na jezyku, ja tylko chcialem dac
                              do
                              > zrozumienia, ze Polska a takze inne kraje jak Niemcy znikna jako panstwowosc

To się nazywa mieć iluzje!
                              • fogg Re: RAS 20.06.04, 14:07
                                To nie są iluzje - to choroba umysłowa.
                                Ballest, Ballest uber alles :)
                                • grba Re: RAS 20.06.04, 15:03
                                  fogg napisał:

> To nie są iluzje - to choroba umysłowa.
                                  > Ballest, Ballest uber alles :)
                                  >

Foggu, moim ulubionym wakacyjnym zdjęciem, jest fotografia z synem, za naszymi
                                  plecami jest maszt z flagą niemiecką i Berlin.
                                  Nie wierzę, by za życia mojego i moich dzieci mogły zniknąć państwa narodowe.
                                  Niemcy szczególnie!
                                  • fogg Re: RAS 20.06.04, 15:15
                                    A gdzie ja napisałem, że znikną państwa narodowe? Szybciej rozpadnie się chyba UE. To Ballest, nie ja, jest zwolennikiem teorii o jednej, ponadnarodowej "Ojropie".
                                    • grba Re: RAS 20.06.04, 15:18
                                      fogg napisał:

> A gdzie ja napisałem, że znikną państwa narodowe? Szybciej rozpadnie się
                                      chyba
                                      > UE. To Ballest, nie ja, jest zwolennikiem teorii o jednej,
                                      ponadnarodowej "Ojro
                                      > pie".
                                      >

Foggu, oczywiście wiem, kto co powiedział.
                                      Wolałem napisać do Ciebie niż do Balesta, który ma "blokadę percepcyjną".
                                      • schlesienohnegorolen Re: RAS 22.06.04, 02:26
                                        fogg?dla mnie żeś jest typowy gorolski idiota!
                                        Jo jest Hanys i co? nawet jak wytatuujesz mi w swoim konzentrazionlager
                                        foogenschlesiermorder napis na życi RUS ( nie napisza inkszo nacjo bo sie
                                        gorole obrażom) to i tak nie zmienisz tego żech jest Ślonzok.
                                        Żyć smród daje a fogg mo na imie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka